Här hittar du våra bästa restips om Italien – allt från modet och känslorna för fotbollen till maten och kulturen. Italien är Italien! Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Italien.

VARFÖR RESA TILL Italien?

  1. Sol och bad – I Italien finns massor av kuster med fina stränder, och dessutom kan man bada i Gardasjön och Iseosjön.
  2. Charmiga städer – Det finns många små charmiga städer med vackra hus och trevliga uteserveringar.
  3. Historiska sevärdheter – Landet kryllar av allt från kyrkor till amfiteatrar och ruiner från romartiden.
  4. Vin – Italienarna kan sitt vin och det finns många olika vinområden där man kan besöka vingårdar, prova vin och handla prisvärda viner.
  5. Antipasti och aperitivo – Det bästa med italiensk mat, enligt oss, är de kalla förrätterna samt “aperitivo”, dvs en öl/drink med goda tilltugg.

Vädret just nu

booked.net

Lago di Braies

Italien lago di Braies

Sjön Lago di Braies, eller Pragser Wildsee som den heter på tyska, är en bildskön alpsjö i Dolomiterna i norra Italien. Hit kan man ta sig bara för att njuta av naturen och vyerna. Man kan också vandra runt sjön, eller fortsätta på andra vandringsleder. Vid sjön ligger ett hotell, samt parkeringar för bilar och husbilar.

Lago di Braies

Bergamo

Bergamo

Bergamo

I den italienska staden Bergamo finns Citta Bassa, den låga staden och Citta Alta, den höga staden. För att ta sig upp till den höga delen av staden kan man ta en charmig liten bergbana. Här uppe har man vacker utsikt över staden där nere, och här finns gott om trevliga uteserveringar.  (2011)

Italien, Bergamo

Gardasjön

Gardasjön

Gardasjön

Gardajön ligger i den norra delen av Italien och är landets största insjö. Runt hela sjön ligger mysiga byar, hotell och campingar, och det är fint att bada nästan överallt. I den norra delen av sjön är bergen högre och vattnet lite svalare, och det är även populärt att vindsurfa, vandra och cykla.  (2009, 2011)

Italien, Gardasjön

Italien, Gardasjön

Lago d’Iseo

Iseosjön

Lago D'iseo

Iseosjön, eller Lago d’Iseo som sjön heter på italienska, ligger  i norra Italien mellan provinserna Bergamo och Brescia. Sjön är omtalad för sin skönhet och det är mycket populärt att semestra vid sjön. Det finns gott om både hotell och campingar, och under högsäsong kan det vara bra att boka i förväg för att säkert få en plats. (2011)

Italien, Lago D'Iseo

Valpolicella

Valpolicella

Valpolicella

Vindistriktet Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är bland annat känt för vinerna Amarone och Ripasso, och här görs även Recioto, Valpolicella-viner och det vita vinet Soave. Här kan man besöka vingårdar eller kanske göra som italienarna själva, och handla vin i en cantina. (2009, 2011, 2015, 2018)

Italien, Valpolicella

Vinköp i Valpolicella

Verona

Verona

Verona

Verona är en charmig och vacker stad med lång historia, vilket man kan se på alla broar, murar och valv som ibland kan dateras till tiden runt eller före Kristus. Mest fantastiskt är den stora amfiteatern som ligger mitt i stan. Amfiteatern är väl värd att kika på bara som den är, men det går också att boka in sig på operaföreställningar här. (2011, 2015)

Italien, Verona

Lignano Sabbiadoro, Adriatiska havet

Sabbiadoro

Lignano

Lignano Sabbiadoro ligger i provinsen Udine längst i nordost i Italien. Här finns långa sandstränder med fin sand och långgrunt vatten, med möjlighet till sol, bad och hyra av olika sorters småbåtar och vattenfarkoster. Området är fullt av hotell och restauranger och det finns en riktigt stor camping mycket nära stranden. (2009, 2011)

Italien, Liglano

Milano

Milano

Milano

Milano är Italiens nästa största stad och ligger i regionen Lombardiet. Milano är bland annat känt för att ha en av världens främsta operascener. Här kan man bland annat se den pampiga katedralen, Il Duomo di Milano, och den exklusiva gallerian Vittorio Emanuele II. Om man reser med husbil finns en citynära camping, varifrån man enkelt kan ta buss. (2011)

Italien, Milano

Venedig

Venedig

Venedig

Den mytomspunna staden Venedig ligger i nordöstra Italien, vid Adriatiska havets norra del. Venedig är fantastiskt med sina kanaler, broar och vackra byggnader. Här kan du se kända platser som Markusplatsen, Rialtobron, Markuskyrkan och Dogepalatset, samt förstås åka runt i vaporetto, stadsfärja, eller möjligtvis ta en klassisk tur med gondol (2005, 2009, 2011)

Italien, Venedig

Chioggia

Chioggia kväll

Den italienska staden Chioggia ligger strax söder om Venedig och brukar kallas “Lilla Venedig”. Denna stad är, precis som Venedig, fylld av kanaler, broar och båtar. En oerhört mysig liten stad, med betydligt färre turister än i Venedig. Strax utanför ligger Sottomarina, med en lång sandstrand och massor av hotell och campingar. (2018)

Chioggia

Sjön Trasimeno i Umbrien

Regionen Umbrien ligger i mellersta Italien och bjuder på en genuin känsla med gröna kullar, olivlundar och mysiga små byar med stenhus och trånga gränder. Sjön Trasimeno är den fjärde största sjön i Italien, och i sjön finns tre öar. Man kan både bada och göra båtturer i sjön, och runt om ligger gott om mysiga hotell och campingar. (2018)

Ekoresort i Umbrien

I Gabbiano

Sardinien

Sardinien Cala Gonone

Sardinien

Sardinien är en fantastiskt vacker ö med dramatiska berg och vita paradisstränder där man kan bada i turkost vatten.  Här kan du bland annat besöka den trevliga staden Alghero eller huvudstaden Cagliari. Du kan också upptäcka pärlor för sol och bad såsom La Maddalena, Cala Gonone, Costa del Rei eller Porto Pino. (2015)

Italien, Sardinien

Rom och vatikanstaten

Restips om Italien

Rom

Rom är en huvudstad att bli förälskad i! Trots att Rom är en huvudstad är det en charmig och mysig stad att strosa runt i, fylld av trevliga uteserveringar. Här kan man förstås besöka sevärdheter som Colosseum eller Forum Romanum, och man kan även passa på att besöka Vatikanstaten, landet som ligger inuti en stad. (2017)

Italien, Rom, Colosseum

Italien, Rom

Italien, Vatikanstaten

Apulien

Apulien

Apulien

Apulien, eller Puglia som regionen heter på italienska, är klacken längst ner i Italien. Denna del av landet är mycket populär för semester bland italienarna själva. Huvudorten är Bari, och runt om finns goda möjligheter för sol, bad och camping. (2015)

Italien, Apulien

Otranto, Apulien

Otranto

Otranto

Otranto ligger i provinsen Lecce i regionen Apulien, långt ner i stövelklacken. Detta är en riktigt mysig semesterort, med charmiga kvarter och en badstrand mitt inne i stan. Här finns också ett kastell och en “döskallekyrka”, dekorerad med ben från “Otrantos martyrer”, som halshöggs när de vägrade konvertera till islam. (2015)

Italien, Otranto

Tropea, Kalabrien

Tropea

Tropea

Tropea ligger i provinsen Vibo Valentia i Kalabrien i södra Italien. Staden ligger dramatiskt på en höjd varifrån man har fantastisk utsikt över havet. I denna charmiga medeltidsstad hottar man gott om restauranger och butiker. Nedanför staden finns fina sandstränder, och det finns också flera ställplatser för den som reser med husbil.  (2015)

Italien, Tropea

Sicilien

Trapani

sicilien

På Sicilien finns många vackra och historiskt intressanta städer, såsom Syrakusa, Noto och Taormina. Ön är full av antika fornlämningar, såsom amfiteatrar och de antika templen i Agrigento. Självklart finns det också goda möjligheter till sol och bad, bland annat i San Vito lo Capo, Marina di Ragusa och Giardini Naxos. (2015)

Italien, Sicilien

Väder i Italien (Venedig)

Italien Venedig

BRA ATT VETA – Mer restips om Italien

  • Valuta? Euro
  • Prisläge? Lite billigare än Sverige (men vissa saker är dyrare)
  • Språk? Italienska (en del pratar engelska eller tyska)
  • Se upp med? I vissa områden kan det vara bra att ha lite extra uppsikt över sina värdesaker.
  • Tänka på? Man beställer lite annorlunda på restaurang än i Sverige och för huvudrätter (secondi piatti) anges priset endast för köttet/fisken. Därefter beställer man till eventuell potatis, grönsaker, bröd etc.
Att besöka Colosseum

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer