Meny Stäng

Klostret Selime i Kappadokien – bergskatedral i Turkiet

Annons

Klostret Selime i Kappadokien är den största religiösa strukturen i området, med en stor katedral uthuggen direkt i berget. Platsen har även fungerat som stopp för karavaner längs Sidenvägen, och idag är detta ett spännande besöksmål för turister.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Klostret Selime i Kappadokien

Klostret Selime är ett fascinerande och spännande besöksmål, med fantasieggande formationer och historia från 700- eller 800-talet.

Klostret Selime i Kappadokien

Klostret Selime ligger 28 kilometer från Aksary, vid slutet av Ihlara-dalen i Kappadokien.

Från kristet centrum till stopp längs Sidenvägen

Klostret Selime i Kappadokien sägs härstamma från 700- eller 800-talet. Detta var under den bysantinska eran och Selime blev ett centrum för kristen religion. Klostret användes dessutom som en borg, och härifrån försvarade man sig vid flera tillfällen mot anfallande grupper.

Klostret Selime i Kappadokien

Kyrkan är uppdelad i tre sektioner, och varje rum är pampigt med mäktiga valv och vackra dekorationer. Dessutom kan man se kök och stall, som användes av munkarna. Till exempel kan man se uthuggna handtag för att binda fast hästar och platser för levande ljus.

Klostret Selime i Kappadokien

I ett av kyrkorummen finns också fresker från 900-talet och 1000-talet.

Fresker

Med tiden omvandlades klostret till ett ”karavanseraj”, det vill säga ett värdshus och härbärge för karavaner av köpmän. Många kom längs Sidenvägen och passerade Selime, där det också fanns en stor basar. I klosterbyggnaden fick köpmännen en säker och trygg övernattning innan de skulle fortsätta sin resa.

Handelsvägen övergavs när man istället började frakta varor längs vattenvägarna, vilket gick snabbare, och på 1500-talet övergavs klostret Selime.

Klostret Selime i Kappadokien

Begravningsplats

Strax intill klostret finns en begravningsplats, som tydligen är utformad på ett typiskt sätt för området.

Begravningsplats Turkiet

Att besöka klostret Selime i Kappadokien

Vi åkte bil till klostret Selime från vårt hotell i Göreme, en bilresa på cirka en timme och en kvart. Det är också möjligt att vandra hit, om du går genom den vackra Ihlara-dalen. Att vandra från Belisirma till Selime tar cirka två timmar. Framme vid sevärdheten finns ett litet biljettkontor, och efter att man löst biljett är det bara att kliva på.

Klostret Selime i Kappadokien
Vår fantastiskte guide Koray
Klostret Selime i Kappadokien
Helena, Charlotte från GoTravelling.org och Peter

Tydliga pilar visar hur man ska gå för att ta sig runt på området, mellan olika salar och utsiktsplatser.

Klostret Selime i Kappadokien

Där det är lite brant har man byggt upp trappor och räcken, så det är enkelt att ta sig runt på detta fascinerande område.

Klostret Selime i Kappadokien

Området är verkligen magiskt vackert, och det är inget fel på utsikten heller!

Klostret Selime i Kappadokien

Allra mest intressant är det dock att se de olika kyrkorummen. Det är så fantastiskt att detta huggits ut direkt inne i berget!

Klostret Selime i Kappadokien

Film från klostret Selime

Mer att se och göra i närheten

I den närliggande byn Selime finns tydligen en monumental grav, Selime Sultan Turbe, som är den enda av sitt slag i Anatolien, och kan vara intressant att se. Det är också fint att utforska resten av Ihlara-dalen, med vacker natur, mysiga flytande restauranger och ett flertal mindre grottkapell.

I Kappadokien kan man förstås också flyga luftballong eller kanske prova turkiskt vin, rida i solnedgången eller bo i ett riktigt grotthotell. Eller varför inte besöka den underjordiska staden i Derinkuyu?

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Har du besökt klostret Selime?

Har du besökt klostret Selime i Kappadokien? Gillar du den här typen av sevärdheter?

Fakta om klostret Selime i Kappadokien

  • Land: Turkiet
  • Region: Anatolien
  • Område: Kappadokien
  • Provins: Aksaray
  • Distrikt: Güzelyurt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev