Meny Stäng

Frankrike

Resa till Frankrike? Resan går från norr till söder genom Frankrikes bästa resmål. Tycker du om vackra stränder, dramatisk natur, historiska sevärdheter eller kanske god mat och goda viner? Här kommer våra bästa för dig som vill resa till Frankrike! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Frankrike?

24 januari 2019

Fantastisk natur

Naturen är vacker och varierad, med allt från branta klippor till gröna floddalar i de Franska alperna.

24 januari 2019
24 januari 2018

Intressant historia

I Frankrike hittar du slott och borgar såväl som minnesmärken från andra världskriget.

24 januari 2018
24 januari 2017

Lyxig sol och badsemester

Vid den franska rivieran hittar du långa sandstränder samt gott om lyxyacher och exklusiva restauranger.

24 januari 2017
24 januari 2016

God mat

Oavsett om du vill ha skaldjur eller en vällagad köttbit så blir du knappast besviken. Ofta finns prisvärda 3-rättersmenyer.

24 januari 2016
24 januari 2015

Vänliga människor

En del pratar engelska och andra inte, men oavsett blir man nästan alltid vänligt bemött.

24 januari 2015
Honfleur

1. Honfleur, Normandie

Honfleur är en charmig liten medeltidsstad vid Frankrikes västkust i Normandie, inte långt från Le Havre. Medeltidshusen ligger tätt i de trånga gränderna, och här finns också gott om fisk- och skaldjursrestauranger och butiker där man kan handla ostron och pilgrimsmusslor. (2014)

Normandie

2. Arromanches, Normandie

Normandie har en vacker kust med långa sandstränder och en dramatisk historia från Andra världskriget, då de allierade genomförde operation Overlord och landstigningen i Normandie. Det är intressant att besöka Arromanches, där man kan se vågbrytarna som användes i kriget. Värt ett besök om du vill uppleva andra världskrigets historia under din resa till Frankrike! (2014)

Mont Saint Michel

3. Mont-saint-Michel

UNESCO-världsarvet Mont-Saint-Michel ligger på halvön Mont-Tombe och reser sig mäktigt ur havet, i gränslandet mellan Normandie och Bretagne. Förutom kloster finns här också en kyrka och vindlande små gator med restauranger och butiker. (2014)

Cancale

4. cancale, Bretagne

Cancale, som ligger i Bretagne, brukar beskrivas som ostronens mecka, och här hittar man både ostron och musslor i överflöd, oavsett om man vill sätta sig på en restaurang eller handla i butik. I Cancale har man också utsikt över havet, fiskebåtarna och tidvattnet. (2014)

Restips om Frankrike

5. Camaret-sur-mer, Bretagne

Bretagne är smyckat med otaliga dramatiska klippor, och det är intressant att resa runt bland gamla byar och det egna språket bretonska. Allra vackrast upplevde vi att det var i Camaret sur Mer. I denna charmiga fiskeby finns gott om skaldjur och caféer, och här hittar man också ett torn som från UNESCO:s världsarvslista. Framför allt möts man av en svindlande utsikt. (2014)

Concarneau

6. Concarneau, Bretagne

I Concarneu i Bretagne finns en inhägnad stad i vattnet, som härstammar från 1300-talet. Denna befästa stad, en så kallad “ville close”, består av charmig medeltidsbebyggelse och trånga gränder. Att promenera här är att göra en tidsresa, samtidigt som man kan botanisera i butiker. (2014)

Iles de re

7. Ile de Ré

Ön Ile de Ré ligger utanför la Rochelle, vid den franska västkusten. Vi besökte ön vintertid när det var lite kyligt, men på sommaren förstår vi att detta måste vara ett semesterparadis med sina långa fina stränder, stenlagda strandpromenader och vitkalkade hus. (2014)

Dune du pilat

8. Dune du Pilat

Dune du Pilat är Europas största sanddyn och ligger vid den franska västkusten, i Arcachonbukten sydväst om Bordeaux. Sanddynen är runt tre kilometer lång och över hundra meter hög, och att klättra upp är en upplevelse. Från toppen man en fantastisk utsikt. (2014)

Silverkusten

9. Silverkusten

Hela den franska västkusten från flodmynningen Gironde till Bayonne kallas silverkusten, eller La Côte d’Argent på franska. Området är otroligt vackert med vidsträckta sandstränder med finkornig sand och stora trädplaneringar. Det är till exempel mycket fint vid stranden Biscarosse-Plage. Om du reser med husbil finns ställplatser vid stranden, även om vårt besök här blev lite speciellt. (2014)

Ardeche canyon

10. Ardeche

Ardèche är ett fantastiskt naturområde med en dramatisk kanjon och gröna skogar. Genom denna kanjon rinner en lång grönblå flod, där det är mycket populärt att paddla kajak. I området finns dessutom massor av grottor, såsom Chauvet där man hittat 36 000 år gamla grottmålningar. Om du gillar natur ska du inte missa detta ställe under en resa till Frankrike! (2018)

Gorges du Verdon

11. Gorges du Verdon

Gorges du Verdon är ett av våra absolut bästa tips för dig som vill resa till Frankrike – en lång kanjon som på sina ställen stupar 700 meter brant ner mot den grönblå floden Verdon, där man kan paddla eller ta sig runt i trampbåt. Runt om i området finns flera charmiga medeltidsbyar såsom Moustiers-Sainte-Marie och Castellane. (2015)

beaux de provence

12. Baux de Provence

I Baux de Provence möter man stora kalkstensgrottor som uppstått när man brutit kalkblock för att bygga slott. Idag visas i grottorna fantastiska ljusshower som kallas “Carrières de Lumières”. Om du under din resa till Frankrike befinner dig i närheten ska du inte missa detta! (2015)

Arles

13. Arles

Arles är en charmig stad, full av historia från Romartiden. Här hittar man bland annat en imponerande amfiteater, som på sin tid kunde ta emot 25 000 åskådare. Vincent van Gogh har bott och målat här en gång i tiden, och Arles är än idag en populär konstnärsstad. (2015)

Thoronetklostret i Frankrike

14. Thoronetklostret

Thoronetklostret i Provence byggdes redan på 1100-talet och är riktigt mäktigt och imponerande. L’abbaye du Thoronet, som klostret heter på franska, är ett före detta cistercienserkloster och är fascinerande med sina stora salar och valv. (2018)

Krypta Saint Maxime Sainte La Baume

15. Saint-maximin-la-sainte-baume

Staden med det långa krångliga namnet, Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, anses ruva på Maria Magdalenas grav. Basilikan Sainte-Marie-Madeleine är en kyrka i gotisk stil som är helgad åt Maria Magdalena, och här ska man inte missa att besöka kryptan! I närheten ligger också Aix-en-Provence, som vi vill hinna se under vår nästa resa till Frankrike. (2018)

Nice promenad

16. Nice

Nice är en fantastiskt vacker stad och en av de mest populära, som kan sägas utgöra den centrala punkten längs den franska rivieran. Här kan promenera längs den kända strandpromenaden eller kanske lägga dig och sola på sandstranden. Du kan också välja att strosa runt bland caféer och butiker i Gamla stan. Från Nice går också färjor till Korsika. (2017)

Cannes

17. Cannes

Cannes bjuder på exklusiva lyxyachter och champagnebarer, men också på restauranger och butiker för vanliga plånböcker. Här finns en mysig gammal stadsdel, en fin sandstrand och man kan ta båtturer till ön Ile du Marguerite. En gång om året är det filmfestival! (2015, 2018)

Ste Marguerite Island

18. Ön Sainte-Marguerite

Sainte-Marguerite är en av de öar som kallas Lerin-öarna, eller Îles des Lérins på franska, som alla ligger utanför Cannes vid den franska rivieran. Man kan ta en båttur till Sainte-Marguerite som är en grön ö med vandringsleder, klippbad och exklusiva barer. (2018)

St Tropez

19. Saint Tropez

Om du söker lyx och flärd under din resa till Frankrike vill du kanske också besöka Saint Tropez på franska rivieran, eller Côte d’Azur som kusten egentligen heter. Saint Tropez är en relativt liten ort med enorma lyxyachter, gott om uteserveringar och ett exklusivt rykte. Inte så långt härifrån ligger också Sainte-Maxime med trevliga stränder. (2015)

Palavas les flots

20. Palavas les Flots

Palavas Les Flots ligger på en liten landtunga utanför Montpellier i Frankrike och är en charmig liten stad med kanaler, båtar, glassbarer och trevliga restauranger som serverar fisk och skaldjur. Här hittar man också en söt och färgglad liten linbana som går tvärs över kanalen. (2015)

Sete

21. Sete

Sete är en charmig hamnstad som ligger på en smal landtunga vid den franska Medelhavskusten, strax söder om Montpellier. Genom staden löper flera kanaler och här finns gott om båtar och uteserveringar. Det är nästan så att den här staden kan sägas vara Frankrikes lilla Venedig. (2015)

Cap d'Agde

22. Cap d’Agde

Cap d’Agde är en trevlig liten stad med en hamn och en strand, strax utanför staden Agde i södra Frankrike. En del av staden är avgränsad och kallas “The Naked City”. Detta är inte bara Frankrikes utan också Europas största nakenstad, och här kan man gå utan kläder precis överallt. (2015)

Carcasonne

23. Carcassonne

Carcassonne är en väl bevarad, och väl renoverad, medeltidsstad i regionen Languedoc-Roussillon. Den befästa staden, Cité de Carcassonne, är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och besöks av runt tre miljoner turister varje år. Här finns en kyrka och trånga gränder med restauranger och butiker. (2015)

Marseille fiskmarknad

24. Marseille

Marseille är en stor, livlig och mångkulturell hamnstad. Strosa gärna i området runt den gamla hamnen, Vieux Port, och missa inte att besöka kyrkan Notre Dame de la Garde, som ligger på en hög höjd med fantastisk utsikt. Här kan du också äta Moules Frites eller bouillabaisse. (2017)

Le Levandou

25. Le Lavandou

Le Lavandou ligger vid den franska kusten, Côte d’Azur, inte så långt från Hyeres. Staden är en trevlig semesterstad med butiker, restauranger och sandstrand. Här finns båtturer till de så kallade “guldöarna” som ligger utanför, och utanför stan finns också campingar. (2018)

Gienshalvön

26. Gienshalvön

Gienshalvön sträcker sig ut i Medelhavet strax utanför Hyeres vid Côte d’Azur i södra Frankrike. Här är naturen fantastiskt grön det är populärt både att vandra och att utöva kite-surfing. Strax utanför ligger också ön Porquerolles, dit man kan ta sig med olika båtturer. (2015)

Notre Dame vackraste strand

27. Ön Porquerolles

Ön Porquerolles ligger utanför Hyeres och Gienshalvön vid Côte d’Azur i södra Frankrike. Detta är en av de tre så kallade “guldöarna” och här är det vanligt att hyra cykel. Här hittar man bland annat också den strand som brukar kallas Frankrikes vackraste strand, nämligen Notre Dame. (2018)

Ön Port-Cros i Frankrike

28. Ön Port-Cros

Ön Port-Cros i Frankrike är en av de så kallade guldöarna vid den franska rivieran, Côte d’Azur. Den här ön är täckt av prunkande grönska och kantad av vackra stränder, och för närmast tankarna till Karibien. Här kan man också dricka en mojito på någon av de avslappnade strandbarerna. (2018)

Skylt naturist

29. Île du Levant

Ön Île du Levant är Europas enda naturistö. Naturen är är vild och vacker och på många ställen tar den över husen som människorna en gång byggt. Här hittar man fantastiska paradisstränder för naturister och absolut kristallklart vatten. Här finns också flera hotell och restauranger. (2018)

Korsika - en av Frankrikes pärlor

30. Korsika

Korsika är en av Frankrikes pärlor – en fantastiskt vacker ö med dramatiska berg, otyglad natur och vita paradisstränder där man kan bada i turkost vatten. Här hittar du staden Bonifacio och stränder som Saleccia beach och Plage de Palombaggia. (2015)

Läs mer

resa genom Bretagne

Att resa genom Bretagne!

Vi ger dig också en liten lektion i språket bretonska.

Korsika Sardinien färja

Färja Nice-Ile Rousse på Korsika

Vi har åkt och här kommer lite goda tips till den vackraste ön vi har i Europa!

Moules frites i Nice
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Saker du inte visste om Frankrike?

 • 38 städer i världen har namnet Paris.
 • Blyackumulatorn (bilbatteriet) uppfanns 1859 av Gaston Planté och vidareutvecklades 1876 av Henri Tudor, som de flesta säkert känner till.
 • Musse pigg och Disney Land drar mer turister än kulturen i Frankrike.
 • Philippe Kahn lyckades 1997 att fildela ett foto till 2000 personer på mobiltelefon för första gången. Tänk att det bara var 20 år sedan!
 • Det franska folket är smalast i Europa. Det märks när man är på plats!
 • I skolmenyn i Frankrike ingår tre rätter samt olika ostar för att skola barnen i mat och kultur.
 • Frankrike, kust och ädelstenar – vad sägs om jadekusten, alabasterkusten eller pärlemokusten?
 • Den kända franska rivieran heter egentligen Côte d’Azur. Côte betyder kust och azur betyder blå.
 • Några kända personer från Frankrike är Voltaire, Claude Monet, Edit Piaf, Yves Saint-Laurent, Coco Chanel, Jeanne d’Arc, Victor Hugo samt Gustve Eiffel.
 • I Frankrike har man mer sex än i något annat land i Europa. Vi kanske skjuter för lite amorpilar?
 • Från Frankrike kom kalkylatorn av Blaise Pascal år 1642.
 • Får fransoserna mat över i sin butik får de inte kasta den enligt lag. Här skänks maten bort om den inte säljs. Kanske borde vara något för Sverige?
 • Man skapade en lag i Frankrike i början av 1600-talet om impotens. Om mannen var impotent kunde den äkta makan få tillstånd om skilsmässa. Men hur bevisar man då det? Jo, man bad mannen att masturbera inför ett råd för att se om han kunde komma, hmmm, inte så lätt kanske. Det andra försöket, om det första misslyckades, var att ha sex med sin äkta hälft inför rådet, haha. Det här avskaffades senare under 1600-talet, men kanske det var första fröet till dagen porrfilm?
 • Frankrike har nästan 250 olika sorts ostar. Jummy!!!!

Info och fakta om Frankrike

 • Land? Frankrike (republik)
 • Huvudstad? Paris
 • Språk? Franska (en del pratar också engelska)
 • Invånare? 67 miljoner (2017)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Som i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom
 • Nationalsång? La Marseillaise (Marseljäsen)
 • Se upp med? I vissa områden kan det vara bra att ha lite extra uppsikt över sina värdesaker.
 • Tänka på? I Frankrike är man ofta artig, så lär dig gärna några artighetsfraser på franska inför fin resa till Frankrike.

Resa till Frankrike

 • Flyg från Arlanda direkt till Paris och det tar 2 h 45 min med Air France, SAS eller KLM.
 • Flyg från Arlanda direkt till Nice och det tar 4 h 35 min med Lufthansa, KLM eller Brussel Airlines.
 • Du kan också resa till Frankrike med bil. Färja Göteborg-Kiel med Stena Line tar 14 h 30 min. Kör via A1 som tar 13 h 30 min och är 1439 km.

Mat och dryck

 • Michelinguidens mecka, massor av bra restauranger, och en hög standard generellt. Vad sägs om 29 stycken 3-stjärniga restauranger och hela 95 stycken 2-stjärniga restauranger? Som jämförelse kan nämnas att Sverige har en 3-stjärnig och tre 2-stjärniga restauranger.
 • Vårat tips är att leta upp små syltor där du ser att lokalbefolkningen sitter, för de vet vilka som är bra för rätt pengar.
 • Det som är lätt under din resa i Frankrike är att de ofta serverar tre-rätters måltider, och du behöver inte beställa potatis eller sallad separat.
 • Eftersom Frankrike har Engelska kanalen som kust med ostron och musslor, Atlanten med alla skaldjur och större fisk, samt Medelhavet så finns allt att välja på från havets läckerheter.
 • Här blandas det friskt: anka, kalkon, lamm, oxe, sniglar, gåslever och alltid färska grönsaker med mera
 • Som bas finns alltid pain riche och baguetter. På morgonen ska det finnas croissanter för att en fransk medborgare ska klara dagen.
 • Frankrikes nationalrätt är väldigt regional men inofficiellt är det från början biff (stekt i jordnötsolja) med pommes frites (steak frites) med senapsdressing (fransk) och tomatsallad.
 • Det finns också fantastiska desserter som du kan prova under din resa till Frankrike: crème brulée, parfait, chokladmousse, sorbet och flamberade efterrätter. det finns hur mycket som helst.
 • Fransmännen är inte kända för öl, men både de röda och vita vinerna är i världsklass, och passar in på det gourmettänk som Frankrike har. Vi har förutom vinerna champagnen, calvados (äppelbrännvin), Cognac, Chartreuse (likör) och Ciroc som är en exklusiv spritsort.

Shopping

 • Många tror säkert att det är dyrt i Frankrike. De har samma kedjor som finns i alla stora städer runt i världen. De har också massor av små handlare som lever på turister och med massor av kontakter från Nordafrika.
 • Vi har många gånger handlat väldigt billigt i Frankrike, men med helt egen design. Här är det kul att shoppa och vare sig du ska handla dyrt eller billigt, finns här snygga designade kläder som inte finns ens i norden.

Boende

 • Utbudet är enormt och allt från superlyx till vanlig svensk standard är lätt att hitta. Ska du resa till Frankrike och bo på lite häftigare och lyxigare ställen så hittar du dem på Hotelspecials.se. Är det standardboende som du söker, föreslår vi Booking.com eller TripAdvisor.se.

Video från cote d’Azur guldöar

Video från dramatiska Ardeche

Video från mysiga Nice

Video om hur man öppnar ostron

6 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Thomas Majlöv säger:

  Tack för din reseskildring ..blir så sugen på att åka iväg.
  Andra året som HB ägare.

 2. kaj jensen säger:

  Vi är inne på våran tredje säs med hb och har varit mest i danmark,men nu tycker vi att det är dags att sprida våra vingar söderut tex cancale som vi läst så mycket om.Vad är smidigast att köra vi har 4veckor på oss ,är det många vägar utmed kusten som inte tar tunga fordon,vi har 4,2 ton eller något annat som hindrar tex höjd.mvh kaj

 3. Annette säger:

  Vilket spännande liv ni lever 🙂 Vi har börjat fundera på vart nästa resa skall gå, och här fick jag mycket inspiration! Vi älskar Frankrike och har rest runt hela landet, men inte i landets ytterkanter, och inte till Korsika. Jag blir sugen på västra kusten när jag ser era foton. Barnen har dock fastnat för Italien och Patrik vill tillbaka till USA. Många viljor, så vi får se var det slutar, men det blir absolut en rundresa eftersom vi gillar att se oss omkring och uppleva mycket när vi reser.

 4. admin säger:

  Thomas Majlöv, härligt att du upptäckt husbilslivet! Frankrike är ett av våra favoritländer i Europa, rekommenderas varmt!

  Kaj Jensen, vad kul att ni planerar att åka söderut och Frankrike kan vi varmt rekommendera! Vi tänkte inte på viktregler när vi körde (vår bil är 3,5 ton). Vi upplevde inga speciella problem med höjder, trots att vår bil är hög (3,10 m).

  Anette, när man är flera så måste man ju förstås jämka på nåt sätt… 😉 Frankrike är ett av våra favoritländer i Europa faktiskt, och lite billigare än Italien. Hoppas ni hittar något trevligt resmål!

 5. Marie Aaröe-Holm säger:

  Hej, låter trevligt med Frankrike! Funderar på en tur på ca en månad nu i november. Är den månaden ok eller är det lika stängt som det är här hemma? Tacksam för tips:))

 6. admin säger:

  Marie Aaröe-Holm, härligt med resa till Frankrike! Jag kan inte svara säkert, men jag tror inte att det är jättevarmt. Sedan beror det kanske på var man befinner sig i Frankrike. På västkusten tror jag att det kan vara ganska kyligt. Vid rivieran är det nog relativt milt med skandinaviska ögon mätt. Kanske kan det vara behagligt på dagarna, men kallare på nätterna. Sol och badsemester funkar nog inte, men om man bara vill ha lite mildare klimat än hemma så får man säkert det. Men googla gärna väder och klimat i Frankrike i november också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.