Meny Stäng

St Tropez i Frankrike – staden med lyx och glamour?

Annons

St Tropez i Frankrike är känt för lyx och glamour. Detta är en av de mer omtalade orterna på den franska rivieran, och här ligger de exklusiva butikerna och de fina restaurangerna tätt, tätt i hamnen. Strax utanför guppar lyxyachterna, den ena större än den andra. Det var på 1950-talet, när Brigitte Bardot spelade in filmen ”Och Gud skapade kvinnan …” som St Tropez utvecklade sitt exklusiva rykte.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Charmiga hus och lyxyachter

Det var framför allt efter andra världskrigets slut som St Tropez i Frankrike började utvecklas till en livlig badord med besökare från hela världen. Den lilla orten är särskilt känd för att vara populär bland ”jet-setare” och den förmögna överklassen.

Detta har från början varit en sömnig liten fiskestad, men efter att filmen ”Och Gud skapade kvinnan …” med Brigitte Bardot spelades in i just St Tropez 1956 blev staden känd som ”lekplats för överklassungdom”, för att citera guideboken. Och det är väl ungefär vad den här staden fortfarande är!

Vid hamnen står flera konstnärer och målar och säljer tavlor
Vid hamnen står flera konstnärer och målar och säljer tavlor

St Tropez är, liksom många andra gamla fiskestäder, en charmig stad med gamla hus och mycket vatten. Det som sticker ut här är de helt enorma lyxyachterna, butikerna med märkeskläder och de exklusiva restaurangerna. Här finns bland annat ett flertal restauranger med stjärnor i Michelin-guiden.

Restaurangerna ser exklusiva ut och här kostar en enda lunchrätt 17 euro
Restaurangerna ser exklusiva ut och här kostar en enda lunchrätt 17 eller 21 euro

St Tropez i Frankrike

Som hamnstad så hittar jag inte det där som ryktet säger, och ibland kan man bara vara på fel humör eller att förväntningarna har varit höga. Vi har gått i gränder och varit runt hamnen men var är det där extra. St Tropez har varit experter på att hålla ett rykte vid liv, men vi finner inget som många andra charmiga ställen har längst Frankrikes Riviera. Vi tycker att det är mest dyrt och lite stelt tråkigt.

Vi rullade vidare

Vi parkerade husbilen en liten bit utanför och tog en promenad runt staden, innan vi kände att det var dags att rulla vidare. Vi hann också med att kika in i några av butikerna, och Peter fyndade både ett par vita shorts och en vit jacka som var för dyra.

St Tropez i Frankrike
Med utsikt över hamnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev