Meny Stäng

Cliffs of Moher – dramatiskt på Irlands västkust

Om man reser längs Irlands västkust får man inte missa de dramatiska klipporna Cliffs of Moher. Dessa höga och tvära klippor reser sig 214 meter över Atlanten och bjuder på en magnifik utsikt. Men upplevelserna slutar inte här! Att köra längs med Wild Atlantic Way är en upplevelse i stort sett hela tiden.

Söderut längs Irlands västkust

Efter att vi gjort Galway fortsatte vi söderut längs Irlands västkust, via Wild Atlantic Way. Vårt första stopp blev vid slottet Dunguaire Castle och sedan fortsatte vi till Cliffs of Moher och en camping i Doolin. Faktum är att vi gjorde ytterligare ett stopp på vägen … men det berättar vi om imorgon!

Karta Irland

Vi stannade bland annat vid Dunguiare Castle, Doolin och Cliffs of Moher

Wild Atlantic Way

Wild Atlantic Way löper längs hela Irlands västkust

Wild Atlantic Way Irlands västkust

Vi körde genom ett vackert gröna landskap

Dunguaire Castle

Vårt första stopp blev vid Dunguaire Castle, som ligger nära Kinvarra på Irlands västkust. Detta solida tornhus byggdes på 1500-talet, och innergården är idag öppen för turister. I själva tornhuset finns en souvenirbutik och en hantverksbutik.

Dunguiare Castle

Dunguiare Castle

Dunguire castle Irland

Vyn när man tittar ut från Dunguaire Castle

mer och mer dramatiskt …

Efter stoppet vid Dunguire Castle fortsatte vi med siktet inställt på de dramatiska klipporna Cliffs of Moher. Och nog märktes det att vi var på väg! Klipporna längs med vägen blev successivt mer och mer dramatiska … Här stannade människor för att fotografera, och vi såg också både tältare och klättrare.

Klippor Irlands västkust

Klippor vid Irlands västkust

Bergsklättring

Ser du bergsklättrarna?

Cliffs of Moher

Till slut kom vi fram till de omtalade klipporna Cliffs of Moher. Här parkerar man på en stor parkeringsplats och betalar en avgift (vi betalade 16 euro) innan man promenerar upp mot de gigantiska klipporna, som på det högsta stället, strax norr om O’Briens torn, reser sig 214 meter över Atlanten. Eventuellt kan du spara lite genom att boka biljetter online i förväg.

Utsikten är svindlande och klipporna är verkligen dramatiska. Kanske är det inte så konstigt att platsen, enligt Wikipedia, lockar runt en miljon besökare per år. Samtidigt måste vi säga att det känns lite nervöst när människor envisas med att ta selfies nära kanten …

Cliffs of Moher, vid Irlands västkust

Cliffs of Moher, vid Irlands västkust

Cliffs of Moher klippor

Liiite obehagligt när alla går så nära … I bakgrunden synd O’Brien’s Tower

Irland Cliffs of Moher

Alla vill förstås ta en selfie …

Selfie vid Cliffs of Moher

Även vi! (Men nej, vi stod inte speciellt nära kanten)

Camping i Doolin

Efter besöket vid Cliffs of Moher stannade vi en natt på Nagles Camping and Caravan Park i Doolin. Detta är en riktigt fin camping med ett helt fantastiskt läge vid havet. Precis utanför campingen ligger en hamn, där olika båtturer för turister utgår. Om man väljer att promenera längs kusten får man dessutom se helt otroliga klippformationer.

Nagles camping and caravan park i Doolin

Nagles camping and caravan park i Doolin

Camping Doolin

Campingen ligger precis vid havet (och i bakgrunden syns Cliffs of Moher)

Klipporna vid Doolin

Klipporna vid Doolin är formade som om någon skurit dem i avlånga skivor. Hur är det möjligt? Formerna är nästan lika udda som de vi såg vid Giant’s Causeway i Nordirland, men här slipper man avgifter och turistbussar. Här kan man i lugn och ro njuta av havets brusande, vindarnas friskhet och naturens vackra skådespel.

Vågor Doolin

Dramatiskt och vackert vid havet i Doolin!

Camping Cliffs of Moher Doolin

Vilket landskap – nästan overkligt!

Klippor vid Doolin

Som om någon skurit klipporna med en kniv …