Resa till Irland? Resan går från norr till söder genom Irlands bästa resmål. Tycker du om branta klippor, slott, charmiga pubar eller gillar du kanske TV-serien Game of Thrones? Här kommer våra bästa restips om Irland! Är du med? Nu reser vi!

Varför resa till Irland?

20 januari 2019

Vackra vägar

Vägarna runt Irland, såsom Causeway Coastal Route och Wild Atlantic Way, är som gjorda för vackra bilresor.

20 januari 2019
20 januari 2018

Dramatisk natur

Naturen bjuder imponerande skådespel, såsom branta klippor, höga vattenfall, djupa grottor och speciella stenformationer.

20 januari 2018
20 januari 2017

Slott och kloster

Irland är fyllt av intressanta och sevärda fästningar, slott och kloster från olika epoker i historien.

20 januari 2017
20 januari 2016

Film och tv-serier

På Irland hittar du inspelningsplatser från Game of Thrones och Vikings och du kan besöka Titanicmuseet.

20 januari 2016
20 januari 2015

Barer och musik

Om du söker härlig stämning, glada människor, publiv och livemusik, då är Irland helt rätt för dig!

20 januari 2015
Turister vid Giant's causeway

1. Giant’s Causeway

Stenformationerna Giant’s Causeway finns längs den norra kusten i Nordirland och bjuder på mycket speciell natur. Här finns över 40 000 sexkantade stenar av basalt, och naturfenomenet har både en vetenskaplig och en mytologisk förklaring … I närheten hittar du också några fler sevärdheter, såsom allén Dark Hedges och slottet Dunluce Castle. Sevärt under din resa till Irland! (2018)

Rope bridge

2. Carrick-a-rede

Vid Nordirlands norra kust hittar man den dramatiska repbron Carrick-a-Rede, som går ut till ön med samma namn. Bron är idag en turistattraktion och området bjuder på fantastiskt vacker natur. Inte långt härifrån hittar du också den vackra vägen Torr Head med Murlough Bay, som både bjuder på makalös natur och inspelningsplatser för Game of Thrones. (2018)

Whiterocks beach Irland

3. Whiterocks beach och Downhill beach

Längs den nordliga kusten i Nordirland finns flera vackra stränder, bland annat Whiterocks beach, Benone beach och Downhill beach. Dessa stränder är otroligt vackra och längs med stränderna ligger också flera stora campingar. Även om vattnet oftast är “uppfriskande” är det härligt att spendera tid här vid havet! (2018)

Carrickfergus Castle

4. Borgen Carrickfergus

Staden Carrickfergus ligger vid kusten, strax norr om Belfast i Nordirland. Här hittar du bland annat borgen Carrickfergus. Borgen, som är från 1100-talet, är imponerande välbevarad. Du hittar den för övrigt längs med Causeway Coastal Route, som är en vacker körsträcka om du upptäcker Nordirland med bil. (2018)

Göra i Belfast

5. Belfast

Under en resa till Irland är det också spännande att utforska Nordirland! Belfast är den spännande och lagom stora huvudstaden i Nordirland. Den kanske allra mest kända sevärdheten här är Titanic-museet, som är en intressant upplevelse tillsammans med andra Titanic-relaterade sevärdheter. Staden bjuder också bland annat på intressant gatukonst och pubar med skön stämning. (2018)

6. Castle Ward

Castle Ward är ett irländskt slott, som kanske är mest känd för att vissa scener från den fiktiva staden Winterfell i TV-serien Game of Thrones har spelats in här. Man kan besöka inspelningsplatserna vid The Farmyard, och man kan också vandra runt i området som bjuder på sagolik och grön natur. (2018)

Klostret Kylemore Abbey på Irland

7. Kylemore Abbey

Klostret Kylemore Abbey, som ligger på Irlands västkust, bär på en sorglig historia. Från början var detta slott en kärleksgåva, men efter en rad händelser har det istället blivit ett kloster, och en period var det även en skola. Som besökare kan du se några rum i klostret samt kyrkan och den viktorianska trädgården. (2018)

Ardgillan Castle

8. Ardgillan Castle

Ardgillan Castle är ett vackert irländskt slott som ligger vid vattnet, en bit norr om Dublin. Här kan man strosa runt i omgivningarna och de stora trädgårdarna. Man kan också besöka slottets rum, med eller utan guide, och kanske fika på slottets café. (2018)

Musikstaden Galway

9. Galway

Staden Galway, som ligger i den västra delen av landet, är en härlig musikstad som bjuder på ett sjudande publiv med massor av gatumusikanter. Galway är känt för att vara ett centrum för traditionell musik och teater, och här arrangeras många festivaler och evenemang. Missa inte Galway under din resa till Irland! (2018)

Doolin cave Irland

10. Aillwee cave och Doolin cave

Strax söder om Galway, på Irlands västkust, hittar man två av Irlands mest intressanta grottor: Aillwee cave och Doolin cave. Ailwee-grottan är en turistattraktion tillsammans med en ostbutik och ett center för rovfåglar. I Doolin-grottan hittar man faktiskt Europas största stalaktit, som är över sju meter lång. (2018)

Cliffs of Moher klippor

11. Cliffs of Moher

De branta klipporna Cliffs of Moher ligger på Irlands västkust, en bit söder om Galway. Dessa branta klippor stupar 214 meter ner mot Atlanten, och i vackert väder har man fantastisk utsikt härifrån. Att dessutom köra runt här, längs Wild Atlantic Way, är något du inte vill missa under din resa till Irland. Eventuellt kan du göra stopp vid Castle Dunguaire eller vid klipporna i Doolin. (2018)

12. Klosterbyn Glendalough och vattenfallet Powerscourt

Ett besök i den medeltida klosterbyn Glendalough är en upplevelse! Här kan man vandra runt bland gamla stenkyrkor, såsom St Kevins Church, och bland gravar som lutar kusligt åt alla håll på den urgamla kyrkogården. Inte långt härifrån hittar man Irlands allra högsta vattenfall Powerscourt. (2018)

Kilkenny Irland

13. Kilkenny

Kilkenny är en medeltida irländsk stad med trevlig stämning och många historiska sevärdheter såsom katedraler och kloster. Här kan man också besöka det bryggeri som brygger Smithwicks och Kilkenny. Dessutom finns här slottet Kilkenny Castle, som är ett stort och imponerande slott med massor av rum och en stor trädgård. (2018)

Rock of Cashel

14. Rock of Cashel

Rock of Cashel, den kungliga Cashelklippan, är en historisk plats i det irländska grevskapet Tipperary. Härifrån styrde Munsters högkungar och hit kom även självaste St Patricks. Det var också här som ölen Guinness bryggdes för första gången. Alldeles intill ligger klostret Hore Abbey, som är nästan lika imponerande även om det ligger till synes övergivet i en kohage. (2018)

Dingle Irland

15. Halvön Dingle

Halvön Dingle ligger i den sydvästra delen av Irland och hit kan man göra en fin bilutflykt. Vägarna går över bergen, där man antingen har vacker utsikt … eller får uppleva dimma. På halvön kan man bland annat också se den charmiga staden Dingle och den lilla kyrkan Gallarus Oratory, som härstammar från 600- eller 700-talet. (2018)

Nationalpark Irland

16. Killarney nationalpark

Killarney är en nationalpark, och en stad, på sydvästra Irland. Naturen här är intensivt grön och det finns gott om vandringsleder. Man kan också köra runt med bil och stanna här och där för att njuta av naturen, vattenfallet Torc waterfall, Muckross house and gardens samt Ross Castle. Dessutom är den mysiga staden Killarney värd ett besök. (2018)

Ring of Kerry

17. Ring of Kerry

Missa inte Ring of Kerry under din resa till Irland! Ring of Kerry är en klassisk bilresa på Irland som går i en cirkel, runt Iveraghhalvön, ofta med start eller stopp i Killarney. Bilresan går genom ett vackert landskap, ofta längs havet och ibland över höga berg. Bland sevärdheterna ingår Staige Fort och man kan göra en avstickare till ön Valentia och kanske även till Skellig Michael. Det är också fint att rida på Rossbeigh beach! (2018)

Båtturer till Skellig Michael

18. Skellig Michael

Skellig Michael är en 230 meter hög och brant ö, som ligger utanför Irlands västkust, med Portmagee som närmaste hamn. Ön är känd för det medeltida munkklostret som ligger här ute, och för att flera scener i Star Wars spelats in på ön. Lite extra lockande blir det att besöka ön, eftersom det är ganska svårt att lyckas komma hit ut … (2018)

Blarney castle Irland

19. Blarney Castle i Cork

Blarney Castle ligger strax utanför staden Cork i södra Irland. Slottet är bland annat känt för “The Blarney Stone”, som många köar för att få kyssa. Här kan man också ströva runt i stora trädgårdar, där man bland annat hittar en giftig trädgård samt en samling av mystiska stenformationer som sägs ha anknytning till de gamla “druiderna”. (2018)

Läs mer

Selfie vid Cliffs of Moher
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Saker du inte visste om Irland?

 • Dubliners, U2, Thomas Moore, Liam Nesson, Enya, The Pogues, Jonathan Swift (Gullivers resor), Pierce Brosnan, Colin Farell, Oscar Wilde kommer härifrån.
 • Riverdance har satt Irland på kartan.
 • Över 40 miljoner irländare bor i USA
 • Halloween var härledd från en irländsk festival kallad Samhain
 • Stan’s bar är världens äldsta pub från 900 e.Kr
 • Red light distrikt fanns från början på Irland.
 • O’Connor och O’Mclean osv och O:et betyder barnbarn av.
 • Guinness introducerades 1759 av just Arthur Guinness och irländarna dricker också mest Guinness i världen som land.
 • 2002 var Irland första landet att införa miljöskatt på plastpåsar
 • Nigerias skyddshelgon sedan 1961 är irländarnas Saint Patrick.
 • På Irland finns det en pub på var 1000 person. Du lär alltså inte ha svårt att hitta en pub under din resa till Irland!
 • Tack vare klimatet har inte Irland några ormar. Kan vara skönt att veta om man vill vandra på den gröna ön.
 • Irländare dricker ca 1200 koppar te per år i genomsnitt, och det är de bäst i världen på.

Info och fakta

 • Land? Irland och Nordirland
 • Huvudstäder? Dublin och Belfast
 • Språk? Engelska och iriska
 • Invånare? Irland 4,8 milj och Nordirland 1,9 milj (2017)
 • Valuta? Euro i Irland och brittiska pund (GBP) i Nordirland
 • Prisläge? Ungefär som i Sverige
 • Tidsskillnad? 1 timme minus. Sverige 12.00 Irland 11.00
 • Akutnummer? 112
 • El? Brittisk modell och adapter behövs
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? 9 av 10 är katoliker på Irland och det är 50/50 av protestanter och katoliker på Nordirland.
 • Flagga? Irland är kända för det gröna och flaggan går i vertikalt, och från vänster grönt, vitt och orange.
 • Nationalsång? Amhrán na bhFiann (soldatens sång) på Nordirland Londonderry Air (de facto) God Save the Queen
 • Se upp med? Om du hyr bil så är det är vänstertrafik och vägarna är många gånger väldigt smala.
 • Tänka på? Nordirland tillhör Storbritannien, men ligger på ön Irland. 
 • Vill du åka på roadtrip på Irland så har vi en sida som heter Camping och ställplatser på Irland

Resa till Irland

 • Flyg från Arlanda till Dublin som går direkt och tar ca 2 h 45 min för mellan 1000-2000 kronor. (2018)
 • Det går bekväma bussar överallt från Dublin som inte kostar så mycket. vi åkte 2 timmar till Belfast för 80 kronor och det tog 2 timmar.

Mat och dryck

 • Irland har hela 4 stycken 3-stjärniga och 10 stycken 2-stjärniga restauranger om du vill unna dig det lilla extra. Det finns självklart all möjlig slags mat på Irland i alla prisklasser.
 • Nationalrätten heter Irish Stew och är en lammgryta, och det bör finnas ljus osötad senap till.
 • Irländsk nötkött, Galway-ostron, irländsk hummer, Yawl Bay krabbor och en hel del lamm sätter Irland på kartan.
 • Vem har inte hört talas om ölen Guinness och Kilkenny? Bara Gud vet hur många olika whiskysorter det finns i Irland, och de har dessutom väldigt god gin. Det finns en del att testa under din resa till Irland!

Boende

 • Välj på lägenheter, vandrarhem, hus, stugor och hotell via Booking.com. Det finns många boenden att välja på under fin resa till Irland.

Video från Nordirland

Video Irland

Video från Titanic