Meny Stäng

Att äta gott i Finland – 4 restauranger runt Åbo

Annons

Kan man äta gott i Finland? Vad tänker du på när du hör ”finsk mat”? Jag brukade nog tänka på karelska piroger, morotslåda eller kanske någon stabbig vardagsrätt med kött och potatis. Men nu vet jag att det finska köket har mer att erbjuda än så. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi presenterar de fyra bästa restaurangupplevelserna under vår resa i södra Finland. Vad är dina erfarenheter av finsk mat och har du några favvo-restauranger i vårt östra grannland?

Hjalmar’s restaurant & pub i Korpo

Vi besökte egentligen aldrig Hjalmar’s restaurant & pub i Korpo, men vi fick smaka deras mat när vi besökte hotell Nestor i Åbos skärgård. Till lunch fick vi smaka en grymt god sik som tillagats i paket med ost och svamp, och som serverades med ugnsbakade rotfrukter, sallad och skärgårdsbröd. Inte tillkrånglat på något vis, men sååå gott!

Sik i paket från Hjalmar's restaurant & pub i Korpo
Sik i paket från Hjalmar’s restaurant & pub i Korpo

Restaurang Köpmans i Nagu

Restaurang Köpmans i Nagu besökte vi faktiskt inte heller, men vi serverades mat från deras restaurang när vi spenderade en kväll i en stuga i närheten av Nagu. Här fick vi en supergod 4-rätters meny med fisksoppa, pannkaka med mörtmousse, gäddburgare och lammburgare med sommarsallad och till sist en pannkaka med rabarber och vit choklad.

Äta gott i Finland: Pannkaka med rökt mörtmousse, kallrökt lax, inlagd gurka, marinerad rödlök
Pannkaka med rökt mörtmousse, kallrökt lax, inlagd gurka och marinerad rödlök
Gäddburgare och lammburgare med hembakad skärgådslimpa, ouzosås, fetaost, inlagd gurka och havtornssenapssås vid sidan om: sommarsallad med husets havtornsvinegrette eller potatissallad med senap
Gäddburgare och lammburgare på hembakad skärgårdslimpa med ouzosås, fetaost, inlagd gurka och sommarsallad med havtornsvinegrette

Restaurang Kaskis i Åbo

Den absolut lyxigaste restaurangen vi besökte under vår vistelse i Finland var Kaskis i Åbo. Vill du äta gott i Finland ska du inte missa att göra ett besök här! Restaurangen har rankats som en av de bästa i hela landet och har fått beteckningen ”Masterclass” i White Guide Nordic, som listar de bästa restaurangerna i Norden.

Vi provade den 6-rätters meny som finns att beställa på restaurangen, och det var en spännande upplevelse bland kreativa rätter! Mest överraskande var kanske förrätt nummer 2: en pytteliten och supergod kebab i bröd. När åt du senast kebab på en finrestaurang liksom? Den första huvudrätten bestod av fisk med asiatiska smaker och den andra huvudrätten bestod av grymt god renfilé.

Äta gott i Finland: Förrätt med bland annat rökt lax, syltad lök och avokadokräm
Förrätt med bland annat rökt lax, syltad lök och avokadokräm
Renfilé med potatispuré och grönkål
Renfilé med potatispuré och grönkål – om du vill äta gott i Finland

Restaurang Haltia i Esbo

Till sist vill vi nämna restaurang Haltia i naturcentret Haltia i Esbo. Vi åt en av deras gruppmenyer, och den var helt grym! Vi serverades fyra rätter: gravad sik på skärgårdslimpa, stekta trattkantareller, fasanbröst med nässel- och palsternackspuré samt äppelpaj med rosenbladsglass.

Om man kommer till Haltia i mindre sällskap eller inte beställt i förväg får man dock hålla sig till deras vanliga meny, som förhoppningsvis inte är dum den heller.

Äta gott i Finland: Fasanbröst med nässel- och palsternackspuré
Fasanbröst med rönnbärssås, nässel- och palsternackspuré och rostade rotfrukter

Fler tips till Finland

Finland har mycket att bjuda på, allt ifrån fina städer som Helsingfors och Åbo, till vacker natur och historiska platser såsom Åbo slott. Nedan hittar du alla våra artiklar om Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev