Meny Stäng

Armenien – en ny destination för vinintresserade

Annons

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Vinlandet Armenien är en riktig doldis men turismen ökar och även från Sverige kommer en och annan besökare. Landet är vackert och människorna trevliga, det finns ingen anledning att inte besöka helt enkelt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Grannlandet Georgien har betydligt mer turism och det är enkelt att resa med buss mellan länderna. Det tar runt sex timmar och man passerar på cirka 1500 meters höjd bland ännu högre bergstoppar. Man kan enkelt besöka båda och det är lite tack vare Georgien som regionen fått mer uppmärksamhet. Däremot är det ibland oroligt i regionen Nagorno-Karabach som ligger nära Azerbajdzjan, så dit åker ingen numera. 

Armenien är bergigt och vackert med varma somrar och kalla vintrar

Armenien är lika stort som Dalarna och tre miljoner människor befolkar det lilla landet. Av de fyra vinregionerna så är det regionen Vayots Dzor som är den mest kända utanför Armenien. Några av de armeniska vinerna på systembolaget kommer därifrån.

Kung och drottning bland druvorna är den blåa druvan Areni samt den gröna Voskehat. Areni är också en stad i närheten av de första arkeologiska fynden med 6000 år gamla vinrester. Det är också där vinfestivalen Areni Wine Fest äger rum. En annan för regionen intressant druva är Kangun som finns både i Georgien och Armenien och är bas för brandy i Armenien men mest för viner i Georgien. 

Förr dracks det mer vodka precis som i resten av Sovjetunionen. Men idag har vodkan ersatts av vin och öl. Konsumtionen av vin har fyrdubblats sedan 2010. Visst har den lokala brandyn fortfarande sin självklara plats i Armenien men det är vanligare att man dricker den hemma än på restaurang. Vinbranschen har vind i seglen och det satsas mycket så man möter en entusiasm och stolthet när man pratar om vin med armenierna. 

Böljande landskap längs vägen från Yerevan till Dilijan, Armeniens Schweiz
Armenien är en blandning av modernt och gammalt, bilmärket Lada lever vidare, ett arv från Sovjetunionen

Vin och kaffe i Yerevan

Yerevan har en trevlig atmosfär och det är enkelt att ta sig runt till fots eller med taxi för några kronor. För den som gillar vin men även nyrostat kaffe bör man direkt bege sig till gatan Saryan street som också kallas wine street. Det är också här den årliga vinfestivalen Yerevan Wine Days äger rum.

Längs gatan samsas mysiga vinbarer och uteserveringar med doften av nyrostat kaffe. Armenienierna är också kända för sitt kaffe. Kaffebönor odlas inte lokalt men importeras och rostas dagligen i små mängder för optimal smak. Precis som med vinerna kan man välja bland ett flertal kaffesorter på de flesta ställena. 

Nyrostat kaffe på en av kafeerna längs gatan Saryan (Wine street)
Ett av kafferosterierna längs vingatan Saryan Street

Hundratals armeniska viner

För att få ett bra grepp om Armeniens vinkultur bör man besöka någon av de två bästa vinställena. Vi börjar med In Vino som ligger på vingatan Saryan street. In Vino är också en del av vinmärket Trinity som har flera viner tillgängliga på Systembolaget.

In Vino ligger mitt på vingatan Saryan Street

Från början var det tre vänner som bestämde sig för att skapa något mer än en social klubb och startade därefter Trinity. De var en av de första inom vinbranchen och har väldigt kunnig personal på In Vino så det är riktigt trevligt att prata vin med dem.  

Här är viner från golv till tak. Runt 250 armeniska viner av totalt tusen viner finns att köpa på In Vino. Fokus är vin och åter vin. Lite kallskuret och annat gott serveras vid sidan av vinerna, fråga efter en tallrik tapas på lokala råvaror.

Det finns alltid en handfull viner på glas men köper man en flaska så räcker 400 kronor för ett riktigt bra vin. De ordnar vinprovningar och kan allt om vinerna i Armenien så om du ställer en fråga, var beredd på ett långt och utförligt svar. 

In Vino, enkel men trevlig inredning på en av få väggar som inte täcks av viner
In Vino, vin från golv till tak. Men de har en stege som de flyttar runt om man inte har väldigt långa armar

Vin och fransk mat

Den enorma trappan i Yerevan är det mest turisttäta området men här hittar man också väldigt bra restauranger och framförallt Wine Republic som tillhör legendarerna i Yerevan. De var en del av tungan på vågen av vin som sköljde över Armenien efter 2010. Deras franska kök lockar till sig både franska diplomater liksom många armenier på besök från Frankrike.

Wine Republic har en trevlig uteservering och har lagt mycket på den mysiga inredningen

Både fisk och franska brieostar serveras, inte de vanliga alltså utan just de där som fransmännen själva föredrar.  Det finns alltid 7-8 viner man kan beställa på glas. De har en vakuumkyl där öppna flaskor förvaras optimalt. Man kan också köpa någon av deras hundra armeniska viner eller gamla världens viner med fokus på Frankrike. Önskar man vin och mat är det hit man bör gå. Restaurangen är delad i två delar och de har även en familjedel med asiatisk mat.

Man fastnar lätt bland vinerna på Wine Republic medan Vahan och Elina berättar om namn och ursprung

Det finns otaliga vinställen men dessa två har funnits sedan början av vågen och har en diger kunskap och samling av armeniska viner. 

Vin och kaffe håller hög kvalitet men landet har också en begynnande ölkultur och man måste besöka bryggeripuben Dargett Craft Beer när man ändå är där. 

Armenien kommer nog snart genomgå samma transition som Georgien och turismen ökar stadigt så för dig som är nyfiken och äventyrslysten är det en utmärkt destination.

Jonathan tillsammans med Vahan och Elina på Wine Republic

Läs gärna mer här om öl i Armenien

Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev