Meny Stäng

Fyra hållbara husbilsdilemman – vad väljer du?

Gästskribent: Linda Vismer

Campingliv är fullt av hållbara dilemman att fundera på. Chanser att göra medvetna val utifrån situationer som inte ens kräver eftertanke eller som faktiskt förtjänar att pratas om.

Hållbara husbilsdilemman

När vi reser ställs vi ofta inför olika situationer där det bara finns mer eller mindre dåliga alternativ eller då det finns ett sätt som känns smidigt även om det inte är det bästa för världen. Jag är ju ett stort fan av uttrycket att det ska vara ”lätt att välja rätt” men ibland är verkligheten långt från enkel.

Hållbara dilemman behöver inte vara negativa även om just dilemman inte känns som ett så positivt ord. Jag ser dilemman som en situation som ger möjlighet att reflektera och ta sig en rejäl funderare på hur en själv vill leva sitt liv och hur en vill bidra till hållbarhet.

Det här är tre, möjligen något tillspetsade, scenarion som du kan ställas inför när du reser med husbil, eller campar över lag. Det är möjligt att du inte alls tycker dessa situationer är knepiga men då är mitt tips att rannsaka dig ett varv. Är det enkelt för att det är ett genomtänkt beslut som du är nöjd med eller ett beslut som känns enkelt för att det mest har blivit så.

Stanna länge på samma plats eller åka vidare?

Det här är ett relativt nytt sätt för mig att tänka men ett väldigt intressant sådant för den som vill bidra till hållbarhet på ett medvetet sätt.

Situation: Ni ska planera er kommande semester, väljer ni att stanna länge på samma plats eller ska ni åka runt?

Stannar ni länge kommer ni slita mindre på klimatet, gynna det lokala samhället på fler sätt genom att uppleva flera olika saker i närheten än de typiska/klassiska. Åker ni vidare sprider ni ut era semesterpengar på fler resmål, campingar och lokala företagare.

Det här exemplet kanske är det närmaste där det går att göra rätt oavsett val, men frågan är då – gör ni ett medvetet val utifrån vem er semester kommer gynna eller väljer och vrakar ni bara utifrån eget tycke och smak?

Österbybruk, en plats många besöker men det finns många andra fina bruk i Uppsala området som därmed inte besöks.

Hur långt kan du köra för att sopsortera?

Jag har länge naivt trott att varenda vettig människa i det här landet sopsorterar. Tills en dag då jag mötte just en vettig person (enligt min bedömning alltså) som inte gjorde det. Är du en person som inte sopsorterar hemmavid då gissar jag att det här hållbara dilemmat inte är så svårt.

Situation: Ni bor på en camping med näst intill obefintlig sopsortering, vad gör du?

Slänger du allt i samma kärl eller är du beredd att samla ihop dina sopor och sortera vid annat tillfälle, kanske nästa camping om ni åker runt eller ”nere på byn” om ni bor någonstans lite längre? Finns det saker du till och med skulle kunna tänka dig att ha med dig hela vägen hem om så behövs? Konservburkar, glas, batterier?

Nyhetsbrev
En plats som inte ger förutsättningar för resenärer att sopsortera – hur gör du då?

Men vem är det som kör?

Det här scenariot bygger på en ambition om att vara en jämställd relation – med det sagt i det här exemplet: Alla bidrar lika mycket och upplever att ens sysslor är lika mycket värderade och (o)stimulerande. (Ja, jag har medvetet gjort genusbaserade antaganden i denna text.)

Situation: Det är dags att åka vidare, vem gör vad inför och under resan?

Har ni uppdelade roller så att en person alltid är en som packar ihop förtältet, riggar husvagn/husbil för avfärd och sätter sig bakom ratten? Gör den andra personen ihop-packning inne i husvagn/husbil, underhåller eventuella barn, torkar diskbänk och ser till så att saker inte flyttar på sig under resan?

Så som ni delat upp det, har det bara blivit så eller är det en diskussion ni haft? Är båda nöjda med de roller som blivit tilldelade? Eller växlar ni uppgifter för att alla ska vara lika bra på och bekväma med allt?

Jag har tagit mig fram för egen maskin, trots att jag var obekväm, och belöningen var magisk.

Jag ska erkänna att min husbilserfarenhet är begränsad även om jag har tre veckor i en kombi i Europa i bagaget och två veckor på Nya Zeeland i en campervan. Detta var några hållbara husbilsdilemman jag själv stått inför och nu vore det oerhört spännande att höra vilka exempel du kan måla upp som du stått inför, eller som du ser att andra kämpar med.

Pressbild Linda Vismer från Resa Medvetet

Följ Linda här:

Sverige

Linda Vismer

Linda är författare och opinionsbildare. Hon driver bloggen resamedvetet.se och har gett ut boken Resenärens makt – turism som när och tär. Linda belyser olika perspektiv på turism, uppmuntrar till reflektion och vill bidra till att fler reser på ett sätt som ger större intryck och bättre avtryck.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev