Här hittar du våra bästa restips om Italien – allt från modet och känslorna för fotbollen till maten och kulturen. Italien är Italien! Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Italien.

VARFÖR RESA TILL Italien?

  1. Sol och bad – I Italien finns massor av kuster med fina stränder, och dessutom kan man bada i Gardasjön och Iseosjön.
  2. Charmiga städer – Det finns många små charmiga städer med vackra hus och trevliga uteserveringar.
  3. Historiska sevärdheter – Landet kryllar av allt från kyrkor till amfiteatrar och ruiner från romartiden.
  4. Vin – Italienarna kan sitt vin och det finns många olika vinområden där man kan besöka vingårdar, prova vin och handla prisvärda viner.
  5. Antipasti och aperitivo – Det bästa med italiensk mat, enligt oss, är de kalla förrätterna samt “aperitivo”, dvs en öl/drink med goda tilltugg.

Vädret just nu

booked.net

Bergamo

Bergamo

Bergamo

I Bergamo finns Citta Bassa, den låga staden och Citta Alta, den höga staden. Ta gärna linbana upp till utsikten från den höga staden!  (2011)

Italien, Bergamo

Gardasjön

Gardasjön

Gardasjön

Gardajön är fin att bada i och runt om finns mysiga byar. Vi tyckte att sjön var vackrast i norr, men det var varmare i söder.  (2009, 2011)

Italien, Gardasjön

Italien, Gardasjön

Lago d’Iseo

Iseosjön

Lago D'iseo

Iseosjön ligger öster om Gardasjön och är nästan ännu vackrare. Här finns flera campingar, men under högsäsong kan det vara fullbokat. (2011)

Italien, Lago D'Iseo

Valpolicella

Valpolicella

Valpolicella

Om du tycker om vin måste du besöka vindistrikten i Valpolicella! Knacka på bland gårdarna eller gör som italienarna och handla i en cantina. (2009, 2011, 2015)

Italien, Valpolicella

Verona

Verona

Verona

Verona är en charmig och vacker stad, även om shoppingen mest är dyr. Missa inte att se den fina amfiteatern! (2011, 2015)

Italien, Verona

Lignano Sabbiadoro, Adriatiska havet

Sabbiadoro

Lignano

I Sabbiadoro utanför Lignano finns långa sandstränder samt restauranger och möjligheter att hyra allehanda vattenfarkoster.  (2009, 2011)

Italien, Liglano

Venedig

Venedig

Venedig

Venedig är förstås fullt av turister och maten är dyr och tråkig, men den här fascinerande staden är ändå värd att besöka! (2005, 2009, 2011)

Italien, Venedig

Milano

Milano

Milano

Vi fastnade inte riktigt för Milano, men det är intressant att se den pampiga katedralen och Vittorio Emanuele-gallerian. (2011)

Italien, Milano

Sardinien

Sardinien Cala Gonone

Sardinien

Sardinien är en fantastiskt vacker ö med dramatiska berg och vita paradisstränder där man kan bada i turkost vatten.  (2015)

Italien, Sardinien

Rom och vatikanstaten

Restips om Italien

Rom

Rom är en huvudstad att bli förälskad i! Man kan promenera i trånga gränder och besöka Colosseum eller Forum Romanum. (2017)

Italien, Rom, Colosseum

Italien, Rom

Italien, Vatikanstaten

Apulien

Apulien

Apulien

Apulien (italienska: Puglia) är klacken längst ner i Italien. Denna del av landet är mycket populär för semester bland italienarna själva. (2015)

Italien, Apulien

Otranto, Apulien

Otranto

Otranto

Otranto är en mysig semesterort i Apulien. Här mysiga kvarter, badstrand, ett kastell och en “döskallekyrka”. (2015)

Italien, Otranto

Tropea, Kalabrien

Tropea

Tropea

Vackra Tropea i Kalabrien ligger på en höjd med fantastisk utsikt över havet och här hittar man shopping, restauranger och bad.  (2015)

Italien, Tropea

Sicilien

Trapani

sicilien

På Sicilien finns många vackra och historiskt intressanta städer. Självklart finns det också goda möjligheter till sol och bad. (2015)

Italien, Sicilien

Väder i Italien (Venedig)

Italien Venedig

BRA ATT VETA – Mer restips om Italien

  • Valuta? Euro
  • Prisläge? Lite billigare än Sverige (men vissa saker är dyrare)
  • Språk? Italienska (en del pratar engelska eller tyska)
  • Se upp med? I vissa områden kan det vara bra att ha lite extra uppsikt över sina värdesaker.
  • Tänka på? Man beställer lite annorlunda på restaurang än i Sverige och för huvudrätter (secondi piatti) anges priset endast för köttet/fisken. Därefter beställer man till eventuell potatis, grönsaker, bröd etc.
Att besöka Colosseum

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer