Meny Stäng

Matka – norra Europas största resemässa

Vi har besökt Matka – norra Europas största resemässa. Den 21-24 januari slogs portarna upp på Helsinki Exhibition & Convention Centre för 1000 utställare från 80 länder. Samtidigt var det dags för konferens och möte för över 50 resebloggare från Europa och Asien att mötas genom Nordic Travel Experience (NBE). Om vi hade fullt upp …? Ja, det kan man lugnt säga!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1000 utställare från hela världen

Utställningshallen öppnade på torsdagen, och då blev det verkligen fullt! Vi ville titta på precis allt, men det var totalt omöjligt eftersom vi också var upptagna med frukostmöten, seminarier, speed-dejting med företag, cocktails, fester och utflykter ut i skogen. Sömn blev det inte mycket av om man säger så!

I utställningshallen besökte vi allt från Visit Sweden och olika finska regioner till exotiska och spännande platser som Svalbard, Israel, Madagaskar och Malaysia. Resemässor har en lång historia i Finland och har faktiskt arrangerats ända sedan 1936. Idag lockar Matka ca 80 000 besökare varje år, och vi kan verkligen rekommendera ett besök här om du gillar att resa!

Visit Sweden var förstås på plats med hashtagen "fika" - här åt vi kanelbullar när vi blev hungriga!
Visit Sweden var förstås på plats med hashtagen “fika” – här åt vi kanelbullar när vi blev hungriga!
Vi tog ett kort i Malaysias stånd med förhoppningen att vinna en resa. Vi vann inte, men det gjorde den finska bloggerskan Veera
Vi tog ett kort i Malaysias stånd med förhoppningen att vinna en resa till Malaysia. Vi vann inte, men det gjorde den finska resebloggerskan Veera Bianca  – stort GRATTIS!!!

Möten mellan bloggare och företag på Matka

Redan i förväg fanns det möjlighet för bloggare och företag att boka 15 minuter långa möten. Antingen bloggaren eller företaget kunde ta initiativet, och den andra parten fick svara ja eller nej. Vi hade 14 inbokade möten när vi kom, som alla var mycket intressanta!

Vissa företag var inriktade på samarbete med bloggare och hade redan konkreta förslag. Andra var mest nyfikna på hur samarbete med en bloggare kan gå till och ville höra sig för. Generellt var intresset från företagarna stort, och vi känner oss väldigt nöjda.

Första dagen skedde speed-dejtingen mellan företag och bloggare vid de här borden
Första dagen skedde speed-dejtingen mellan företag och bloggare vid de här borden

Program för NBE-bloggare

Som jag redan nämnt så fanns det ett separat program för de 50 resebloggare som deltog i Nordic Blogger Experience. Jag har redan berättat en del om “pre-touren” till Åbo skärgård och jag kommer att berätta mer om alla seminarier – och om vad vi fått lära oss under dessa!

Jag kommer också berätta mer om utflykten till Esbo på fredagseftermiddagen. I övrigt innehöll programmet sånt som “Housewarming party”, luncher sponsrade av olika företag, fest på Radisson Blue Plaza och – förstås! – sauna evening.

Housewarming party arrangerat av Forenom, som har hotell och lägenheter i Finland
Housewarming party arrangerat av Forenom, som har hotell och lägenheter i Finland
Sauna evening med het bastu, bad i isvak (för vissa!) och korv, öl och snack framför brasan
Sauna evening hos Finish Sauna Society med het bastu, bad i isvak (för vissa!) samt korv, öl och snack framför brasan
Jennifer Sandström Matka
På festen fick vi äntligen träffa den svenska bloggerskan Jennifer Sandström, som bott i Indien, Tyskland och nu Finland.

Mer att se och göra i Finland

När man ändå är på mässa kan man förstås passa på att upptäcka mer av Finland. Det finns mycket att se och göra i Helsingfors och strax utanför huvudstaden hittar du naturcentret Haltia. Ännu fler tips till Finland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev