Meny Stäng

Senaste nytt om campingbranschen – direkt från Elmia

Vill du höra senaste nytt om campingbranschen? Mässan “Elmia Husvagn Husbil 2022” pågår just nu i Jönköping och inleddes med en presskonferens. Vi rapporterar från konferensen – och ger lite reflektioner från mässan!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Elmia Husvagn Husbil 2022

Elmia Husvagn Husbil, som är Nordens största mässa för mobil fritid, är äntligen tillbaka efter två års pandemiuppehåll. Igår, på mässans första dag, samlades massor av utställare och besökare i lokalerna.

Vi tyckte att det var en riktigt rolig första dag, med spännande utställare och härliga möten med vänner, bekanta, kollegor, läsare och andra från husbils- och campingvärlden. Det kändes kanske inte så proppfullt i lokalerna som det skulle kunna vara, men å andra sidan var det bara onsdag ännu. Torsdagen och helgen ligger framför oss!

Presskonferens på Elmia – nyheter om branschen

På Elmia-mässans första dag välkomnades journalister och skribenter till en presskonferens. På konferensen presenterades resultat av Elmias branschundersökning, och dagsläget inom campingbranschen diskuterades av moderatorn Bengt Spjuth och en panel bestående av Klas Brandt (mässansvarig på Elmia), Lars-Erik Hörmander (ordförande HRF), Peter Jansson (tf VD på SCR) och Michael Carlsson (ägare Kust Camp).

Utmaningar, rekord och framtidstro

Under presentationen beskrevs utmaningar i branschen, bland annat i form av komponentbrist, men också rekord och framtidstro. Pandemin ställde till det för en del medan andra i branschen snarare “räddades”, när intresset för campinglivet ökade dramatiskt.

Branschen har fortfarande betydande problem med att få fram fordon tillräckligt snabbt. Enligt Elmias branschundersökning ser 2022 ut att bli ännu ett toppår för husvagns- och husbilsbranschen, men att försäljningen hade kunnat vara 20 procent högre, om återförsäljarna fått tillräckligt med nya bilar och vagnar levererade. Panelen uttryckte dock en försiktig hoppfullhet om att leveransläget ska bli bättre.

SCR berättade dessutom att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser i juli ökade med 9 procent till drygt 6 miljoner jämfört med 2021.

Vilka är trenderna för framtidens camping?

Panelen fick frågor om trender och framtiden för camping. De pratade då om att …

  • Investeringar görs i campingar. Tiden är förbi då det räckte att ha välstädade toaletter. Nu är det ett stort aktivitetsutbud som gäller.
  • Glamping är inte så stort i siffror, men hett när det kommer till sökningar. Denna övernattningsform lockar en ny publik i form av hotellgäster.
  • Energi har och får stort fokus. Intresset rör solenergi, bränsle, hur man kan spara energi, elbilar och möjlighet att ladda elbilar på campingar.
  • Digitalisering är en viktig fråga. Det finns utvecklingspotential när det gäller att till exempel checka ut via mobilen och hur man kan använda digitalisering under lågsäsong.
  • Ställplatser behöver bli fler.

Frågor från publiken

Panelen fick några intressanta frågor från publiken.

Leveranstiden för campingfordon är just nu lång, men hur lång leveranstid kan man räkna med? Panelen svarade inte med några tidsangivelser utan sa bara att det varierar. Kabes koncernchef svarade dock att det är stor skillnad beroende på om det är Fiatchassi (som just nu tar längre tid) eller Mercedeschassi. Enligt samma chef kan man få vissa av Kabes modeller i april, om man beställer nu.

Många campingar och tillverkare saknar sociala medier, som Instagram. Är det något som ni funderar på att utveckla? Här svarade panelen att “vi är en traditionsbunden bransch” och “vi väcker frågan så att vi kan återkomma med ett svar 2023”.

Taktält har blivit populärt. Hur betalar jag på campingen – som för en husvagn eller husbil, eller som för ett tält? Svaret på frågan var att det inte finns något “generellt svar”, men att man ofta får betala för den plats på campingen man får, vilket kan bli en plats för en husbil.

Taktält från Wera Tents, på Elmia Husvagn Husbil 2022

Elmia Husvagn Husbil 2022 fortsätter

Nu fortsätter Elmia Husvagn Husbil med ytterligare fyra intensiva dagar, från torsdag till söndag. Du hittar oss i vår monter i Lobby Syd. Om du vill höra oss föreläsa är du också välkommen till Café Syd i Kongresshuset, torsdag-lördag klockan 13:30.

Här på freedomtravel.se kommer vi fortsätta rapportera om mässan. När vi hinner springer vi nämligen runt i hallarna och spanar in nyheter och annat av intresse. Du hittar reportage här varje morgon klockan 06:00. Dessutom kan du följa oss på Facebook och Instagram:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev