Meny Stäng

Nybörjare på camping? – 10 misstag att undvika

Annons

Är du nybörjare på camping? Har du precis skaffat, eller lånat, en husbil eller husvagn? Här tipsar vi om några misstag du kan undvika att göra, för att få en smidigare och trevligare campingsemester.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tips till dig som är nybörjare på camping

I år har vi rest med husbil under fyra månader, i Sverige, på Åland och i Finland. Vi har mött en hel del nybörjare på camping, och vi såg att det kan finnas ett behov av att vi delar med oss av några tips. Sedan är det ju för all del lätt att göra misstag ibland, även när man varit med ett tag …

1. Parkera inte i motsatt riktning som grannen

Oftast står alla husbilar parkerade åt samma håll på en camping eller ställplats, det vill säga med framänden i samma riktning. Detta är smidigt om man vill få lite privatliv vid sin uteplats. Om du parkerar tvärtom kommer du och grannen få stirra på varandra medan ni äter frukost vid uteplatsen, och det uppskattas sällan.

ställplats
Smidigt när alla står i samma riktning

2. Parkera inte för nära grannen

På campingar och ställplatser gäller ofta att det ska vara minst fyra meter mellan fordonen, vilket är av säkerhetsskäl om en brand skulle uppstå. På vissa parkeringar finns inte möjlighet att parkera med detta avstånd, men det är bra att försöka hålla fyra meters avstånd i så stor utsträckning som möjligt.

Nybörjare på camping
Lite avstånd mellan fordonen är bra

3. Glöm inte att hälsa

På campingar och ställplatser lever man ofta ganska nära varandra. Att hälsa och vara allmänt trevlig gör ofta att upplevelsen blir bättre för alla. Vinka gärna när du möter en annan husbil på vägen också!

Nybörjare på camping
Det blir alltid trevligare med god stämning på campingen

4. Fyll inte dricksvatten med slangen bredvid latrintömningen

På campingar och ställplatser kan man ofta fylla dricksvatten i fordonet. Var dock uppmärksam på att inte använda den slang som är bredvid latrintömningen. Den slangen används ofta för att rengöra toakassetten och ja, inte bra helt enkelt. Om du ser dig om så hittar du säkert en annan vattenkran eller vattenslang!

Nybörjare på camping - Tömma toakassetten
Nej, fyll inte dricksvatten här … men töm gärna toakassetten!

5. Parkera inte på för mjukt underlag

Det är lätt hänt, till exempel om det regnar, men det är inte kul när det händer. En husbil är tung och om man fastnar ordentligt kan det vara svårt att komma loss. Vi har fått hjälp av traktor två gånger. Det bästa är förstås att undvika att försätta sig i den situationen …

Här behövde vi hjälp av en traktor för att komma loss …

6. Glöm inte att checka av fordonet innan avresa

Man vill inte köra iväg medan stödbenen är nere eller elkabeln är inkopplad. Glöm inte att göra en check innan ni rullar!

  • Stäng fönster och takluckor
  • Ta ner tv-antennen
  • Dra in elkabeln
  • Hissa upp stödben
  • Plocka in nivåklossar
  • Stäng luckor och skåp
  • Ställ om kylskåpet till batteri- eller gasoldrift
Nybörjare på camping - glöm inte dra in elkabeln
Glöm inte att dra in elkabeln innan du kör!

7. Slösa inte på vatten, el eller gasol i onödan

I en husbil eller husvagn har man inte oändligt med el, vatten eller gasol, särskilt inte om man fricampar. Hur mycket man använder, och hur ofta man fyller på, är förstås upp till var och en, men det kan vara bra att tänka sig för litegrann. Till exempel kan man spara tevattnet för att senare diska i det, duscha lite kortare eller släcka lampor när man inte behöver dem.

Husbil
Resurserna räcker längre om man är lite sparsam …

8. Fricampa inte vid en förbudsskylt

Vad är ”campa” och vad är ”sova i bilen”? Den diskussionen går ofta het, och visst kan man kanske hävda att man ”sover i bilen” och inte campar, om man till exempel låter bli att fälla ut fotsteget eller markisen. Å andra sidan kan man gissa att den som satte upp skylten ”Camping förbjuden” inte önskar sig husbilar där över natten, och då kanske det blir trevligare för alla, och mindre konflikter, om man letar upp ett annat ställe för övernattning.

9. Tro inte att Allemansrätten tillåter allt

Många hänvisar till Allemansrätten när de hävdar att de får parkera sitt campingfordon i skogen, men faktum är att det inte är tillåtet att köra i terräng med husvagn och husbil. Det är terrängkörningslagen som styr, och enligt denna får man inte parkera i terräng, såsom skog, stränder och ängar.

WIFI.se
Nybörjare på camping - var får man fricampa?
Det bästa är att parkera på platser avsedda för motorfordon, gärna med fin utsikt förstås!

10. Kom inte försent till campingar och ställplatser

Om du reser under högsäsong, och om du inte har bokat, då är det en god idé att komma fram i god tid på dagen till campingen eller ställplatsen. Annars är det helt enkelt stor risk att det är full. Mest trångt kan det vara på citynära platser i södra Sverige.

Ställplats med husbilar
Om man kommer sent till en populär plats finns risk att det är fullt …

Vilka är dina bästa tips till den som är nybörjare på camping?

Har du några fler bra tips till den som är nybörjare på camping? Dela gärna med dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev