Meny Stäng

Luftballong i Kappadokien – ett äventyr för livet

Luftballong i Kappadokien – det är ett äventyr att minnas resten av livet. Landskapet i Kappadokien är sagolikt redan från marken. När man ser det uppifrån, tillsammans med hundratals ballonger, måste man nypa sig i armen för att förstå att det är på riktigt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Luftballong i Kappadokien

Att flyga luftballong i Kappadokien har blivit mycket populärt och tidigt varje morgon, om väder och vindar tillåter, stiger ett stort antal varmluftsballonger mot skyn.

Luftballong i Kappadokien

Området är makalöst vackert, som hämtat ur en saga eller fantasy-berättelse, och ingår i Unescoarvet “Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia”. Landskapet skapades genom vulkanutbrott för flera miljoner år sedan, och väder och vind har därefter format de speciella topparna. Den lättarbetade stenen har under lång tid också använts av människor för att bygga grottor, bostäder, kyrkor och hela städer, både över och under jord.

Luftballong i Kappadokien

Kappadokien är ett landskap som ligger i centrala Turkiet, cirka 350 kilometer sydost om Ankara. Vi gjorde ballongflygningen i närheten av orten Göreme.

Här kan du läsa vår berättelse om att flyga luftballong i Kappadokien. Längre ner hittar du “frågor och svar” med fakta om ballongturerna.

Dags för äventyr!

Vår första morgon i Kappadokien var det dags. En minibuss hämtade upp oss utanför hotellet strax efter 05:00 på morgonen och vi gav oss av mot startplatsen. Det som mötte oss var magiskt: En mörk och iskall morgon, spetsiga berg i mörkret och stora slumrande ballonger som långsamt väcktes till liv. Till en början kunde vi knappt se något. Vi bara hörde bara det mäktiga ljudet av ballonger som växte.

Luftballong i Kappadokien

Sedan hände det som vi inte ville skulle hända: ballongerna tystnade och luften började sippra ut. Vår guide bekräftade att projektet nog var avblåst för dagen, att det var för mycket vind. Vi blev förstås besvikna, men ställde in oss på att åka tillbaka. Men varför gick inte killarna tillbaka till minibussarna? Jo, för att de fått besked om att vänta en halvtimme och se hur vindarna skulle utveckla sig …

Hot air balloon

Vi väntade i kylan, medan vi underhöll oss med att studera utsikten och knapra på soltorkade russin, från vindruvsklasarna som växer naturligt i området. Och så, helt plötsligt, hörde vi hur luft återigen började pumpas in i ballongerna. Det skulle bli en tur med luftballong i Kappadokien! Himlen färgades morgonrosa bakom bergen och vår ballong gjorde sig redo.

Hot air balloon

Det var nu jag (Helena) skulle bestämma mig. Jag som är höjdrädd, som avskyr liftar och ständigt skickar upp Peter ensam i höga torn. Skulle jag flyga eller inte?

Luftballong i Kappadokien

Luftballongen vändes rätt och vi välkomnades ombord. Jag klättrade ombord tillsammans med de andra, utan problem. Sedan började jag tänka på de hiskeliga höjderna, och medan allt gjordes i ordning fattade jag beslutet. Jag hoppade av.

Några ballongkillar kom ikapp mig, och jag trodde att de skulle visa mig till en bra plats att vänta på. Det gjorde de inte. De ledde mig tillbaka till ballongen. Jag blev så förvånad att jag glömde att protestera, och sedan lyfte vi!

Luftballong i Kappadokien

Luftballong i Kappadokien – vi stiger mot skyarna

Luftballongen steg mjukt och försiktigt mot skyn. Jag tittade inte ut, utan satt ner på golvet och låtsades att jag var någon annanstans.

Luftballong i Kappadokien

Känslan var inte obehaglig på något sätt, men vetskapen om att vi var på väg uppåt var läskig. På de andra passagerarnas röster förstod jag att utsikten blev mer och mer fantastisk.

Luftballong i Kappadokien

Uppe i luften – världen från en annan vy

Det tog ett tag innan jag vågade titta ut. Många sa innan att “höjden känns inte”, men det kan jag nog inte helt och fullt hålla med om. Känslan är i och för sig inte alls lika svindlande som att stå i ett högt hus, och själva stigningen var nästan svår att uppfatta. Men vetskapen om höjden känns ju ändå i hela kroppen.

Luftballong i Kappadokien

Under en del av färden blundade jag, men när jag tittade ut var utsikten helt fantastisk.

Luftballong i Kappadokien

Landskapet och bergen ser ut som något i en sagovärld. När himlen dessutom fylls av alla dessa ballonger … det är magiskt!

Luftballong i Kappadokien

Efter ett tag åkte vi närmare alla dramatiskt formade berg, och det var fascinerande hur mjukt och fint vi gled förbi topparna.

Luftballong i Kappadokien
Luftballong i Kappadokien
Luftballong i Kappadokien

På marken igen!

Till slut var det dags att landa, och trots att jag (höjdrädda Helena) verkligen uppskattat turen under en stund, kan jag inte säga annat än att det var lite skönt att få fast mark under fötterna igen.

Den inövade landningspositionen (på huk hållandes i rephandtag) behövde aldrig användas. Luftballongen landade så mjukt att det knappt kändes. Efteråt väntade bubbel, applåder och diplom.

Fira med bubbel

Samtidigt kunde vi kika på de andra ballongerna runt om oss, som en efter en kom in för mjuka fina landningar.

Hot air balloon

Filmer från äventyret med luftballong i Kappadokien

Här kan du se några korta filmer från äventyret med luftballong i Kappadokien.

Vanliga frågor om att flyga luftballong i Kappadokien

Här har vi försökt samla lite info och fakta för dig som är nyfiken på att själv flyga luftballong i Kappadokien.

1. När är bästa tiden att flyga?

Man kan flyga luftballong i Kappadokien året runt, men det kan vara bäst mellan april och oktober. Under sommaren är det minst risk att flygturerna ställs in. Under vintern är det betydligt mer vanligt med inställda flygturer. Vi har dock hört att det kan vara vackert även på vintern, då det kan vara snö.

2. Hur länge varar en luftballongstur?

En standardtur varar cirka en timme. Det kan finnas något kortare turer och det finns längre turer. För hela turen, tillsammans med upphämtning, väntan, firande efteråt och skjuts tillbaka får du kanske räkna med runt tre timmar.

Luftballong i Kappadokien

3. Vilket företag ska man välja?

Det finns många olika företag som flyger luftballong i Kappadokien. Vi flög med Rainbow balloons och var mycket nöjda med vår tur. Du kan hitta ännu fler företag på exempelvis Tripadvisor, där du också hittar rekommendationer.

4. Vad k0star det att flyga luftballong i Kappadokien?

Priset för att flyga luftballong varierar beroende på företag, typ av tur samt också beroende på säsong. Räkna med runt 1000 kronor per person, eller kanske lite mer.

5. Hur bokar man luftballong i Kappadokien?

Du kan boka via företagens webbplatser, och det är bra att boka i så god tid som möjligt. Det är populärt att flyga luftballong i Kappadokien, och platserna kan ta slut. Om du stannar flera dagar i Kappadokien – boka gärna in turen den första morgonen, så det finns chans att omboka till nästa dag. Om vindarna inte är rätt ställer man av säkerhetsskäl in alla flygturer.

6. Vad händer om luftballongsturen blir inställd?

Om det regnar, är för molnigt eller blåser för mycket ställs luftballongturerna in, av säkerhetsskäl. Om det finns plats och möjlighet kan bokningen föras över till nästa morgon. Om flygturen inte blir av får man tillbaka pengarna.

7. Hur högt flyger man?

Vi frågade vår pilot om höjden, och när vi var absolut högst upp befann vi oss 850 meter över marken. Den maximala tillåtna höjden som ballongerna får lov att stiga till är 1800 meter, vilket regleras av Turkish Civil Aviation.

Hot air balloon

8. Vem kan flyga luftballong i Kappadokien?

Alla som är minst 6 år gamla kan flyga luftballong i Kappadokien. Det finns ingen övre åldersgräns eller andra krav.

9. Är det säkert att flyga luftballong?

Att flyga luftballong är ett av de säkraste sätten att resa i luften, och allvarliga olyckor med luftballong är mycket sällsynta. I Kappadokien ställs ballongresorna in om vädret inte är bra, för att hålla hög säkerhet. För att undvika skador vid en eventuell hård landning kan man behöva inta säkerhetsposition när man landar, det vill säga huka sig ner och hålla i sig i rep som fungerar som handtag.

10. Kan man flyga luftballong i Kappadokien om man är höjdrädd?

Jag (Helena) är extremt höjdrädd, men flög ändå luftballong i Kappadokien. Ärligt talat så tyckte jag att det var ganska läskigt, men det berodde mest på min föreställningsförmåga. Man känner inte höjden på samma sätt som i en byggnad, och resan är mjuk.

Helena

11. Hur förbereder man sig bäst inför ballongturen?

Det är bra att vara inställd på att man aldrig vet om ballongturen blir av eller inte – det beror på vädret. Förbered dig också på att stiga upp väldigt tidigt. Man blir vanligtvis upphämtad cirka en timme före soluppgång. Det är också bra att klä sig för väder samt att ta med all kamera- och filmutrustning som man önskar.

12. Vad ska man ha på sig?

Vad som är lämpligt att ha på sig under ballongturen beror lite på vad det är för säsong. Ballongturerna startar tidigt på morgonen, då det kan vara kyligt. När vi kom fram före soluppgången, i oktober, var det bara 6 grader, och då var det skönt att ha vindtät jacka, mössa och halsduk. När solen steg (och ballongens brännare gick igång) blev det betydligt varmare. Klä dig gärna i lager så att du kan justera!

Luftballong i Kappadokien

Mer att se och göra i närheten

När du befinner dig i sagolika Kappadokien finns det förstås mycket mer att se och uppleva. Du kan till exempel besöka den natursköna dalen Ihlara Valley, det historiskt intressanta klostret Selime, den underjordiska staden Derinkuyu eller utomhusmuseer över områden med grottor och grottkloster.

Du kan också rida häst hos Cemal Ranch, prova vin hos vinproducenten Turasan eller hänga med på matlagningskurs. Det finns också gott om restauranger som serverar turkiska specialiteter. Om du vill att även boendet ska vara en upplevelse rekommenderar vi att bo i ett grotthotell, som till exempel fantastiska Kayakapi Premium Caves.

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev