Meny Stäng

Blarney Castle i Cork, Irland – att kyssa Blarneystenen

Blarney Castle på Irland ligger strax utanför staden Cork. Förutom att besöka själva slottet och kyssa stenen ”The Blarney Stone” kan man promenera runt i stora trädgårdar, där man bland annat hittar mystiska stenformationer och en giftig trädgård. Det här slottet har allt som ett riktigt slott ska ha!

Blarney Castle

Slottet Blarney Castle byggdes 1446 av hövdingen Cormac MacCarthy, och ligger 8 kilometer utanför Cork. Det första slottet byggdes i trä på 1000-talet, men brann troligtvis ner. Ett nytt slott byggdes 1210 i sten, men också detta förstördes. Tredje gången gillt, och man fick till det slott som nu finns på platsen.

I slottet finns bland annat ett högt torn, en ”prinsessbalkong”, grottor, vindlande trånga gånger samt en sten som man, om man vill, ska … kyssa. I de stora trädgårdarna runt om hittar man imponerande samlingar av olika arter av träd och ormbunkar, och dessutom gott om mystiska platser.

Blarney Castle i Cork
Blarney Castle i Cork är en häftig slottsruin

Cormac MacCarthy

Cormac MacCarthy var kung av Munster. Enligt sägnen hade han runt 4000 man och hjälpte kungen av Skottland Robert de Bruce i slaget vid Bannockburn 1314. Sir Bruce blev så glad och tacksam över detta att han gav halva Kröningsstenen, som man använde i Skottland när de krönte monarker till Maccarthy. Den stenen byggdes in högst upp i tornet och är nu den berömda Blarneystenen. Visst är vissa sagor härliga och oslagbara när det kommer till slott?

Blarney castle balkong
En riktig ”prinsessbalkong” på Blarney Castle

Kyssa Blarney-stenen?

Kön för att gå in i slottet och kyssa ”The Blarney Stone” var ungefär en timme när vi var här. Vänta en timme för att kyssa en sten? Nej, det valde vi bort, men varför väljer många att först köa och sedan (i en knepig bakåtlutad ställning och med hjälp för att inte ramla) kyssa en gammal kalksten? Om man kysser Blarney-stenen ska man enligt legenden få gåvan av vältalighet (talets gåva).

Blarney castle kyssa sten
Stå i kö för att kyssa en sten? Nej, inte heller det gjorde vi …

Bävergrottorna och mer mystik

År 1645 beordrade Drottning Elizabeth sina styrkor att inta Blarney Castle, från Earlen Donough MacCarthy’s. De lyckades skjuta sönder tornväggarna med kanoner, och de stormade borgen, men alla var borta? En riktig borg har väl underjordiska grottor! Det ska finnas tre utgångar från borgen, en till sjön, en till Cork och en till Kerry, som kallas bävergrottorna.

Det fanns i det här läget ingen att ta till fånga och klanen Maccathy’s fick tillbaka sin borg. 1690 fångades till slut Earlen Donough MacCarthy’s in och den engelske Kung William III kunde ta borg och ägor i beslag. Borgen köptes upp av Corks guvernör Sir James St. John Jefferyes i början av 1700-talet. De byggde även en vacker herrgård på de enorma ägorna vid borgen. Herrgården brann ner 1874, men har återigen byggts upp som Blarney House.

Blarney castle gångar
Krypa in i de här gångarna? Nja, vi avstår nog …

The Blarney House

På området finns inte bara ett slott utan också ett ”hus” (som kanske egentligen ser ännu mer ut som ett slott än det egentliga slottet/borgen). Här bor ägaren till hela det här stället! Huset är tydligen öppet för visning ibland på sommaren, men inte nu.

Ägaren verkade däremot vara hemma, för bilen stod parkerad utanför hans ”lilla lya”. Runt herrgården har man i hundratals år samlat växter och träd från alla världens hörn som speciella cederträd , lönn, ovanliga bokträd och rosenbäddar i massor. Allt som ett slottsområde ska ha!

Blarney house
Blarney house – ägaren är hemma och har parkerat bilen utanför sin ”lya”

The Rock Close – bland druider och häxor

Området som kallas ”The Rock Close” är väldigt speciellt. Denna plats är fylld av mystiska stenformationer och har enligt legenden en gång tillhört druider, det vill säga lärda människor bland gamla keltiska folk. Här går man bland annat förbi ”häxstenen” och ”häxans kök”. Som tur är vaknar häxan dock inte förrän vid midnatt (och parken stänger flera timmar innan dess).

Witch Stone
Peter ”gömmer sig” för häxan …
Witch kitchen
På besök i häxans kök
Druids
Det verkar vara bra där inne i grottan …

Man kan också gå ner för ”Önsketrappan”. Om man går ner för denna trappan baklänges, medan man blundar, ska alla ens önskningar uppfyllas. Som du kan se på bilden är vi inte så skrockfulla … Vi får helt enkelt försöka uppfylla våra önskningar på annat sätt!

Whishing steps
Här kan man önska sig saker …

Poison Garden

En annan mystisk plats vid Blarney Castle är ”giftträdgården”, där det finns en stor samling av giftiga växter från hela världen. Det känns ganska läskigt på ett häftigt sett, men vi skulle aldrig vara här på natten. Det här slottet har precis allt från kungar och häxor.

Vill du läsa mer om slottet eller kanske själv göra ett besök hittar du praktisk information om öppettider och entrépriser på slottets webbsida.

Poison leak
Giftträdgrden är full av giftiga växter

Vart fortsatte vår resa?

Vår resa på Irland börjar närma sig sitt slut, men vi ligger lite efter i rapporteringen så vi kommer fortsätta skriva om Irland ett tag till! Efter besöket i Blarney Castle var vi sugna på att besöka Cork, som ska vara en fin stad, men av tidsmässiga skäl behövde vi börja röra oss upp mot Dublin. På vägen hittade vi bland annat ett historiskt viktigt fort, en spöklik kyrkogård, ett pampigt vattenfall och en stadsnära camping …

Cashel
På väg till nästa intressanta ställe …

Prenumerera på vårt nyhetsbrev