Meny Stäng

Hyra husbil – 10 saker att tänka på

Annons

Funderat på att hyra husbil? Att resa med husbil har blivit alltmer populärt de senaste åren, men för alla passar det inte att äga en egen husbil. Tillsammans med företaget Housecar, en delningstjänst för husbilar och husvagnar, har vi sammanställt tips på tio saker att tänka på för dig som vill hyra husbil.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför hyra husbil?

Det finns förstås många tillfällen då det kan vara praktiskt att hyra husbil. Du kanske behöver en husbil för några semesterveckor, ett event eller ett uppdrag, utan att vara intresserad av att köpa och äga en egen husbil. Det kan också vara så att du funderar på att köpa husbil, men först vill testa på genom att hyra.

Eftersom vi själva äger en husbil har vi aldrig hyrt husbil här i Sverige, men vi har däremot rest med hyrd husbil i länder dit det är smidigt att flyga och därefter hyra husbil. Våra egna erfarenheter av att hyra husbil är därför ifrån Kroatien, Irland, och Nya Zeeland.

Hyra husbil på Nya Zeeland
Med hyrd husbil i Nya Zeeland 2007

Samtal med grundarna av delningstjänsten Housecar

Vi har ”träffat” grundarna för delningstjänsten Housecar, Rickard och Nicolas, under ett videomöte, och pratat med dem om Housecar och om att hyra och hyra ut husbil. Rickard och Nicolas berättade att idén till delningstjänsten uppkom när de själva skulle delta i O-ringen, och tyckte att det var krångligt att hyra. Samtidigt brinner båda för delningsekonomi.

Två behov möter varandra

Rickard, Housecar

Genom en tjänst där privatpersoner hyr ut husbilar och husvagnar gynnas både den som vill hyra ut och den som vill hyra. ”Två behov möter varandra”, säger Rickard. ”Ägare som vill hyra ut och hyrare som inte vill äga men har ett behov av att semestra med husbil.”

Köpa eller hyra husbil

Hyra ut eller hyra husbil: trygghet för båda parter

En av de största utmaningarna för Rickard och Nicolas på Housecar har varit att skapa ett system som ger trygghet för båda parter. Detta var den fråga som under utvecklingen tog allra mest tid i anspråk, men nu har de landat i en trygg lösning både för den som hyr och den som hyr ut. De har tagit fram en försäkring som gäller specifikt för uthyrning av husbil/campervan/husvagn.

För att den som hyr ut ska känna sig trygg görs också bakgrundskoll med BankID och kreditupplysning innan en potentiell hyrare kan skicka en förfrågan. Systemet tillhandahåller dessutom trygga betalningar för båda parter. Utöver trygghetsfrågan har företaget jobbat med att utveckla ett enkelt system, där det är lätt för hyrare att hitta lediga fordon och smidigt för uthyrare att välja vem de ska hyra ut till.

Hyra husbil hos HouseCar

Tio tips till dig som vill hyra husbil

Tillsammans med Housecar har vi sammanställt tio tips till dig som vill hyra husbil. Tipsen bygger både på Housecars erfarenhet som delningstjänst, och våra personliga erfarenheter som husbilister och hyrare.

1. Hyr husbil i god tid – om du vill resa under högsäsong

Om du vill resa med husbilen under högsäsong är det viktigt att boka i god tid. Detta gäller särskilt för dig som vill resa under juli månad. Redan i maj kan det vara svårt att hitta lediga husbilar för denna period, så se till att vara ute i mer god tid än så om du har möjlighet.

Om du däremot är mer flexibel i när du kan tänka dig att resa, och om du är intresserad av att hyra husbil under lågsäsong, då kan du vara mer spontan!

Roadtrip

2. Välj en husbil med rätt körkortsnivå

Många husbilar kan köras med B-körkort men inte riktigt alla, och därför är det viktigt att kontrollera att du hyr en husbil som du (eller någon i ditt resesällskap) har behörighet att köra. På B-körkort kan du köra husbilar som väger upp till 3,5 ton. Husbilar som är tyngre kräver C1-körkort förutom för dig som tagit ditt B-körkort före 1996 – du kan använda ditt vanliga körkort även för tyngre husbilar.

Swift Toscane

3. Välj en modell som passar för dina behov

Vilken husbil man ska välja beror förstås på vilka man är, vilka behov man har och vad man planerar att göra. Om du ska resa i ett kyligare land under vintermånaderna kan du till exempel behöva kolla att husbilen är vinterisolerad. Här är två saker som är viktiga att tänka på när du väljer modell:

 • Att husbilen har tillräckligt många sovplatser
 • Att husbilen har tillräckligt många bältade sittplatser (överensstämmer inte alltid med antalet sovplatser)

Du behöver också fundera över om du vill ha en större eller mindre modell. En större husbil ger mer utrymme invändigt, men kan samtidigt vara mer otymplig att köra och parkera. Om du tittar på mindre modeller kan du även välja mellan så kallade ”plåtisar” (husbilar i van-modell) eller så kallade ”campervans” (ombyggda vans med personlig touch).

Hyra husbil på Irland
Med hyrd liten plåtis på Irland

4. Kolla upp hur många mil som ingår

När du ska hyra husbil är det viktigt att kolla upp hur många mil som ingår, och vad uthyraren vill ha för överstigande mil. Om man ska köra långt kan det vara värt att välja en husbil som är lite dyrare, men har fler inkluderade mil.

Väg Schweiz

5. Kolla upp vad som gäller kring försäkring

När du ska hyra en husbil är det viktigt att ta reda på vad som gäller kring försäkring. Läs åtminstone igenom säljbladet för försäkringen, den tar upp de viktigaste punkterna. Här är några saker att kolla upp:

 • Täcks fordonet av plattformens försäkring?
 • Ingår väghjälp/assistans?
 • Hur hög är självrisken? Finns självriskreducering
vägassistans
Om husbilen krånglar på vägen är man glad för vägassistans

6. Undvik att bli lurad när du ska hyra husbil

I alla branscher där det finns pengar att hämta finns det också bedragare. Uthyrning av husbilar är inget undantag, och det har vid ett flertal tillfällen stått i tidningarna om bedrägerier i samband med husbilsuthyrning. Så här gör du för att undvika att bli lurad:

 • Använd en etablerad förmedlingstjänst som använder BankID på alla användare. Endast då är det tryggt att betala in pengar i förväg. Betala aldrig en hyra direkt till en uthyrare. 
 • Sköt all kontakt med uthyraren via förmedlingstjänsten på så sätt är det lättare att visa vad som kommits överens om ifall det skulle uppstå oklarheter.
Hyra husbil - tips kring säkerhet

7. Undvik att få skulden för skador på fordonet som inte är åsamkade av dig

När du hyr en husbil är det förstås möjligt att det finns redan existerande skador utvändigt eller invändigt. För att undvika att du ska få skulden för en skada som fanns redan innan husbilen kom i dina händer är det viktigt att göra en ordentlig dokumentation när du hämtar upp fordonet, innan du kör iväg.

Fotografera husbilen från alla vinklar, både utvändigt och invändigt, och filma gärna medan du går runt bilen. Detta underlättar ordentligt om något skulle hända. Se också till att testa grundläggande funktioner:

 • Funkar vattenpumpen?
 • Laddar batteriet?
 • Funkar spisen och kylen?

Sist men inte minst: Kolla igenom utrustningslistan och säkerställ att det utlovade utrustningen finns med och fungerar som den ska.

Hyra husbil

8. Packa rätt

För att veta vad du ska packa behöver du gå igenom uthyrarens utrustningslista, så att du vet vad som redan finns i husbilen. Om du är osäker så fråga! Kolla till exempel om lakan ingår eller inte. Det kan också vara bra att ta reda på hur många campingstolar som ingår.

För att veta var du kan stanna på natten är det bra att packa ner en förteckning över campingar eller ställplatser – eller ladda ner en app med sådan information, som till exempel ”Ställplatser” eller ”CamperContact”.

I övrigt behöver du förstås packa kläder för väder och utrustning för de aktiviteter du vill göra på din resa. Om du reser under lite kyligare lågsäsong kan det vara skönt att ha med ett par sköna raggsockor eller bekväma innetofflor. Om du tar med husbilen utomlands kan du behöva vissa dekaler eller säkerhetsutrustning, beroende på land. Kolla gärna vår fullständiga packningslista för husbilen.

Förvaring i husbil

9. Ta reda på hur husbilen fungerar

Om du aldrig rest med husbil tidigare är det en hel del som är nytt. Men även du som är van husbilsresenär kan behöva be uthyraren om en genomgång. Alla husbilar är olika och det är inte alltid lätt att veta var man hittar alla vred och inställningar. Be till exempel uthyraren att förevisa sådant som:

 • Vad som drivs på gasol respektive el
 • Hur värmesystemet fungerar
 • Hur man byter gasoltank
 • Hur man fyller på vatten
 • Hur man tömmer gråvatten och toalett

Tänk på att det är mycket information att komma ihåg. Fota eller filma gärna, eller hjälp minnet med några anteckningar. Var inte rädd att fråga en gång extra!

10 tips för dig som vill hyra husbil

10. Njut av resan!

Det allra sista tipset handlar om att njuta av resan! Med husbil kan du resa dit du vill och göra det du önskar. Ha kul! Utnyttja friheten och möjligheten av att kunna vakna upp där du vill!

Köpa eller hyra husbil

Fler tips för den som vill hyra husbil

Har du kanske fler tips och kloka råd till den som vill hyra husbil? Dela gärna med dig! Du kan också läsa en intervju med en hyrare på Housecars sida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev