Meny Stäng

Att göra i Antalya i Turkiet – historia, nöjen och äventyr

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Antalya ligger vid den turkiska medelhavskusten och är vackert omgiven av berg och stora skogar. Det kanske låter lite klicheartat men staden erbjuder faktiskt något för alla och det finns boenden i alla stilar och klasser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vädret är mestadels angenämt men blir kanske lite väl varmt i juli och augusti då kan det vara runt 35 grader under dagarna. Runt staden finns härliga berg och skogar som erbjuder en rad aktiviteter för den som gillar aktiv semester.

Det är ingen liten stad med sina 2,5 miljoner invånare men det går ändå fort att ta sig ut från staden upp i bergen och det är enkelt att ta sig runt även för den som hyr bil. Staden är van vid turism och de flesta guiderna pratar engelska men även tyska och franska. 

Att göra i Antalya i Turkiet
Glöm inte att tajma solnedgångarna utomhus, de är helt fantastiska

Gamla stan – Old Town – Kaleiçi

Det är omöjligt att besöka Antalya utan att uppleva åtminstone lite av den rika historien. Gamla stan eller Kaleici som området kallas är från romartiden men tittar man lite närmare kan man hitta äldre delar än så.

Att göra i Antalya i Turkiet - Hamnen i Gamla stan
Hamnen i Gamla stan som fungerat som hamn de senaste 2000 åren

Man börjar ofta med att besöka Hadrians gate från 100-talet och besöker kanske Hidirlik tower nere vid stranden, även det från samma period. Visst finns det de som nöjer sig med en selfie vid Hadrians gate men vi svenskar är ju så allmänbildade och historieintresserade så vi måste nog utforska lite mer än så.

Hadrians port
Kanske en av de mest fotade platserna i Antalya, Hadrians port

Även under staden finns rikligt med lämningar från svunna tider. Exempelvis under hotellet Ruin Adalia hittar man gamla murar, gator och mosaiker som hittats 4-5 meter under nuvarande marknivå. Hotellet har grävt ut och sen byggt ovanpå fornlämningarna.

Hotell Adalia
Det finns glasgolv under marken på hotell Adalia där man kan titta ned på fornlämningarna
Ruiner under hotell Adalia
Ruinerna ligger cirka 3-5 meter under nuvarande marknivå då marken höjts

Fynden är så många att arkeologerna har svårt att hinna med att undersöka allt så ofta kan man besöka dem ostört. Det händer även regelbundet att folk hittar gamla mynt och andra föremål som de givetvis skänker till museerna. 

Ruin under hotell Adalia
Vägar, murar och vattensystem från romartiden under hotell Adalia

Att göra i Antalya – attraktioner och nöjen

För barnen finns Waterhill Park, en enorm vattenpark med rutschkanor och lekplatser, lite som ett Gröna Lund i vatten.

Man imponeras av den otroliga samlingen av statyer inne på Antalyas arkeologiska museum som är en verklig aha-upplevelse. De trötta tonåringarna kan kanske väckas till liv när guiden berättar om Athena, Zeus och de andra gudarna i romarriket.

skulpturer
Detaljerna på många av skulturerna är imponerande, denna visar hur festandet gick till för cirka 2000 år sen

Det finns många kopplingar och historier som väver ihop lokala händelser och platser i ett större historiskt sammanhang så be gärna om en personlig guide för att få lyssna till de bästa historierna. Det är få museer som har så mycket statyer och föremål från den romerska tiden. 

Efter en lång dag med promenader, museum och mat så känner många ett behov av att ta en drink medan de kontemplerar över de historiska händelser som ägt rum just där man promenerat.

Inne i stan finns en rad pubar och för den som vill ha en klassisk pubkänsla blir det kanske Edinburgh Social House eller Sheffield pub som har allt från öl till drinkar. För den som önskar vinbarer och mysigare ställen finns Kanzaras, Karaf bistro Kaleici och Roys som har både turkiska och georgiska viner på menyn. 

Nöjesparken Aktur park är också trevlig att besöka för er som föredrar att vara inne i stan framför att åka runt i bergen. Är det riktigt varmt kanske man vill vara inomhus och då passar Antalya Aquarium utmärkt där man kan gå i en 131 meter lång glastunnel med allt från exotiska fiskar till rejäla hajar som simmar runt en. 

Golf och lyxhotell i Antalya

Många åker till Antalya för att golfa och banorna håller en hög standard och när man har utsikt över både hav och berg så blir känslan nästan som när man slår hole in one. Det finns ett tiotal femstjärniga hotell som kostar allt från 1500 till 10 000 kronor natten och lyxen är därefter.

Kanske kan man i samma kategori även nämna att det finns en handfull stora köpcenter som Terra City, Mall of Antalya och Mark Antalya som har de flesta märkena för den som föredrar shopping framför forsränning eller bara glömt att packa resväskan. 

Tazi Canyon och forsränning

Man bör också besöka bergen runt eller åtminstone ägna en eftermiddag åt det. Prata med någon av turistbyråerna och skräddarsy er egen utflykt. Det behöver inte kosta så mycket eller ta så lång tid och det finns snabba turer för runt 30-40 euro per person. Man kan välja att bara åka upp med jeep till Köprülü Canyon National park för att se den vackra floden och utsikten från Tazi Canyon. 

Utsikten är magnifik och resan upp längs slingrande vägar gör man med öppna jeepar medan vinden blåser i håret. Sen kan man välja att åka med fyrhjuling, forsränning, ta en linbana över floden, cykla mountainbike eller vandra längs någon av de många vandringslederna.

Att göra i Antalya i Turkiet - Tazi Canyon
Tazi Canyon erbjuder en härlig utsikt, det mesta är barrträd så man tror nästan att man är hemma i Sverige
Att göra i Antalya i Turkiet - Tazi Canyon
Utsikten över Tazi Canyon är perfekt för porträtt till semesteralbumet

Att ta en timmes tur med forsränning är otroligt vackert men också lite blött beroende på var i gummibåten man sitter. Man kan också ta sig ner med kajak om man inte är rädd för det kalla vattnet. 

Att göra i Antalya i Turkiet - forsränning
Forsränning i bergen vid Antalya kan göras som en halvdagsutflykt
Att göra i Antalya i Turkiet - forsränning
Forsränningen är relativt enkel men vattnet kommer från bergen och är minst sagt svalkande även en solig dag

Klättring utanför Antalya

Runt 20 kilometer från Antalya ligger bergsområdet Geyikbayırı som är ett stort område med klättringsleder.  För den som tröttnat på väggarna i stans köpcentrum finns här bergsväggar både med och utan bultar.

Turkiet
Utsikten från området där man klättrar

Det finns flera guider som tillhandahåller utrustning och de pratar bra engelska. För den som är nybörjare rekommenderas att börja med en guide på nivå 5 men för er som kan klättrar likt Sylvester Stallone i Cliffhanger är det bara att be om nivå 8-9 direkt.

Att göra i Antalya i Turkiet - klättring
Den här väggen är nivå 5a och man klättrar med bultar och rep ifall man skulle tappa greppet

Guiderna är erfarna och professionella och vana vid allt från de som klättrar första gången i sitt liv till de som ser ut att göra det för sista gången i livet. Personligen räckte 10 meter i nivå 5 för att känna mig som han som klättrade på en brinnande skyskrapa i filmen skyscraper. 

Att göra i Antalya i Turkiet - turkisk luncg
Turkisk lunch består oftast av väldigt många sallader, en del kött och sen ett litet glas te efter

Det kommer fler artiklar så för er som planerar att resa till Turkiet, håll utkik här så kommer de snart. 

Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev