Meny Stäng

Blarney Castle i Cork – druider och magiska stenar

Blarney Castle ligger strax utanför staden Cork i södra Irland. Förutom att besöka själva slottet och kyssa stenen ”The Blarney Stone” kan man promenera runt i stora trädgårdar, där man bland annat hittar mystiska stenformationer och en giftig trädgård.

Blarney Castle

Slottet Blarney Castle byggdes 1446 av en Dermot MacCarthy. I slottet finns bland annat ett högt torn, en ”prinsessbalkong”, grottor, vindlande trånga gånger samt en sten som man, om man vill, ska … kyssa. I de stora trädgårdarna runt om hittar man imponerande samlingar av olika arter av träd och ormbunkar, och dessutom gott om mystiska platser.

Blarney Castle i Cork

Blarney Castle i Cork

Blarney castle balkong

En riktig “prinsessbalkong” på Blarney Castle

Blarney castle gångar

Krypa in i de här gångarna? Frestande … men vi avstod

Kyssa Blarney-stenen?

Kön för att gå in i slottet och kyssa ”The Blarney Stone” var ungefär en timme när vi var här. Vänta en timme för att kyssa en sten? Nej, det valde vi bort, men varför väljer många att först köa och sedan (i en knepig bakåtlutad ställning och med hjälp för att inte ramla) kyssa en gammal sten?

Om man kysser Blarney-stenen ska man enligt legenden få gåvan av vältalighet. Historien bakom är lite svår att hänga med i, men handlar om hur stenen gått i arv mellan regerande kungar, och slutligen hamnat här i Blarney.

Blarney castle kyssa sten

Stå i kö för att kyssa en sten? Nej, inte heller det gjorde vi …

The Blarney House

På området finns inte bara ett slott utan också ett ”hus” (som kanske egentligen ser ännu mer ut som ett slott än det egentliga slottet). Här bor ägaren till hela det här stället! Huset är tydligen öppet för visning ibland på sommaren, men inte nu. Ägaren verkade däremot vara hemma, för bilen stod parkerad utanför hans ”lilla lya”.

Blarney house

Blarney house – ägaren är hemma och har parkerat bilen utanför sin “lya”

The Rock Close – bland druider och häxor

Området som kallas ”The Rock Close” är väldigt speciellt. Denna plats är fylld av mystiska stenformationer och har enligt legenden en gång tillhört druider, det vill säga lärda människor bland gamla keltiska folk. Här går man bland annat förbi ”häxstenen” och ”häxans kök”. Som tur är vaknar häxan dock inte förrän vid midnatt (och parken stänger flera timmar innan dess).

Witch Stone

Peter “gömmer sig” för häxan …

Witch kitchen

På besök i häxans kök

Druids

Det verkar vara bra där inne i grottan …

Man kan också gå ner för ”Önsketrappan”. Om man går ner för denna trappan baklänges, medan man blundar, ska alla ens önskningar uppfyllas. Som du kan se på bilden är vi inte så skrockfulla … Vi får helt enkelt försöka uppfylla våra önskningar på annat sätt!

Whishing steps

Här kan man önska sig saker …

Poison Garden

En annan mystisk plats vid Blarney Castle är ”giftträdgården”, där det finns en stor samling av giftiga växter från hela världen.

Vill du läsa mer om slottet eller kanske själv göra ett besök hittar du praktisk information om öppettider och entrépriser på slottets webbsida.

Poison leak

Giftträdgrden är full av giftiga växter

Vart fortsatte vår resa?

Vår resa på Irland börjar närma sig sitt slut, men vi ligger lite efter i rapporteringen så vi kommer fortsätta skriva om Irland ett tag till! Efter besöket i Blarney Castle var vi sugna på att besöka Cork, som ska vara en fin stad, men av tidsmässiga skäl behövde vi börja röra oss upp mot Dublin. På vägen hittade vi bland annat ett historiskt viktigt fort, en spöklik kyrkogård, ett pampigt vattenfall och en stadsnära camping …

Cashel

På väg till nästa intressanta ställe …