Meny Stäng

Blå lagunen på Island – härligt geotermiskt spa

Blå Lagunen på Island bjuder på härligt och avslappnat spabad i geotermiskt varmt vatten. Även om Blå Lagunen blivit en stor turistattraktion kan vi varmt rekommendera ett besök här. Det varma turkostblå vattnet och den kontrastrikt kyliga luften avger ett lugn, som inte ens turistströmmen kan rå på. The Blue Lagoon är ett måste!

Blå Lagunen – för fjärde gången

Första gången jag (Helena) besökte Blå Lagunen var 1992. Jag har inga foton från det besöket, men som jag minns det var själva badet ungefär lika stort. Byggnaden däremot … där har det hänt mycket! Peter och jag var också där 2012.

Den här gången åkte vi direkt från Keflaviks flygplats till Blå Lagunen, och fick en liten presentation innan det var dags för bad. Det var mer folk den här gången, men trots det var det lika avslappnande. Sååå skönt att ligga i det varma vattnet, medan man känner de kyliga vindarna i ansiktet.

Att simma till baren

I badet finns en bar, och här beställer man enkelt en drink med hjälp av armbandet man får när man checkar in. En dryck (öl, vin, bubbel, läsk eller smoothie) ingår i priset. Alltså, hur bra kan man inte ha det?

Bastu och behandlingar

Om man vill kan man simma till någon bastu i anslutning till badet, eller kanske till den lilla hytten där man hämtar lera för ansiktsbehandling. Vi nöjde oss med att njuta av badet, och vi tackar Christian från Matochresebloggen för illustrerande foto! För den som vill finns också olika spabehandlingar, som massage, skönhetsbehandlingar, “The Blue Lagoon Ritual” och privata badupplevelser.

Vad är Blå lagunen på Island?

Blå Lagunen på Island är ett geotermiskt spabad, som blivit en av de allra mest besökta turistattraktionerna på Island. Faktum är att badet har så många besökare att man tvingats begränsa antalet per dag, och se till att folk bokar sitt besök i förväg.

Badet ligger mitt i ett enormt lavafält, vid Grindavík på Reykjaneshalvön, inte långt från Keflaviks flygplats, och heller inte alltför långt från Reykjavik. På isländska heter badet “Bláa Lónið”, vilket betyder samma sak, och på engelska “Blue Lagoon”.

Hur kom Blå Lagunen till?

Blå Lagunen ligger intill ett geotermiskt kraftverk som heter Svartsengi, och det är härifrån vattnet kommer. Badet upptäcktes från början när några lokalbor lade märke till vattnet och frågade kraftverket om lov att bada. Förutom att det 38-gradiga vattnet var skönt upptäckte en av badarna att hans eller hennes psoriasis blev bättre. Badarna berättade för sina vänner om badet, som i sin tur berättade för sina vänner … Ja, du fattar!

Vattnet i Blå Lagunen

Det varma vattnet i blå Lagunen är en blandning av salt- och sötvatten, som tas från ungefär två kilometers djup. Här nere håller vattnet en temperatur på 240 grader, men innan det når badet sänks temperaturen till behagliga 38 grader (36-39 grader).

Vattnet pumpas upp av kraftverket Svartsengi och används för att driva turbiner som genererar elektricitet. Efter att vattnet gått igenom turbinerna passerar det en värmeväxlare för att framställa varmvatten till det kommunala vattensystemet. Först därefter når vattnet lagunen, som spillvatten från kraftverket. Vattnet är rikt på mineraler som kiseldioxid och svavel och innehåller över 200 mikroorganismer, vilket gör att det blir sådär vackert turkosblått.

Måste man boka Blå Lagunen?

Förr kunde man komma till Blå Lagunen utan att boka, men idag har turisttrycket blivit så stort att man bestämt att sätta en gräns på 500 besökare. Detta innebär att du måste boka i förväg! Begränsningen är nog bra, för det gör att det aldrig blir alldeles för trångt. När vi var här (i mars) var det ungefär 300 besökare, och då kändes det relativt lugnt i vattnet.

Behöver man handduk?

Blå Lagunen på Island idag är ett modernt spabad. Du kommer till en stor och modern anläggning och betalar i en reception, innan du släpps in i badet. Det billigaste besöket (comfort) kostar från 6990 isländska kronor (ca 580 SEK) och inkluderar handduk, lermask och en drink i baren.

Ett lite lyxigare besök (premium) kostar från 9900 isländska kronor (ca 830 SEK) och inkluderar handdduk, badrock, badtofflor, lermask, annan valfri mask, en drink i baren, bordsreservation samt mousserande vin om man äter middag.

Hur funkar armbanden?

När man checkar in får man ett armband, som man använder för att låsa och låsa upp sitt skåp i omklädningsrummet. Armbandet använder man dessutom för att köpa drycker i baren. Smidigt! Var bara noga med att inte tappa bort armbandet – för då får du betala för det!

Kan man ta med barnen?

Barn måste vara minst 2 år för att få följa med till Blå Lagunen på Island. Att mindre barn inte är välkomna beror på att de kan vara känsliga för det mineralrika vattnet. Barn 2-13 år går in gratis tillsammans med vuxen. Barn under 8 år måste ha armpuffar, vilket finns att låna gratis, och föräldrar är ansvariga för att ha uppsikt över barnen.

Skydda håret och smyckena!

Vattnet i Blå Lagunen ska vara hälsosamt och bra för huden, och jag måste säga att huden kändes väldigt len på kvällen efter badet. De som vet säger däremot att man ska vara lite försiktig med håret, som kan bli väldigt torrt. Om man doppar håret i vattnet kan det vara bra att använda badets balsam efteråt, som finns tillgängligt i alla duschar. Vi fick också höra att det kan vara bra att ta av smycken som man är rädd om, så att dessa inte förstörs av vattnet.

Restauranger i Blå Lagunen

Det finns flera restauranger och caféer i anläggningen vid Blå Lagunen, där du kan äta allt från 5- och 7-rättersmiddagar till enklare caférätter. Det finns också möjlighet att boka hotellrum, på något av de två hotellen Silica Hotel eller Retreat Hotel. För egen del hann vi inte med något annat än en öl i poolen, vilket satt perfekt!

restaurang blå lagunen

Info och fakta om Blå Lagunen

  • Resa hit: Blå Lagunen på Island ligger 20 minuter från Keflaviks flygplats och 50 minuter från Reykjavik. Om du kör bil tar du vägen Reykjanesbraut (väg 41) mot Grindavíkurvegur (väg 43) och följer sedan skyltarna mot Blå Lagunen. Du kan också ta buss eller taxi. Du kan resa till Island med till exempelvis Icelandair.
  • Öppettider: Badet öppnar 07:00 på högsäsong och 08:00 på lågsäsong. Stängningstiderna varierar mellan 21:00 och 00:00. olika tider på året. Vissa helgdagar kan badet stänga redan 15:00 (julafton) eller 17:00.
  • Priser: Comfort-besök kostar från 580 kronor, Premium-besök kostar från 830 kronor (2019). Barn 2-13 år går in gratis i sällskap av vuxen.
  • Tillgänglighet: Det finns parkeringsplatser särskilt avsedda för personer med funktionsnedsättning, och det finns rullstolar att låna i receptionen. Badet är tillgängligt med speciellt anpassade rullstolar. En assistent kan följa med utan extra kostnad, vilket bör bokas på e-post i förväg.
  • Läs mer: Du hittar mer info på Blå Lagunens webbsida.

Denna resa var en pressresa, arrangerad av festivalen Food and Fun Reykjavik och Icelandair. Alla texter, foton (om inte annat anges) och åsikter är som vanligt våra egna.