Meny Stäng

Allt om öl i Armenien – från smakbrickor till persikoöl

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Gammalt och nytt blandas i Armenien och huvudstaden Yerevan har lite av allt. Trevliga människor, mysiga gator och skön stämning inbjuder till en härlig vistelse med god öl till fantastiska priser. 

Ölkulturen är koncentrerad till Yerevan som ligger inom synhåll för det snöklädda berget Ararat. Det var där som man tror att Noahs ark landade en gång i tiden. Själva berget ligger dock på den turkiska sidan av gränsen men det räcker med att man vilar ögonen på det för att fyllas av välbehag.

Vill man traska upp för berget blir det mindre behagligt då det är  hela 5137 m högt. Dessutom kanske man snubblar på resterna av Noahs ark och stukar foten, inget man vill råka ut för på sin semester. Statistik på ark-relaterade olyckor saknas och när det handlar om bibliska proportioner bör man vara försiktig. 

Någon timme utanför Yerevan
Någon timme utanför Yerevan känns det som att man är i Norrland

Vin och ölbarer, kafferosterier, delikatessbutiker och mysiga restauranger samsas längs gatorna i centrala Yerevan. Vill du veta mer om vin läs Armenien – en ny destination för vinintresserade. Men nu får vi veta mer om var man hittar all god öl som dessutom kostar en tredjedel av vad det kostar i Sverige. 

Yerevan
De kända trapporna i Yerevan är en bra exercis om man går upp hela vägen. Utsikten över staden och omgivningarna är magnifik.

Hantverksöl med hög klass

Hantverksölen har kommit till Armenien och det är dags att experimentera och vidga vyerna i ett land där man fortfarande ser de små sovjetiska bilmodellerna rulla runt.

Man skulle kunna tro att ölen ses som något man sköljer ner vodkan med som det var förr men så är inte läget längre. Ölen håller en hög klass och det finns något både för novisen samt för den bekymrade ölnörden som suckar långsamt när man frågar om hen önskar en stor stark. 

Dargett Craft Beer – det största bryggeriet

Efter en kopp kaffe och incheckning inleder man resan längs gator där syndafloden en gång forsat fram. Vi börjar med ett långt besök hos pionjärerna Dargett Craft beer där det rinner öl ur hela 21 tappar. Syndigt gott dessutom. De var de första som började brygga hantverksöl runt 2016 och är idag det största bryggeriet. Besöket blir gärna långvarigt och smakningsbrickorna är lagom stora så det blir lätt att man smakar samtliga.

Öl i Armenien - Dargett
21 tappar med öl inne på Dargett

Men man bör se till att smaka de unika ölen först medan skärpan är på sin spets. De brygger suröl med körsbär och öl som lagrats på lokala brandyfat tillsammans med klassisk ipa, ale och porter. Armenien är kända för sina frukter som de oftast torkar men finns nu även som ingrediens i deras öl.

Öl i Armenien - Dargett
Det är dessa två som brygger ölen på Dargett. Karina och Ashot är utbildade inom vin men omskolade sig för ölbranschen.

Hur smakar persikoöl? Den är bryggd med malt och humle men med ett rejält lass persika som ger en behaglig fruktighet. Man kan tänka sig en lager fast med mycket mindre vatten i, mer smak av malt och fylligare i gommen. Därefter ger humlen en beska som matchas med doft och smak av tropiska frukter och aprikos. En riktigt smakrik och välbalanserad öl, lagom fyllig för att balansera de fruktiga inslagen och passande för en solig dag. 

De har en utmärkt restaurang med både korvar och revbensspjäll som passar till ölen. Personalen är trevlig, besökarna internationella och uteserveringen perfekt under de varma sommarmånaderna. 

Öl i Armenien - Dargett
Dargett har de flesta ölstilarna och personalen hjälper en att välja det som passar en bäst.

En av de bästa grejerna med Armenien är just att här hittar man korv i de flesta former och smaker, salamiavdelningen på matbutikerna brukar vara ansenlig. Så besök en stormarknad och köp på dig ett par korvar för picknick eller för att bjuda vännerna på därhemma. 

Salami
Inne på en av stormarknaderna på salamiavdelningen. Mycket att välja på …

Fler bryggerier och pubar i Armenien

Kanske dagen efter eller några dagar senare kan det vara på sin plats att besöka de andra bryggeriernas pubar. Kanske har man besökt Tbilisi i Georgien som ligger sex timmar bort och varit där och smakat öl. Ölutbudet är fyra gånger större i Tbilisi om man jämför med Yerevan. Bryggerierna är fler och många har bryggt över 50 olika öl så där är det nästan för mycket att välja på. Trött men entusiastisk är man tillbaka och har den enkla uppgiften att bara smaka en handfull öl.

Uppgiften känns väldigt enkel efter några dagar i Tbilisi. Ponera att man varit där i två nätter och smakat 30 olika öl. Då räcker en enkel afton till att besöka de andra ställena i Yerevan. Det är främst Dors Craft Beer and Kitchen, Beer Academy och 379 Torch and Brew. Det finns ett ställe som heter Labeerint men det är ett hiskeligt ställe, ölen smakade helt enkelt så bedrövligt att man enkelt blir nykterist om det var enda alternativet. 

Dors Craft Beer and Kitchen

Dors Craft beer and Kitchen har åtta olika öl, allt från lager till ipa och porter men ganska enkla öl. De gjorde en gång en riktig suröl men fick så dålig feedback att de bestämde sig för att hålla sig till enklare ölstilar. De menade att det var för mycket för kunderna eller så var ölen inte så bra. 

Beer Academy

Beer Academy å sin sida har väldigt fin inredning, stort fokus på mat och har idag inga planer på vilda öl i närtid. Här serveras weiss bier och olika former av lager. Ölen är enkel men också god och det finns en klubb på övervåningen för den som vill gå över till drinkar i en mer exklusiv miljö. 

Öl i Armenien - Beer Academy
Beer Academy bjuder sina gäster på en smakbricka med sex olika öl. Deras honungsöl smakar riktigt gott.
Öl i Armenien
I baren kan man både smaka öl och få ordentliga drinkar om man så önskar.

379 Torch and Brew – för Game of Thrones fans

Alla fans av Game of Thrones måste besöka 379 Torch and Brew som är inrett i någon form av medeltida stil med drakar på väggarna, rustningar och lustiga emblem. De brygger bara tre öl men deras bryggare jobbade tidigare på Dargett så potentialen är enorm. Deras ale smakar utsökt.

Öl i Armenien - 379 Torch and Brew
379 Torch and Brew och deras tre öl. De är nystartade sen ett halvår men har väldigt ambitiösa planer på både export och ölstilar.

De har filmkvällar med serien House of the Dragon kombinerat med erbjudanden på deras öl. Värt ett besök och nära nationalgalleriet som är en av de mindre. Det består av ett fåtal salar och de flesta spenderar mindre än 30 minuter där inne.

Öl i Armenien - Torch and Brew
379 Torch and Brew har rejäla korvar som passar till deras weiss bier.

Öva skolfranskan vid France Square

Sen fortsätter man bara i höstsolen förbi Charles Aznavour Square eller till France Square för att äntligen öva sin skolfranska. Armenierna har en särskild relation till Frankrike då många av dem bor där men besöker Yerevan under sommarhalvåret och förklarar varför det finns många franska restauranger. Många av oss är för blyga för att ens säga bonjour men efter att ha stärkt upp självförtroendet med ypperlig öl är det dags att låta det franska språket få vingar. Eller inte.

France Square i Yerevan
Charles Aznavour Square inne i Yerevan

Armenien – en destination att återkomma till

Man kan också vara helt lagom och avsluta kvällen med att beställa en Lahmajoun som låter exotiskt men är egentligen en pizza på armeniskt vis. Maten är ett kapitel i sig och det finns många roliga rätter att prova. Kanske blir Armenien nästa kulinariska resa , tveka inte, landet är väldigt vackert och människorna trevliga. Det är en destination att återkomma till.

Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev