Här hittar du våra bästa restips om Vietnam – allt från vackra stränder och sockertoppsberg till matlagningskurser och hinduiska tempel. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka, såsom Hanoi, Hoi An och Halong Bay. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Vietnam.

Varför resa till Vietnam?

  • Sol och bad – Det finns gott om fina sandstränder i Vietnam och klimatet passar perfekt för sol- och badsemester.
  • Båtturer i Halong bay – Bukten med sockertoppsbergen är fantastiskt vacker, och här kan man åka runt med stora ljudlösa träbåtar.
  • Shopping hos skräddare – Den lilla staden Hoi An är fylld av skrädderier, och här kan man billigt sy upp sina favoritplagg.
  • Mat och matlagningskurser – Maten är riktigt god och om man vill finns det många små restauranger som ordnar matlagningskurser.
  • Historiska sevärdheter – Det finns många intressanta sevärdheter, allt från hinduiska palats till minnen från Vietnamkriget.

Vädret just nu

booked.net

1. Hanoi

Hanoi

Vietnam, Ha Noi

Vietnams huvudstad Hanoi ligger i den norra delen av landet, en bit upp längs Röda Floden, som rinner från Tonkinbukten i Sydkinesiska sjön. Hanoi är en myllrig och lite stökig stad, full av moppar och människor. Att ta sig runt här är ett litet äventyr i sig – inte minst att ta sig över gatorna. För egen del gav vi oss in i ett stort äventyr här – vi gifte oss på svenska ambassaden! (2007)

2. Halong bay

Restips om Vietnam

Vietnam, Halong Bay

Halong Bay, eller Halong-bukten som den kan kallas på svenska, ligger i norra Vietnam. Båtturen i Halong Bay är något av det mest magiska vi upplevt – och det beror inte bara på att det var vår bröllopsresa. De vackra träbåtarna glider ljudlöst mellan sockertoppsbergen medan barfotaservitörerna serverar te. Ibland stannar man för ett bad eller ett fascinerande grottbesök. (2007)

Hanoi och halong bay

3. Hoi An

Hoi An

Vietnam, Hoi An

Ho An är en fin liten stad i mellersta Vietnam, ca 30 kilometer söder om Da Nang i provinsen Quang Nam, där man hittar många backpackers. Staden bjuder på historiska kvarter, marknader, matlagningskurser och massor av duktiga skräddare. Strax utanför finns också en fin strand, och det finns möjlighet till flera intressanta utflykter. (2007)

Hoi An, Vietnam

4. Cham Island

Hoi An utflykt

Vietnam, Cham Island

Cham island är en ö som ligger strax utanför Hoi An. Ön är ett populärt utflyktsmål för vietnameser och det arrangeras olika båtturer och guidade turer hit. På ön kan man bland annat sola och bada, och snorkla i de fina vattnen. (2007)

5. My Son

My Son

Vietnam, My Son

My Son är ett hinduiskt palats som är lika gammalt som det mer kända Angkor Vat i Kambodja. Dessvärre blev templet delvis sönderbombat av amerikanarna under “American War” (som vietnameserna kallar Vietnamkriget). Nu kan man titta på det hinduiska templet och de amerikanska bomberna samtidigt … (2007)

Väder i Vietnam (Hoi An)

Vietnam, Hoi An

Bra att veta

  • Valuta? Dong (VND)
  • Prisläge? Billigt (billigare än Sverige)
  • Språk? Vietnamesiska (en del pratar engelska)
  • Se upp med? Trafiken i större städer är intensiv. Se till att du har en försäkring som gäller och tänk på att försäkringen inte gäller vid körning av motorcykel om du inte har gällande MC-kort.
  • Tänka på? Under det vietnamesiska nyåret Tet, som infaller i slutet av januari eller början av februari, stänger de flesta butiker och myndigheter.
Helena Bergström, FREEDOMtravel

Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer