Resa till Turkiet? Här hittar du information om platser, sevärdheter, mat, dryck och om saker du kanske inte visste om Turkiet

Restips om Turkiet

Turkiet som har ena foten i Europa och den andra i Asien är ett otroligt spännande land. Inte många som vet att Turkiet bara har funnits sedan 1923 för innan det var det Osmanerna som styrde i 600 år. Turkiet har 7 regioner och 81 provinser och huvudstaden heter Ankara.

Turkiet
Turkiet Haga Sofia

Haga Sofia i Istanbul – en historisk helgedom

Hagia Sofia i Istanbul är en mäktig och imponerande historisk byggnad, med nästan 1500 år på nacken. När byggnaden uppfördes var det som en ortodox kyrka. Senare blev Hagia Sofia en moské, för att därefter bli ett museum. Idag är detta återigen en aktiv moské.

Turkiet - Kappadokien

Luftballong i Kappadokien – ett äventyr för livet

Luftballong i Kappadokien – det är ett äventyr att minnas resten av livet. Landskapet i Kappadokien är sagolikt redan från marken. När man ser det uppifrån, tillsammans med hundratals ballonger, måste man nypa sig i armen för att förstå att det är på riktigt.

Kappadokien är ett landskap som ligger i centrala Turkiet, cirka 350 kilometer sydost om Ankara. Vi gjorde ballongflygningen i närheten av orten Göreme.

Kayakapi Premium Caves i Turkiet

Kayakapi Premium caves – bo i grotthotell i Kappadokien

Kayakapi Premium Caves är ett grotthotell i Kappadokien, som får dig att känna det som att du kryper in i en mysig fantastyfilm. Detta turkiska boutiquehotell är både lyxigt och charmigt hemtrevligt på samma gång. Man vill inte flytta härifrån!

Den underjordiska staden i Derinkuyu i Turkiet

Den underjordiska staden i Derinkuyu, Turkiet

Den underjordiska staden i Derinkuyu ligger i Kappadokien i Turkiet, och är så stor att den en gång kan ha rymt upp till 20 000 människor, tillsammans med deras boskap och livsmedelsförråd. Staden, som är 85 meter djup, är idag en historiskt intressant sevärdhet, öppen för turister.

Grand Bazaar i Istanbul, Turkiet

Grand Bazaar i Istanbul – shopping i Turkiet

Grand Bazaar i Istanbul anses ofta vara en av världens första shoppingcentrum. Detta täckta inomhuscentrum har anor från 1400-talet och bjuder på en labyrint av shoppinggator.

Grand Bazaar i Istanbul (Kapalıçarşı) ligger i centrala Istanbul i Turkiet, i distriktet Fatih.

Turkiet

Hästridning i Kappadokien – upplevelse i solnedgången

Hästridning i Kappadokien är en härlig upplevelse, inte minst eftersom miljön och omgivningarna i det här området är helt fantastiska. Faktum är att namnet ”Kappadokien” betyder ”Landet med vackra hästar” på persiska.

Klostret Selime i Kappadokien

Klostret Selime i Kappadokien – bergskatedral i Turkiet

Klostret Selime i Kappadokien är den största religiösa strukturen i området, med en stor katedral uthuggen direkt i berget. Platsen har även fungerat som stopp för karavaner längs Sidenvägen, med fantasieggande formationer och historia från 700- eller 800-talet.

Ihlara-dalen i Kappadokien – fantastisk plats i Turkiet

Ihlara-dalen i Kappadokien är en fantastiskt vacker dalgång med dramatiska bergsformationer, intensiv grönska, en lång rad historiska bergskyrkor samt mysiga restauranger där man sitter och gungar på vattnet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare