Irland! Tycker du om branta klippor, slott, charmiga pubar eller gillar du kanske TV-serien Game of Thrones? Vackra vägar som Causeway Coastal Route på Östkusten, Nordkusten till Derry som är 212 km. Torr head Scenic Rout är den vackra vägen som går längst norra kusten i Nordirland. Wild Atlantic Route börjar i Donegal vid Derry och anses som en av de vackraste i världen. Den är 2750 km och går till Kinsale i Cork. Här kommer våra bästa restips om Irland!

Irland

Irland är en ö med två länder som sitter ihop. Irland har 4 Provinser och ”Ulster” ligger högst upp i norr och den största delen utgör Nordirland. Provinsen ”Connacht” ligger på västra Irland, ”Leinster” ligger på östra och ”Munster” ligger i söder. Irland har 32 grevskap (landskap) varav 6 ligger i Nordirland.

Ulster

Castle Ward

Castle Ward är ett irländskt slott, som kanske är mest känd för att vissa scener från den fiktiva staden Winterfell i TV-serien Game of Thrones har spelats in här.

Man kan besöka inspelningsplatserna vid The Farmyard, och man kan också vandra runt i området som bjuder på sagolik och grön natur.

Belfast

Under en resa till Irland är det också spännande att utforska Nordirland! Belfast är den spännande och lagom stora huvudstaden i Nordirland.

Den kanske allra mest kända sevärdheten här är Titanic-museet, som är en intressant upplevelse tillsammans med andra Titanic-relaterade sevärdheter.

Staden bjuder också bland annat på intressant gatukonst och pubar i Cathedral Quarter med skön stämning.

Stora guiden till Titanicmuseum i Belfast

Vi har gjort en fullständig guide om allt som har med Titanic att göra, från ursprungliga ritkontoren, världens största torrdocka (Thompsons) där Titanic byggdes i skeppsvarvet Harland & Wolffs och hela fantastiska museet i Belfast. Vi tror att vi fått med oss allt.

Följ med och se Titanic i Belfast

Borgen Carrickfergus

Staden Carrickfergus ligger vid kusten, strax norr om Belfast i Nordirland. Här hittar du bland annat borgen Carrickfergus. Borgen, som är från 1100-talet, är imponerande välbevarad.

Du hittar den för övrigt längs med Causeway Coastal Route, som är en vacker körsträcka om du upptäcker Nordirland med bil.

Causeway Coastal route

Nordirlands öst och nordkust är sjukt vackert, och det här måste man uppleva minst en gång i livet!

Vackraste vägen på Irland

Torr Head – Scenic Route

Vi frågade lokalborna längst kusten vilken väg som är den vackraste och alla sa Torr Head.

De smala vägarna slingrar genom intensivt gröna landskap och hela tiden blickar man ut över dramatiska klippor och blått hav.

Det gick utmärkt att köra med vår lilla husbil, även om vi ibland fick köra långsamt. Vad syftet var med den vita målade mittlinjen förstod vi dock inte. Vår bil tog ju upp exakt hela vägen…

Det vackra Irland

Grottan i Cushendun

Grottan där Davos Seaworth, i TV-serien Game of Thrones, tar med sig häxan Melisandre för att föda ett “skuggbarn”.

Verkligen en magisk plats, som gjord för en fantasy-berättelse, och som ligger på Nordirland vid den vackra kusten.

Murlough Bay på Irland

Murlough bay

Längs med Torr Head ligger Murlough Bay, och för att ta sig ner hit får man köra på om möjligt ännu smalare vägar.

Men det är det värt! Landskapet är som en saga och utsikten “to die for”. Verkligen!

För övrigt är också detta en plats där man spelat in scener för TV-serien Game of Thrones. Här filmades nämligen en scen mellan bröderna Stannis och Renly Baratheon.

Carrick-a-rede

Vid Nordirlands norra kust hittar man den dramatiska repbron Carrick-a-Rede, som går ut till ön med samma namn. Bron är idag en turistattraktion och området bjuder på fantastiskt vacker natur.

Inte långt härifrån hittar du också grottan i Cushendun, den vackra vägen Torr Head med Murlough Bay, som både bjuder på makalös natur och inspelningsplatser för Game of Thrones.

Irland

DARK HEDGES – STRANOCUM

Den coola “Kings Road” från Games of Thrones som finns på riktigt.

Vi ville se allén “Dark Hedges”, som planterades 1775 av en James Staurt, för att få en mäktig entré fram till sitt och hustruns hus.

Enligt legenden besöktes allén senare av ett spöke vid namn “Grey Lady” …

Dunluce Castle

Det finns massor av coola ruinborgar på Irland och Nordirland. Dunluke Castle ligger nära Giant’s Causeway på Nordirland med en hissnande utsikt över havet på klipporna.

Grunden til detta slott är taget till Game of Thrones och House of Greyjoy.

Giant’s Causeway

Stenformationerna Giant’s Causeway finns längs den norra kusten i Nordirland och bjuder på mycket speciell natur.

Här finns över 40 000 sexkantade stenar av basalt, och naturfenomenet har både en vetenskaplig och en mytologisk förklaring …

UNESCO världsarvlista sedan 1986. I närheten hittar du också några fler sevärdheter, såsom allén Dark Hedges och slottet Dunluce Castle. Sevärt under din resa till Irland!

Ardgillan Castle och in i Nordirland

Ardgillan Castle är ett vackert irländskt slott som ligger vid vattnet, en bit norr om Dublin. Här kan man strosa runt i omgivningarna och de stora trädgårdarna.

Man kan också besöka slottets rum, med eller utan guide, och kanske fika på slottets café.

Downhill Beach på Irland

Downhill Beach

Benone /Downhill Beach, är väldigt känd med sina 11 kilometer, är detta en av de längsta stränderna i Nordirland.

Vi besökte stranden en lite ruggig morgon i maj och var nästan ensamma, förutom en man med en hund och en surfare. Vilken fantastiskt vacker strand!

Whiterocks beach

Längs den nordliga kusten i Nordirland finns flera vackra stränder, bland annat Whiterocks beach, Benone beach och Downhill beach.

Dessa stränder är otroligt vackra och längs med stränderna ligger också flera stora campingar. Även om vattnet oftast är ”uppfriskande” är det härligt att spendera tid här vid havet!

10 platser från Game of Thrones

Vi var på Irland och besökte 10 stycken väldigt vackra inspelningsplatser från serien Game of Thrones

Video om det bästa från Nordirland

Derry på Nordirland – saker att se och göra

Derry/Londonderry är väldigt speciellt och med en helt intakt fästing som binder innercentrum. Jag var här på världens största halloweenfest men det fanns så mycket mer…

Halloween på Irland – som ingen annan stans!

Jag åkte till Nordirland för att uppleva en halloweenfest på riktigt. Här så arbetar hela stan med festivalen ett år före varje halloweenhelg. Det kommer 100 000 människor och upplever festen som varar i flera dagar. Här klär nästan alla ut sig och även jag. Följ med!

Följ med på halloween i min video från Nordirland

Irland

Irland

Wild Atlanic way

Wild Atlantic way börjar i Donegal vid Derry och går in i varje vik på hela västkusten ända ner till södra delen av Irland i Kinsale i Cork. Trippen är 2750 km och är ansedd som en av de vackraste i hela världen. Vi följe bitar av den och följ vår väg som vi hade planerat från Sverige.

Först tar vi oss till den nordvästliga delen som vi inte hann med, men som vi vill informera om och som står på vår bucketlist.

Donegal Nationalpark

Öster om Derry/Londonderry ligger den otroligt vackra Donegal nationalparken. När jag var i Derry så säger människorna, att en utflykt eller vandring i Donegal nationalpark är det bästa och de åker hit flera gånger per år.

Vi hann inte med men vill upplysa vad vi troligtvis gick miste om.

Mullaghmore Head på Irland

Mullaghmore head

Just här, vid Mullaghmore Head, hade Prins Charles farbror ett slott och hit kom prinsen ibland på somrarna som barn.

Men det var också här som prinsens älskade farbror, tillsammans med tre andra, för runt 40 år sedan sprängdes till döds av IRA, en dag när de fiskade hummer. Sorglig historia till en dramatiskt vacker plats.

Källa: Ben Bulben – Gavin Golden – All Creative Commons

Benbulbin

Den här coola bergsformationen finns på nordvästra Irland i närheten av Sligo och provinsen Connacht. Höjd 526 meter.

Irland

Achill Islands

Det här är Irlands största ö och den ligger på västkusten i området Mayo. Så här långt nordväst hann vi inte med men det verkar vara galet vackert.

Kylemore Abbey

Klostret Kylemore Abbey, som ligger på Irlands västkust, bär på en sorglig historia.

Från början var detta slott en kärleksgåva, men efter en rad händelser har det istället blivit ett kloster, och en period var det även en skola.

Som besökare kan du se några rum i klostret samt kyrkan och den viktorianska trädgården.

Irland

Clifden – Irlands västkust

Cliftden och Cleggan som vi var väldigt nära på vår roadtrip men som vi inte hann med.

Clifden som också ingår i Connnemara National Park och som vi vill se mer av nästa gång.

Connemara nationalpark på Irland

Connemara National Park

För att ta oss till klostret Kylemore Abbey på Irland, fick vi köra genom Connemara nationalpark. Waow, vilken fantastisk plats!

Irland

Ashford Castle

Det ligger norr om Galway och nästa gång blir det att åka dit och skriva om den här vackra platsen.

Detta är ett 5-stjärnigt hotell med 83 rum. Från början var det ett kloster från 1228 och har byggts på i flera etapper.

Galway

Staden Galway, som ligger i den västra delen av landet, är en härlig musikstad som bjuder på ett sjudande publiv med massor av gatumusikanter.

Galway är känt för att vara ett centrum för traditionell musik och teater, och här arrangeras många festivaler och evenemang.

Världsmästerskapen i ostronöppning hålls varje år i Galway.

Irland

Doolin Cave

I Doolin-grottan hittar man Europas största stalaktit, som är 7,3 meter lång och väger runt tio ton! Den här grottan upptäcktes 1952 av grottklättrarna J M Dickenson och Brian Varley. 

Irland

Aillwee cave

Strax söder om Galway, på Irlands västkust, hittar man två av Irlands mest intressanta grottor.

Aillwee cave och Doolin cave. Ailwee-grottan är en turistattraktion tillsammans med en ostbutik och ett center för rovfåglar.

Resa till Irland

Aranöarna

Sydväst om Galway ligger tre öar som heter Inis Mór, Inis Meáin och Inis Oírr.

Man kan ta en färja från Galway för att besöka dessa unika öar och här talas även Iriska.

Resa till Irland

Poulnabrone dolmen

Söder om Galway och i närheten av Cliffs of Moher ligger denna grav, som är från ca 3500 år f.Kr. Det finns fler och på svenska kallas dessa Dös.

Dunguaire Castle på Irland

Dunguaire Castle

Dunguaire Castle, som ligger nära Kinvarra på Irlands västkust. Detta solida tornhus byggdes på 1520-talet, och innergården är idag öppen för turister.

Det var klanen O’Hynes som byggde det som idag är en häftig borgruin på Galway Bay.

The Burren på Irland

The Burren

The Burren är ett unikt karstlandskap i nordvästra grevskapet County Clare. Välkomna till paradiset för kalkstensformationer!

The burren är också den femte största nationalparken på Irland, och här växer växter som egentligen skulle ha varit utdöda för länge sedan.

Det är helt overkligt för ögat och wow… Vilken natur! Här stannade människor för att fotografera, och vi såg också både tältare och klättrare. Är vi på månen eller?

Doolin på Irland

Doolin

Doolin är en kuststad i grevskapet Clare och är på Irland känd för sin levande folkmusik.

Här jammas det på varenda pub, och du kan uppleva det riktiga Irland och dess pubkultur.

Klipporna vid Doolin är formade som om någon skurit dem i avlånga skivor. Hur är det möjligt? Det är så galet vackert!

Cliffs of Moher

De branta klipporna Cliffs of Moher ligger på Irlands västkust, en bit söder om Galway. 

Dessa branta klippor stupar 214 meter ner mot Atlanten, och i vackert väder har man fantastisk utsikt härifrån.

Att dessutom köra runt här, längs Wild Atlantic Way, är något du inte vill missa under din resa till Irland. Eventuellt kan du göra stopp vid Castle Dunguaire, The Burren eller vid klipporna i Doolin.

Irland

Kilkee Cliff Trail

I västra Irland ligger Kilkee och det är ca en timme söderut från Doolin. Rensa själen med de här vyerna.

Irland

Limerick

Staden Limerick som också gett upphov till diktformen limerick. Tredje största staden på Irland med ett enormt intresse för Rugby, Hurling och Gaelisk fotboll.

King John’s Castle (bilden ovan) är en borg från 1200-talet och ligger vid Floden Shannon i staden Limerick.

Här finns också Lough Gur som är en av av Irlands mest betydande arkeologiska platser från år 3000 f.Kr.

Irland

Tralee

Tralee passerade vi när vi tog oss till halvön Dingle, som ligger i södra Irland. Nästa gång ska vi nog stanna också.

Muckross house på Irland

Muckross House and gardens

Muckross House and Gardens, som ligger i nationalparken Killarney.

Detta är ett väldigt vackert hus i vackra omgivningar, med grönområden, en sjö, trädgårdar och växthus. Ett riktigt slott helt enkelt.

Killarney nationalpark

Killarney är en nationalpark, och en stad, på sydvästra Irland. Naturen här är intensivt grön och det finns gott om vandringsleder.

Man kan också köra runt med bil och stanna här och där för att njuta av naturen, vattenfallet Torc waterfall, Muckross house and gardens samt Ross Castle.

Dessutom är den mysiga staden Killarney värd ett besök.

Gallarus Oratory på Irland

Kyrkan Gallarus Oratory

kyrkan Gallarus Oratory, som härstammar från 600- eller 700-talet. Detta måste vara den minsta kyrka vi någonsin sett! Söt, inte sant?

Faktum är att stenarna är lagda med imponerande precision, vilket inte bara ger snygga kanter utan också perfekt avrinning och rätt ljusinsläpp.

Halvön Dingle

Halvön Dingle ligger i den sydvästra delen av Irland och här finns en cool rutt (The slea head drive) som tar dig runt halvön.

Vägarna går över bergen, där man antingen har vacker utsikt … eller får uppleva dimma.

På halvön kan man bland annat också se den charmiga staden Dingle och den lilla kyrkan Gallarus Oratory, som härstammar från 600- eller 700-talet.

Staige Fort Irland

Staigue fort i Castlecove

En av de sevärdheter/Upplevelserna som finns längs vägen är Staigue fort, ett ringfort från 300- eller 400-talet efter Kristus.

Här bodde troligtvis någon lokal rikeman, tillsammans med sin familj och sitt tjänstefolk. Innanför ”stadsmurarna” fanns flera små hus som användes som bostäder.

Irland

Ön Valentia

Vi tog färjan från Reenard Point/ Valentia Harbour till Knight’s Town på ön Valentia. Vi ville se den vackra ön och vi stannade en natt.

Det finns två vägar till denna ö och en är bron till Portmagee, som har fått sitt namn från 1700-tals smugglaren Theobald Magee.

Foto: Valerie O’Sullivan, Failte Ireland

Skellig Michael

Skellig Michael är en 230 meter hög och brant ö, som ligger utanför Irlands västkust, med Portmagee som närmaste hamn.

Ön är känd för det medeltida munkklostret som ligger här ute, och för att flera scener i Star Wars spelats in på ön.

Lite extra lockande blir det att besöka ön, eftersom det är ganska svårt att lyckas komma hit ut. Uppsatt på UNESCOS världsarvlista 1996.

Rida på Rossbeigh Beach

Vi red på halvön Kerry i södra Irland.

Ring of Kerry

Missa inte Ring of Kerry under din resa till Irland! Ring of Kerry är en klassisk bilresa på Irland som går i en cirkel, runt Iveraghhalvön, ofta med start eller stopp i Killarney.

Bilresan går genom ett vackert landskap, ofta längs havet och ibland över höga berg.

Bland sevärdheterna ingår Staige Fort och man kan göra en avstickare till ön Valentia och kanske även till Skellig Michael. Det är också fint att rida på Rossbeigh beach!

Irland

Cork – Mizen Head

Vi hann inte med allt vi ville se på vår roadtrip runt Irland. Vi passerade Cork och många vackra platser runt kusten, men nästa gång så…

Cork har katedralen St Anne och St Mary och saint fin Barre-katedralen. Wildlife park Zoo och fängelset Spike Island

Irland

Kinsale

En av Irlands charmigaste städer som vi inte hann med att besöka. Kinsale ligger i södra Irland vid floden Bandons utlopp.

Hela staden, båtar, cyklar och allt man kan tänka på är målat i alla världens färger. Ska upplevas!

Blarney Castle i Cork

Blarney Castle ligger strax utanför staden Cork i södra Irland. Slottet är bland annat känt för ”The Blarney Stone”, som många köar för att få kyssa.

Här kan man också ströva runt i stora trädgårdar, där man bland annat hittar en giftig trädgård samt en samling av mystiska stenformationer som sägs ha anknytning till de gamla ”druiderna”.

Hore Abbey på Irland

Klostret Hore Abbey

Nedanför Rock of Cashel ligger denna kloster ruin som jag tycker är så cool.

Den här platsen bär på så mycket historia och är enormt häftig att se på. Drönaren fick göra sitt jobb.

Rock of Cashel

Rock of Cashel, den kungliga Cashelklippan, är en historisk plats i det irländska grevskapet Tipperary. Härifrån styrde Munsters högkungar och hit kom även självaste St Patricks.

Det var också här som ölen Guinness bryggdes för första gången. Alldeles intill ligger klostret Hore Abbey, som är nästan lika imponerande även om det ligger till synes övergivet i en kohage.

Irland

Waterford

Irlands äldsta stad som grundades av vikingar år 914, och bara därför måste man sätta sin fot där en gång. Waterford ligger i södra Irland.

Kilkenny och slottet Kilkenny Castle

Kilkenny är en medeltida irländsk stad med trevlig stämning och många historiska sevärdheter såsom katedraler och kloster.

Här kan man också besöka det bryggeri som brygger Smithwicks och Kilkenny.

Dessutom finns här slottet Kilkenny Castle, som är ett stort och imponerande slott med massor av rum och en stor trädgård.

Wicklow nationalpark

Wicklow National Park

Att köra i och att vandra i Wicklow nationalpark är helt fantastiskt. Små bäckar blandas med de stark gula buskarna och det illgröna till det.

Små vattenfall och bergsformationer. WOW!

Irlands högsta vattenfall

Vattenfallet Powerscourt

Irlands högsta vattenfall Powerscourt. Vattenfallet är 121 meter högt och imponerar med en strid ström av forsande och dånande vatten.

Vattenfallet ligger på privat mark, och kan besökas mot en avgift. Du kan läsa mer om priser och annat praktiskt på Powerscourts webbsida.

Glendalough på Irland

Klosterbyn Glendalough

Ett besök i den medeltida klosterbyn Glendalough i Wicklow nationalpark är en upplevelse!

Här kan man vandra runt bland gamla stenkyrkor, såsom St Kevins Church, och bland gravar som lutar kusligt åt alla håll på den urgamla kyrkogården.

Inte långt härifrån hittar man Irlands allra högsta vattenfall Powerscourt.

Irland

Dublin

Huvudstaden Dublin på Irland som även är UNESCO litteraturstad sedan 2010. En av de mest besökta turistattraktionerna är Dublin Castle.

Dublin är uppdelat i norra och södra sidan med floden Liffey i mitten.

Besök kända temple bar, Medeltida delen med Christchurch-katedralen som grundades år 1030.

Prova på ”The golden mile” längs Victoria Street och drick en öl på varje pub under samma kväll. Trinity College ligger här och St.Patricks katedralen. Irlands historiska postkontor bör ses.

Irland

Newgrange

45 min norr om Dublin ligger detta UNESCO världsarv sedan 1993. Ett forntida tempel byggt ca 3200 f.Kr. Newgrange ( Brú na Bóinne)

Irland

Clonmacnoise

Mitt på Irland ligger en kyrkogård som grundades 544 av St Ciarán. Det finns betydande skrifter, kors och tempel och det här platsen kommer troligtvis upp på UNESCO:s lista.

Göra på Irland och irlands sevärdheter

Det finns massor att göra på Irland men man hinner inte med allt. Vi har gjort några saker som vi vill dela med oss av och här kommer de.

Irland

Camping på Irland

Vi har provat 13 campingar på Irland och Nordirland. Vill du åka på roadtrip på Irland, så har vi en sida som heter Camping och ställplatser på Irland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare