Resa till Italien? Resan går från norr till söder genom Italiens bästa resmål. Tycker du om att strosa runt i charmiga byar och njuta av italiensk mat? Här kommer våra bästa restips om Italien! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Italien?

09 januari 2019

Sol och bad

I Italien finns massor av kuster med fina stränder, och dessutom kan man bada i Gardasjön och Iseosjön. De har också  de vackra öarna Sicilien och Sardinien!

09 januari 2019
09 januari 2018

Charmiga städer

Det finns många små charmiga städer med vackra hus och trevliga uteserveringar med härligt varma somrar.

09 januari 2018
09 januari 2017

Historiska sevärdheter

Landet kryllar av allt från kyrkor till amfiteatrar och ruiner från romartiden och det romerska riket.

09 januari 2017
09 januari 2016

Vin

 Italienarna kan sitt vin och det finns många olika vinområden där man kan besöka vingårdar, prova vin och handla prisvärda viner.

09 januari 2016
09 januari 2015

Antipasti och apertivo

Det bästa med italiensk god mat, enligt oss, är de kalla förrätterna samt “aperitivo”, dvs en öl/drink med goda tilltugg. Vi glömmer inte Pasta och Pizza!

09 januari 2015
Italien lago di Braies

1. Lago di Braies

Sjön Lago di Braies, eller Pragser Wildsee som den heter på tyska, är en bildskön alpsjö i Dolomiterna i norra Italien. Hit kan man ta sig bara för att njuta av naturen och vyerna. Man kan också vandra runt sjön, eller fortsätta på andra vandringsleder. Vid sjön ligger ett hotell, samt parkeringar för bilar och husbilar. (2018)

Bergamo

2. Bergamo

I den italienska staden Bergamo finns Citta Bassa, den låga staden och Citta Alta, den höga staden. För att ta sig upp till den höga delen av staden kan man ta en charmig liten bergbana. Här uppe har man vacker utsikt över staden där nere, och här finns gott om trevliga uteserveringar. Italien är ett land som har det mesta. (2011)

Gardasjön

3. Gardasjön

Gardajön ligger i den norra delen av Italien och är landets största insjö. Garda är en plats dom de allra flesta svenskar gillar, dels för runt hela sjön ligger mysiga byar, hotell och campingar, och det är fint att bada nästan överallt. I den norra delen av sjön är bergen högre och vattnet lite svalare, och det är även populärt att vindsurfa, vandra och cykla.  (2009, 2011)

Iseosjön

4. Lago d’Iseo

Iseosjön, eller Lago d’Iseo som sjön heter på italienska, ligger  i norra Italien mellan provinserna Bergamo och Brescia. Sjön är omtalad för sin skönhet och det är mycket populärt att semestra vid sjön. Det finns gott om både hotell och campingar, och under högsäsong kan det vara bra att boka i förväg för att säkert få en plats. (2011)

Valpolicella

5. Valpolicella

Vindistriktet Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är bland annat känt för vinerna Amarone och Ripasso, och här görs även Recioto, Valpolicella-viner och det vita vinet Soave. Här kan man besöka vingårdar eller kanske göra som italienarna själva, och handla vin i en cantina. (2009, 2011, 2015, 2018)

Verona

6. Verona

Verona är en charmig och vacker stad med lång historia, vilket man kan se på alla broar, murar och valv som ibland kan dateras till tiden runt eller före Kristus. Mest fantastiskt är den stora amfiteatern som ligger mitt i stan. Amfiteatern är väl värd att kika på bara som den är, men det går också att boka in sig på operaföreställningar här.

Sabbiadoro

7. Lignano Sabbiadoro, Adriatiska havet

Lignano Sabbiadoro ligger i provinsen Udine längst i nordost i Italien. Här finns långa sandstränder med fin sand och långgrunt vatten, med möjlighet till sol, bad och hyra av olika sorters småbåtar och vattenfarkoster. Området är fullt av hotell och restauranger och det finns en riktigt stor camping mycket nära stranden. (2009, 2011)

Milano

8. Milano

Milano är Italiens nästa största stad och ligger i regionen Lombardiet. Milano är bland annat känt för att ha en av världens främsta operascener. Här kan man bland annat se den pampiga katedralen, Il Duomo di Milano, och den exklusiva gallerian Vittorio Emanuele II. Om man reser med husbil finns en citynära camping, varifrån man enkelt kan ta buss. (2011)

Venedig

9. Venedig

Den mytomspunna staden Venedig ligger i nordöstra Italien, vid Adriatiska havets norra del. Venedig är fantastiskt med sina kanaler, broar och vackra byggnader. Här kan du se kända platser som Markusplatsen, Rialtobron, Markuskyrkan och Dogepalatset, samt förstås åka runt i vaporetto, stadsfärja, eller möjligtvis ta en klassisk tur med gondol. (2005, 2009, 2011)

Chioggia kväll

10. Chioggia

Den italienska staden Chioggia ligger strax söder om Venedig och brukar kallas “Lilla Venedig”. Denna stad är, precis som Venedig, fylld av kanaler, broar och båtar, men här är färre turister. Strax utanför ligger Sottomarina, med en lång sandstrand och massor av hotell och campingar. På västra sidan i Italien ligger den tio mil långa adriatiska rivieran, med dussintals mysiga små byar. (2018)

Strand Albenga

11. Ligurien

Ligurien

Ligurien, eller Blomsterkusten som det här området också kallas, är en region vid kusten i nordvästra Italien. Ligurien är indelat i fyra provinser: Genova, La Spezia, Imperia och Savona, och här hittar man bland annat städerna San Remo, Ventimiglia och Portofino. Det är mycket trångt här på sommaren, men är säkert lite lugnare strax före eller efter högsäsong. (2018)

La Spezia Italy

12. La Spezia

La Spezia är en italiensk hamnstad, inte långt från de populära medeltidsbyarna Cinque Terre.  Med buss eller båt är det också möjligt att ta sig till Portovenere, som ska vara mycket charmigt. (2018)

13. Sjön Trasimeno i Umbrien

Regionen Umbrien ligger i mellersta Italien och bjuder på en genuin känsla med gröna kullar, olivlundar och mysiga små byar med stenhus och trånga gränder. Sjön Trasimeno är den fjärde största sjön i Italien, och i sjön finns tre öar. Man kan både bada och göra båtturer i sjön, och runt om ligger gott om mysiga hotell och campingar. (2018)

Sardinien Cala Gonone

14. Sardinien

Sardinien i Italien är en fantastiskt vacker ö med dramatiska berg och vita paradisstränder där man kan bada i turkost vatten.  Här kan du bland annat besöka den trevliga staden Alghero eller huvudstaden Cagliari. Du kan också upptäcka pärlor för sol och bad såsom La Maddalena, Cala Gonone, Costa del Rei eller Porto Pino. (2015)

Restips om Italien

15. Rom

Rom är en huvudstad att bli förälskad i, under din resa till Italien! Trots att Rom är en huvudstad är det en charmig och mysig stad att strosa runt i, fylld av trevliga uteserveringar. Här kan man förstås besöka sevärdheter som Colosseum eller Forum Romanum, med konsten och arkitekturen. Man kan även passa på att besöka Vatikanstaten, landet som ligger inuti en stad. (2017)

Vatikanstaten

16. Vatikanstaten

Under din resa till Italien kan du passa på att se ytterligare ett land! Vatikanstaten är världens minsta land och ligger inrymt inuti Italiens huvudstad Rom. Här bor påven som är statsöverhuvud, biskop av Rom och den katolska kyrkans överhuvud. I världens minsta land kan man se kända sevärdheter som Michelangelos takmålning, Sixtinska kapellet och Sankt Peterskyrkan.

Apulien

17. Apulien

Apulien, eller Puglia som regionen heter på italienska, är klacken längst ner i Italien. Det är den sydligaste i Italien som heter Santa Maria di Leuca. Denna del av landet är mycket populär för semester bland italienarna själva. Huvudorten är Bari, och runt om finns goda möjligheter för sol, bad och camping. (2015)

Otranto

18. Otranto, Apulien

Otranto ligger i provinsen Lecce i regionen Apulien, långt ner i stövelklacken. Detta är en riktigt mysig semesterort, med charmiga kvarter och en badstrand mitt inne i stan. Här finns också ett kastell och en “döskallekyrka”, dekorerad med ben från “Otrantos martyrer”, som halshöggs när de vägrade konvertera till islam. (2015)

Tropea

19. Tropea, Kalabrien

Tropea ligger i provinsen Vibo Valentia i Kalabrien i södra Italien. Staden ligger dramatiskt på en höjd varifrån man har fantastisk utsikt över havet. I denna charmiga medeltidsstad hottar man gott om restauranger och butiker. Nedanför staden finns fina sandstränder, och det finns också flera ställplatser för den som reser med husbil.  (2015)

Trapani

20. Sicilien

På Sicilien i Italien, som är medelhavets största ö, finns många vackra och historiskt intressanta städer, såsom Syrakusa, Noto och Taormina. Ön är också full av antika fornlämningar, såsom amfiteatrar och de antika templen i Agrigento. Självklart finns det också goda möjligheter till sol och bad, bland annat i San Vito lo Capo, Marina di Ragusa och Giardini Naxos. (2015)

Läs mer

Att besöka Colosseum
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Info och fakta

  • Valuta? Euro
  • Prisläge? Lite billigare än Sverige (men vissa saker är dyrare)
  • Språk? Italienska (en del pratar engelska eller tyska) med ca 60 miljoner invånare.
  • Se upp med? I vissa områden kan det vara bra att ha lite extra uppsikt över sina värdesaker.
  • Tänka på? Man beställer lite annorlunda på restaurang än i Sverige och för huvudrätter (secondi piatti) anges priset endast för köttet/fisken. Därefter beställer man till eventuell potatis, grönsaker, bröd etc.