Meny Stäng

Hur är det att resa med husbil på Irland?

Annons

Vi har nyligen provat att resa med husbil på Irland under två veckor. Så, hur är det att resa med husbil på  Irland egentligen? Vi har hunnit samla på oss en hel del erfarenheter när det gäller vägar, campingar, hyra av husbil etc. som vi berättar om idag. Dela gärna med dig om du har fler, liknande eller annorlunda upplevelser!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hur är det att hyra husbil på Irland?

Vi reste runt på Irland med en hyrd husbil, vilket var smidigt eftersom vi slapp transportera vår egen husbil hela vägen. Det finns flera olika uthyrare och vi hyrde från Bunkcampers, som kanske är den allra största uthyraren. Vi såg i alla fall väldigt många husbilar från detta företag när vi reste runt. Företaget har kontor både i Dublin och i Belfast, och vi hämtade vår bil på kontoret i Dublin, som för övrigt ligger relativt nära flygplatsen.

Helena i köket i "vår" Bunkcamper
Helena i köket i ”vår” Bunkcamper

Vår erfarenhet är positiv! Vi fick mycket bra och professionellt bemötande. Husbilen var utrustad med i stort sett allting vi behövde, inklusive kataloger över campingar och ett reservdäck (vilket vi behövde använda!). Vi betalade extra för försäkring ifall vi skulle ha sönder fönster eller backspeglar. Det hade vi inte, men med tanke på att vägarna är väldigt smala kändes det ibland bra att ha …

Byta däck
Bra att det fanns ett reservdäck!

Kan man ta med egen husbil?

Man kan naturligtvis ta med egen husbil, även om det kan bli en lite lång resa. Det går bland annat färjor från Frankrike och från Storbritannien. När man tar med sin egen husbil innebär det att man får köra med ratten på vänster sida, fast man kör i vänstertrafik. Det fungerar förstås det också. Vi såg husbilar med registreringsskyltar från bland annat Frankrike och Holland.

Husbilar på Irland
Vi såg en hel del husbilar på Irland, både från Irland och andra delar av Europa

Hur stor husbil kan man köra på Irland?

Man kan köra husbil i alla storlekar på Irland, men om man kör en stor husbil blir man begränsad till de lite större vägarna. Vi såg ganska många normalstora husbilar och några extrastora husbilar, som till exempel stora Concorde.

Själva rekommenderar vi att köra en liten husbil på Irland. Många av de vackraste vägarna är smala och krokiga, och med en stor husbil kommer man inte kunna köra överallt. Max tillåten storlek på fordon är: höjd 4,25 m, bredd 2,55 m och längd 12 m.

Concorde på Irland
Vår husbil till höger och en Concorde till vänster, på Lough Lannagh Caravan Park i Castlebar

Hur är det att bo i en liten husbil?

Om man nu väljer att hyra en liten husbil, hur funkar det att bo i en liten husbil då? Husbilen vi reste med var 5,40 meter lång och 2,60 meter hög, vilket innebar att den var väldigt liten. Den var förstås smidig att köra och praktisk att parkera.

Matlagningsmöjligheterna var lite mer begränsade än i vår vanliga husbil (två spisplattor och ingen ugn) men i övrigt hade vi allt vi behövde. Vi kan tycka att husbilen var lite väl trång kanske, men för två veckor fungerade det utmärkt.

Laga mat i husbil
Peter lagar mat i vår hyrda lilla plåtis på Irland

Hur är vägarna?

Det finns stora och bra vägar, men väldigt många vägar är små, smala och slingrande. Vägkvaliteten är oftast helt ok, men det kan finnas höga vägkanter, murar eller växtlighet väldigt nära vägen. Framför allt är det oerhört vackert att köra på Irland! Man träffar också på väldigt många får … och lamm.

Irländsk väg
Irländsk väg på landsbygden
Får
Ett fundersamt får har hamnat på fel sida av staketet (regndroppar på bilrutan)

Betalar man motorvägsavgifter?

Ja, man betalar motorvägsavgifter, men vi uppfattade avgifterna som väldigt låga. På de flesta motorvägar betalar man kontant i bemannade stationer. På en motorväg utanför Dublin betalar man istället via webbsidan eFlow, före eller efter resa. Om man hyr husbil kan hyrbilsföretaget hjälpa till att ordna betalningen. Avgifter tas även ut på färjor, och det upplevde vi ibland som relativt dyrt.

Hur är det att köra på Irland?

Vår upplevelse är att människor kör lugnt och tar hänsyn i trafiken. Kruxet är förstås att det är vänstertrafik!!! Det gäller att påminna sig själv hela tiden (vänster, vänster, vänster!). Efter några dagar tyckte vi att det gick betydligt bättre. 

WIFI.se

Avstånd och hastighetsbegränsningar anges i republiken Irland i km/h, men i Nordirland i engelska ”miles”. GPS:en som fanns i vår hyrda husbil angav alla avstånd i ”miles” och ”yards”, vilket var lite förvirrande för oss …

Kör långsamt
Kör långsamt … ja, hur ska vi annars köra här?

Vilka trafikregler gäller?

I republiken Irland gäller irländska trafikregler och i Nordirland gäller brittiska trafikregler. På båda ställena är det förbjudet att prata i mobiltelefon och att skicka SMS, medan hands-free är samtal tillåtna. Ordet ”Yield”, som kan stå på skyltar i Irland, betyder att man ska lämna företräde.

Vad kostar det att tanka?

Vi upplevde att det kostade som i Sverige att tanka.

Kan man fricampa?

Det är endast tillåtet att fricampa om markägaren lämnat tillstånd. Det är inte tillåtet att fricampa på allmän mark. Förbudet gäller även övernattning i husbil parkerad på väg, gata eller p-plats.

Finns det ställplatser?

Vi upplevde inte att det finns ställplatser på samma sätt som på många andra håll i Europa. Däremot finns det något som heter Safe Nights Ireland. Om man ansluter sig till denna klubb (eller hyr husbil från ett hyrbilsföretag som är medlem) får man tillgång till 350 enkla husbilsplatser runt om i landet, som alla kostar 10 euro per natt. Vissa campingar är också enklare och känns nästan som ställplatser.

Ställplats Irland
Fräsch och bra camping vid Rock of Cashel – men enkel som en ställplats

Hur är campingarna?

Alla campingar vi stannat på har varit väldigt välskötta (många gånger finare än i Sverige!)  och haft bra service. Priserna har oftast (i maj 2018) legat på 22-23 euro per natt. På vissa ställen har det varit lite dyrare, och allra dyrast var det på campingen utanför Galway där vi betalade 34 euro.

Camping Salthill i Galway
Med husbil på Irland, på camping Salthill i Galway

Om man väljer bort el blir priserna aningen lägre. Dusch ingår ofta inte i priset, utan betalas med mynt eller pollett i en automat. Vi måste också säga: Vilket otroligt grönt gräs! Många gånger har det dessutom varit så hårt att vi utan problem kunnat stå på det med husbilen.

Flesk camping Killarney
På Flesk camping i Killarney

Behöver man något speciellt med sig?

Man bör packa en adapter för el eftersom alla eluttag (även i husbil om man hyr en sådan) är för brittiska kontakter. Det är också bra att packa regnkläder … Vädret ändras snabbt och irländarna skojar ibland om att de kan ha fyra årstider under en och samma dag. Om du vill kan du också läsa vår allmänna checklista för bilesemester i Europa.

Vad finns i affärer och restauranger?

I mataffärerna hittar man det mesta man letar efter, även om utbudet förstås skiljer sig lite grann. Vi reagerade på att det fanns ett väldigt stort utbud av färdigskivade produkter (ost, skinka) och en del typiskt brittiska pajer. Speciella produkter är irländskt ”sodabread” och white and black pudding, som man kan få på frukostrestauranger. Det finns också gott om kakor och bakverk!

The Cakery Bakery på marknaden i Belfast
The Cakery Bakery på marknaden i Belfast

Att resa med husbil på Irland

Summa summarum: Irland är ett av de vackraste länderna vi rest igenom med husbil. Vi brukade säga att Korsika är vackrast i Europa, men Korsika har nu fått konkurrens av Irland. Denna fantastiska gröna ö passar för dig som gillar vacker och dramatisk natur, intressant historia och glada människor. Du kan hitta alla våra tips om platser att besöka samt och campingar och ställplatser här:

Väg Irland
Vackra vägar på Irland (Nordirland)

Missa heller inte att kolla in vår film från vår roadtrip runt Irland!

Husbil på Irland – på video

Alla våra bästa tips om Irland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev