Meny Stäng

Veckans Gäst: Peter Blomqvist, VD Adria Sverige

Peter Blomqvist är VD för den stora husvagns- och husbilsproducenten Adria i Sverige, Norge och Finland. Peter sitter också i ledningsgruppen för KABE, en annan av de absolut största tillverkarna av husbilar och husvagnar. Adria och KABE tillhör samma koncern och har tillsammans en betydande del av den svenska och skandinaviska marknaden när det gäller mobil fritid.

Båda märkena har funnits i över 50 år och inom koncernen finns naturligtvis en stor erfarenhet kring utvecklingen av husvagnar och husbilar. Vi är därför väldigt nyfikna på vad Peter Blomqvist har att berätta om dagens och om framtidens mobila hem.

Hur stor del utgör Kabe och Adria av den svenska marknaden för husbilar och husvagnar idag, och hur ser målsättningen ut för de närmaste åren?

KABE/Adria utgör 50 procent av den svenska husvagnsmarknaden. Varannan husvagn som köps i Sverige kommer från vår koncern vilket är den högsta marknadsandelen vi någonsin haft tillsammans och vi är otroligt stolta för. På husbilsmarknaden har vi 22 procent marknadsandel med KABE/Adria/Sun Living.

Nästan var fjärde husbil som köps i Sverige kommer alltså från vår koncern. Både Kabe och Adrias produktsortiment utvecklats tillsammans och i ett nära sammarbete med återförsäljarna. Vi följer även upp nya trender på marknaden genom att kontinuerligt genomföra olika konsumentundersökningar.

Vi är otroligt stolta över att så många personer valt att spendera sin fritid i ett fordon som kommer från oss, och känner oss otroligt motiverade att alla dessa personer ska vara stolta över sina köp. Vi har haft ett långsiktigt mål att ha 50 % marknadsandel i Sverige på husvagn och 25 procent marknadsandel på husbil.

Varför ska man välja just Kabe och Adria?

Adria har delat in husvagnsmarknaden i 6 olika segment (sommarhusvagn, kör-husvagn, året runt-husvagn, instegs-husvagn etc.) Inom dessa segment har vi i vår tur tagit fram 4-10 olika planlösningar som är de mest eftertraktade planlösningarna i det segmentet och verkligen fulländat de planlösningarna.

Vi har idag 31 olika husvagnsplanlösningar och 25 olika husbilslösningar som verkligen är så genomtänkta som är möjligt.  För att sedan få en så kostnadseffektiv produktion som i sin tur leder till den absolut mest prisvärda husvagnen eller husbilen för kunden har vi bakat in nästan alla options standard i husvagnen och husbilen. Då vi finns representerade i varje segment gör det ingen skillnad vilken sorts husvagn eller husbil man är intresserad av. Adria har detta i sortimentet och är även det fordonet som ger dig absolut mest värde för pengarna.

KABE köper du helt enkelt om du vill köpa den absolut bästa husvagnen som finns på marknaden. Köper du en KABE har du en oändlig stor kombination av olika planlösningar, tillval, klädslar och så vidare för att du ska få exakt den husvagn du önskar och detta är något helt unikt inom husvagns- och husbilsbranschen. För åretruntanvändaren är KABE den absolut bästa husvagnen/husbilen för vinterbruk och vänder sig till konsumenter som använder produkten året runt.

Kan du beskriva den mest populära husbilsmodellen respektive husvagnsmodellen?

För några år sedan var det alltid någon modell som stack ut väldigt i försäljning och stod för en stor del av försäljningen. I dagsläget är det inte så längre utan försäljningen är otroligt spridd på hela vårt modellsortiment av både husvagnar och husbilar.

Hur har husbilar och husvagnar förändrats under de senaste åren?

Vi har nog följt personbilsmarknaden väldigt väl. Jämför du till exempel en personbil från 90-talet med dagens personbilar är det främst 2 saker som har hänt. Dels mer elektronik i fordonen men framförallt väsentligt mycket bättre komfort i alla avseenden. Detta gäller även i alla högsta grad även vår bransch om du jämför dagens husvagnar/husbilar jämfört med 10 år sedan.

Vilka inredningsdetaljer efterfrågas mest idag?

Konsumenterna vill ha mer och mer komfort, man vill helt enkelt ha det minst lika bra och lika bekvämt boende som man har det hemma, oavsett om det gäller sängkomfort, ergodynamiska soffor, rejäla arbetsutrymmen i husbilens kök, rejäla duschkabiner och så vidare.

Interiör från husvagnen Adria Alpina 753
Interiör från husvagnen Adria Alpina 753

Om du tittar 5-10 år framåt, hur tror du att husbilar och husvagnar ser ut då?

Min förhoppning är att om 10 år ska vi kunna åka in med vår husvagn på en campingplats, ansluta den och aldrig behöva bära något vatten eller tömma några toalett-tankar, allt är minst lika smidigt och funktionellt som hemma. För husbilar är det samma sak men det ställer krav på utveckling dels från oss men även på alla campingplatserna.

Vi ser även att fler och fler människor använder sina husvagnar och husbilar för barnens aktiviteter såsom deras hockeyläger och så vidare. Man tar helt enkelt sitt mobila boende och reser över helgen i oktober-november månad, detta tror jag i stor grad kommer att öka de närmaste åren. Jag tror/hoppas även att fler campingplatser börjar bli mer och mer som resorter där man åker in med sin husvagn/husbil och att alla aktiviteter som äventyrsbad, strand med afterbeach och så vidare finns på campingplatsen.

Campar du själv? Med vilken sorts campingfordon och vart reser du helst?

Ja, jag har husvagn uppställd på säsong med ett antal vänner ståendes bredvid någon timmes körning hemifrån. Husbil har vi i jobbet som jag, flickvännen och vårt barn åkte på Europaresa för bara några veckor sedan. Denna sortens resande slår alla sorters charterresor på ren knockout!

På 14 dagar hann vi med Gdynia, Warszawa, Prag, Berlin och norra Danmark. När barnet började skrika behövde vi aldrig känna att vi var i vägen för några andra som man är i ett flygplan eller hotellrum, det vara bara att stanna husbilen och de enda som var besvärade av skriken var vi och inga andra. Detta kan verkligen rekommenderas till alla barnfamiljer som tröttnat på allt suckande från människor i flygplan eller hotell så snart barnet börjat skrika.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Kan inte säga att jag har något speciellt drömresmål. Det skulle kanske vara att köra route 66 genom USA.

Adria Sonic Supreme
Adria Sonic Supreme

Tack Peter Blomqvist för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev