Meny Stäng

North Beach utanför Dublin – och Ardgillan Castle

Vårt första möte med Irland bjöd på vackra stränder vid North Beach utanför Dublin och ett coolt irländskt slott vid namn Ardgillan Castle. Vi landade i Dublin i Irland på lördagskvällen, och vi visste att det kunde bli tufft att komma fram till en camping i tid innan stängning. Vi ska inte säga att kvällen var utan utmaningar, men på söndagsmorgonen vaknade vi upp vid en vacker irländsk strand.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att hämta en hyrd husbil i Dublin

Att hämta vår hyrda husbil i Dublin gick riktigt bra. Vi landade så sent att uthyrningsföretaget, Bunk Campers, egentligen skulle ha stängt, men de höll snällt öppet för vår skull. Vi tog en taxi den korta sträckan från flygplatsen och möttes av en otroligt gullig och service minded tjej som ordnade våra papper och visade oss vår husbil. Var vi ska bo i två veckor? I en 5,40 meter lång plåtis från Weinsberg.

North beach camping
Peter med vår hyrda husbil från Bunk Campers

Att hitta en camping på kvällen

Vi bestämde oss för att ta oss till North Beach Caravan Park i Rush, strax norr om Dublin. campingen skulle stänga vid 22:00 på kvällen, och innan dess skulle vi hinna handla mat och helst också äta något snabbt på McDonalds, men det borde vi väl hinna?

Det var bara det att vi inte riktigt förstod oss på gps:en, och att vi körde fel … Dessutom ville vi inte köra så fort eftersom Peter behövde koncentrera sig lite extra på detta med att köra vänstertrafik, i en bil med ratten på höger sida, och dessutom medan mörkret föll. När vi kom fram till den stängda gallergrinden? Klockan var exakt 21:58. Jag skojar inte. Vi var glada när grinden gick upp och en vänlig äldre dam hälsade oss välkomna.

Karta Irland
Karta över vår resa. Första stoppet. Camping vid North Beach.

North Beach Caravan Park utanför Dublin

När vi kom fram till campingen var det mörkt, och vi såg inte så mycket. ”It’s different in daylight” lovade damen, och det stämde verkligen. När vi vaknade på söndagen kunde vi blicka ut mot det öppna havet och en lång vacker sandstrand genom framrutan. Fantastiskt!

North Beach utanför Dublin
Den vackra stranden på campingen vid North Beach utanför Dublin. Vilka hotell erbjuder denna utsikt för 250 kronor natten?

Fler utmaningar!

Var allt frid och fröjd nu då? Nja, inte direkt … Vi kom fram så sent att vi inte hann lära oss husbilen innan det var dags att gå och sova. När vi trodde att vi stängde av lampknappen stängde vi i själva verket av … elen. Vi får skylla på att vi var trötta! Men det betydde att det blev iskallt i husbilen.

Vi vaknade stelfrusna och fick direkt börja ta tag i våra andra två utmaningar: laddning av datorer och internet. Vi vet ju egentligen att de har andra eluttag i Irland, men av någon anledning tänkte vi inte på att det naturligtvis också inbegriper husbilar. Dessutom ville vår router plötsligt ha ett lösenord, och det lösenordet har vi förstås glömt. Så plötsligt stod vi dessutom utan internet …

Ardgillan Castle

Trots en lite tuff start ville vi se slottet Ardgillan Castle, som ligger en kort körsträcka från North Beach Caravan Park. Här möttes vi av ett riktigt coolt irländskt slott precis intill havet, omgivet av flera stora trädgårdar, som säkert är ännu vackrare om någon månad.

Ardgillan Castle
Ardgillan Castle utanför Dublin
Ardgillan Castle Irland
Coolt irländskt slott!
Annorlunda träd
Intressant träd utanför slottet – någon som vet vad det är?
Ardgillan castle Ireland
På vår promenad genom Ardgillans trädgårdar …

De centrala delarna av slottet härstammar från 1738 då det lät byggas av en Robert Taylor, och flyglarna tillkom senare. Vi gick på en egen rundvandring i slottet, genom salar med uppstoppade björnar, middagssalonger och stora gammaldags kök. För en egen tur med karta fick vi betala 5 euro per person, men för den som vill finns också möjlighet till tur med guide.

Ardgillan Castle interiör
Välkommen att kika in i Ardgillan Castle!
Matsalen - ser du den lilla "gömda" dörren uppe i hörnet?
Matsalen – ser du den lilla ”gömda” dörren uppe i hörnet?
Ardgillan slott kök
Detta gömde sig bakom dörren – någonstans ska ju tjänstefolket ta vägen!

Hur gick det med laddning och internet?

Vi fortsatte norrut, mot Nordirland, och stannade i staden Rostrevor för att besöka telefon- och teknikbutiker. Att köpa en adapter, från brittisk elkontakt till EU-kontakt, var enkelt. Att köpa en ny router/dongel visade sig däremot svårt eftersom dessa antingen köps på kontrakt eller enbart fungerar för nordirländska simkort (och vi vill inte köpa en dongel som vi bara kan använda i några dagar).

Buttercrane Irland
Vid Buttercrane shoppingcenter i Rostrevor

Istället köpte vi varsitt nordirländskt simkort till våra telefoner, och hoppas kunna dela internet till våra datorer. Nu gäller det bara att täckningen fungerar! Vi ska försöka uppdatera varje dag 06:00 som vanligt, men om vi någon gång blir försenade beror det på tillgången till täckning eller WiFi. Nu fortsätter äventyret! Vi ska bland annat besöka platser där Game of Thrones har spelats in, och fortsätter därefter norrut längs kusten i Nordirland.

WIFI.se
Alla våra bästa tips om Irland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev