Meny Stäng

Camper Survey 2022 – en undersökning om campingliv

Annons

Hur campar svenskarna? Och hur ser campare och husbilister på resande, säsonger, omvärldsfaktorer och klimatpåverkan? Detta får vi svar på genom undersökningen ”Camper Survey 2022”, som genomförts av Acamp.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Om Camper Survey 2022

Undersökningen har riktat sig till campare i Sverige, Norge och Danmark, främst via appen ”Ställplatser”, som är en del av Acamp – en nordisk marknadsplats där campare hittar mer personliga platser att övernatta på. Av 492 svar kom 88,4 procent från Sverige, 9,8 från Norge och 1,6 från Danmark.

Camper Survey 2022

Plats och resande

När det gäller att välja en plats att stanna på för natten visar undersökningen att omgivningar och natur är mest viktigt. Dessutom spelar priset roll.

Camper Survey 2022

Bland de tillfrågade föredrog majoriteten att stanna över natten på en ställplats, och därefter var liten camping (10-50 platser) eller fricamping mest populärt.

De flesta stannar 1-2 nätter per plats, enligt undersökningen. Utöver avgifter för övernattning och drivmedel spenderar de flesta mellan 0 och 600 kronor per dygn och person.

Camper Survey 2022

För att hitta tips på campingar och ställplatser använder de flesta appar, hemsidor och sociala medier. Att använda papperstidningar är betydligt mer sällsynt, vilket visar att camparna är en digital grupp.

Camper Survey 2022

Sammanlagt 67 procent reser med husdjur och 29 procent reser med barn eller barnbarn.

När det gäller intressen är det mat och dryck samt vandring/löpning som ligger i topp. Sammanlagt 12 procent uppger möjlighet till distansarbete som aktivitet. Man kan dock reflektera över att svarsalternativen mestadels har fokus på friluftsaktiviteter och att svarsalternativ med fokus på kulturella intressen saknas.

Camper Survey 2022

Säsong

Vilka säsonger campar man då? Undersökningen visar att de flesta reser med sitt campingfordon under vår, sommar och höst. Bland svenskarna var det 23 procent som också campar på vintern.

Svenskar som campar vintertid

Omvärld

Världsläget har påverkat campare på olika sätt. Enligt undersökningen lägger 42 procent mer tid på camping än på andra semesteralternativ i och med världsläget, och 53 procent reser mer inom Sverige. Sammanlagt 40 procent är mer noga med hygien och hälsa på grund av coronapandemin och 46 procent är mer försiktiga med förbrukning av drivmedel.

Omvärlden påverkar camping

Klimatpåverkan

Sammanlagt 67 procent tänker på sin klimatpåverkan i samband med sin campingsemester och 31 procent försöker även minska sin klimatpåverkan.

Totalt 87 procent tänker på nedskräpning kopplat till camping. Sammanlagt 78 procent slänger alltid det egna skräpet i en papperskorg, 68 procent är noga med att sopsortera och 35 procent plockar även upp andras skräp.

klimatpåverkan

Camper Survey 2022 – FREEDOMtravels reflektioner

Det var riktigt intressant att ta del av denna undersökning, tycker vi. Resultatet speglar tiden på många sätt, där omvärldsläget i stor utsträckning präglar hur vi reser och campar.

En reflektion är att de som besvarat denna enkät kommer från appen ”Ställplatser” och därför representerar den grupp av campare som gillar att stå på ställplatser. Om frågorna ställts till campare på stora traditionella campingplatser hade svaren troligtvis blivit annorlunda.

camping

Vad tänker du om resultaten av Camper Survey 2022?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev