Meny Stäng

Att göra i Åbo – 25 sevärdheter och upplevelser

Vad kan man göra i Åbo? Denna finländska stad, som en gång i tiden var Finlands största, är en riktig pärla med åpromenad, restauranger, museer och massor av utflyktsmöjligheter. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Åbo.

Åbo i Finland

Åbo är Finlands allra äldsta stad och grundades redan på 1200-talet. Under lång tid var detta Finlands största stad, och här grundades också det första universitetet.

Idag är detta en trivsam och härlig stad att besöka som turist. Vi gjorde ett kortare besök i Åbo och Åboland, det vill säga skärgårdsområdet utanför Åbo, på en pressresa för flera år sedan. Nu fick vi chans att komma tillbaka med husbil för att se oss om mer ordentligt.

Att göra i Åbo

Åbo ligger vid den sydvästra kusten i Finland, cirka 17 mil nordväst om huvudstaden Helsingfors.

Vad kan man göra i Åbo?

Vad kan man då göra i Åbo? Detta är en stad som bjuder på allt från historiska sevärdheter till god mat och härliga utflykter. Här är våra bästa tips.

1. Strosa längs Aura å

Genom hela Åbo rinner Aura å, och detta vatten kan sägas vara Åbos själ och hjärta. Om man tänker efter så betyder ju Åbo just ”boende vid ån”. Redan på 1200-talet började staden växa fram runt ån och ån är fortfarande viktig, även om betydelsen förstås har förändrats under århundradena.

Idag kan man få en fantastiskt fin promenad längs med ån medan man tittar på båtar, båtrestauranger och folkliv vid restauranger, caféer, butiker och stånd som kantar ån.

2. Åk färjan Föri

Om du vill korsa Aura å finns ett gäng broar att välja emellan. Dessutom finns den orangefärgade lilla gratisfärjan Föri, som korsar ån på cirka en och en halv minut, och åker tillbaka så fort passagerarna bytts mot nya.

Att göra i Åbo - färjan Föri

3. Ta funikularen till Kakolabacken

Ända fram till 2007 fanns Åbo fängelse på Kakolabacken, och de flesta var antagligen nöjda med att slippa besöka denna plats. Idag är det helt annorlunda. Man kan ta sig upp på backen med den charmiga lilla funikularen, och väl uppe väntar bland annat bageri och restauranger.

Nyhetsbrev

4. Se salarna på Åbo slott

En sak som du inte vill missa att göra i Åbo är att besöka Åbo slott. Slottet började uppföras på 1280-talet och utvecklades snart till en mäktig borg. Här bodde Johan III med sin Katarina Jagellonica, och här spärrades Erik XIV in. Idag är det renoverade slottet ett populärt besöksmål, där du kan se både historiska rum och moderna utställningar.

5. Spana in Åbo domkyrka

Åbo domkyrka invigdes år 1300 och är tillägnad jungfru Maria och Sankt Henrik, Finlands förste biskop. Kyrkan brukar anses som Finlands byggnadshistoriskt mest värdefulla verk, och i domkyrkomuseet på södra läktaren kan man se helgonskulpturer och altarföremål från den katolska medeltiden. Dessutom är Karin Månsdotter, som var gift med Erik XIV och var drottning av Sverige 4 juli–29 september 1568, begravd här.

WIFI.se

Utanför kyrkan finns en staty av Per Brahe den yngre, som på 1600-talet var generalguvernör över Finland.

Att göra i Åbo - Per Brahe staty

6. Res i tiden vid Klosterbacken

En sak som du inte vill missa att göra i Åbo, om du gillar historia, är att göra ett besök vid Klosterbacken. Detta är det enda större sammanhållande område av trähus som undgick den förödande stadsbranden i Åbo 1827. För att berätta hur livet såg ut förr har man bevarat husen på dess ursprungliga plats, och inrett dem så att man kan göra en liten tidsresa.

Husen och interiörerna berättar om livet för de olika människorna i staden: hantverkarna, musikerna, studenterna och lösdrivarna. I vissa av husen finns guider som berättar mer och svarar på frågor. Mycket intressant!

7. Besök Aboa Vetus & Ars Nova

Det Rettigska palatset uppfördes år 1928 som privatbostad åt släkten Rettig, och fungerar idag som museum för arkeologi och samtidskonst. På bottenvåningen kan man se utgrävningar och samtidigt lära sig en hel del om det medeltida livet i Åbo. Intressant!

Att göra i Åbo - Aboa vetus

Högre upp i museet visas olika utställningar med samtidskonst. Just nu, när vi var här, kunde vi se verk av de finska konstnärerna Tiina Elina Nurminen, Kari Cavén och Rauha Mäkilä.

Aboa vetus Ars Nova

8. Kika in på Apoteksmuseet och gården Qwensel

Av en ren slump upptäckte vi gården Qwensel och Apoteksmuseet. Gården Qwensel är det äldsta trähuset i Åbo, och var en gång i tiden ett hem för en rik Åbo-familj. Huset visas idag som ett museum, med rum inredda i rokokostil och gustaviansk stil. Här finns dessutom Apoteksmuseet, med helt underbar antik apoteksinredning.

Vid gården Qwensel finns dessutom ett supermysigt litet fik, med uteplatser på den charmiga innergården.

Qwensel House café

9. Lär om sjöfart på Forum Marinum

Forum Marinum är ett stort sjöfartsmuseum, som ligger vid den nedre delen av Aura å. Här kan du se allt från historiska träbåtar till militärfartyg, och lära om sjöfart såväl som om livet i skärgården. I det stora museet visas olika tillfälliga utställningar och du hittar också aktiviteter för barn. Du kan välja att köpa biljett endast för museet, eller så köper du en kombibiljett för museet och museifartygen.

10. Beundra museifartyg

Forum Marinum har en stor flotta av imponerande museifartyg: två stora segelfartyg, fyra örlogsfartyg och flera mindre båtar. Museiskeppen är öppna under sommarmånaderna, och kan ses antingen separat eller med kombibiljett tillsammans med museets utställningar.

Att göra i Åbo - Forum Marinum

Vi tyckte att det var häftigt att se det stora segelfartyget Suomen Joutsen, och det var också intressant att se sig omkring i örloggsfartygen.

11. Handla i Åbo saluhall

Åbo saluhall är från 1896 och ritad av arkitekt Gustaf Nyström. Här hittar du kött, fisk, ost, bröd och olika sorters delikatesser och bakverk. Dessutom finns både restauranger och caféer. Ja, detta är ett himmelrike för alla som älskar god mat!

Saluhall Åbo

12. Häng på Salutorget i Åbo

Salutorget i Åbo är ett centrum för handel och samtidigt en populär mötesplats. Här kan man handla frukt och grönt, pausa för en glass eller kika in i butiker och caféer runt torget. Här arrangeras ibland också olika evenemang, såsom marknader och konserter.

13. Ta en drink på takbaren Börs Katto

Vid Salutorget i Åbo ligger Scandic Hamburger Börs. Högst upp, på terrassen på hotellets nionde våning, ligger takbaren Börs Katto. Detta är en riktigt läcker och trevlig takbar, med gott om platser både inomhus och utomhus, och en härlig utsikt över stan.

14. Ät på restaurang Kaskis

Kaskis är en av Finlands mest välrenommerade restauranger. Här erbjuder krögaren Erik Mansikka intressanta jordnära smaker, och det gäller att boka bord i tid. Vi var här på en pressresa för några år sedan, och vi minns fortfarande det här restaurangbesöket som fantastiskt.

Restaurang Kaskis
Förrätt med bland annat rökt lax, syltad lök och avokadokräm

15. Drick öl på bryggerirestaurangen Koulu

På bryggerirestaurangen Koulu, vilket betyder ”Skolan” på svenska, kan man äta en mättande buffélunch eller beställa något från à la carte-menyn. Självklart finns det många öl- och cidersorter att välja mellan! Här var vi också under vårt besök för några år sedan, och vi minns inte enbart den goda ölen, utan också alla rum som påminner om att lokalen en gång i tiden hyst ”Svenska fruntimmersskolan”.

ölprovning på skolan

16. Ta med barnen till Kuppisparken

Kuppisparken är den både största och äldsta stadsparken i Finland, och är en fin grön oas mitt i stan. Här kan man promenera, cykla och utöva olika sporter. Framför allt är detta ett perfekt ställe för alla barnfamiljer. Här finns Kuppis utebad, minigolf, äventyrspark och en fantastiskt fin ”trafikpark”, där barnen kan köra trampbil i en uppbyggd liten stad.

Att göra i Åbo - Kuppisparken

17. Njut av grönområden på Runsala

Strax utanför centrala Åbo ligger ön Runsala, eller Ruissalo som den heter på finska. Den här ön är fantastiskt grön och fin, med lummiga eklundar, villor från 1800-talet, badstränder, spahotell, camping och en botanisk trädgård.

Runsala
Runsala

18. Följ med på kryssning

Aura å ligger ångbåten UkkoPekka. På somrarna kan man hänga med båten på dagskryssningar till Nådendal eller kvällskryssningar, med middag, till skäret Loistokari. Dessutom finns M/S Rudolfina, som också gör kryssningar.

UkkoPekka

19. Gör en utflykt till Nådendal

Oavsett om du kryssar eller om du tar bilen så ska du inte missa att besöka Nådendal, som ligger en kvart utanför centrala Åbo med bil. Denna lilla stad, som en gång i tiden fungerat som en kurort, är en fantastiskt fin sommarstad med vackra trähus och gott om restauranger. Här ligger dessutom den populära temaparken Muminvärlden.

Nådendal

20. Träffa Mumintroll i Muminvärlden

Muminvärlden, i Nådendal, är en temapark där du kan träffa Mumintrollet, Lilla My, Snusmumriken och alla de andra. Du kan kliva in i Muminfamiljens hus, se teater (på finska med svensk text) och gå olika äventyrsstigar. Här finns också gott om restauranger och butiker.

Muminvärlden i Nådendal

21. Kör Skärgårdens ringväg runt Åboland

Skärgårdens ringväg är en cirka 25 mil lång väg som tar dig runt öarna i Åboland, vilket är ett kust- och skärgårdsområde sydväst om Åbo. Längs med rutten hittar du ett flertal skärgårdsbyar, tolv broar och nio färjor. Du kan köra rutten med bil eller, om du har gott om tid och vill övernatta längs vägen, så är det också möjligt att cykla.

Färja

22. Upplev Pargas i Åboland

I Pargas, i Åboland, ligger Solliden camping, som är en trevlig campingplats med fin utsikt över havet. Här ligger också det spännande konstmuseet Art Banks och den mysiga fårfarmen Stentorp, där man bland annat kan köpa ull- och pälsprodukter.

Får
Finska lantrasfår på fårfarmen Stentorp, vid ett tidigare besök

23. Upptäck Nagu i Åboland

Nagu ligger mellan Pargas och Korpo, i Åboland, och här hittar du bland annat en trevlig gästhamn, som är populär på sommaren. I Nagu hittar du också Köpmans, som är Bed & Breakfast med restaurang och café. Här åt vi under en tidigare resa bland annat en supergod gäddburgare samt pannkakor med rabarber och vit choklad.

Middag på Köpmans i Nagu
Middag på Köpmans i Nagu

24. Ta dig ut till Korpo i Åboland

I Korpo kan man njuta av fin natur, mysiga hotell och trevliga restauranger. Vi har på en tidigare vinterresa besökt det mysiga hotellet Nestor, som också har restaurang Back Pocket, med en avsmakningsmeny som vi fått tips om. Dessutom finns Hjalmars restaurang, där man kan äta allt från soppa och fisk till hamburgare och pizza.

Hotellet Nestor i Korpo
Det mysiga hotellet Nestor i Korpo, under en tidigare vinterresa

25. Fortsätt med färja till Kökar

Från Galtby i Åboland är det möjligt att ta färja till Kökar på Åland. På Kökar finns vacker natur, camping, restauranger, historiska sevärdheter och möjlighet att följa med på båttur till Källskär. Dessutom kan du fortsätta vidare med färja för att upptäcka övriga Åland.

Kökar

Mer att göra i Åbo för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Åbo utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.

 • Biologiska museet är ett naturhistoriskt museum med utställningar över Finlands flora och fauna. (Jungfrustigen 1)
 • Sibeliusmuseet är ett musikmuseum med inblick i kompositörgeniet Jean Sibelius liv och verk. (Biskopsgatan 17)
 • Mikaelskyrkan är en kyrka i centrala Åbo, uppförd i tysk nygotisk stil 1899–1905. (Allegatan 16)
 • Wäinö Aaltonens museum (WAM) visar både lokal och internationell konst. (Itäinen Rantakatu 38)
 • Åbo konstmuseum visar upp konstsamlingar och utställningar. (Puolalaparken)
 • Åbo svenska teater är en finlandssvensk teater i ett teaterhus från 1839. (Auragatan 10)
Svenska teatern
Åbo svenska teater

Mer att göra i Åbo med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Åbo för familjer med barn eller tonåringar.

 • Flowpark är en ekologisk äventyrsnöjespark med gungor, linbanor, lianhopp och liknande. (Skansgatan 10)
 • JukuPark är en stor utomhusvattenpark cirka 3 kilometer utanför centrala Åbo. (Kurrastigen 1)
 • Paddla kajak i Åbos skärgård kan man göra på många olika platser.
 • Superpark Åbo är en inomhusaktivitetspark med trampoliner, klättring och mycket annat. (Kongressgränden 1)
 • Zoolandia är en djur- och äventyrspark för hela familjen. (Eläintarhantie 51, Lieto)
Minigolf

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Åbo finns många hotell och andra boenden att välja på. Vi reste med husbil denna gång, men spanade bland annat in vandrarhemmet i museifartyget S/S Bore, vilket såg lite mysigt ut.

S/S Bore
Vandrarhemmet i museifartyget S/S Bore

Vid ett annat tillfälle har vi bott på trevliga Scandic Hamburger Börs, som har ett mycket bra läge vid Salutorget.

Själva bodde vi denna gång på Runsala Camping (Ruissalo Camping), som ligger på ön Runsala strax utanför centrala Åbo. Detta är en lugn och ganska trevlig camping, med strand, badbrygga, bastu och fina naturstigar. Det är ungefär en mil in till centrala stan och det finns cykelväg.

Om du vill upptäcka Åboland kan du ta in på Solliden Camping i Pargas. Detta är en lugn och naturskön camping som ligger fint vid vattnet.

Mer att se och göra i närheten av Åbo

Från Åbo är det inte alltför långt till huvudstaden Helsingfors, som bjuder på arkitektur, design, konst, historiska sevärdheter och härliga båtturer. Om du istället åker norrut ska du inte missa den fina trästaden Raumo, vars gamla stadsdel är upptagen på Unescos världsarvslista. Nedan hittar du ännu fler tips till Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Ännu fler tips på saker att göra i Åbo?

Har du besökt Åbo? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Åbo? Berätta gärna!

Fakta om Åbo

 • Land: Finland
 • Landskap: Egentliga Finland
 • Folkmängd: Drygt 195 000 (2021)
 • Namnet: Åbo på svenska (betydelse: boende vid ån) och Turku på finska (från det fornryska ordet ”tǔrgǔ” som betyder torg).
 • Språk: Finska 83,5 % och svenska 5,4 %. Obs! I Åboland är andelen svenskspråkiga cirka 64 %.
 • Valuta: Euro
 • Läs mer: Du hittar mer information på Visit Turku.

Resa till Åbo

 • Flyg: Du kan flyga till Åbo från Stockholm eller Göteborg, med mellanlandning i Helsingfors, alternativ flyga till Helsingfors och därifrån fortsätta med annat transportmedel.
 • Färja: Både Viking Line och Tallink Silja kör från Stockholm till Åbo. Finnlines kör Kapellskär – Långnäs – Nådendal.

Att ta sig runt i Åbo

 • Promenera: Åbo är en promenadvänlig stad, och så länge man inte ska alltför långt är det fint att promenera.
 • Cykla: Du kan ta dig runt med egen cykel eller hyra cykel.
 • Bil/husbil: Inne i centrala stan är det mest jobbigt att köra bil, men om du ska besöka platser i stadens utkant kan det naturligtvis vara smidigt att ta bilen.
 • Kommunala färdmedel: Du kan ta dig runt med stadsbussar i Åbo. För mer information se www.foli.fi/sv

Åbos historia

 • Förkristen tid: En handelsplats fanns troligen.
 • 1229: Man räknar med att Åbos historia startar i och med ett brev från påven Gregorius IX, där han beordrade att biskopssätet skulle flyttas från Nousis till Korois vid Aura å.
 • 1280-talet: Byggandet av Åbo domkyrka och Åbo slott påbörjades. Staden var ett viktigt administrativt och ekonomiskt centrum för den finländska delen av Sverige.
 • 1318: Staden brändes av ryssarna.

1500-talet

 • 1509: Staden överfölls av dansken Otto Rud, som plundrade staden.
 • 1523: Åbo föll i Gustav Vasas händer under Gustav Vasas befrielsekrig.
 • 1562-1563: Hertig Johan och Katarina Jagellonica höll hov på Åbo slott.
 • Slutet av 1500-talet: Åbo en av platserna för striden mellan kung Sigismund och hertig Karl.

1600- till 1700-talet

 • 1600-talet: Stadens befolkning ökade kraftigt, till runt 6 000 personer.
 • 1623: Åbo hovrätt grundlades.
 • 1640: Åbo universitet grundlades.
 • 1700-1721: Under ”Stora ofreden” skadades Åbo av vådeld, ockupation och invånarnas avflyttning till Sverige.
 • 1741-1743: Staden drabbades återigen av krig.
 • Slutet av 1700-talet: Folkmängden ökade till över 11 000 personer.

1800- till 1900-talet

 • 1809-1812: Åbo var huvudstad i Storfurstendömet Finland.
 • 1812-1819: Huvudstaden flyttades huvudstaden närmare Ryssland, till Helsingfors.
 • 1827: Tre fjärdedelar av Åbo förstördes vid Åbo brand.
 • 1828: Universitetet flyttades till Helsingfors.
 • 1840-talet: Vid denna tid upphörde Åbo att vara Finlands största stad.
 • 1917: Åbo drabbades av sociala oroligheter, och därefter följde det finska inbördeskriget.
 • 1922: Åbo universitet öppnades.
 • Andra världskriget: Staden drabbades av bombningar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev