Meny Stäng

Den underjordiska staden i Derinkuyu, Turkiet

Annons

Den underjordiska staden i Derinkuyu ligger i Kappadokien i Turkiet, och är så stor att den en gång kan ha rymt upp till 20 000 människor, tillsammans med deras boskap och livsmedelsförråd. Staden, som är 85 meter djup, är idag en historiskt intressant sevärdhet, öppen för turister.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Den underjordiska staden i Derinkuyu

Den underjordiska staden i Derinkuyu är en av flera underjordiska städer i Kappadokien, och är den största i hela Turkiet. Staden ingår i Unesco världsarvet ”Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia”. Under lång tid var staden bortglömd, men den återupptäcktes 1963, när en boende i området upptäckte ett mystiskt rum bakom en mur i hans hem …

Den underjordiska staden i Derinkuyu

Den underjordiska staden i Derinkuyu ligger i Kappadokien, i provinsen Nevşehir, cirka 3 mil sydost om Ankara.

En stad under jord – skyddad mot fienden

Man vet inte när grottorna började byggas, men kanske redan på 800-talet före Kristus. Stenen är lättbearbetad, vilket gör att man kan relativt enkelt kan gräva ut håligheter.

Den underjordiska staden i Derinkuyu

Den underjordiska staden i Derinkuyu utvecklades fullt ut under tiden för det Bysantiska riket, och användes som skydd under perioder med krig. Nere i den underjordiska staden kunde befolkningen klara sig under långa tider, ibland uppemot ett år. Under en period var det araber som anföll och under en annan period var det mongoler som härjade.

Den underjordiska staden i Derinkuyu

Staden var utrustad med bostäder, stall för husdjuren, förråd, källare, refektorium (matsal i kloster) samt kyrkorum och skola. Här fanns också vin- och oljepressar, samt utrustning för att mala mjöl. Staden var dessutom förbunden med andra underjordiska städer genom flera kilometer långa tunnlar.

Till de mer fascinerande konstruktionerna hör ett stort ventilationsschakt, som både gav vatten till byborna ovan jord och luft till invånarna under jord. De olika våningarna kan också öppnas och stängas med hjälp av stora tunga stendörrar, som är gjorda i granit och kilas fast så att de omöjligen kan rubbas utifrån. Stendörrarna är utrustade med många små hål, för luftpassage samt för möjlighet att försvara sig med vassa spjut.

stendörr

Att besöka den underjordiska staden i Derinkuyu

Vi reste till Derinkuyu med bil, från hotellet vi bodde på i Göreme. Här tog vi oss direkt till sevärdheten, där det också finns en liten kyrka, några caféer och ett gäng souvernirbutiker.

Den underjordiska staden i Derinkuyu

Biljett köper man i ett litet biljettkontor, och sedan är det bara att kliva ner genom ingången. Om det är varmt ute och man är lättklädd kan det vara skönt att ta på en tunn jacka eller kofta, eftersom det är lite svalt i de underjordiska gångarna.

Den underjordiska staden i Derinkuyu

Den underjordiska staden består av otaliga gångar och trappor. Man går neråt, neråt och emellanåt kan man svänga av åt höger eller vänster.

Den underjordiska staden i Derinkuyu

Vissa rum är rymliga, medan andra gångar är trängre. När vi var här var det inte alltför mycket turister, så det var relativt gott om plats.

Den underjordiska staden i Derinkuyu

Under högsäsong, och när det inte är pandemi, finns det ibland vakter på plats som hjälper till att dirigera de gående upp och ner i trapporna, för att alla ska komma fram smidigt.

Vi klev bland annat ner i en gammal gravkammare, och gången hit ner var ganska trång. Härifrån kunde man fortsätta ännu djupare, genom en ännu trängre gång (där Peter poserar), men, där gick gränsen för oss. Efter besöket i gravkammaren vände vi uppåt mot ljuset igen!

Den underjordiska staden i Derinkuyu

Video från den underjordiska staden i Derinkuyu

Här kan du också se en video från den underjordiska staden i Derinkuyu.

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av den underjordiska staden i Derinkuyu! Om du själv vill prova på att bo i grottmiljö – om än ovan jord och betydligt mer bekvämligt – finns det flera grotthotell att välja på i området. Vi bodde på Kayakapi Premium Caves, som var ett helt fantastiskt fint och mysigt hotell.

Kappadokien är också känt sina turer med luftballong i spektakulär och sagolik miljö. Dessutom kan du besöka utomhusmuseer och grottkloster, se tillverkning av mattor och keramik, göra ridturer, gå på vinprovning och prova traditionell turkisk mat.

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Har du besökt den underjordiska staden Derinkuyu?

Har du besökt den underjordiska staden i Derinkuyu? Eller har du kanske besökt någon annan underjordisk stad? Berätta gärna!

Fakta om den underjordiska staden i Derinkuyu

  • Land: Turkiet
  • Område: Kappadokien
  • Provins: Nevşehir
  • Stad: Derinkuyu
  • Namn: Derinkuyu Yeraltı Şehri (turkiska) och The Derinkuyu underground city (engelska)
  • Djup: Cirka 85 meter
  • Återupptäckt: 1963
  • Öppnat för turister: 1969
  • Fler underjordiska städer: Mer än 200 underjordiska städer har hittats i området, bland annat Kaymaklı Underground City.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev