Annons

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Efter några dagar i och runt Antalya är det dags att fortsätta rundresan i regionen och det finns många pärlor längs kusten. Vi fortsätter med äventyren i Antalyas region och njuter av de vackra vyerna med bergen på ena sidan och havet på den andra. Men efter flera historiska platser och bilande behöver man sträcka på benen lite. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vandring i bergen och sceniska vyer runt Kalkan

Även om det är runt 25 grader så orkar man ändå vandra 4-5 kilometer och uppe på kullarna så är det ändå lite fläktande. Det finns många leder man kan vandra längs som också är historiska handelsvägar så det är inte bara vackra vyer utan även historia man får med sig. Det känns speciellt att vandra på steniga stigar där man vet att människor vandrade där för över 2000 år sen.

Vandringsled idag liksom för 2000 år sen. Det känns speciellt att vandra längs de gamla lederna.

Det finns massor av vandringsleder så fråga bara närmsta turistbyrå eller maila dem så kan ni få lite tips. Vi valde bergen ovanför den lilla orten Kalkan där det är otroligt vackert och det finns mycket att göra i området. Kalkan är en populär ort för de som vill hyra hus under sommaren och det finns många mysiga restauranger.

Utsikt över bukten
Vyerna är fantastiska

Man får åka upp med bil eller ta en taxi till de små trähusen vid Bezirgan Tarihi och sen går man neråt längs bergskammen från cirka 700 meters höjd. Man går sakta nedåt tills man till slut hamnar vid bilvägen och kan enkelt bli upphämtad och skjutsad till en restaurang. 

Vandringen neråt slingrar sig vackert genom bergen
Vandringen ner tog lång tid med alla fotopauser

Kaputas beach, vacker strand för soldyrkare

Stranden ligger längs vägen från Antalya till Kalkan och ligger härligt omgiven av branta klippor. Stranden är väldigt populär så det kan vara svårt att få tag på en solstol ibland men sen finns ju några cafeer också där man kan sitta om man tycker det är för sandigt eller soligt på stranden. 

Kaputas beach är populär för både turister och lokala
Kaputas beach en blåsig dag

Dykning med erfarna instruktörer utanför Kas

Kas är en liten stad med 8000 invånare och känd för dykning och vattensporter. Det finns ett flertal företag som erbjuder dykning, både för nybörjare och erfarna. Vi åkte med företaget Dragoman som har många instruktörer och kurser för alla nivåer. Om man vill ta PADI open water certificate för djup ner till 18 meter kostar det runt 375 euro och tar fyra dagar. Hemma i Sverige går det på runt 6-7 000 kronor.

Instruktörerna var väldigt bra och kan alltid engelska och ofta ytterligare ett europeiskt språk. Utrustningen håller hög standard så man ska absolut ta chansen att dyka om man kan. För er som dykt mycket finns det en hel del spännande platser att dyka ner till där man kommer ner en bra bit.

Det finns både manliga och kvinliga instruktörer och alla var väldigt professionella
Inne i en skreva hittade vi en drakfisk, de är vanliga i området

För mig som dök för första gången var fem-sex meter alldeles lagom. Så för er som vill dyka längre är det bra att ha koll på sina certifikat och hur många dyk man gjort. 

Rekommenderas starkt att dyka i de fina vattnen utanför Kas
Glada provdykare på väg tillbaka

Ta båten från Turkiet till Grekland, Kastellorizo och Rhodos

Man kan också ta båt från Kas över till den grekiska ön Nísos Megísti, det är bara några kilometer men det är vacker utsikt så det kan vara en rolig dagsutflykt. Vill man åka till en större grekisk ö är Rhodos den största men då får man ta färjan från Fethiye som ligger tio mil bort från Kas.

Passkontrollerna är snabba så det är en okomplicerad process numera. På ön finns en del gravar från den lykiska tiden men har en mysig liten hamn med trevliga restauranger. Har man mer tid kan man besöka Blue Cave lite längre bort på ön. Man kan ta sig dit från hamnen för cirka 15 euro och det är en häftig grotta som man åker in i med båt. Det bästa är när det är lågvatten så fråga innan om vattennivån. 

Graffiti i hamnen inne i Kas

Vegetarisk restaurang, lokal hanterksöl och vin i Kas

Det finns en halvö som sträcker sig ut i havet från Kas som håller på att bli en populär destination med många nya hotell och restauranger. Kas hade inte så mycket för tio år sen men har utvecklats snabbt de senaste åren.

Många nya hotell finns att välja mellan i Kas. Även större kedjor som Radisson.

Det finns numera en hel del vegetariska restauranger i Turkiet med fokus på närodlat och kreativa menyer. Vi åker till den vegetariska restaurangen Oburus Momus ute på halvön i Kas. Här serveras både hantverksöl och goda drinkar med en fantastisk utsikt över havet.

Se till att vara där vid solnedgången. Innan man kommer till restaurangen passerar man också en amfiteater och en del ruiner vid Antiphellos Ancient City. Så har ni historieintresserade med i sällskapet se till att vara där i god tid så ni inte missar solnedgången på restaurang Oburus Momus. 

Turkisk hantverksöl på restaurangen Oburus Momus

Ni som gillar det lite mer småskaliga och kan ta er runt själva med hyrbil eller guide, då är Kas en trevlig ort för några dagar där ni kan vandra lite och dyka. Om man vill vandra ovanför Kalkan är det runt 30 kilometer bort och passar bra som halvdagsutflykt från Kas. Här kommer man ner i varv efter några intensiva dagar i Antalya. Det är alltid trevligt att besöka orter som är under utveckling och entusiasmen och välkomnandet är på topp i Kas.

Utsikt över bukten från hotellets pool
Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev