Meny Stäng

Att handla vin i Italien – smarta vinköp i Valpolicella

Annons

Vem vill inte passa på att handla vin i Italien? Vi tog husbilen till vinområdena norr om Verona för att göra några smarta vinköp i Valpolicella. Här passade vi på att gå en runda i godisbutiken för vinälskare. Vi har varit i Valpolicella flera gånger tidigare och gjort besök på vingårdarna. Den här gången bestämde vi oss för att handla smart och billigt på en cantina.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Valpolicella

Valpolicella är ett område i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön (Lago di Garda). Området är känt för sin vinproduktion, och då framför allt för vinerna Amarone och Ripasso, som är fylliga viner gjorda på delvis torkade druvor.

Även det söta röda vinet Recioto görs här, samt stora mängder viner som benämns Valpolicella, Valpolicella Classico och Valpolicella Superiore. De vanligaste druvorna är Corvina, Rondinella och Molinara.

Valpolicella, Bardolino och Soave
Valpolicella, Bardolino och Soave

Vinområdet Negrar

Valpolicellas mest kända vinområden är Fumane, Marano, Grezzana och Negrar, och det var Negrar vi ställde in GPS:en på. Det här området är känt för eleganta och strama viner, och varje gång vi handlat vin här har vi varit oerhört nöjda.

Valpolicella vindalar
Negrar i Valpolicella

Hur gör man smarta vinköp i Valpolicella?

När man kör genom Valpolicella åker man bland vinfälten och förbi alla kända vinproducenters skyltar såsom Tommasi, Masi och många fler. Dessa stora vinproducenter har ofta stora skyltar som guidar dig till deras butiker.

Det går naturligtvis utmärkt att handla i de här butikerna, särskilt om man är ute efter en av dessa producenter, men det finns också andra mer prisvärda sätt att handla vin. Italienarna själva går gärna till butiker som kallas cantina. Detta är mindre vinbutiker, som ofta består av kooperativ där flera vinproducenter gått ihop för att sälja sina viner. Här kan man hitta riktigt bra italienska viner till låga priser. Dessutom kan man provsmaka om man vill!

Handla vin i Italien
Peter ska äntligen få handla vin i Italien!

En annan variant är att själv ta sig till en vingård och knacka på. Fördelen med att handla direkt på en gård är att det är prisvärt och kan kännas väldigt familjärt och trevligt. Nackdelar är att det kan vara svårare att hitta, att det inte är säkert att man kan prata engelska med familjen och att man troligtvis måste betala med kontanter.

Tre gånger tidigare har vi besökt Vivianis vingård, på Via Mazzano 8 i Negrar. Här hittar man fantastiska viner som varje år vinner flera utmärkelser. Dessutom får man träffa trevliga vinodlare och får underbara vyer från gården!

Vingård Valpolicella
Den här bilden är från vårt besök hos Viviani i november 2015

I Cantina Valpolicella Negrar

Den här gången besökte vi en cantina som heter Cantina Valpolicella Negrar och som ligger på Via Cà Salgari 2 i Negrar. Hit kommer många italienare själva för att handla. Peter var laddad och förberedde sig med en rejäl vagn!

Cantina Valpolicella negrar
Välkommen till Cantina Valpolicella Negrar
Cantina Valpolicella
Dags att göra lite smarta vinköp i Valpolicella!

Trevligt att handla vin i Italien

Det finns bra prisvärda Valpolicella-viner för runt 30-40 kronor per flaska, och lådviner för ca 65-80 kronor per låda. Det finns förstås också finare och dyrare viner, men italienarna själva handlar ännu billigare. De tar nämligen med sig dunkar och pumpar i vin, för 12 kronor per liter!

Du kan naturligtvis göra samma sak, om du bara ser till att ha med dig stora dunkar! Om du planerar att åka hit kan det vara bra att tänka på att butiken har stängt på söndagar samt på siestan, det vill säga mellan cirka klockan 12:30 och 15:00.

Vinköp i Valpolicella
Handla vin i Italien … inte lätt att välja!
Fina viner Valpolicella
Ett rum för den som vill göra finare vinköp i Valpolicella
Fylla på vin
Om man har med sig en dunk kan man handla vin här!
handla vin på cantina
Vi hade inga dunkar med oss … men istället fick Peter med sig en hel del lådor!

Med husbil till Valpolicella

Det passar utmärkt att ta med sig husbilen till Valpolicella. Om man vill kan man ta in på någon av alla campingar som ligger längs Gardasjön och sedan göra en utflykt till Valpolicella över dagen. Om man står i den sydöstra änden av sjön behöver det inte ta mer än en halvtimme att köra.

Man kan också göra som vi och ställa sig på ställplatsen på Via Fontego i San Pietro in Cariano. Detta är en plats innanför bommar med all service man behöver i form av el, vatten, tömning av grå- och svartvatten, sopsortering och även underredestvätt. Alldeles i närheten finns mataffären Familia. Priset, inklusive all service är (i juli 2108) 6 euro per dygn.

Ställplats Area Comunale, San Pietro in Cariano
FREEDOM på ställplatsen i San Pietro in Cariano

För att åka in genom bommarna trycker man på en knapp och får en pollett. När man sedan ska ut lägger man polletten i det stora facket (obs, ej i myntinkastet!) i automaten vid servicestationen, så att den kan läsas av. Man får besked om hur mycket man ska betala, lägger i rätt summa mynt i myntinkastet och trycker för att få ut ett kvitto. För att åka ut stoppar man in polletten i automaten vid utgången. Voilà! Bommarna går upp och man kan åka ut!

Area Comunale, San Pietro in Cariano
Peter läser instruktionerna vid servicestationen
Cuglieri

Sardiniens västkust

I förrgår startade vi från Bosa och började köra söderut längs Sardiniens västkust. Idag har vi kommit…

LÄS MER
Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev