Meny Stäng

Dramatiska Cliffs of Moher – på Irlands västkust

Om man reser längs Irlands västkust får man inte missa klipporna på dramatiska Cliffs of Moher. Dessa höga och tvära klippor reser sig 214 meter över Atlanten och bjuder på en magnifik utsikt. Men upplevelserna slutar inte här! Att köra längs med Wild Atlantic Way är en upplevelse i stort sett hela tiden.

Söderut längs Irlands västkust

Efter att vi gjort staden Galway fortsatte vi söderut längs Galway Bay och Irlands västkust, via Wild Atlantic Way. Vårt första stopp blev vid slottet Dunguaire Castle och sedan fortsatte vi till månlandskapet The Burren. Efter det till Cliffs of Moher och en camping i Doolin. Faktum är att vi gjorde ytterligare ett stopp på vägen … men det berättar vi om imorgon!

Karta Irland
Vi stannade bland annat vid Dunguiare Castle, Doolin och Cliffs of Moher
Wild Atlantic Way
Wild Atlantic Way löper längs hela Irlands västkust
Wild Atlantic Way Irlands västkust
Vi körde genom ett vackert gröna landskap

Dunguaire Castle

Vårt första stopp blev vid Dunguaire Castle, som ligger nära Kinvarra på Irlands västkust. Detta solida tornhus byggdes på 1520-talet, och innergården är idag öppen för turister. I själva tornhuset finns en souvenirbutik och en hantverksbutik.

Det var klanen O’Hynes som byggde det som idag är en häftig borgruin på Galway Bay. Om man har tid och planerar rätt, så kan man boka in en fyrarätters slottsbankett som hålls på sommarmånaderna i keltisk stil, med gamla historier från 1500-talet och framåt.

Dunguiare Castle
Dunguiare Castle
Dunguire castle Irland
Vyn när man tittar ut från Dunguaire Castle

Mer och mer dramatiskt …

Efter stoppet vid Dunguire Castle fortsatte vi med siktet inställt på de dramatiska klipporna Cliffs of Moher. Och nog märktes det att vi var på väg! Klipporna längs med vägen blev successivt mer och mer dramatiska … Först passera vi ett månlandskap och undrar lite smått var vi har hamnat. the Burren är ett unikt karstlandskap i nordvästra grevskapet County Clare. Välkomna till paradiset för kalkstensformationer!

The burren är också den femte största nationalparken på Irland, och här växer växter som egentligen skulle ha varit utdöda. Det är helt overkligt för ögat och wow… Vilken natur! Här stannade människor för att fotografera, och vi såg också både tältare och klättrare.

Klippor Irlands västkust
Klippor vid Irlands västkust
Bergsklättring
Ser du bergsklättrarna?

Cliffs of Moher

Till slut kom vi fram till de omtalade klipporna Cliffs of Moher. Här parkerar man på en stor parkeringsplats och betalar en avgift (vi betalade 16 euro) innan man promenerar upp mot de gigantiska klipporna som stupar rätt ner, och som på det högsta stället, strax norr om O’Briens torn, reser sig 200 meter höga över Atlanten. Eventuellt kan du spara lite genom att boka biljetter online i förväg.

Utsikten är svindlande och klipporna är verkligen dramatiska. Kanske är det inte så konstigt att platsen, enligt Wikipedia, lockar runt en miljon besökare per år. Samtidigt måste vi säga att det känns lite nervöst när människor envisas med att ta selfies nära kanten på den fantastiska utsikten …

Cliffs of Moher, vid Irlands västkust
Cliffs of Moher, vid Irlands västkust
Cliffs of Moher klippor
Liiite obehagligt när alla går så nära … I bakgrunden synd O’Brien’s Tower

Utanför Galway Bay ligger de tre Aranöarna (Aran Islands). De tre Inis Mór, Inis Meáin och Inis Oírr befolkas av ca 800 människor som enbart är Irländska. Vi hade kollat in dessa öar innan vi kom hit men tiden rann ut, men vi ville ta oss ut. Det ska vara helt fantastiskt att besöka det gamla av Irland. båtar går från Doolin och det går bra att stanna. Bed & Brefast, självhushåll, hotell eller en lyxglamping kanske!

Nyhetsbrev
Irland Cliffs of Moher
Alla vill förstås ta en selfie …
Selfie vid Cliffs of Moher
Även vi! (Men nej, vi stod inte speciellt nära kanten)

Camping i Doolin

Efter besöket vid Cliffs of Moher stannade vi en natt på Nagles Camping and Caravan Park i Doolin. Doolin är en kuststad i grevskapet Clare och är på Irland känd för sin levande folkmusik. Här jammas det på varenda pub, och du kan uppleva det riktiga Irland och dess pubkultur.

Campingen är en riktigt fin camping med ett helt fantastiskt läge vid havet. Precis utanför campingen ligger en hamn, där olika båtturer för turister utgår, till exempel till Aranöarna. Om man väljer att promenera längs kusten får man dessutom se helt otroliga klippformationer.

Nagles camping and caravan park i Doolin
Nagles camping and caravan park i Doolin
Camping Doolin
Campingen ligger precis vid havet (och i bakgrunden syns Cliffs of Moher)

Klipporna vid Doolin

Klipporna vid Doolin är formade som om någon skurit dem i avlånga skivor. Hur är det möjligt? Formerna är nästan lika udda som de vi såg vid Giant’s Causeway i Nordirland, men här slipper man avgifter och turistbussar. Här kan man i lugn och ro njuta av havets brusande, vindarnas friskhet och naturens vackra skådespel.

Vi hade en hel förmiddag här och bara njöt av den galna naturen och vilken dag att ta in. Det här är bland det mäktigaste vi har sett i Europa, och vi måste tillbaka och få mer! Kolla in vår video och ta in bara.

Vågor Doolin
Dramatiskt och vackert vid havet i Doolin!
Camping Cliffs of Moher Doolin
Vilket landskap – nästan overkligt!
Klippor vid Doolin
Som om någon skurit klipporna med en kniv …

Se mer i Irland

Om du reser runt med bil eller husbil, eller om du har tid över för att göra utflykter så finns det mycket att se och uppleva runt om i Irland. Här är några förslag på platser som inte ligger alltför långt från Doolin:

  • Aillwee Cave och Doolin Cave är två av Irlands mest intressanta grottor. Här hittar man bland annat den största stalaktiten i Europa.
  • Cliffs of Moher är dramatiska klippor som är över 200 meter höga och stupar brant ner i havet. Klipporna tillhör Irlands mest besökta resmål, med över en miljon besökare varje år.
  • Galway är en mysig stad full av pubar och livemusik. Hit är värt att komma bara för den sköna stämningen!
Stalagtiten i Doolin cave

Fakta om Cliffs of Moher

  • Resa hit: Cliffs of Moher ligger på västkusten, mellan Galway och Limerick. Du tar dig enklast hit med bil, eller bokar en arrangerad bussresa.
  • Boende: Det finns många boenden att välja på. I Doolin kan man till exempel bo på O’Connors eller Cullinan Guesthouse, Harbour View Bed & Brekfast eller Nagles camping and Caravan Park. Kanske hyra en husbil från bunkcampers?
  • Priser: 8 euro per vuxen om mat betalar vid entrén, och 4 euro per vuxen om man betalar online i förväg (2018).
  • Läs mer: Du hittar mer information på Cliffs of Mohers Visitors centers webbsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev