Meny Stäng

Åbo skärgård i vinterskrud – pimpelfiske och bastubad

Vid lunchtid igår landade vi på Helsingfors flygplats. Det var inte fullt så kallt som vi blivit varnade för, men minusgrader, vintrigt och soligt. Vi blev upphämtade av en minibuss med arrangörer från Visit Turku och ett gäng resebloggare från Finland, Estland, Polen, Tyskland, Storbritannien och Kina. Och så bar det av mot Åbo skärgård …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Pimpelfiske och fårfarm

Det första stoppet blev på Stentorps fårfarm i Pargas, ca 20 km från Åbo. Här togs vi emot av den fantastiskt trevliga Jill Christiansen, som tillsammans med sin man Heikki bor i en charmig Jugendvilla med utsikt över havet. Vi fick först följa med Heikki ut på isen där han borrat ett hål och lagt ner ett långt nät. Meter efter meter drog han upp nätet tills det kom upp en … gös.

Till slut kommer det en gös i nätet. Resebloggarna fotar entusiastiskt...
Till slut kommer det en gös i nätet. Resebloggarna fotar entusiastiskt…

Därefter var det dags att besöka de finska lantrasfåren och titta på utställningen med kläder gjorda av fårull. Alla kläder designas av Jill själv och tillverkas av lokala stickerskor. Färgerna är naturliga och i mönstren syns inslag av finsk och nordisk kultur, från till exempel Kalevala eller den nordiska mytologin.

Finska lantrasfår på Stentorps fårfarm
Finska lantrasfår på Stentorps fårfarm
Resebloggarna kikar runt och testar ullprodukterna på utställningen
Resebloggarna kikar runt och testar ullprodukterna på utställningen

Till slut var det dags för fisksoppa på gös och abborre från havet. Fantastiskt gott förstås! Vi fick veta att Stentorps fårfarm har öppet varje dag under sommaren (och andra tider på året enligt överenskommelse). Om du reser runt Åbos skärgård, till exempel med cykel eller husbil, kan vi varmt rekommendera ett besök här!

Du kan besöka hantverksutställningen/gårdsbutiken och titta på Heikis akvareller och foton från naturen. Dessutom kan du hyra den charmiga strandstugan Muminhuset, om du skulle behöva rum för natten.

Fisksoppa på Stentorps fårfarm
Fisksoppa på Stentorps fårfarm

Stugboende och bastu i Åbo Skärgård

Vad gör man mer i Åbos skärgård då? Jo, man övernattar i små mysiga stugor och badar bastu förstås! Att hyra stuga här är vanligt och stugorna kan vara allt från väldigt enkla till riktigt lyxiga. Vi bor på ett mellanting, en mysig stuga med bastu, varm bubbelpool utomhus och… isvak.

När vi kom hit till stugan i Korpo blev vi serverade en helt fantastisk middag (återkommer om maten i Finland!) med efterföljande bastu och bad. Vad det blev för bad? För mig och Peter blev det mysigt varmt bubbelbad. Några enstaka av de andra bloggarna testade isvaken, men vi var inte alls sugna på det, så du får klara dig utan bild på isvaksbad … Idag är det dags för nya äventyr!

Finland
Mysig stuga
Varm bubbelpool - mysigare än isvak om du frågar oss
Varm bubbelpool i Åbo skärgård – mysigare än isvak om du frågar oss

Mer att se och göra i närheten

Vill du ha fler tips på saker att se och göra i närheten? I den fina staden Åbo kan du bland annat besöka Åbo slott och Åbo saluhall. Missa heller inte att upptäcka Finlands härliga huvudstad Helsingfors. Nedan hittar du ännu fler tips till Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev