Resmål på Irland och Nordirland! Tycker du om branta klippor, historiska slott eller mysiga pubar? Hela ön Irland är ett fantastiskt resmål för dig som gillar natur eller historia, eller kanske vill göra en härlig roadtrip.

Varför resa till Irland och Nordirland?

Irland är både namnet på ett land och namnet på en ö – som förutom landet Irland inkluderar Nordirland, som är en del av Storbritannien. På den här sidan hittar du tips till hela ön – alltså både till landet Irland och till Nordirland.

Irland är ett fantastiskt grön ö, med oerhört vackra bilvägar, såsom Causeway Coastal Route och Wild Atlantic Route. Här kan du uppleva branta kuster som stupar rakt ner i havet, historiska sevärdheter och charmiga städer. Dessutom kan du hitta många inspelningsplatser från TV-serien Game of Thrones. Nedan hittar du massor av artiklar om Irland.

Resmål på Irland – inspirerande läsning

resmål på Irland
Peter och Helena Bergström på Irland, resemagasinet FREEDOMtravel

Fler resmål på Irland

resmål på Irland - Carrickfergus

Borgen Carrickfergus

Staden Carrickfergus ligger vid kusten, strax norr om Belfast i Nordirland. Här hittar du bland annat borgen Carrickfergus. Borgen, som är från 1100-talet, är imponerande välbevarad. Du hittar den för övrigt längs med Causeway Coastal Route, som är en vacker körsträcka.

resmål på Irland

Torr Head – Scenic Route

Vi frågade lokalborna längst kusten vilken väg som är den vackraste och alla sa Torr Head. De smala vägarna slingrar genom intensivt gröna landskap och hela tiden blickar man ut över dramatiska klippor och blått hav.

Det gick utmärkt att köra med vår lilla husbil, även om vi ibland fick köra långsamt. Vad syftet var med den vita målade mittlinjen förstod vi dock inte. Vår bil tog ju upp exakt hela vägen …

Det vackra Irland

Grottan i Cushendun

Grottan där Davos Seaworth, i TV-serien Game of Thrones, tar med sig häxan Melisandre för att föda ett “skuggbarn”. Verkligen en magisk plats, som gjord för en fantasy-berättelse, och som ligger på Nordirland vid den vackra kusten.

resmål på Irland - Murlough Bay

Murlough bay

Längs med Torr Head ligger Murlough Bay, och för att ta sig ner hit får man köra på om möjligt ännu smalare vägar. Men det är det värt! Landskapet är som en saga och utsikten “to die for”. Verkligen!

För övrigt är också detta en plats där man spelat in scener för TV-serien Game of Thrones. Här filmades nämligen en scen mellan bröderna Stannis och Renly Baratheon.

resmål på Irland

DARK HEDGES – STRANOCUM

Den coola “Kings Road” från Games of Thrones som finns på riktigt. Vi ville se allén “Dark Hedges”, som planterades 1775 av en James Staurt, för att få en mäktig entré fram till sitt och hustruns hus. Enligt legenden besöktes allén senare av ett spöke vid namn “Grey Lady” …

resmål på Irland - Dunluce castle

Dunluce Castle

Det finns massor av coola ruinborgar på Irland och Nordirland. Dunluke Castle ligger nära Giant’s Causeway på Nordirland med en hissnande utsikt över havet på klipporna. Slottet har inspirerat till House of Greyjoy i Game of Thrones.

Downhill Beach - resmål på Irland

Downhill Beach

Benone /Downhill Beach, är väldigt känd med sina 11 kilometer, är detta en av de längsta stränderna i Nordirland. Vi besökte stranden en lite ruggig morgon i maj och var nästan ensamma, förutom en man med en hund och en surfare. Vilken fantastiskt vacker strand!

Resmål på Irland - Wild Atlantic Way

Wild Atlanic way

Wild Atlantic way börjar i Donegal vid Derry och går in i varje vik på hela västkusten ända ner till södra delen av Irland i Kinsale i Cork. Trippen är 2750 km och är ansedd som en av de vackraste i hela världen. Vi följe bitar av den och följ vår väg som vi hade planerat från Sverige.

Donegal Nationalpark

Öster om Derry/Londonderry ligger den otroligt vackra Donegal nationalparken. När jag var i Derry så säger människorna, att en utflykt eller vandring i Donegal nationalpark är det bästa och de åker hit flera gånger per år.

Resmål på Irland - Mullaghmore Head

Mullaghmore head

Just här, vid Mullaghmore Head, hade Prins Charles farbror ett slott och hit kom prinsen ibland på somrarna som barn.

Men det var också här som prinsens älskade farbror, tillsammans med tre andra, för runt 40 år sedan sprängdes till döds av IRA, en dag när de fiskade hummer. Sorglig historia till en dramatiskt vacker plats.

Källa: Ben Bulben – Gavin Golden – All Creative Commons

Benbulbin

Den här coola bergsformationen finns på nordvästra Irland i närheten av Sligo och provinsen Connacht. Höjd 526 meter.

resmål på Irland

Achill Islands

Det här är Irlands största ö och den ligger på västkusten i området Mayo. Så här långt nordväst hann vi inte med men det verkar vara galet vackert.

Irland

Clifden – Irlands västkust

Cliftden och Cleggan ingår i Connnemara National Park och som vi vill se mer av nästa gång.

Connemara nationalpark - resmål på Irland

Connemara National Park

För att ta oss till klostret Kylemore Abbey på Irland, fick vi köra genom Connemara nationalpark. Waow, vilken fantastisk plats!

Irland

Ashford Castle

Det ligger norr om Galway och nästa gång blir det att åka dit och skriva om den här vackra platsen. Detta är ett 5-stjärnigt hotell med 83 rum. Från början var det ett kloster från 1228 och har byggts på i flera etapper.

resmål på Irland

Aranöarna

Sydväst om Galway ligger tre öar som heter Inis Mór, Inis Meáin och Inis Oírr. Man kan ta en färja från Galway för att besöka dessa unika öar och här talas även Iriska.

Resa till Irland

Poulnabrone dolmen

Söder om Galway och i närheten av Cliffs of Moher ligger denna grav, som är från ca 3500 år f.Kr. Det finns fler och på svenska kallas dessa Dös.

Dunguaire Castle - resmål på Irland

Dunguaire Castle

Dunguaire Castle, som ligger nära Kinvarra på Irlands västkust. Detta solida tornhus byggdes på 1520-talet, och innergården är idag öppen för turister. Det var klanen O’Hynes som byggde det som idag är en häftig borgruin på Galway Bay.

The Burren på Irland

The Burren

The Burren är ett unikt karstlandskap i nordvästra grevskapet County Clare. Välkomna till paradiset för kalkstensformationer!The burren är också den femte största nationalparken på Irland av sammanlagt 6, och här växer växter som egentligen skulle ha varit utdöda för länge sedan.

Det är helt overkligt för ögat och wow… Vilken natur! Här stannade människor för att fotografera, och vi såg också både tältare och klättrare. Är vi på månen eller?

Doolin - resmål på Irland

Doolin

Doolin är en kuststad i grevskapet Clare och är på Irland känd för sin levande folkmusik. Här jammas det på varenda pub, och du kan uppleva det riktiga Irland och dess pubkultur.

Klipporna vid Doolin är formade som om någon skurit dem i avlånga skivor. Hur är det möjligt? Det är så galet vackert!

Irland

Kilkee Cliff Trail

I västra Irland ligger Kilkee och det är ca en timme söderut från Doolin. Rensa själen med de här vyerna.

resmål på Irland

Limerick

Staden Limerick som också gett upphov till diktformen limerick. Tredje största staden på Irland med ett enormt intresse för Rugby, Hurling och Gaelisk fotboll. King John’s Castle (bilden ovan) är en borg från 1200-talet och ligger vid Floden Shannon i staden Limerick.

Här finns också Lough Gur som är en av av Irlands mest betydande arkeologiska platser från år 3000 f.Kr.

Irland

Tralee

Tralee passerade vi när vi tog oss till halvön Dingle, som ligger i södra Irland. Nästa gång ska vi nog stanna också.

Muckross house på Irland

Muckross House and gardens

Muckross House and Gardens ligger i nationalparken Killarney. Detta är ett väldigt vackert hus i vackra omgivningar, med grönområden, en sjö, trädgårdar och växthus. Ett riktigt slott helt enkelt.

Gallarus Oratory på Irland

Kyrkan Gallarus Oratory

Kyrkan Gallarus Oratory, som härstammar från 600- eller 700-talet. Detta måste vara den minsta kyrka vi någonsin sett! Söt, inte sant? Faktum är att stenarna är lagda med imponerande precision, vilket inte bara ger snygga kanter utan också perfekt avrinning och rätt ljusinsläpp.

Staige Fort Irland

Staigue fort i Castlecove

En av de sevärdheter som finns längs vägen är Staigue fort, ett ringfort från 300- eller 400-talet efter Kristus. Här bodde troligtvis någon lokal rikeman, tillsammans med sin familj och sitt tjänstefolk. Innanför ”stadsmurarna” fanns flera små hus som användes som bostäder.

resmål på Irland

Ön Valentia

Vi tog färjan från Reenard Point/ Valentia Harbour till Knight’s Town på ön Valentia. Vi ville se den vackra ön och vi stannade en natt. Det finns två vägar till denna ö och en är bron till Portmagee, som har fått sitt namn från 1700-tals smugglaren Theobald Magee.

resmål på Irland

Cork – Mizen Head

Vi hann inte med allt vi ville se på vår roadtrip runt Irland. Vi passerade Cork och många vackra platser runt kusten, men nästa gång så … Cork har katedralen St Anne och St Mary och saint fin Barre-katedralen. Wildlife park Zoo och fängelset Spike Island

Irland

Kinsale

En av Irlands charmigaste städer som vi inte hann med att besöka. Kinsale ligger i södra Irland vid floden Bandons utlopp. Hela staden, båtar, cyklar och allt man kan tänka på är målat i alla världens färger. Ska upplevas!

Hore Abbey - resmål på Irland

Klostret Hore Abbey

Nedanför Rock of Cashel ligger denna klosterruin som jag tycker är så cool. Den här platsen bär på så mycket historia och är enormt häftig att se på. Drönaren fick göra sitt jobb.

Irland

Waterford

Irlands äldsta stad som grundades av vikingar år 914, och bara därför måste man sätta sin fot där en gång. Waterford ligger i södra Irland.

Wicklow nationalpark

Wicklow National Park

Att köra i och att vandra i Wicklow mountains nationalpark är helt fantastiskt. Små bäckar blandas med de stark gula buskarna, små vattenfall och bergsformationer och det illgröna till det.

Irlands högsta vattenfall

Vattenfallet Powerscourt

Irlands högsta vattenfall Powerscourt. Vattenfallet är 121 meter högt och imponerar med en strid ström av forsande och dånande vatten. Vattenfallet ligger på privat mark, och kan besökas mot en avgift.

resmål på Irland

Dublin

Huvudstaden Dublin på Irland som även är UNESCO litteraturstad sedan 2010. En av de mest besökta turistattraktionerna är Dublin Castle. Dublin är uppdelat i norra och södra sidan med floden Liffey i mitten.

Besök kända temple bar, Medeltida delen med Christchurch-katedralen som grundades år 1030. Prova på ”The golden mile” längs Victoria Street och drick en öl på varje pub under samma kväll. Trinity College ligger här och St.Patricks katedralen. Irlands historiska postkontor bör ses.

Irland

Newgrange

45 min norr om Dublin ligger detta UNESCO världsarv sedan 1993. Ett forntida tempel byggt ca 3200 f.Kr. Newgrange ( Brú na Bóinne)

Irland

Clonmacnoise

Mitt på Irland ligger en kyrkogård som grundades 544 av St Ciarán. Det finns betydande skrifter, kors och tempel och det här platsen kommer troligtvis upp på UNESCO:s lista.

Att göra på Irland – sevärdheter och upplevelser

I den här artikeln hittar du en lista med tips på sevärdheter och upplevelser på Irland. Allt från Halloweenfest till öl, kultur och ridturer.

Info och fakta om Irland

 • Huvudstad: Dublin
 • Språk: Iriska och engelska
 • Invånare: 4,9 miljoner (2020)
 • Valuta: Euro
 • Religion: Kristendom
 • Nationalsång: Amhrán na bhFiann

Bra att veta om Irland

 • Prisläge: Ungefär som i Sverige
 • Tidsskillnad: 1 timme
 • Akutnummer: 112

Boende på Irland

 • Hotell: På Irland finns gott om hotell och andra boendealternativ, i olika prisklasser. Kolla till exempel på Booking.com.
 • Camping: Du som reser med campingfordon kan läsa mer om campingar och ställplatser på Irland.

Resa till Irland

 • Flyg: Du kan flyga direkt mellan Stockholm Arlanda och Dublin, till exempel med Norwegian.
 • Färja: Färja går mellan Cherbourg i Frankrike och Rosslare på Irland. Det finns också flera olika färjeförbindelser mellan Irland och Storbritannien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev