Annons

Att jämföra bilförsäkring är förstås viktigt för att få både ett bra pris och bra villkor. Här har vi listat några saker som kan vara bra att tänka på när du gör din jämförelse.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att tänka på när du jämför bilförsäkring

För oss, som spenderar väldigt mycket tid i vår husbil och på vägarna, är försäkringsfrågorna viktiga. Man vet aldrig när olyckan är framme och då är det viktigt med en bra försäkring. Samtidigt vill man ju inte betala onödigt mycket. Därför kan det vara klokt att jämföra olika bilförsäkringar innan man göra sitt val. Här är några saker som kan vara bra att tänka på.

Bärgning av husbil
När något händer på vägen är det skönt att ha en bra försäkring …

1. Du kan spara pengar genom att samla dina försäkringar

Om du har flera (eller alla) försäkringar hos samma försäkringsbolag får du ofta ett bättre pris. Du kan till exempel samla försäkringar på bostad, personbil, husbil och annat på ett och samma ställe.

2. Priset på bilförsäkringen påverkas av olika saker

Priset på bilförsäkringen påverkas av flera olika saker såsom bilens ålder och modell, ägarens ålder och bostadsort, hur långt bilen körs samt vad som omfattas. Dessutom kan du förstås behöva leta bland olika försäkringsbolag för att hitta en både bra och billig bilförsäkring.

Jämför bilförsäkring

3. Ägarens ålder och erfarenhet kan påverka priset på försäkringen

Ägarens ålder och erfarenhet som förare kan påverka priset på bilförsäkringen. Oftast kan yngre förare och förare med mindre erfarenhet förvänta sig ett högre pris. Jag (Helena) minns att försäljaren på ett försäkringsbolag blev lite ställd en gång när jag skulle försäkra en bil som jag ägde, trots att jag inte hade körkort … Hur skulle han tänka då? Det blev tyst i luren en stund, men en försäkring blev det i alla fall.

4. Vissa bilar är dyrare att försäkra

Det är inte bara egenskaper hos föraren som påverkar priset på försäkringen, utan också egenskaper hos bilen. Vissa bilmärken kan vara dyrare att försäkra, till exempel eftersom de anses stöldbegärliga eller är dyra att reparera.

Jämför bilförsäkring mellan olika bolag

5. Du kan välja halv- eller helförsäkring

Alla bilar som körs måste enligt svensk lag ha en trafikförsäkring. Utöver det kan man välja halv- eller helförsäkring. En halvförsäkring täcker vanligtvis sånt som stöld, brand, maskinskada, allrisk, räddning och rättsskydd. En helförsäkring brukar dessutom inkludera vagnskadeförsäkring, vilket betalar skador på bilen vid exempelvis trafikolycka eller skadegörelse. 

6. Assistansförsäkring kan också behövas

Även om man tecknar helförsäkring så kan man kolla upp om man också vill ha en tilläggsförsäkring i form av assistansförsäkring. Det är dock möjligt att en del av det som ingår i assistansföräskringen redan ingår i hel- eller halvförsäkringen, och därför är det klokt att kolla vad som blir dubbelt, och vad man faktiskt får extra, innan man lägger till assistansförsäkringen. Extra saker som kan ingå kan vara hjulbyte vid punktering, självrisk för räddning och ersättning för hyrbil i några dagar.

Det är bra att jämföra bilförsäkringar innan man ger sig av på resa

7. Man kan ställa av bilen / husbilen och betala en lägre försäkringspremie

Man kan normalt sett välja om man vill ha bilen eller husbilen påställd eller avställd, och när den är avställd betalar man en lägre försäkringspremie. Under tiden som fordonet är avställt har man en så kallad ”garageförsäkring” som vanligtvis gäller vid brand, stöld och skadegörelse. Exakt hur de olika försäkringarna gäller, och vilka kostnader det innebär, varierar förstås mellan olika försäkringsbolag.

vinterförvaring av husbil
Vi brukar ställa av vår husbil på vintern

8. Vissa bolag som försäkrar husbilar har bytt till ”årsförsäkring”

Det kan vara bra att veta att vissa enstaka bolag som har husbilsförsäkringar har bytt till så kallad ”årsförsäkring”, vilket innebär att man betalar samma avgift året om, oavsett om husbilen används eller står avställd i ett garage flera månader i sträck.

9. Ha koll på självrisken

Självrisken är den del av en reparation som du måste betala själv. Denna kan också variera, och därför är det bra att kolla upp den när man jämför försäkringar.

WIFI.se

10. Man kan jämföra bilförsäkringar online

Alla seriösa försäkringsbolag har en webbplats där man kan läsa om deras försäkringar. Det innebär att man i lugn och ro kan kolla på olika bolag och jämföra villkor och priser. Det gäller förstås att jämföra äpplen med äpplen och inte äpplen med päron. Med andra ord måste man kolla att det är samma typ av försäkring, med liknande villkor, innan man jämför priset.

Hur tänker du när du jämför bilförsäkring?

Hur tänker du när du jämför bilförsäkring eller husbilsförsäkring? Har du några tips? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev