Meny Stäng

Frankrike

Här hittar du våra bästa tips för dig som vill resa till Frankrike – allt från stränder och skaldjur till krigshistoria och dramatisk natur. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Frankrikes pärlor helt enkelt! Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Frankrike.

Varför resa till Frankrike?

 • Fantastisk natur – Naturen är vacker och varierad, med allt från branta klippor till gröna floddalar i de Franska alperna.
 • Intressant historia – I Frankrike hittar du slott och borgar såväl som minnesmärken från andra världskriget.
 • Lyxig sol- och badsemester – Vid den franska rivieran hittar du långa sandstränder samt gott om lyxyacher och exklusiva restauranger.
 • God mat – Oavsett om du vill ha skaldjur eller en vällagad köttbit så blir du knappast besviken. Ofta finns prisvärda 3-rättersmenyer.
 • Vänliga människor – En del pratar engelska och andra inte, men oavsett blir man nästan alltid vänligt bemött.

Vädret just nu

booked.net

Frankrikes pärlor – från norr till söder

Här nedanför listar vi spännande städer, intressanta sevärdheter och mysiga guldkorn från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där.

1. Honfleur, Normandie

Honfleur

Normandie, Honfleur

Honfleur är en charmig liten medeltidsstad vid Frankrikes västkust i Normandie, inte långt från Le Havre. Medeltidshusen ligger tätt i de trånga gränderna, och här finns också gott om fisk- och skaldjursrestauranger och butiker där man kan handla ostron och pilgrimsmusslor. (2014)

Frankrike, Honfleur, Normandie

2. Arromanches, Normandie

Normandie

Frankrike, Arromanches

Normandie har en vacker kust med långa sandstränder och en dramatisk historia från Andra världskriget, då de allierade genomförde operation Overlord och landstigningen i Normandie. Det är intressant att besöka Arromanches, där man kan se vågbrytarna som användes i kriget. (2014)

Frankrike, Arromanches

3. Mont St Michel

Mont Saint Michel

Frankrike, Mont st Michel

UNESCO-världsarvet Mont-Saint-Michel ligger på halvön Mont-Tombe och reser sig mäktigt ur havet, i gränslandet mellan Normandie och Bretagne. Förutom kloster finns här också en kyrka och vindlande små gator med restauranger och butiker. (2014)

Frankrike, Mont st Michel

4. Cancale, Bretagne

Cancale

Frankrike, Cancale

Cancale, som ligger i Bretagne, brukar beskrivas som ostronens mecka, och här hittar man både ostron och musslor i överflöd, oavsett om man vill sätta sig på en restaurang eller handla i butik. I Cancale har man också utsikt över havet, fiskebåtarna och tidvattnet. (2014)

Frankrike, Cancale

5. Camaret-sur-mer, Bretagne

Restips om Frankrike

Frankrike, Bretagne, Camaret sur Mer

Bretagne är smyckat med otaliga dramatiska klippor. Allra vackrast upplevde vi att det var i Camaret sur Mer. I denna charmiga fiskeby finns gott om skaldjur och caféer, och här hittar man också ett torn som från UNESCO:s världsarvslista. Framför allt möts man av en svindlande utsikt. (2014)

Frankrike, Camaret sur mer

Frankrike, att resa genom Bretagne

6. Concarneau, Bretagne

Concarneau

Bretagne, Concarneau

I Concarneu i Bretagne finns en inhägnad stad i vattnet, som härstammar från 1300-talet. Denna befästa stad, en så kallad “ville close”, består av charmig medeltidsbebyggelse och trånga gränder. Att promenera här är att göra en tidsresa, samtidigt som man kan botanisera i butiker. (2014)

Frankrike, Concarneau

7. Ile de Ré

Iles de re

Frankrike, Ile de Re

Ön Ile de Ré ligge utanför la Rochelle, vid den franska västkusten. Vi besökte ön vintertid när det var lite kyligt, men på sommaren förstår vi att detta måste vara ett semesterparadis med sina långa fina stränder, stenlagda strandpromenader och vitkalkade hus. (2014)

Frankrike, Ile de Ré

8. Dune du Pilat

Dune du pilat

Frankrike, Dune du Pilat

Dune du Pilat är Europas största sanddyn och ligger vid den franska västkusten, i Arcachonbukten sydväst om Bordeaux. Sanddynen är runt tre kilometer lång och över hundra meter hög, och att klättra upp är en upplevelse. Från toppen man en fantastisk utsikt. (2014)

Frankrike, Dune du Pilat

9. Silverkusten

Silverkusten

Frankrike, silverkusten

Hela den franska västkusten från flodmynningen Gironde till Bayonne kallas silverkusten, eller La Côte d’Argent på franska. Området är otroligt vackert med vidsträckta sandstränder med finkornig sand och stora trädplaneringar. Det är till exempel mycket fint vid stranden Biscarosse-Plage. (2014)

Frankrike, silverkusten

Frankrike, Biscarosse-Plage

10. Ardeche

Ardeche canyon

Ardeche

Ardeche är ett fantastiskt naturområde med en dramatisk kanjon och gröna skogar. Genom denna kanjon rinner en lång grönblå flod, där det är mycket populärt att paddla kajak. I området finns dessutom massor av grottor, såsom Chauvet där man hittat 36 000 år gamla grottmålningar. (2018)

Ardeche

11. Gorges du Verdon

Gorges du Verdon

Frankrike, Gorges du Verdon

Gorges du Verdon är ett av våra absolut bästa tips för dig som vill resa till Frankrike – en lång kanjon som på sina ställen stupar 700 meter brant ner mot den grönblå floden Verdon. Runt om i området finns flera charmiga medeltidsbyar såsom Moustiers-Sainte-Marie och Castellane. (2015)

Frankrike, Gorges du Verdon

Frankrike, Floden Verdon

12. Baux de Provence

beaux de provence

Frankrike, Baux de Provance

I Baux de Provence möter man stora kalkstensgrottor som uppstått när man brutit kalkblock för att bygga slott. Idag visas i grottorna fantastiska ljusshower som kallas “Carrières de Lumières”. Om du under din resa till Frankrike befinner dig i närheten ska du inte missa detta! (2015)

Frankrike, Baux de Provence

13. Arles

Arles

Frankrike, Arles

Arles är en charmig stad, full av historia från Romartiden. Här hittar man bland annat en imponerande amfiteater, som på sin tid kunde ta emot 25 000 åskådare. Vincent van Gogh har bott och målat här en gång i tiden, och Arles är än idag en populär konstnärsstad. (2015)

Frankrike, Arles

14. Thoronetklostret

Thoronetklostret i Frankrike

Thoronet

Thoronetklostret i Provence byggdes redan på 1100-talet och är riktigt mäktigt och imponerande. L’abbaye du Thoronet, som klostret heter på franska, är ett före detta cistercienserkloster och är fascinerande med sina stora salar och valv. (2018)

Thoronetklostret

15. Saint-maximin-la-sainte-baume

Krypta Saint Maxime Sainte La Baume

Sainte-Maximin-La-Sainte-Baume

Staden med det långa krångliga namnet, Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, anses ruva på Maria Magdalenas grav. Basilikan Sainte-Marie-Madeleine är en kyrka i gotisk stil som är helgad åt Maria Magdalena, och här ska man inte missa att besöka kryptan! (2018)

Saint Maximin la Sainte Baume

16. Nice

Nice promenad

Frankrike, Nice

Nice är en fantastiskt vacker stad och en av de mest populära, som kan sägas utgöra den centrala punkten längs den franska rivieran. Här kan promenera längs den kända strandpromenaden eller kanske lägga dig och sola på sandstranden. Du kan också välja att strosa runt bland caféer och butiker i Gamla stan. (2017)

Frankrike, Nice

17. Cannes

Cannes

Frankrike, Cannes

Cannes bjuder på exklusiva lyxyachter och champagnebarer, men också på restauranger och butiker för vanliga plånböcker. Här finns en mysig gammal stadsdel, en fin sandstrand och man kan ta båtturer till ön Ile du Marguerite. En gång om året är det filmfestival! (2015, 2018)

Frankrike, filmfestivalen i Cannes

Cannes

18. Ön Sainte-Marguerite

Ste Marguerite Island

Sainte-Marguerite

Sainte-Marguerite är en av de öar som kallas Lerin-öarna, eller Îles des Lérins på franska, som alla ligger utanför Cannes vid den franska rivieran. Man kan ta en båttur till Sainte-Marguerite som är en grön ö med vandringsleder, klippbad och exklusiva barer. (2018)

sainte Marguerite

19. Saint Tropez

St Tropez

Frankrike, St Tropez

Om du söker lyx och flärd under din resa till Frankrike vill du kanske också besöka Saint Tropez på franska rivieran, eller Côte d’Azur som kusten egentligen heter. Saint Tropez är en relativt liten ort med enorma lyxyachter, gott om uteserveringar och ett exklusivt rykte. (2015)

Frankrike, Saint Tropez

Frankrike, Sainte Maxime

20. Palavas les Flots

Palavas les flots

Frankrike, Palavas les Flots

Palavas Les Flots ligger på en liten landtunga utanför Montpellier i Frankrike och är en charmig liten stad med kanaler, båtar, glassbarer och trevliga restauranger som serverar fisk och skaldjur. Här hittar man också en söt och färgglad liten linbana som går tvärs över kanalen. (2015)

Frankrike, Palavas les Flots

21. Sete

Sete

Frankrike, Sete

Sete är en charmig hamnstad som ligger på en smal landtunga vid den franska Medelhavskusten, strax söder om Montpellier. Genom staden löper flera kanaler och här finns gott om båtar och uteserveringar. Det är nästan så att den här staden kan sägas vara Frankrikes lilla Venedig. (2015)

Frankrike, Sète

22. Cap d’Agde

Cap d'Agde

Frankrike, Cap d' agde

Cap d’Agde är en trevlig liten stad med en hamn och en strand, strax utanför staden Agde i södra Frankrike. En del av staden är avgränsad och kallas “The Naked City”. Detta är inte bara Frankrikes utan också Europas största nakenstad, och här kan man gå utan kläder precis överallt. (2015)

Frankrike, Cap d'Agde

23. Carcassonne

Carcasonne

Frankrike, Carcassonne

Carcassonne är en väl bevarad, och väl renoverad, medeltidsstad i regionen Languedoc-Roussillon. Den befästa staden, Cité de Carcassonne, är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och besöks av runt tre miljoner turister varje år. Här finns en kyrka och trånga gränder med restauranger och butiker. (2015)

Frankrike, Carcassonne

24. Marseille

Marseille fiskmarknad

Frankrike, Marseille

Marseille är en stor, livlig och mångkulturell hamnstad. Strosa gärna i området runt den gamla hamnen, Vieux Port, och missa inte att besöka kyrkan Notre Dame de la Garde, som ligger på en hög höjd med fantastisk utsikt. Här kan du också äta Moules Frites eller bouillabaisse. (2017)

Frankrike, Marsielle

25. Le Lavandou

Le Levandou

Lavandou

Le Lavandou ligger vid den franska kusten, Côte d’Azur, inte så långt från Hyeres. Staden är en trevlig semesterstad med butiker, restauranger och sandstrand. Här finns båtturer till de så kallade “guldöarna” som ligger utanför, och utanför stan finns också campingar. (2018)

Le Lavandou

26. Gienshalvön

Gienshalvön

Frankrike, Gienshalvön

Gienshalvön sträcker sig ut i Medelhavet strax utanför Hyeres vid Côte d’Azur i södra Frankrike. Här är naturen fantastiskt grön det är populärt både att vandra och att utöva kite-surfing. Strax utanför ligger också ön Porquerolles, dit man kan ta sig med olika båtturer. (2015)

Frankrike, Gienshalvön

Frankrike, surfingparadis

27. Ön Porquerolles

Notre Dame vackraste strand

Porquerolles

Ön Porquerolles ligger utanför Hyeres och Gienshalvön vid Côte d’Azur i södra Frankrike. Detta är en av de tre så kallade “guldöarna” och här är det vanligt att hyra cykel. Här hittar man bland annat också den strand som brukar kallas Frankrikes vackraste strand, nämligen Notre Dame. (2018)

Porquerolles

28. Ön Port-Cros

Ön Port-Cros i Frankrike

Port-cros

Ön Port-Cros i Frankrike är en av de så kallade guldöarna vid den franska rivieran, Côte d’Azur. Den här ön är täckt av prunkande grönska och kantad av vackra stränder, och för närmast tankarna till Karibien. Här kan man också dricka en mojito på någon av de avslappnade strandbarerna. (2018)

Port-Cros

29. Île du Levant

Skylt naturist

Ile du Levant

Ön Île du Levant är Europas enda naturistö. Naturen är är vild och vacker och på många ställen tar den över husen som människorna en gång byggt. Här hittar man fantastiska paradisstränder för naturister och absolut kristallklart vatten. Här finns också flera hotell och restauranger. (2018)

Ile du Levant

30. Korsika

Korsika - en av Frankrikes pärlor

Korsika är en av Frankrikes pärlor – en fantastiskt vacker ö med dramatiska berg, otyglad natur och vita paradisstränder där man kan bada i turkost vatten. Här hittar du staden Bonifacio och stränder som Saleccia beach och Plage de Palombaggia. (2015)

Korsika

Väder i Frankrike (Nice)

Frankrike Nice

Bra att veta

 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Som Sverige ungefär
 • Språk? Franska (en del pratar engelska)
 • Se upp med? I vissa områden kan det vara bra att ha lite extra uppsikt över sina värdesaker.
 • Tänka på? I Frankrike är man ofta artig så lär dig gärna några artighetsfraser på franska.
 • Flyg: Air France och kändaste flygplats Charles de Gaulle
Resa till Frankrike

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer

6 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Thomas Majlöv säger:

  Tack för din reseskildring ..blir så sugen på att åka iväg.
  Andra året som HB ägare.

 2. kaj jensen säger:

  Vi är inne på våran tredje säs med hb och har varit mest i danmark,men nu tycker vi att det är dags att sprida våra vingar söderut tex cancale som vi läst så mycket om.Vad är smidigast att köra vi har 4veckor på oss ,är det många vägar utmed kusten som inte tar tunga fordon,vi har 4,2 ton eller något annat som hindrar tex höjd.mvh kaj

 3. Annette säger:

  Vilket spännande liv ni lever 🙂 Vi har börjat fundera på vart nästa resa skall gå, och här fick jag mycket inspiration! Vi älskar Frankrike och har rest runt hela landet, men inte i landets ytterkanter, och inte till Korsika. Jag blir sugen på västra kusten när jag ser era foton. Barnen har dock fastnat för Italien och Patrik vill tillbaka till USA. Många viljor, så vi får se var det slutar, men det blir absolut en rundresa eftersom vi gillar att se oss omkring och uppleva mycket när vi reser.

 4. admin säger:

  Thomas Majlöv, härligt att du upptäckt husbilslivet! Frankrike är ett av våra favoritländer i Europa, rekommenderas varmt!

  Kaj Jensen, vad kul att ni planerar att åka söderut och Frankrike kan vi varmt rekommendera! Vi tänkte inte på viktregler när vi körde (vår bil är 3,5 ton). Vi upplevde inga speciella problem med höjder, trots att vår bil är hög (3,10 m).

  Anette, när man är flera så måste man ju förstås jämka på nåt sätt… 😉 Frankrike är ett av våra favoritländer i Europa faktiskt, och lite billigare än Italien. Hoppas ni hittar något trevligt resmål!

 5. Marie Aaröe-Holm säger:

  Hej, låter trevligt med Frankrike! Funderar på en tur på ca en månad nu i november. Är den månaden ok eller är det lika stängt som det är här hemma? Tacksam för tips:))

 6. admin säger:

  Marie Aaröe-Holm, härligt med resa till Frankrike! Jag kan inte svara säkert, men jag tror inte att det är jättevarmt. Sedan beror det kanske på var man befinner sig i Frankrike. På västkusten tror jag att det kan vara ganska kyligt. Vid rivieran är det nog relativt milt med skandinaviska ögon mätt. Kanske kan det vara behagligt på dagarna, men kallare på nätterna. Sol och badsemester funkar nog inte, men om man bara vill ha lite mildare klimat än hemma så får man säkert det. Men googla gärna väder och klimat i Frankrike i november också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.