Meny Stäng

Veckans Gäst: Camilla Gunnarsson, vintercampare

Annons

Camilla Gunnarsson campar ofta i husvagnen tillsammans med maken Anders och 13-åringarna Matilda och Anton. Men det är inte sommaren som är favoritsäsongen, utan vintern! Man kan kanske tro att Camilla och hennes familj är ”såna där som alltid har vintercampat och åkt skidor”, men så är det inte alls. Tvärtom har Camilla sett sig som en person som ”inte kan lära sig åka skidor och som avskyr att vara i skogen”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Familjen har gjort en helomvändning och älskar idag livet med vintercamping, skidåkning och utomhusaktiviteter, vilket Camilla Gunnarsson också bloggar om på “Aktiva dagar”. Vi är förstås nyfikna på att veta mer om vad det är som är så härligt med vintercamping och hur man får det att fungera rent praktiskt.

Vad har ni för campingfordon och varför har ni valt just det?

Vi har valt husvagn men tror egentligen att husbil skulle passa oss bättre med tanke på vår aktivitetsnivå. Att vi inte skaffat husbil beror på att vi är lite ”säkerhets-freak” och inte vågar åka runt med barnen sittande bak i en husbil efter att vi försökt läsa på om husbilar och säkerhet. Att det inte finns så mycket att läsa om det talar ju sitt tydliga språk. När man vintercampar funkar det ju dock bra med husvagn.

När började ni vintercampa och varför började ni med det?

Det var egentligen en slump att vi började vintercampa. Skidåkning har blivit ett stort intresse för hela familjen och vi tillbringar en hel del tid i skidbackar (vilket i sig är en oväntad utveckling eftersom jag fram till januari 2010 var övertygad om att jag inte kunde lära mig åka skidor …). Ändå har vi varit skeptiska till vintercamping. Vi tyckte att det verkade krångligt, dyrt och trångt.

Men en solig vårdag 2014 när vi åkte skidor i Bjursås i Dalarna kom vi på att vi skulle kolla vad de hade för campingplatser lediga. “Bara för skojs skull”. En rätt märklig idé med tanke på hur mycket vi hade pratat om nackdelar med vintercamping. Hur som helst så blev vi väldig förtjusta i en fin campingplats nere vid sjön. Som var ledig. Så vi bokade den. Och vågade testa att vintercampa. Och blev väldigt förtjusta. Och fattar inte hur vi tänkte förr, när vi såg så många nackdelar med att vintercampa.

Nu, efter en säsong som vintercampare, ser vi bara fördelar! Som en massa utomhusliv, en massa tid tillsammans och friheten att kunna åka när man vill. Visst kostar det, men för en säsongsplats på vintercampingen och säsongskort till liften betalar vi ungefär vad vi tidigare betalade för en veckas stughyra och liftkort. Sedan tillkommer lite kostnader för el samt förstås kostnaden för att ha en husvagn.

Allt det vi trodde skulle vara krångligt var inte alls så krångligt. Som att gå iväg för att diska eller duscha i servicehuset när det är kallt ute. Det kan faktiskt vara rätt magiskt att gå iväg med sin disk i knarrande snö under gnistrande stjärnor. Och duscha behöver man ju inte göra varje dag, och ibland tar vi hem disk när vi inte orkar diska.

Hur har ni utrustat husvagnen för att den ska klara vintercamping?

Vi har numera en husvagn som är vinteranpassad så vi har inte behövt utrusta den. Det enda vi har gjort är att vi skaffat en markis att ha fram på vagnen för att förhindra att det blir snö/is på framrutan. Vi har även skaffat en förstuga. Det är en liten stuga som står bredvid husvagnen och som är ”dockad” mot vagnen så det blir som en hall eller ett extra rum.

Vi använder vår förstuga som hall och förvaringsutrymme men en del inreder sin förstuga som ett extra rum med t.ex. soffa eller matbord. Tack vare att vi kan förvara kläder och utrustning i förstugan blir det inte trångt i vagnen. Det är ordning och reda och var sak har sin plats. Dock är det inte alla campingar som tillåter att man har en förstuga.

Ett alternativ är att ha ett vintertält. Förstuga känns dock som ett måste för mig.  Om man inte har en vinteranpassad vagn så finns det en del knep man kan ta till för att få det att funka ändå men dem har vi inte fördjupat oss i.

Vintercampare
Camilla Gunnarsson och hennes familj är vintercampare med förstuga

Vilka vinteraktiviteter tycker ni bäst om, och tycker alla i familjen likadant?

Skidåkning utför är det stora intresset för oss alla. Vi har även testat snowboard och är sugna på att testa långfärdsskridskor.

Vad gör ni hemma i husvagnen på kvällarna när ni vintercampar? Finns det olika önskemål i familjen?

Vi brukar vara skönt trötta efter en hel dag utomhus så när vi ätit och diskat är det skönt att ta det lugnt. Det blir en del skärmtid, men vi brukar även läsa, kolla foton eller filmer från dagen och spela kort eller sällskapsspel. Vi har en tv i vagnen men den är sällan igång. Vill man vara social kan man gå till servicehuset och umgås. Barnen har flera kompisar på campingen som de umgås med.

Vilka är favoritresmålen med husvagnen på vintern?

Vi har inte hunnit testa så många. Första säsongen, d.v.s. förra vintern, stod vi i Bjursås men i slutet på säsongen drog vi vidare till Kläppen eftersom sonen Anton skulle på läger där och vi dessutom ville ha lite fler backar att åka i på påsklovet. Den här vintern står vi i Kläppen och vi tror att det kommer att bli en favorit. Det ÄR redan en favorit för Anton eftersom de har så fin Snow Park där. Många han känner brukar åka där.

Vi andra är också nöjda med Kläppen, och med att man därifrån snabbt kan ta sig till fem andra skidanläggningar i Sälen samt till Trysil på norska sidan. Vi gillar variation och att ha valmöjligheter! Större fjäll med skidåkning på kalfjället är väl egentligen min och makens favoriter, och det hittar man ju i Trysil. Kläppen får även pluspoäng för att man får ha förstuga där.

Har ni varit med om någonting som inte gått som ni tänkt när ni vintercampat? Berätta!

Det har mest varit positiva överraskningar. Vi hade t.ex. inte insett hur avkopplade det skulle vara att vintercampa. Det blir som en mini-semester varje gång vi åker till husvagnen. Vi är också förvånade över att det går så pass smidigt att packa och packa upp.

Vi har vissa saker undanställda i lådor i förrådet hemma, redo att fraktas till husvagnen. En positiv överraskning är även att vi tillbringat så många hösthelger vid husvagnen och utomhus i naturen. Höstcamping är också något vi underskattat!

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål Camilla Gunnarsson?

Inget specifikt ställe, men numera lockar fjällen alltid. Sommarskidåkning på en glaciär är något vi gärna skulle göra om! Vi åkte skidor på Folgefonna-glaciären i Norge sommaren 2013 och det var för övrigt där och då idén till min blogg Aktiva Dagar föddes.

camilla Gunnarsson
På väg mot parken i Kläppen

Tack Camilla Gunnarsson för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev