Meny Stäng

Trender i campingbranschen – enligt Elmia 2023

Annons

Vad finns det för trender i campingbranschen? Igår, onsdagen den 6/9 2023, öppnade mässan Elmia Husvagn Husbil. I samband med detta hölls en presskonferens, då vi fick veta mer om trender i branschen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Presskonferens på Elmia Husvagn Husbil

När Elmia Husvagn Husbil öppnade hölls en presskonferens, då Elmia presenterade sin branschundersökning om dagsläge och prognos för framtiden. Samtidigt fanns en rad representanter för branschen på plats, för att diskutera och ge sina synpunkter.

Pressträff på Elmia Husvagn Husbil 2023, med representanter för Elmia, campingbranschen, återförsäljare och husbilstidningar.

En stekhet begagnatmarknad

Registreringen av nya fordon har minskat jämfört med förra året, men begagnatmarknaden är het. Faktum är att 9 av 10 fordon som säljs är begagnade. Även om nyregistreringarna sjunkit finns ingen oro för framtiden. Intresset för det mobila livet är rekordstort och många har fortsatt med den aktiva livsstilen som de skaffade sig under pandemin.

Trender i campingbranschen

Vad finns det då för trender i campingbranschen? Några trender som presenterades och diskuterades var:

  • Större återförsäljare med fler märken – Det är inte ovanligt att man i dag representerar dubbelt så många varumärken som för tio år sedan. Det kan däremot, av ekonomiska skäl, vara svårare för små återförsäljare.
  • Campingbilar och vans/plåtisar – Denna bransch växer i hela Europa, dels eftersom det är ekonomiskt och dels eftersom det är praktiskt i städer. Utbudet blir större och många små campingbilar är väldigt fina. Popuptak är också en trend. På den stora campingmässan ”Caravan Salon” i Düsseldorf visades en hel hall med campingbilar.
  • Husvagnar för elbilar – Området utvecklas, även om det fortfarande kan vara utmanande att resa med husvagn och elbil.
  • El-husbilar – Utvecklingen har gått långt och det finns el-husbilar som håller elen mycket bra, bland annat i USA. Problemet är vikten. Vikten måste upp till 4250 för att det ska vara möjligt.
  • Mobilt boende för alla årstider – Intressent för vintercamping är någorlunda konstant genom åren. Det finns en potential. Vintercamping kan för övrigt vara allt från camping med skidåkning till citycamping.
  • Nya målgrupper – Människor som är intresserade av outdoor och friluftsliv, men också de som reser söderut och till exempel varvar med hotellboende.
Husvagn på Elmia Husvagn Husbil 2023
Plåtis på Elmia Husvagn Husbil 2023

Elmia Husvagn Husbil 2023

Mässan Elmia Husvagn Husbil 2023 har startat riktigt bra! Det är fler utställare än tidigare, mässcampingen är fullbokad och mässan fick öppna 15 minuter innan egentlig öppningstid, eftersom kön mot Elmia var så lång …!

En av nyheterna på årets mässa är Destinationstorget, som arrangeras i samarbete med FREEDOMtravel. På Destinationstorget samlas utställare med fokus på vart man kan resa.

Föreläsning med Nortrip på Destinationstorget – Upplev hela Norge genom Nortripguiden
Utställare och mingel på Destinationstorget

Vilka trender i campingbranschen ser du?

Härligt nostalgiekipage på Elmia Husvagn Husbil 2023

Vilka trender i campingbranschen ser du? Håller du med om trenderna som beskrivs ovan, känner du igen dem?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev