Meny Stäng

Klostret Kylemore Abbey på Irland – en sorglig saga

Vi har besökt klostret Kylemore Abbey på Irland. Denna vackra vita byggnad, som ligger på Irlands västkust, är idag ett kloster och har fram tills nyligen också varit en skola. Från början är detta slott en kärleksgåva, som bär på en både vacker och sorglig historia.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Wild Atlantic Way

För att ta oss till klostret Kylemore Abbey på Irland fick vi köra på en del av den väg som kallas Wild Atlantic Way, genom Connemara National Park. Vi har bara sett en del av den här vägen, men waow, vilken fantastisk väg! Vägen slingrar mellan hagar, berg, sjöar och öppna vidder. Vädret skiftade mellan soligt och molnigt, och det mest otroliga är att naturen är lika intensivt grön även när det är mulet.

Irland karta
Vi körde en liten bit på Wild Atlantic Way, förbi Mweelrea Mountains – fram till Kylemore Abbey
Stad Irlands västkust
Vägen går genom små städer  …
Wild Atlantic Way
… över vidder
Wild Atlantic Way Irland
… förbi hagar
Irland vägar
… genom skogar
Ireland Wild Atlantic Way
… och utmed en fjord

Lamm längs (och på!) vägen

Om man, som jag (Helena), gillar lamm är det lätt att ta hundratals foton. Lammen, som ofta har både svarta huvud och svarta ben, är ju bara sååå söta. Många får betar bakom stängsel, medan andra rör sig fritt och kommer ut på vägarna. De flesta flyttar snällt på sig när det kommer en bil, men ett lamm hade viktigare saker för sig än att flytta sig för bilar …

Lammunge Irland
Hur söta är de inte?
Irland lamm
”Akta mig för en husbil? Nej, jag ska ju precis klia mig!”
Lamm Irland
”Husbilen får vänta tills jag kliat klart!”

Kylemore Abbey

Till slut kom vi fram till klostret Kylemore Abbey. Den stora vita byggnaden ligger otroligt vackert vid en sjö. Idag är detta ett kloster, men från början byggdes huset som ett slott och en kärleksgåva. Denna vackra vita byggnad ruvar på en både vacker och sorglig historia.

Klostret Kylemore Abbey på Irland - sett från vägen
Klostret Kylemore Abbey på Irland – sett från vägen

Historien om Kylemore Abbey

Kylemore Abbey byggdes i slutet av 1860-talet, och var en kärleksgåva från Mitchell Henry till hans fru Margaret Henry, som en plats där deras växande familj kunde vila upp sig från det hektiska livet i London.

Det stora slottet byggdes under en period av fattigdom och hunger, men familjen Henry var noga med att betala arbetarna bra och såg dessutom till att arbetarnas barn fick skolgång. När det enorma viktorianska huset stod klart hade det bland annat 33 sovrum, 4 badrum, 4 salonger, balsal, biljardrum, bibliotek, studierum, rökrum och rum för tjänstefolket.

Kylemore Abbey i Irland
Dukat till middag!

En sorglig saga

År 1874, bara några år efter att slottet stod klart, reste familjen Henry på semester till Egypten. Under resan drabbades Margaret, som bara var 45 år, av dysenteri och dog. Henry, som blev lämnad ensam med familjens nio barn, gifte aldrig om sig. 1902 sålde han slottet till hertigen av Manchester.

Hertigen och hertiginnan av Manchester ägde bara slottet under ett drygt decennium, och enligt ett rykte spelade hertigen bort slottet i ett parti kort en sen kväll på slottet. Om detta är sant eller inte är oklart, försäljningen kan också ha berott på försämrad ekonomi efter hertiginnans pappas bortgång.

Klostret Kylemore Abbey i Irland
Klostret Kylemore Abbey från en annan vy

Klostret Kylemore Abbey

När nunnorna upplevde förtryck i Storbritannien flydde de utomlands, och på så sätt kom det sig att en samling nunnor kom hit till Kylemore. Från att ha varit ett slott blev Kylemore ett kloster. Under åren 1923 till 2010 fungerade Kylemore dessutom som skola.

Kyrka Kylemore Abbey
Den lilla kyrkan vid Kylemore Abbey
Kylemore abbey church
Fantastiskt stenarbete utanför porten till kyrkan

Att besöka Kylemore Abbey på Irland

Om du vill besöka Kylemore Abbey kan du ta dig hit med bil på egen hand, eller åka på en guidad tur. En biljett för en vuxen kostar för närvarande (maj 2018) 13 euro och då får du tillgång till några av slottets rum, guidade turer vissa klockslag, kyrkan, mausoleet, den viktorianska trädgården, promenadstigarna i området samt shuttle-bus mellan slottet och trädgården.

Du kan också läsa mer om vad som är aktuellt på klostrets webbsida. Vi var, trots lite regn, mycket nöjda med vårt besök. Efter besöket i klostret rullade vi direkt till musikstaden Galway, där vi gjorde stan bland pubarna – missa inte det i morgondagens inlägg!

WIFI.se
Kylemore abbey viktoriansk trädgård
En del av Kylemore abbeys viktorianska trädgård
Viktoriansk trädgård Kylemore abbey
Den viktorianska trädgården – förmodligen ännu vackrare på sommaren
Alla våra bästa tips om Irland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev