Meny Stäng

MUSAN i Ayia Napa – museum of underwater sculpture

Annons

MUSAN i Ayia Napa är något så unikt som en skulpturpark under vattnet. Den cypriotiska skulpturparken, som invigdes sommaren 2021, kan ses när man dyker eller snorklar. Vi var förstås nyfikna och tog oss hit.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

MUSAN i Ayia Napa

Det var när vi besökte Cypern under en pressresa förra veckan som vi valde att göra en avstickare från programmet. Vi ville nämligen se MUSAN i Ayia Napa – Museum of Underwater Sculpture. Det fick vi också, och här berättar vi om äventyret. Våra undervattensfoton blev dock inte bra, och därför har vi kompletterat med några pressbilder från Visit Cyprus.

MUSAN - Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa
Pressbild: Visit Cyprus

MUSAN ligger under vattnet utanför Ayia Napa, på den östra delen av Cypern.

En utflykt till Ayia Napa

Vi lämnade våra vänner på ett hotell i Trodosbergen och tog oss till Ayia Napa med taxi. Vi spenderade en natt på ett fantastiskt fint hotell – som vi berättar mer om längre ner – och tog oss därefter till hamnen i Ayia Napa.

Ayia Napa - för att besöka MUSAN

Promenaden ner till hamnen var intensivt julpyntad. Här trängdes renar, slädar och tomtar med palmer, medan solen steg och värmde hetare och hetare.

Ayia Napa - för att besöka MUSAN

Båttur för att besöka MUSAN

Vi fick hänga med en liten neongrön båt ut på vattnet, för att hitta till MUSAN. Först blev vi utrustade med varsin våtdräkt och annan utrustning – Peter för att dyka och jag (Helena) för att snorkla. Det är nämligen bara Peter som gått dykkurs, och jag är dessutom ganska harig i vatten, så att dyka är absolut inte min grej.

MUSAN - Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa

Peters våtdräkt var extremt svår att få på, eftersom den var för liten, men solen sken och vi var taggade till tänderna. Bara att ge sig av!

Redo för dykning och snorkling vid MUSAN

När det väl var dags fick Peter hjälp med dykutrustningen och hoppade ner i vattnet. Tyvärr tog just dykäventyret stopp där. Efter att han fått på det för trånga viktbältet, ovanpå den för trånga våtdräkten, upplevde han att han inte fick luft. Han tog sig upp på båten igen och valde att istället snorkla med mig. Det ska ju vara en rolig upplevelse, och inte en jobbig sådan.

MUSAN - Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa

Det blev istället att vi simmade tillsammans bort till bojarna, som visar var man hittar MUSAN, och snorklade där för att spana på skulpturparken uppifrån.

Skulpturerna finns på 8-10 meters djup och vattnet är generellt väldigt klart här, så det går utmärkt att uppleva skulpturerna genom att snorkla. Det gjorde vi också, och det var fascinerande att se både figurer och snirklande “växter” där under oss. Jag brukar ofta säga att jag gillar konst i naturliga miljöer – och detta var verkligen ett sätt att ta fenomen ytterligare ett steg!

Dessvärre kom strax mörka moln – och vågor – så sikten blev inte så bra som den annars brukar vara. Våra lite grumliga undervattensfoton gör inte alls parken rättvisa, så därför har vi lånat pressbilder från Visit Cyprus.

MUSAN - Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa

MUSAN – Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa

Skulpturparken MUSAN invigdes sommaren 2021 under festliga former och konstnären, Jason deCaires Taylor, var själv på plats.

MUSAN - Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa
Pressbild: Visit Cyprus

Parken påminner om en sagolik skog, fylld av fantasifulla träd, lekfulla växter och uttrycksfulla statyer. En verkligt spännande och annorlunda plats!

MUSAN - Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa
Pressbild: Visit Cyprus

Lunch på Vassos Fish Tavern

Efter utflykten till havs var vi förstås hungriga, och då passade det fint med en lunch på restaurang Vassos i Ayia Napas hamn. Just när vi kom regnade det så vi satte oss inomhus, men när solen tittar fram finns en fin uteservering med utsikt över hamnen.

Vassos Fish Tavern - efter besöket vid MUSAN

Här åt vi en fiskmeze, det vill säga en måltid med massor av smårätter på temat fisk. “Massor” är ingen överdrift – innan måltiden startade bad personalen oss flytta till ett större bord så att alla tallrikar skulle få plats …

Först serverades kalla rätter, därefter friterade rätter, därefter rätter från grillen och slutligen grytor. Mycket gott! Vi uppskattade särskilt grillad seabass, musslor i vitlökssås och de supergoda grönsakerna.

Om vi orkade äta allt? Nej, det gjorde vi ju inte. Personalen frågade om vi ville ha med oss resterna i en matlåda. Vi gillade frågan men var tvungna att tacka nej, och fick då veta att resterna skulle gå till katterna och hönsen. Tydligen är det så man gör på restaurangerna här. Lyckliga katter och höns med andra ord!

Mer att se och göra i Ayia Napa

Det finns förstås mer att se och göra i Ayia Napa, för den som önskar. Först och främst kan man förstås sola och bada. I närheten hittar du bland annat Blue Lagoon, Nissi Beach, Landa Beach, Makronissos Beach, Konnos Beach och stränder vid Protaras.

Hamnen i Ayia Napa är också mysig att strosa i, och fungerar som utgångspunkt för många olika båtutflykter.

Ayia Napa - härifrån tog vi båt till MUSAN

Dessutom finns en del sevärdheter i området. Du kan till exempel besöka klostret Ayia Napa Monastery, temaparken WaterWorld eller udden Kap Greco. Dessutom finns en skulpturpark på land, fylld av moderna skulpturer som bland annat föreställer mytiska odjur och forntida gudar. Skulpturerna nedan hittade vi dock precis i hamnen.

AT Herbal Hotel i Ayia Napa

Det finns många olika hotell att välja bland i Ayia Napa. Vi bodde på AT Herbal Hotel, som ligger i Protaras, en kvart från centrala Ayia Napa med taxi. Detta visade sig vara ett riktigt snyggt och fräscht hotell.

Vi älskade vårt rum, som var mycket snyggt och läckert designat. Framför allt uppskattade vi den härliga balkongen, med en stor rund “säng” och härlig utsikt över både pooler och hav.

Det finns ett fint spa på hotellet, med inomhusbassäng, bastu och behandlingar. Det blev inga behandlingar för vår del, men det kändes ändå lyxigt att smyga ner till poolen före frukost för ett (svalkande!) dopp.

Vi åt en middag på hotellet, men var inte så imponerade av de rätter som ingick i halvpensionen. Frukosten uppskattade vi däremot. Det är möjligt att det här hotellet serverar buffetfrukost under högsäsong, men nu under lågsäsong var det beställning från meny som gällde. Vi åt varsin omelett och varsin krämig grekisk yoghurt. Gott och härligt att inta frukosten utomhus!

Mer att se och göra på Cypern

Ayia Napa är en populär turistort, men det finns förstås också många andra fina ställen att besöka på Cypern. Vi kan bland annat rekommendera Pafos, Limassol och Larnaca, samt sevärdheter som Kourion och Afrodites klippa. Dessutom är det spännande och intressant att upptäcka Cyperns landsbygd, där du kan uppleva god mat, vingårdar och mysiga byar.

Alla våra bästa tips om Cypern. Klicka på bilden!

Har du besökt MUSAN eller Ayia Napa?

Har du upplevt MUSAN? Eller har du kanske besökt Ayia Napa? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Fakta om Musan i Ayia Napa

  • Plats: I havet utanför Ayia Napa
  • Land: Cypern
  • Namn: MUSAN, som står för Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa
  • Djup: 8-10 meter
  • Invigning: 31 juli 2021
  • Konstnär: Jason deCaires Taylor
  • Riktlinjer för besökare: För att dyka vid MUSAN krävs dykcerifikat. För att snorkla finns inga speciella krav.
  • Läs mer: Du hittar mer information på undervattensmuseets webbplats.

Översta bilden i artikeln: Pressbild från Visit Cyprus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev