Resa till Irland? Resan går från norr till söder genom Irlands bästa resmål. Tycker du om branta klippor, slott, charmiga pubar eller gillar du kanske TV-serien Game of Thrones? Här kommer våra bästa restips om Irland! Är du med? Nu reser vi!

20 januari 2019

Vackra vägar

Vägarna runt Irland, såsom Causeway Coastal Route och Wild Atlantic Way, är som gjorda för vackra bilresor.

20 januari 2019
20 januari 2018

Dramatisk natur

Naturen bjuder imponerande skådespel, såsom branta klippor, höga vattenfall, djupa grottor och speciella stenformationer.

20 januari 2018
20 januari 2017

Slott och kloster

Irland är fyllt av intressanta och sevärda fästningar, slott och kloster från olika epoker i historien.

20 januari 2017
20 januari 2016

Film och tv-serier

På Irland hittar du inspelningsplatser från Game of Thrones och Vikings och du kan besöka Titanicmuseet.

20 januari 2016
20 januari 2015

Barer och musik

Om du söker härlig stämning, glada människor, publiv och livemusik, då är Irland helt rätt för dig!

20 januari 2015

Se och göra på Irland

Destinationerna presenteras från norr till söder

1. Giant’s Causeway och Dunluce Castle

Stenformationerna Giant’s Causeway finns längs den norra kusten i Nordirland och bjuder på mycket speciell natur. Här finns över 40 000 sexkantade stenar av basalt, och naturfenomenet har både en vetenskaplig och en mytologisk förklaring … UNESCO världsarvlista sedan 1986. I närheten hittar du också några fler sevärdheter, såsom allén Dark Hedges och slottet Dunluce Castle. Sevärt under din resa till Irland! (2018)

2. Carrick-a-rede och grottan i Cushendun

Vid Nordirlands norra kust hittar man den dramatiska repbron Carrick-a-Rede, som går ut till ön med samma namn. Bron är idag en turistattraktion och området bjuder på fantastiskt vacker natur. Inte långt härifrån hittar du också den vackra vägen Torr Head med Murlough Bay, som både bjuder på makalös natur och inspelningsplatser för Game of Thrones. (2018)

3. Whiterocks beach, Downhill beach och Mullaghmore Head

Längs den nordliga kusten i Nordirland finns flera vackra stränder, bland annat Whiterocks beach, Benone beach och Downhill beach. Dessa stränder är otroligt vackra och längs med stränderna ligger också flera stora campingar. Även om vattnet oftast är “uppfriskande” är det härligt att spendera tid här vid havet! (2018)

4. Borgen Carrickfergus

Staden Carrickfergus ligger vid kusten, strax norr om Belfast i Nordirland. Här hittar du bland annat borgen Carrickfergus. Borgen, som är från 1100-talet, är imponerande välbevarad. Du hittar den för övrigt längs med Causeway Coastal Route, som är en vacker körsträcka om du upptäcker Nordirland med bil.

5. Belfast

Under en resa till Irland är det också spännande att utforska Nordirland! Belfast är den spännande och lagom stora huvudstaden i Nordirland. Den kanske allra mest kända sevärdheten här är Titanic-museet, som är en intressant upplevelse tillsammans med andra Titanic-relaterade sevärdheter. Staden bjuder också bland annat på intressant gatukonst och pubar i Cathedral Quarter med skön stämning.

6. Castle Ward

Castle Ward är ett irländskt slott, som kanske är mest känd för att vissa scener från den fiktiva staden Winterfell i TV-serien Game of Thrones har spelats in här. Man kan besöka inspelningsplatserna vid The Farmyard, och man kan också vandra runt i området som bjuder på sagolik och grön natur.

7. Kylemore Abbey och Connemara National Park

Klostret Kylemore Abbey, som ligger på Irlands västkust, bär på en sorglig historia. Från början var detta slott en kärleksgåva, men efter en rad händelser har det istället blivit ett kloster, och en period var det även en skola. Som besökare kan du se några rum i klostret samt kyrkan och den viktorianska trädgården.

8. Ardgillan Castle

Ardgillan Castle är ett vackert irländskt slott som ligger vid vattnet, en bit norr om Dublin. Här kan man strosa runt i omgivningarna och de stora trädgårdarna. Man kan också besöka slottets rum, med eller utan guide, och kanske fika på slottets café.

9. Galway

Staden Galway, som ligger i den västra delen av landet, är en härlig musikstad som bjuder på ett sjudande publiv med massor av gatumusikanter. Galway är känt för att vara ett centrum för traditionell musik och teater, och här arrangeras många festivaler och evenemang. Missa inte Galway under din resa till Irland!

10. Aillwee cave och Doolin cave

Strax söder om Galway, på Irlands västkust, hittar man två av Irlands mest intressanta grottor: Aillwee cave och Doolin cave. Ailwee-grottan är en turistattraktion tillsammans med en ostbutik och ett center för rovfåglar. I Doolin-grottan hittar man faktiskt Europas största stalaktit, som är över sju meter lång.

11. Cliffs of Moher och borgen Dunguaire på Wild Atlantic Way

De branta klipporna Cliffs of Moher ligger på Irlands västkust, en bit söder om Galway. Dessa branta klippor stupar 214 meter ner mot Atlanten, och i vackert väder har man fantastisk utsikt härifrån. Att dessutom köra runt här, längs Wild Atlantic Way, är något du inte vill missa under din resa till Irland. Eventuellt kan du göra stopp vid Castle Dunguaire eller vid klipporna i Doolin.

12. Klosterbyn Glendalough i Wicklow National Park och vattenfallet Powerscourt

Ett besök i den medeltida klosterbyn Glendalough är en upplevelse! Här kan man vandra runt bland gamla stenkyrkor, såsom St Kevins Church, och bland gravar som lutar kusligt åt alla håll på den urgamla kyrkogården. Inte långt härifrån hittar man Irlands allra högsta vattenfall Powerscourt.

13. Kilkenny och slottet Kilkenny Castle

Kilkenny är en medeltida irländsk stad med trevlig stämning och många historiska sevärdheter såsom katedraler och kloster. Här kan man också besöka det bryggeri som brygger Smithwicks och Kilkenny. Dessutom finns här slottet Kilkenny Castle, som är ett stort och imponerande slott med massor av rum och en stor trädgård.

14. Rock of Cashel och klostret Hore Abbey

Rock of Cashel, den kungliga Cashelklippan, är en historisk plats i det irländska grevskapet Tipperary. Härifrån styrde Munsters högkungar och hit kom även självaste St Patricks. Det var också här som ölen Guinness bryggdes för första gången. Alldeles intill ligger klostret Hore Abbey, som är nästan lika imponerande även om det ligger till synes övergivet i en kohage.

15. Halvön Dingle och kyrkan Gallarus Oratory

Halvön Dingle ligger i den sydvästra delen av Irland och här finns en cool rutt (The slea head drive) som tar dig runt halvön. Vägarna går över bergen, där man antingen har vacker utsikt … eller får uppleva dimma. På halvön kan man bland annat också se den charmiga staden Dingle och den lilla kyrkan Gallarus Oratory, som härstammar från 600- eller 700-talet.

16. Killarney nationalpark, Muckross House och Ross Castle

Killarney är en nationalpark, och en stad, på sydvästra Irland. Naturen här är intensivt grön och det finns gott om vandringsleder. Man kan också köra runt med bil och stanna här och där för att njuta av naturen, vattenfallet Torc waterfall, Muckross house and gardens samt Ross Castle. Dessutom är den mysiga staden Killarney värd ett besök.

17. Ring of Kerry

Missa inte Ring of Kerry under din resa till Irland! Ring of Kerry är en klassisk bilresa på Irland som går i en cirkel, runt Iveraghhalvön, ofta med start eller stopp i Killarney. Bilresan går genom ett vackert landskap, ofta längs havet och ibland över höga berg. Bland sevärdheterna ingår Staige Fort och man kan göra en avstickare till ön Valentia och kanske även till Skellig Michael. Det är också fint att rida på Rossbeigh beach!

Foto: Valerie O’Sullivan, Failte Ireland

18. Skellig Michael

Skellig Michael är en 230 meter hög och brant ö, som ligger utanför Irlands västkust, med Portmagee som närmaste hamn. Ön är känd för det medeltida munkklostret som ligger här ute, och för att flera scener i Star Wars spelats in på ön. Lite extra lockande blir det att besöka ön, eftersom det är ganska svårt att lyckas komma hit ut. Uppsatt på UNESCOS världsarvlista 1996.

19. Blarney Castle i Cork

Blarney Castle ligger strax utanför staden Cork i södra Irland. Slottet är bland annat känt för “The Blarney Stone”, som många köar för att få kyssa. Här kan man också ströva runt i stora trädgårdar, där man bland annat hittar en giftig trädgård samt en samling av mystiska stenformationer som sägs ha anknytning till de gamla “druiderna”.

Läs mer om Irland

Rida på Rossbeigh Beach

Rida på halvön Kerry i södra Irland.

10 platser från Game of Thrones

Vi var på Irland och besökte 10 stycken inspelningsplatser från GoT

Titanicmuseum i världsklass

Vi har gjort en fullständig guide om allt som har med Titanic att göra.

Nordirlands östkust – Causeway Coastal route

Fantastiskt vackert land!

Dark Hedges – Stranocum

Den coola “Kings Road” från Games of Thrones som finns på riktigt

Murlough Bay och Torr head road

Den vackraste vägen på Nordirland ligger i Nordöstra delen av landet

Nationalparken The Burren och klipporna vid Doolin

Här kunde vi vara i timmar och vi fick inte nog… Sjukt vackert!

Peter & Helena Bergström med resebloggen FREEDOMtravel

Saker du inte visste om Irland?

 • Dubliners, U2, Thomas Moore, Liam Nesson, Enya, The Pogues, Jonathan Swift (Gullivers resor), Pierce Brosnan, Colin Farell, Oscar Wilde kommer härifrån.
 • Riverdance har satt Irland på kartan.
 • Över 40 miljoner irländare bor i USA
 • Halloween var härledd från en irländsk festival kallad Samhain
 • Stan’s bar är världens äldsta pub från 900 e.Kr
 • Red light distrikt fanns från början på Irland.
 • O’Connor och O’Mclean osv och O:et betyder barnbarn av.
 • Guinness introducerades 1759 av just Arthur Guinness och irländarna dricker också mest Guinness i världen som land.
 • 2002 var Irland första landet att införa miljöskatt på plastpåsar
 • Nigerias skyddshelgon sedan 1961 är irländarnas Saint Patrick.
 • På Irland finns det en pub på var 1000 person. Du lär alltså inte ha svårt att hitta en pub under din resa till Irland!
 • Tack vare klimatet har inte Irland några ormar. Kan vara skönt att veta om man vill vandra på den gröna ön.
 • Irländare dricker ca 1200 koppar te per år i genomsnitt, och det är de bäst i världen på.

Info och fakta om Irland

 • Land? Irland och Nordirland
 • Huvudstäder? Dublin och Belfast
 • Språk? Engelska och iriska
 • Invånare? Irland 4,8 milj och Nordirland 1,9 milj (2017)
 • Valuta? Euro i Irland och brittiska pund (GBP) i Nordirland
 • Prisläge? Ungefär som i Sverige
 • Tidsskillnad? 1 timme minus. Sverige 12.00 Irland 11.00
 • Akutnummer? 112
 • El? Brittisk modell och adapter behövs
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? 9 av 10 är katoliker på Irland och det är 50/50 av protestanter och katoliker på Nordirland.
 • Flagga? Irland är kända för det gröna och flaggan går i vertikalt, och från vänster grönt, vitt och orange.
 • Nationalsång? Amhrán na bhFiann (soldatens sång) på Nordirland Londonderry Air (de facto) God Save the Queen
 • Se upp med? Om du hyr bil så är det är vänstertrafik och vägarna är många gånger väldigt smala.
 • Tänka på? Nordirland tillhör Storbritannien, men ligger på ön Irland. 
 • Vill du åka på roadtrip på Irland så har vi en sida som heter Camping och ställplatser på Irland

Resa till Irland

 • Flyg från Arlanda till Dublin som går direkt och tar ca 2 h 45 min för mellan 1000-2000 kronor, med SAS eller Norwegian (2018)
 • Till våren 2019 börjar Ryan Air flyga från Landvetter direkt till Dublin 2 gånger i veckan
 • Det går bekväma bussar överallt från Dublin som inte kostar så mycket. Vi åkte 2 timmar till Belfast för 80 kronor och det tog 2 timmar.

Irländsk mat

 • Irland har hela 4 stycken 3-stjärniga och 10 stycken 2-stjärniga restauranger om du vill unna dig det lilla extra. Det finns självklart all möjlig slags mat på Irland i alla prisklasser.
 • Nationalrätten heter Irish Stew och är en lammgryta, och det bör finnas ljus osötad senap till.
 • Guinness Beef Stew är husmanskost och brödet till är irländskt Soda Bread.
 • Colcannon (potatismos och vitkål).
 • bacon and cabbage (kött och kål).
 • Irländska raggmunkar (potatispannkaka) som kallas boxty.
 • Coddle som består av rester från veckan, även kallad Dublin Coddle.
 • Köttet är Irländsk nötkött eller lamm som man ser mest på tallriken.
 • Fisk och skaldjur finns det såklart hur mycket som helst av, eftersom Irland är en ö med havet runt omkring. De platta Galway-ostronen som är kända som “Kelly Galway” från Ostrea Edulis. Härlig irländsk hummer och fantastisk goda Yawl Bay krabbor.

Några restauranger

 • Taste at Rustic på 17 South Great George’s St i Dublin med influenser från Japan, Sydafrika och Spanien med kocken Dylan Mcgrath.
 • The Greenhouse på Joshua House, 21 Dawson St i Dublin, som har en Michelin-stjärna med kocken Mickael Viljanen.
 • 2taps på Cotton Court, 30-42 Waring St. En trevlig och livlig restaurang i Belfast, Nordirland.
 • The Bullitt som ligger bra till i Cathedral Quarter på 40a Church Lni Belfast I Nordirland. Riktigt bra mat och chillstämning.
 • Fat Freddy’s Restaurant på The Halls, Quay St i Galway är en italiensk bra restaurang centralt i Galway.
 • The Pie Maker på 10 Cross Street Upper i Galway. Här hittar du massor av olika handgjorda pajer med ekologiska grönsaker.

Irländska drycker

 • Vem har inte hört talas om ölen Guinness och Kilkenny? Många olika whiskysorter finns det på Irland, och de är tokiga i Cocktails. Du kommer säkert också att springa på Poitin som är en traditionell irländsk spritsort med en alkoholhalt på mellan 40-90 %.
 • Stout ölen som Guinness gör är verkligen världskänt, och har sin huvudsakliga produktion i Dublin. Här finns det stora museet Guinness Storehouse med egen Skybar och utsikt över Dublin.
 • Kilkenny ägs och görs av Guinness. Det finns Stout, Extra Stout, Bitter Stout, Dry Stout, Foreign Stout, Irish Stout och det är bara att prova på i godishyllan. Jag tycker de har en väldigt massa goda IPA som kommer mer och mer, och en hel del härliga Lager.

Cocktails

 • Man kanske inte tänker på att Irland är helt galna i Cocktails men de är de verkligen.
 • Irish coffee är väl en världskänd drink och den perfekta efterrätten i ett. Kaffet, Whiskeyn (Jameson), grädden och sockret gör den till min absoluta favorit.
 • Länge har Irland vunnit stora priser med den finaste gin i världen, men 2017 och 2018 har Sverige kommit etta. Gin & Tonic ligger högt upp bland irländarnas favoriter.

Whiskey

 • Jameson Distillery Bow St, Smithfield Village I Dublin. Passa på att provsmaka och lära sig mer om whiskey när man är i stan.
 • Irlands whiskey är väldigt mild i smaken jämfört mot den skotska som är mer rökigare.
 • Bushmills, Clontarf, Tyronnell, Redbreast, Greenore, Tullamore Dew, Paddy’s, Power’s, Killbeggan, Black Bush och Midelton.

Några Cocktailbarer och pubar

 • Tigh Neactain på huvudgatan 2 Quay Street är den mest kända puben i Galway.
 • Quays Bar också på 11 Quay Street som är fullt ös i Galway.
 • Buddha Bar på 14 Mary St om du vill mysa med en cocktail i Galway
 • The Temple Bar på 47/48 Temple Bar som är den mest kända puben i Dublin. En av de största på whiskey och livemusik 7 dagar i veckan.
 • O’Donoghue’s Bar på 15 Merrion Row i Dublin och som är kända för att lyfta fram the Dubliners.
 • The Vintage Cocktail Club på 15 Crown Alley i området Temple Bar i Dublin, för bästa drinken
 • Klaw på 5A Crown Alley i Dublin är superhippt och mer som ett hål i väggen med färska skaldjur.
 • The Duke of York på 7-11 Commercial Ct i Belfast är den absolut häftigaste puben i stan.
 • The Dirty Onion Bar på 3 Hill St I Belfast är verkligen värd ett besök.

Boende på Irland

 • Välj på lägenheter, vandrarhem, hus, stugor och hotell via Booking.com.
 • Det finns många boenden att välja på under fin resa till Irland.

Videos från Irland

Nordirland runt

Video Irland

Video från Titanic

Mer sevärdheter på Irland

Vår bucket list

St. Patrick’s Day på Irland

Vi har sett paraden på St Patrick’s Day i Stockholm flera år, men aldrig varit i Dublin på St. Patrick’s Day där man ska vara tycker vi. Kanske får vi se det på plats framöver.

Trinity College

Trinity College eller University of Dublin som det också kallas, grundades 1592 av drottning Elizabeth I. här finns 6,2 miljoner verk och “Kells bok” anses vara en national skatt i biblioteket. Oscar Wilde, Jonathan Swift och Edmund Burke har gått här. Det här måste ses!

Halloween i Londonderry

A very Derry Halloween är en karneval den 31 oktober , för härifrån startade Halloween. Här går man inte på små fester för att hela stan är en fest. Klär du inte ut dig blir du den ende. Hit ska jag och uppleva denna folkfest.

Cork – Mizen Head

Vi hann inte med allt vi ville se på vår roadtrip runt Irland. Vi passerade Cork och många vackra platser runt kusten, men nästa gång så…

Clifden – Irlands västkust

Cliftden och Cleggan som vi var väldigt nära på vår roadtrip men som vi inte hann med. Clifden som också ingår i Connnemara National Park och som vi vill se mer av nästa gång.

Limerick

Staden Limerick som också gett upphov till diktformen limerick. Tredje största staden på Irland med ett enormt intresse för Rugby, Hurling och Gaelisk fotboll. King John’s Castle (bilden ovan) är en borg från 1200-talet och ligger vid Floden Shannon i staden Limerick.

Waterford

Irlands äldsta stad som grundades av vikingar år 914, och bara därför måste man sätta sin fot där en gång. Waterford ligger i södra Irland.

Kinsale

En av Irlands charmigaste städer som vi inte hann med att besöka. Kinsale ligger i södra Irland vid floden Bandons utlopp. Hela staden, båtar, cyklar och allt man kan tänka på är målat i alla världens färger. Ska upplevas!

Newgrange

45 min norr om Dublin ligger detta UNESCO världsarv sedan 1993. Ett forntida tempel byggt ca 3200 f.Kr. Newgrange ( Brú na Bóinne)

Ashford Castle

Detta är ett 5-stjärnigt hotell med 83 rum. Från början var det ett kloster från 1228 och har byggts på i flera etapper. Det ligger norr om Galway och nästa gång blir det att åka dit och skriva om den här vackra platsen.

Aranöarna

Sydväst om Galway ligger tre öar som heter Inis Mór, Inis Meáin och Inis Oírr. Man kan ta en färja från Galway för att besöka dessa unika öar och här talas även Iriska.

Donegal

Högst upp på Irlands nordvästligaste del ligger Donegal. Bilden får tala om man vill se det här i verkliga livet.

Poulnabrone dolmen

Söder om Galway och i närheten av Cliffs of Moher ligger denna grav, som är från ca 3500 år f.Kr.

Achill Islands

Det här är Irlands största ö och den ligger på västkusten i området Mayo. Så här långt nordväst hann vi inte med men det verkar vara galet vackert.

Tralee

Tralee passerade vi när vi tog oss till halvön Dingle, som ligger i södra Irland. Nästa gång ska vi nog stanna också.

Foto/Flickr.com

Benbulbin

Den här coola bergsformationen finns på nordvästra Irland i närheten av Sligo och provinsen Connacht. Höjd 526 meter.

Kilkee Cliff Trail

I västra Irland ligger Kilkee och det är ca en timme söderut från Doolin. Rensa själen med de här vyerna.

Dublin

Huvudstaden Dublin på Irland som även är UNESCO litteraturstad sedan 2010.

Clonmacnoise

Mitt på Irland ligger en kyrkogård som grundades 544 av St Ciarán. Det finns betydande skrifter, kors och tempel och det här platsen kommer troligtvis upp på UNESCO:s lista.

Tack för att du hälsade på!

Kommentera gärna här nedan!