Här hittar du våra bästa restips om Irland och Nordirland – allt från branta klippor och speciella stenformationer till slott och inspelningsplatser för Game of Thrones. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Irland.

Varför resa till Irland?

  • Vackra vägar – Vägarna runt Irland, såsom Causeway Coastal Route och Wild Atlantic Way, är som gjorda för vackra bilresor.
  • Dramatisk natur – Naturen bjuder imponerande skådespel, såsom branta klippor, höga vattenfall, djupa grottor och speciella stenformationer.
  • Slott och kloster – Irland är fyllt av intressanta och sevärda fästningar, slott och kloster från olika epoker i historien.
  • Filmer och TV-serier – På Irland hittar du inspelningsplatser från Game of Thrones och Vikings och du kan besöka Titanicmuseet.
  • Barer och musik – Om du söker härlig stämning, glada människor, publiv och livemusik, då är Irland helt rätt för dig!

1. Giant’s Causeway

Turister vid Giant's causeway

Giant's Causeway

Stenformationerna Giant’s Causeway finns längs den norra kusten i Nordirland och bjuder på mycket speciell natur. Här finns över 40 000 sexkantade stenar av basalt, och naturfenomenet har både en vetenskaplig och en mytologisk förklaring … I närheten hittar du också några fler sevärdheter, såsom allén Dark Hedges och slottet Dunluce Castle. (2018)

Giants causeway Nordirland

2. Carrick-a-rede

Rope bridge

Carrick-a-Rede

Vid Nordirlands norra kust hittar man den dramatiska repbron Carrick-a-Rede, som går ut till ön med samma namn. Bron är idag en turistattraktion och området bjuder på fantastiskt vacker natur. Inte långt härifrån hittar du också den vackra vägen Torr Head med Murlough Bay, som både bjuder på makalös natur och inspelningsplatser för Game of Thrones. (2018)

Carrick a rede Nordirland

3. Whiterocks beach och Downhill beach

Whiterocks beach Irland

Whiterocks beach

Längs den nordliga kusten i Nordirland finns flera vackra stränder, bland annat Whiterocks beach, Benone beach och Downhill beach. Dessa stränder är otroligt vackra och längs med stränderna ligger också flera stora campingar. Även om vattnet oftast är “uppfriskande” är det härligt att spendera tid här vid havet! (2018)

Stränder Nordirland

4. Borgen i Carrickfergus

Carrickfergus Castle

Carrickfergus

Staden Carrickfergus ligger vid kusten, strax norr om Belfast i Nordirland. Här hittar du bland annat borgen Carrickfergus. Borgen, som är från 1100-talet, är imponerande välbevarad. Du hittar den för övrigt längs med Causeway Coastal Route, som är en vacker körsträcka om du upptäcker Nordirland med bil. (2018)

causeway Coastal Route

5. Belfast

Göra i Belfast

Belfast

Belfast är den spännande och lagom stora huvudstaden i Nordirland. Den kanske allra mest kända sevärdheten här är Titanic-museet, som är en intressant upplevelse tillsammans med andra Titanic-relaterade sevärdheter. Staden bjuder också bland annat på intressant gatukonst och pubar med skön stämning. (2018)

Belfast Nordirland

Titanic belfast

6. Castle Ward

Castle Ward

Castle Ward är ett irländskt slott, som kanske är mest känd för att vissa scener från den fiktiva staden Winterfell i TV-serien Game of Thrones har spelats in här. Man kan besöka inspelningsplatserna vid The Farmyard, och man kan också vandra runt i området som bjuder på sagolik och grön natur. (2018)

Castle Ward Nordirland

Se gärna vår film från Nordirland!

7. Kylemore Abbey

Klostret Kylemore Abbey på Irland

Killmore Abbey

Klostret Kylemore Abbey, som ligger på Irlands västkust, bär på en sorglig historia. Från början var detta slott en kärleksgåva, men efter en rad händelser har det istället blivit ett kloster, och en period var det även en skola. Som besökare kan du se några rum i klostret samt kyrkan och den viktorianska trädgården. (2018)

Kylemore Abbey

8. Ardgillan Castle

Ardgillan Castle

Ardgillian Castle

Ardgillan Castle är ett vackert irländskt slott som ligger vid vattnet, en bit norr om Dublin. Här kan man strosa runt i omgivningarna och de stora trädgårdarna. Man kan också besöka slottets rum, med eller utan guide, och kanske fika på slottets café. (2018)

Ardgillan castle Irland

9. Galway

Musikstaden Galway

Galway

Staden Galway, som ligger i den västra delen av landet, är en härlig musikstad som bjuder på ett sjudande publiv med massor av gatumusikanter. Galway är känt för att vara ett centrum för traditionell musik och teater, och här arrangeras många festivaler och evenemang. (2018)

Galway Irland

10. Aillwee cave och Doolin cave

Doolin cave Irland

Aillwee cave

Strax söder om Galway, på Irlands västkust, hittar man två av Irlands mest intressanta grottor: Aillwee cave och Doolin cave. Ailwee-grottan är en turistattraktion tillsammans med en ostbutik och ett center för rovfåglar. I Doolin-grottan hittar man faktiskt Europas största stalaktit, som är över sju meter lång. (2018)

Grottor Irland

11. Cliffs of Moher

Cliffs of Moher klippor

Cliffs of Mother

De branta klipporna Cliffs of Moher ligger på Irlands västkust, en bit söder om Galway. Dessa branta klippor stupar 214 meter ner mot Atlanten, och i vackert väder har man fantastisk utsikt härifrån. Att dessutom köra runt här, längs Wild Atlantic Way, är ytterligare ett restips om Irland. Eventuellt kan man göra stopp vid Castle Dunguaire eller vid klipporna i Doolin. (2018)

Cliffs of Moher Irland

12. Klosterbyn Glendalough och vattenfallet Powerscourt

Vattenfallet Powercourt

Ett besök i den medeltida klosterbyn Glendalough är en upplevelse! Här kan man vandra runt bland gamla stenkyrkor, såsom St Kevins Church, och bland gravar som lutar kusligt åt alla håll på den urgamla kyrkogården. Inte långt härifrån hittar man Irlands allra högsta vattenfall Powerscourt. (2018)

Klosterbyn Glendalough

13. Kilkenny

Kilkenny Irland

Kilkenny

Kilkenny är en medeltida irländsk stad med trevlig stämning och många historiska sevärdheter såsom katedraler och kloster. Här kan man också besöka det bryggeri som brygger Smithwicks och Kilkenny. Dessutom finns här slottet Kilkenny Castle, som är ett stort och imponerande slott med massor av rum och en stor trädgård. (2018)

Kilkenny

14. Rock of Cashel

Rock of Cashel

Rock of Cashel

Rock of Cashel, den kungliga Cashelklippan, är en historisk plats i det irländska grevskapet Tipperary. Härifrån styrde Munsters högkungar och hit kom även självaste St Patricks. Det var också här som ölen Guinness bryggdes för första gången. Alldeles intill ligger klostret Hore Abbey, som är nästan lika imponerande även om det ligger till synes övergivet i en kohage. (2018)

Rock of Cashel

15. Halvön Dingle

Dingle Irland

Dingle

Halvön Dingle ligger i den sydvästra delen av Irland och hit kan man göra en fin bilutflykt. Vägarna går över bergen, där man antingen har vacker utsikt … eller får uppleva dimma. På halvön kan man bland annat också se den charmiga staden Dingle och den lilla kyrkan Gallarus Oratory, som härstammar från 600- eller 700-talet. (2018)

Dingle Irland

16. Killarney nationalpark

Nationalpark Irland

Killarney nationalpark

Killarney är en nationalpark, och en stad, på sydvästra Irland. Naturen här är intensivt grön och det finns gott om vandringsleder. Man kan också köra runt med bil och stanna här och där för att njuta av naturen, vattenfallet Torc waterfall, Muckross house and gardens samt Ross Castle. Dessutom är den mysiga staden Killarney värd ett besök. (2018)

Killarney Irland

17. Ring of Kerry

Ring of Kerry

Ring of Kerry

Ring of Kerry är en klassisk bilresa på Irland som går i en cirkel, runt Iveraghhalvön, ofta med start eller stopp i Killarney. Bilresan går genom ett vackert landskap, ofta längs havet och ibland över höga berg. Bland sevärdheterna ingår Staige Fort och man kan göra en avstickare till ön Valentia och kanske även till Skellig Michael. Det är också fint att rida på Rossbeigh beach! (2018)

Ring of Kerry

Rida på Irland

18. Skellig Michael

Båtturer till Skellig Michael

Skellig Michael

Skellig Michael är en 230 meter hög och brant ö, som ligger utanför Irlands västkust, med Portmagee som närmaste hamn. Ön är känd för det medeltida munkklostret som ligger här ute, och för att flera scener i Star Wars spelats in på ön. Lite extra lockande blir det att besöka ön, eftersom det är ganska svårt att lyckas komma hit ut … (2018)

Skellig Michael Irland

19. Blarney Castle i Cork

Blarney castle Irland

Blarney Caslte i Cork

Blarney Castle ligger strax utanför staden Cork i södra Irland. Slottet är bland annat känt för “The Blarney Stone”, som många köar för att få kyssa. Här kan man också ströva runt i stora trädgårdar, där man bland annat hittar en giftig trädgård samt en samling av mystiska stenformationer som sägs ha anknytning till de gamla “druiderna”. (2018)

Blarney castle

20. Roadtrip runt Irland

Resa med husbil på Irland

Det kanske allra bästa sättet att uppleva Irland är att göra en roadtrip runt ön, antingen med en personbil eller med en mindre husbil. Irland och Nordirland bjuder på fantastisk vackra vägar, såsom Causeway Coastal Route och Wild Atlantic Way, och gott om stopp för den som gillar natur, historia, musik … eller film. (2018)

Husbil på Irland

Game of Thrones i Nordirland

Se gärna vår film från Irland!

Bra att veta

  • Valuta? Euro i Irland och brittiska pund (GBP) i Nordirland
  • Prisläge? Ungefär som i Sverige
  • Språk? Engelska och iriska
  • Se upp med? Det är vänstertrafik och vägarna är många gånger väldigt smala.
  • Tänka på? Nordirland tillhör Storbritannien, men ligger på ön Irland. Eluttag är av brittisk modell, så glöm inte att ta med en adapter.
Restips om Irland

Restips om Irland, av Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer