Meny Stäng

Så började husbilslivet för oss

Hur började husbilslivet för oss egentligen? Efter en vecka på mässan Elmia Husvagn Husbil i Jönköping, och efter möten med massor av både nya och erfarna campare, började vi se tillbaka på hur vår egen husbilshistoria en gång började …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ingen av oss har växt upp med camping

Varken Peter eller jag, Helena, har växt upp med camping. När vi var unga kände vi ingen som ägde vare sig husbil eller husvagn, och vi provade aldrig ens att bo i stuga på en camping.

Peters familj hade sommarhus i Stockholms skärgård och min familj hade sommarhus på västkusten. I Peters familj åkte man båt och fiskade. I min familj paddlade man kanot och åkte skidor. Men husbil eller husvagn? Nej, det var något som “andra” höll på med …

När vi träffades ville vi resa …

När Peter och jag träffades (för sisådär 20 år sedan) var vi båda väldigt taggade på att resa. Efter att tidigare haft begränsade möjligheter fick vi tillsammans lite bättre ekonomi. Vi började med några kortare resor, och efter att vi arbetat hårt med att renovera och sälja en lägenhet kunde vi genomföra två stora drömresorTransmongoliska järnvägen genom Ryssland till Kina samt Nya Zeeland.

Helrenovering på gång
Helena när vi renoverade en lägenhet – denna bodde vi kvar i och grannlägenheten sålde vi
Transsibiriska järnvägen
Transmongoliska järnvägen genom Ryssland 2006

Det var på Nya Zeeland det började

När jag gjorde research inför vår kommande resa till Nya Zeeland, då Peters båda söner skulle följa med, kom jag fram till att husbil kunde vara ett alternativ. Genom att hyra husbil skulle vi ha boende ordnat och dessutom slippa betala två restaurangbesök per dag, för fyra personer. Jag gav förslaget till Peter och han tittade på mig som att jag var totalt från vettet.

“Ser jag ut som en campare, eller?”, utbrast han.

Peter var svårövertalad, men efter att ha tittat på lite olika budgetkalkyler insåg även han att husbil var ett bra alternativ. Sagt och gjort, vi hyrde en husbil som väntade på oss när vi landade i Nya Zeeland!

Husbil
Den här husbilen hyrde vi på Nya Zeeland

Frihetskänslan tog oss med storm

Efter den första chocken – att köra en husbil, i vänstertrafik, strax efter en extremt lång flygresa – blev vi frälsta. Frihetskänslan tog oss med storm. Vi kunde köra vart vi ville, stanna för en lunch när och var som helst, och var vi skulle övernatta kunde vi bestämma först när det närmade sig kväll. Vi började så smått snudda vid tanken på att ha en husbil hemma i Sverige …

Redo för äventyr i Pipiriki
På husbilsäventyr i Nya Zeeland

Vi skaffade husbilen FREEDOM

Tillbaka i Sverige började vi genast leta efter husbil. Jag (Helena) hade fått ett arv, och vi fick möjlighet att köpa en begagnad husbil på Blocket. Det blev en Adria 660 SP från 2007 som vi döpte till … FREEDOM!

Adria
Husbilen som den såg ut när vi köpte den

Peter ville gärna sätta sin personliga prägel på husbilen, så han designade ett nytt utseende, lät foliera den och monterade en massa lampor …

Husbil-belysning
Husbilen efter att den fått en ny design

Ett nytt liv som husbilsfrälsta

Från att aldrig ha satt vår fot i ett campingfordon blev vi totalt husbilsfrälsta. Vi gillar fortfarande att resa även på andra sätt, men husbilen är alltid nummer ett. Vi har fortfarande kvar samma husbil och den har tagit oss på massor av resor, både i Sverige och runt om i hela Europa.

Husbilsliv
Redo att åka Europa runt, i november 2014

Dessutom startade vi bloggen freedomtravel.se, som idag utvecklats till ett digitalt resemagasin som är både vårt jobb och vårt liv!

I husbilen på First Camp Arcus – Luleå i somras

Campar du? Hur startade camping – eller husbilslivet för dig?

Campar du? Med husbil, husvagn, tält eller i stuga? Hur startade camping- eller husbilslivet för dig?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev