Meny Stäng

Ungersk öl – en guide till öl i Budapest

Annons

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Budapest är underbart på sommaren men ofta lite väl varmt så det är många som efterfrågar en kall öl. Här kommer en guide till öl som är både kall och god. Eftersom det var så mycket att ta in i Budapest fick vi vara två som turades om att smaka på ölen. Med på reportaget var även skribenten Pontus Fredriksson. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hantverksöl och mikrobryggerier i Ungern

Överallt i Ungern finns det mikrobryggerier som gör utmärkt öl och trenden med hantverksöl har pågått i många år. Flera bryggerier är redan uppe i mer än 50 ölsorter och gör kontinuerligt nya öl. Det finns flera stora hantverksbryggerier i Budapest och varje månad tillkommer nya öl som dessutom säljs för en tredjedel av de svenska priserna.

Här brygger man ipa, porter, suröl, imperial pastry sours, imperial barrel aged porters och mycket mer. Det finns även en sport i att hitta på nya ölstilar och uppfinningsrikedomen är stor. Här bryggs öl som smakar sött, syrligt och salt på en och samma gång. Men de flesta har även öl som får lagras på trätunnor som tidigare inrymt plommonsprit, whisky eller vin.

Ungersk öl - bryggerier i Budapest
Foto från Mad Scientist fatlagringsprogram där öl lagras i upp till ett år. Till vänster Márton Sefcsik från bryggeriet samt Pontus Fredriksson som var med under reportaget

Bryggerier i Budapest

Förutom all den goda ölen så blev resan en jackpot då vi lyckades pricka in ett möte med bryggare från 6-7 av de bästa bryggerierna. De hade ett möte för att planera ett gemensamt recept för en festivalöl för Budapest Beer Week som går av stapeln i september.

Ungersk öl - bryggerier i Budapest
Personal från Mad Scientist, Monyo brewing, Horizont, Hop Top, Dealbreaker och B Bop. Tillsammans står de för ca 400 olika öl som bryggts i Ungern. 

Monyo Brewing är en stabil gigant med väloljat maskineri. De har flera serier av öl som de ger ut varje år med allt från rediga ipor till porters på över 10 % som lagrats på whiskyfat. En serie för de som gillar lättare öl, en för de invigda och sen sen särskild för de som gillar överraskningar och extrema smaker.

Lekfulla etiketter pryder burkarna och deras öl finns på tapp nästan överallt. Framförallt i deras eget tap room som ligger nära den stora saluhallen och heter Monyo tap room. Bryggeriet är rejält tilltaget och mycket exporteras. Det är till och med så stort att man har sex jästankar för 4000 liter styck där de så kallade nomadbryggerierna kan hålla till.

Samarbetet och vänskapsbanden är så pass bra att de olika bryggarna hjälper varandra. Till exempel Dealbreaker som säljer sin öl på Hopaholic inne i Budapest är ett sådant bryggeri. De hyr in sig en dag, brygger ölen och betalar sen för att ett större bryggeri tappar den på både ölfat och burk. Därav finns det fler bryggerier på pappret än i verkligheten. Men det bygger på att man kan samarbeta och ser varandra som partners och inte konkurrenter. 

Ungersk öl - bryggerier i Budapest
Gästtankarna är mindre och rymmer 4000 liter, här jäser de cirka två veckor innan de blir burköl eller tappas på vanliga ölfat.
Ungersk öl - bryggerier i Budapest
Monyo har lekfulla etiketter designade av en barnboksillustratör

För den som vill känna sig lite galen är Mad Scientist det bryggeri man ska sikta in sig på. De är kända i hela Europa för sina galna ölsorter och kan liknas vid Omnipollo hemma i Sverige. Åk till bryggeriet cirka 5 km utanför city eller besök Mad house bistro and craft beer inne i city.

De har hela har 24 öl på tapp och en trevlig uteservering inbäddad bland vackra hus. De har dessutom menyn Eat with pride där man stöder NGO:s som jobbar med HBTQ-frågor. De har också ett till ölhak, Mad Garden Buda på andra sidan Donau med tio öl på tapp. De ger ut flera öl per månad och har så många serier att de måste jobba med flera olika designers parallellt för att hinna designa alla ölburkar.

De gör öl som förvånar och skakar om. De har även en Braggot, en ölstil som är en blandning av mjöd och öl. Mjöd görs på honung och öl på malt men denna har båda och är dessutom ett samarbete med ett annat brygeri. Den är bryggd i samarbete med det ukrainska bryggeriet Varvar och pengarna går till en stiftelse som finansierar sjukvårdsmateriel i Ukraina.

Márton Sefcsik till höger med en av bryggarna under en öl och rökpaus
Ungersk öl - bryggerier i Budapest
Inne i stan på Mad House finns rätt många öl att prova på och de har även en liten utställning inne på restaurangen

Bra ställen som serverar hantverksöl inne i Budapest

Hopaholic Craft Beer Bar har hundratals öl på sin meny och 10 på tapp. Här hittar du 20-30 öl från Sverige samt lite gott o blandat från hela världen. Väldigt kunnig och trevlig personal. Bästa utbudet av burköl i Budapest. Nomadbryggeriet Dealbreaker har sin bas här och det finns alltid någon av deras 17 olika öl, antingen på tapp eller burk. 

Ungersk öl - bryggerier i Budapest
Hopaholic har nog det största utbudet av öl i Budapest när det gäller importerad öl

Två bröder driver puben Beer Brothers med 18 öl på tap, precis bredvid anrika cafe Astoria som också är värt ett besök. 

Horizont brewing ligger ute i bryggeriområdet där både Hop Top och Mad Scientist brygger sina öl. Det hör till ovanligheten att det är två kvinnliga bryggare och Horizont har riktigt många och bra öl. 

Vill man besöka mikrobryggerier inne i stan finns Gravity Brewing och Parabolic Lazarus Brewery. Båda gör enklare ungersk öl och man kan se själva bryggerieutrustningen på plats. För den som annars gillar lager men gärna vill prova någonting med lite mer smak så är dessa perfekta. Parabolic är väldigt enkla att besöka precis efter att man gått av flygbussen. De ligger liksom på vägen in till stan.

Utöver dessa finns det massor av barer som har en handfull tappar med hantverksöl så var du än går i Budapest finns något att smaka på. En gammal slogan som många barer har är : Good people drink good beer och så är det verkligen i Budapest. 

Jonathan Gharbi de Mare samt Pontus Fredriksson

Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev