Meny Stäng

Att göra i Prag – 30 tips på sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Prag? Vi har besökt Tjeckiens huvudstad flera gånger, och efter vårt senaste besök har vi nu ställt samman en lista med 30 tips på sevärdheter, aktiviteter och utflykter. Har du kanske fler tips på saker att göra i Prag?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Prag

Prag är en fantastisk historisk stad, till stora delar byggd mellan 1100-tal och 1700-tal. Stadens historiska centrum är upptaget på Unescos världsarvslista och det finns massor av vackra och mäktiga byggnader att imponeras av. Prag bjuder också på många andra upplevelser, i form av till exempel museer, teatrar, båtturer och food tours.

Göra i Prag

Prag ligger i Bohemia / Böhmen, väster om mittersta Tjeckien.

Göra i Prag

Det finns mycket att se och göra i Prag och vi bjuder nedan på våra 30 bästa tips.

1. Promenera över Karlsbron

Karlsbron, som går över floden Vltava (Moldau), är ett av Prags absolut mest kända byggnadsverk. Bron ersatte den tidigare Judithbron som rasade under högvattnet 1342, och fick på tjeckiska namnet Karluv Most, efter den dåvarande kungen Karl IV. Bron, som stod klar 1402, har 16 bågar och är 505 meter lång.

Göra i Prag

År 1648 utkämpades hårda strider på bron, mellan den svenska armén och befolkningen i den Gamla staden. Och ja, det var svenskarna som fick se sig besegrade …

Göra i Prag - Karlsbron

Bron får idag endast användas av fotgängare och pryds utmed långsidorna av 30 stora och imponerande helgonstatyer, som placerades här på 1700- och 1800-talet. En av statyerna är katolske prästen Johannes av Nepomuk som mördades av soldater, genom att kastas från bron den 20 maj 1393.

Bara att strosa över bron är en upplevelse, och om man vill få lite extra vy kan man ta sig upp i ett av brotornen (Gamla stans brotorn eller Lillsidans brotorn). Strax intill bron hittar du också det historiska museet Charles Bridge Museum. Här kan man lära sig mer om bron, och härifrån utgår också båtturer på floden.

Göra i Prag - Charles bridge museum

2. Upplev Gamla stan och torget vid Gamla stan

Att strosa runt i gamla stan (Staré Město) är en av de saker som man absolut måste göra i Prag. Centrum i den gamla stadedelen utgörs av torget Staroměstské nám, som är fritt från trafik och omgärdat av den ena historiska byggnaden efter den andra. Här hittar du bland annat Týnkyrkan, Kinský Palace, en staty över kyrkoreformatören Jan Hus och rådhuset med det astronomiska uret, men också restauranger och museer.

3. Beundra Týnkyrkan

Den imponerande Týnkyrkan (Týnský kostel) står i ena änden av Gamla stans torg, med sina två mäktiga torn som sticker upp. Týnkyrkan började byggas 1365 och blev klar 1435. Man får kika in mellan vissa klockslag, men det är inte tillåtet att fotografera.

I kyrkan ligger astronomen Tycho Brahe begravd, som föddes i Skåne, dåvarande Danmark, och vars museum du kan besöka på den skånska ön Ven. Att han ligger begravd här beror på att han flyttade till Prag. Det har spekulerats i om hans död berodde på kvicksilverförgiftning, men vid en gravöppning visade det sig att kvicksilverteorin inte kunde stämma.

Göra i Prag - Tynkyrkan

4. Fascineras av det astronomiska uret och utsikten vid Rådhuset

En av de allra största turistattraktionerna i Prag är rådhuset med det astronomiska uret (Pražský orloj). År 1410 konstruerade mäster Mikuláš of Kadaň tillsammans med Šindel detta ur. Varje hel timme samlas turister runt uret för att se det mekaniska spelet, som visar de tolv apostlarna.

Göra i Prag - astronomiska uret

Rådhuset, som är från år 1338, har också ett 69,5 meter högt klocktorn. Man kan antingen ta trapporna eller hissen högst upp, för en riktigt bra utsikt över staden. Man får dock vara beredd att vänta på sin tur för att ta det perfekta fotot. Det är många turister från hela världen som vill ta en selfie från den här platsen.

Unesco världsarv i Tjeckien - Pragtorget
Torget sett från Rådhuset, en vinter för några år sedan

5. Roa dig på Illusionsmuseet

Strax intill rådhuset och det astronomiska uret i Prag hittar du Illusionsmuseet, som bjuder på en annorlunda upplevelse. Här visas en rad målningar och konstverk som lurar ögat att tro att man ser något annat än det man egentligen ser. Ofta får man själv kliva in i ”bilden” och använda sin kamera för att se resultatet.

Göra i Prag - Illusionsmuseet

Bland annat kan man se en rad porträtt som gjorts av ”skräp”. När man tittar på skräphögarna från sidan ser man inget annat än en hög med gamla grejor, men om man kikar i exakt rätt vinkel träder ett porträtt fram. Vi tyckte att detta var ett underhållande museum, och dessutom har man fantastisk utsikt från fönstren över det astronomiska uret.

6. Våga dig in på sexleksaksmuseet

I närheten av rådhuset ligger också Sexleksaksmuseet, eller ”Sex Machines Museum” som det heter på engelska. Detta är ett museum för den som är intresserad av sexleksaker från olika kulturer och tidsepoker, och den som vill kan avsluta besöket med svartvit porrfilm från 1920-talet.

Detta museum är inte för de blyga, men uppenbarligen relativt populärt på kvällskvisten. Observera att våra foton är från museets snällare delar … De dildos du ser är förresten hantverksmässigt gjorda i tjeckiska glasbruk.

7. Upptäck Pragborgen och St Vituskatedralen

Den kända Pragborgen (Pražský hrad) är ett befäst slott som ligger på en höjd ovanför floden Vltava. Slottet började byggas år 870 och utvidgades under årens lopp. Här har kungarna av Böhmen, de tysk-romerska kejsarna samt Tjeckoslovakiens och Tjeckiens presidenter alla haft (och har!) sitt säte.

Borgen är imponerande i sin storlek och kan räknas till ett av världens största slott. Inne på området möts man av en rad olika byggnader, såsom kyrkor, palats, kloster och museer. Här finns till exempel det kungliga sommarpalatset med tillhörande trädgårdar och den charmiga Gyllene gatan (Zlatá ulička) där hantverkare och alkemister en gång bodde. En av de mest berömda invånarna på senare år var Franz Kafka, som under en period huserade i hus nummer 22.

Det bästa sättet att ta del av hela området är att köpa en kombinationsbiljett, och avsätta minst två timmar för besöket. Det är också fint att strosa på utsidan av muren, varifrån man har fantastisk utsikt över staden.

Göra i Prag - Pragborgen

Den 97 meter höga Sankt Vituskatedralen är Prags domkyrka och en av de mest pampiga byggnaderna på borgområdet. Katedralen är 124 meter lång, 60 meter bred och huvudtornet är 96,5 meter högt. Katedralen grundades runt år 930, och har därefter byggts på i omgångar.

Göra i Prag - Sankt Vituskatedralen

Katedralen kan besökas invändigt utan kostnad.

Göra i Prag - Sankt Vituskatedralen

8. Kika in i de fantastiska biblioteken vid Strahovs kloster

Strahovs kloster i Prag (Strahovský klášter) grundades 1140 och innefattar ett stort område med flera olika byggnader. Här finns bland annat en kyrka och en stor samling av gotisk konst från Centraleuropa. Här finns också två oerhört vackra bibliotek – den teologiska salen och den filosofiska salen.

Strahovs kloster

Som turist kan du välja att betala för att endast se biblioteken, eller för att både se biblioteken och konstsamlingen (The picture gallery). Observera att du inte får gå runt i biblioteken, utan endast kika in från ena kortsidan.

Strahovs kloster

9. Strosa på Lillsidan (Malá Strana)

Malá Strana är en stadsdel i Prag som på svenska kallas Lillsidan eller Lilla sidan, och på engelska Lesser Town. Stadsdelen ligger nedanför Pragborgen och Petrinkullen och fortsätter ner till floden Vltava. Denna del av staden är känd för vackra byggnader, fina gamla kyrkor och charmiga kvarter. Här finns gott om restauranger, barer och caféer och du hittar också flera museer.

Göra i Prag - Mala Strana

10. Andas ut i den ”hemliga” trädgården Vrtba Garden

Om du blir trött på stadens hetsiga tempo kan du leta upp någon av alla lugna parker. Vår favorit blev Vrtba Garden som ligger på Karmelitská 25 i Malá Strana. Man får betala ett inträde för att gå in här, men parken är verkligen fin, om än inte så stor. Den är byggd i flera etage, och när man kommer högst upp har man en fantastisk utsikt över Prag.

11. Fotografera dig vid John Lennon-muren

John Lennon-muren i Prag är en relativt modern sevärdhet. När John Lennon mördades 1980 började väggen fyllas med målningar och citat från John Lennons och Beatles musik. Muren ändras ständigt, när ny grafitti kommer till, så även om du sett den en gång så kommer den vara förändrad nästa gång du kommer hit. Muren hittas vid torget Velkopřevorské náměstí i stadsdelen Malá Strana (Lillsidan).

John Lennon Wall

12. Besök Kafka-museet

Författaren Franz Kafka (3 juli 1883 – 3 juni 1924) är ansedd som en av de stora författarna på 1900-talet. Romanerna ”Processen”, ”Slottet”, och ”Amerika/Den försvunne” gavs ut av bästa vännen Max Brods mot Kafkas vilja efter hans död. Kortromanen ”Förvandlingen” har kallats för världslitteraturens bästa novell och är känd för sin inledande mening: ”När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt”.

Franz Kafka Museum i Prag är ett av stadens kanske mest kända museer. Detta är ett mycket estetiskt museum som drar en in i en skruvad och mörk Kafkavärld. Vi kände dock att man kanske behöver ha någorlunda bra koll på Kafka innan besöket, för att kunna ta till sig museet på bästa sätt.

13. Passera genom Prags smalaste gata

Prags smalaste gata heter U Lužického semináře och hittas i stadsdelen Malá Strana. Gatan utgörs av en smal trappa som är inklämd mellan två byggnader, med trafikljus i båda ändarna för fotgängare.

Göra i Prag - smalaste gatan

14. Imponeras av Sankt Nikolauskyrkan i Malá Strana

Om du tycker om vackra kyrkor och klassisk konst kan du med fördel besöka Sankt Nikolauskyrkan (Kostel svatého Mikuláše) i stadsdelen Malá Strana. Detta är den mest kända barockkyrkan i Prag och dekorationerna och målningarna i kyrkan är fantastiska.

För att reda ut lite förvirring kan vi berätta att det finns ännu en kyrka i Prag med namnet Sankt Nikolauskyrkan, som ligger på torget i Gamla stan (Staré Město). Denna kyrka var inte öppen när vi var här.

15. Ta en härlig båttur på floden Vltava

Att ta en båttur på floden Vltava är en härlig sak att göra i Prag, som du inte vill missa. Det finns massor av olika båtturer att välja på. Du kan välja att tuffa fram i en liten båt eller ett större fartyg. Kanske passar en lunchkryssning, en middagskryssning eller jazzkryssning. Eller varför inte hyra en kajak eller trampbåt?

Göra i Prag - åk en båttur

16. Gå en guidad tur i Klementinum med dess bibliotek

Klementinum är ett stort historiskt komplex som du hittar i närheten av Karlsbron. Faktum är att detta byggnadskomplex är så stort att det tillhör Europas allra största. Klementinum har också en lång och rik historia och är en viktig plats när det kommer till kultur och kunskap.

Göra i Prag - Clementinum

Man kan gå en guidad tur som tar en med till det vackra barockbiblioteket, och därefter till det 68 meter höga astronomiska tornet, varifrån man har fin utsikt över Prags historiska centrum. Klementinums bibliotek är fantastiskt vackert och väl värt att se, även om man inte får gå in, utan får nöja sig med att kika in från ena kortsidan.

Göra i Prag - Clementinum

17. Kliv upp till toppen av Krutporten

Krutporten från 1475 är en av 13 portar in i det gamla Prag. Om du köper en biljett (eller använder Pragkortet som ger fritt inträde) kan du ta dig upp i tornet. På vägen finns en utställning över alla de ursprungliga tornen.

Göra i Prag - Krutporten

Det är sammanlagt 186 trappsteg att bestiga för att nå toppen. När du väl kommer upp har du en fantastisk utsikt över staden. Sugen på ännu fler torn? Utöver tornen vid Karlsbron och Rådhustornet kan du också ta dig upp i exempelvis Henry’s Tower.

Göra i Prag - utsikt från Krutporten

18. Förlora fotfästet på Museum of Senses

Museum of Senses bjuder på upplevelser som överraskar sinnena, i form av till exempel optiska illusioner. Man kan prova att ändra utseende med hjälp av olika speglar eller kliva in i rum som är sneda eller snurrar omkring dig. Som vuxen kändes det inte så nytt, men med barn i lämplig ålder kan det nog vara roligt. Museet ligger på Jindřišská 939/20 i Nové Město.

19. Besök Vaclavplatsen och Nationalmuseet

Václavplatsen (Václavské náměstí) är ett torg som liknar en boulevard i stadsdelen Nové Město i Prag. Det var på den här platsen som studenten Jan Palach tände eld på sig själv 1969 i protest mot den sovjetiska invasionen, vilket ledde till hans död några dagar senare.

Det var också här som en häftig demonstration 1989 slutligen ledde till sammetsrevolutionen (The Velvet Revolution) och till kommunismens fall. Vid Václavplatsen ligger också det pampiga Nationalmuseet (Národní Muzeum).

Nationalmuseum är ett pampigt museum som i första hand främjar vetenskap, kultur, konst och historia. Bara att gå i den vackra byggnaden är värt inträdet.

Göra i Prag - nationalmuseum

Vi kikade runt på några av utställningarna och fastnade framför allt om den som handlade om evolutionen. Fascinerande och snyggt!

Göra i Prag - Nationalmuseum

20. Följ med på guidad tur i Statsoperan

Prags operor och teatror är många gånger fantastiska byggnader med lång historia, och flera av dem erbjuder guidade visningar. Vi bokade in oss på en guidad visning på Statsoperan (State Opera), som ligger nära Vaclavplatsen. Den här operan öppnade första gången 1888, med en opera av Richard Wagner, och har under perioder fungerat som en självständig teater. Idag är teatern en del av Nationalteatern (Národní Divadlo).

21. Gå på teater eller opera

Det finns fantastiskt många teatrar och operor i Prag och utbudet för dig som vill se en föreställning är stort. Nationalteatern (Národní Divadlo) är kanske den mest kända och byggdes 1868-1881, för att den tjeckiska nationen skulle få en scen där man även spelade teater på tjeckiska, och inte bara på tyska. Idag ingår fler teatrar i samma organisation, vilket gör att man kan köpa biljetter till flera av stadens teatrar här.

Göra i Prag - Nationalteatern

En annan teater är Estates-teatern (ej att förväxla med Statsteatern) som är byggd 1781-1783 och ingår i Nationalteatern. Teatern visar balett, opera och drama, och har ett särskilt fokus på Wolfgang Amadeus Mozart.

Göra i Prag - Estates-teatern

Strax intill Nationalteatern ligger The New Stage / Laterna Magika, som har en helt annan och betydligt modernare design. Här visas bland annat föreställningar där man blandar skådespeleri med filmelement.

Ytterligare teaterupplevelser inkluderar Black Light Theater, en speciell sorts tjeckisk teater utan prat, men med ljusspel. Marionetteater är också en traditionell form av teater som brukar visas.

Göra i Prag - The New stage

22. Spana in det dansande huset

Det dansande huset (Tančící dům) är känt för sin mycket speciella och skruvade arkitektur. Huset, som stod färdigt 1996, ritades av den i Jugoslavien födde tjecken Vlado Milunić tillsammans med Frank Gehry. Från början skulle namnet vara ”Fred och Ginger” efter de berömda dansarna Fred Astaire och Ginger Rogers, men huset kallas nu rätt och slätt för Det dansande huset.

Dansande huset

23. Lär dig om historien vid Sankt Kyrillos och Sankt Methodios kyrka

Sankt Kyrillos och Sankt Methodios kyrka ruvar på en dramatisk historia, och i väggen finns ett litet minnesmärke av händelsen, tillsammans med flera kulhål. I kryptan ska dessutom finnas ett litet museum.

Efter ett attentatet mot Böhmen-Mährens nazistiske riksprotektor Reinhard Heydrich den 27 maj 1942 gömde sig attentatsmännen i kyrkans krypta. Gestapo letade länge utan framgång, men till slut avslöjade förrädaren Karel Čurda den 16 juni 1942, mot en belöning på 1 miljon riksmark, flera gömställen. Dessutom tvingades en familj, efter tortyr, uppge ytterligare gömställe.

Den 18 juni belägrade Gestapo kyrkan med 700 soldater, och alla sju attentatsmän dog. Förrädaren Karel Čurda hade fått ny identitet av tyskarna, men spårades och hängdes efter kriget för förräderi.

Sankt Kyrillos och Sankt Methodios kyrka

24. Ät middag i TV-tornet Žižkov

TV-tornet Žižkov ser ut som något från yttre rymden, och är dessutom dekorerat med tio jättebebisar skapade av konstnären David Černý. Tornet är 216 meter högt och bjuder på en fantastisk panoramautsikt över staden. Här hittar du den exklusiva restaurangen Oblaca, men även ”One Room Hotel”, ett hotell med endast ett rum på 68 meter över marken.

25. Njut av en tjeckisk öl på en ölhall

Om du gillar öl är Prag (och övriga Tjeckien) rena himmelriket. Ölen är både smakrik och mycket prisvärd, och det finns lokala bryggerier precis överallt. Det finns också gott om klassiska ölhallar, dit man kommer för att dricka öl, älta problem och kanske äta en enkel matbit. Prova till exempel Lokál, som vuxit till en liten kedja. Du hittar en av restaurangerna på Dlouhá 33.

26. Prova traditionell tjeckisk mat

En sak du inte vill missa att göra i Prag är att prova traditionell tjeckisk husmanskost. I Tjeckien äter man mycket kött, och det är vanligt att servera maträtten tillsammans med knödel eller potatis i någon form.

Klassiska rätter innefattar till exempel gulash, fläsklägg, biff, schnitzel, anka, friterad ost och halušky dumplings (vilket egentligen är Slovakiens nationalrätt). Det är också vanligt att äta olika sorters soppor.

27. Slappna av på ölspa

En lite annorlunda sak att göra i Prag är att besöka ett ölspa. På det här sättet kan man njuta av ölen både utvärtes och invärtes, även om ölen man badar i vanligtvis består av extrakt. Efter badet får man vila en stund, självklart fortfarande tillsammans med en öl.

Badandet anses kunnda lindra allt från psoriasis och celluliter till stress, men oavsett om man tror på ölens hälsobringande effekter eller inte så är det en avkopplande upplevelse.

Göra i Prag - ölspa

28. Mumsa i dig en trdelnik

Trdelnik eller trdlo är ett bakverk som också kan kallas ”chimneycake” (skorstenskaka). Bakverket görs genom att deg rullas runt en stång och sedan grillas. Traditionellt har man ätit det här bakverket i Slovakien och i den del av Tjeckien som heter Moravia / Mähren. Idag serveras delikatessen i varje gathörn i Prag till turister, gärna tillsammans med glass, grädde, bär, nötter eller vad man önskar. Gott och mycket mäktigt!

Göra i Prag - äta trdelnik

29. Häng med på en food tour

Ett trevligt sätt att upptäcka och lära sig mer om matkulturen är att hänga med på en food tour. Vi följde med ”Taste of Prague” till tre restauranger i Prag och en vinkällare, under loppet av fyra timmar. Intressant, trevligt och gott!

Göra i Prag - food tour

30. Se konst av David Černý

David Černý (född 1967) är en tjeckisk skulptör vars verk kan ses på flera platser i Prag. Bland annat är han känd för de krypande jättebebisar som man till exempel kan se på ön Kampa. Han är också mannen bakom statyn ”Piss”, som finns framför Kafkamuseet.

Krypande bebisar

Mer att göra i Prag för dig som gillar historia

För dig som gillar historia finns det förstås ännu mer att göra i Prag, utöver våra tips. Här är ytterligare några förslag:

 • Gammalnya synagogan är den äldsta synagogan i Europa, byggd runt 1270. Här verkade Rabbi Jehuda Löw ben Bezalel, känd som skaparen av Golem. (Červená, Josefov)
 • Judiska kvarteren, Josefov, har en lång historia och rymmer Judiska begravningsplatsen och Gammalnya synagogan.
 • KGB Museum berättar om den kommunistiska tiden i Tjeckien. (Vlašská 591/13, Malá Strana)
 • Museum of Alchemy (Speculum Alchemiae) om vetenskap och mysticism från förr. (Haštalská 1, Staré Město)
 • National Technical Museum är ett museum om teknikhistoria. (Kostelní 1320/42)
 • Tortyrmuseum visar upp allehanda tortyrredskap och tortyrmetoder från medeltiden. (Celetná 558, Staré Město)
 • Vyšehrad är en historisk fästning i Prag. (V Pevnosti 159/5b, Vyšehrad)
Göra i Prag

Mer att göra i Prag för dig som gillar kultur

Det finns också mer att göra i Prag för dig som är intresserad av konst, musik och andra kulturella aktiviteter. Här är några tips:

 • Central Gallery ligger i Týnkyrkan och visar verk av Salvador Dalí, Andy Warhol och Alfons Mucha. (Staroměstské nám. 15, Staré Město)
 • Lucerna-palatset är en vacker jugendbyggnad från 1920-talet med bio, bar, festlokal med mera. (Štěpánská 61, Nové Město)
 • Marionetteater är stort i Tjeckien. Pjäser brukar spelas på Nationella marionetteatern och flera butiker säljer dockor.
 • Municipal House (Folkets hus / Kommunhuset) är ett vackert hus, som visas upp under guidade turer. (Náměstí Republiky 5, Staré Město)
 • Museum Kampa är ett museum över modern konst. (U Sovových mlýnů 2, Malá Strana)
 • Nationalgalleriet i Prag är ett konstgalleri med samlingar på flera platser i staden.
 • Tjeckiska musikmuseet är ett museum om musikhistoria.  (Karmelitská 2/4, Malá Strana)
Göra i Prag

Mer att göra i Prag för dig som gillar mat och shopping

Gillar du mat och shopping? Då hittar du också mer att göra i Prag. Här är en liten lista med ytterligare tips:

 • Gingerbred Museum är ett museum (och en butik!) för alla som gillar pepparkakor. (Nerudova 254/9, Malá Strana)
 • Glas från Crystal Valley i norra Tjeckien är ett känt och uppskattat hantverk, som säljs på många ställen i staden.
 • Julmarknaden i Prag räknas som en av Europas allra bästa. Läs gärna om vårt besök på julmarknaden för några år sedan.
 • Marknaden i Holešovice (The Prague Market) är en stor marknad med mat, kläder och annat. (Bubenské nábř. 306, Holešovice)
Dekorerade pepparkakor

Mer att göra i Prag för dig som gillar natur och lugn

Om du söker ”riktig” natur är det förstås bäst att söka sig lite utanför staden, men även centrala Prag kan bjuda på rofyllda oaser i olika former.

 • Havličkový Sady är en fin park inspirerad av italiensk renässans.
 • Petrinkullen är en oas mitt i staden, med Petrintornet, Spegellabyrinten samt Petrinkullens trädgårdar.
 • Wallensteinträdgården (Valdštejnská zahrada) är en barockträdgård vid Wallensteinpalatset i Prag.

Mer att göra i Prag för dig som reser med barn

För dig som reser med barn har vi också samlat ytterligare några tips på saker att göra i Prag. Håll till godo!

 • Bergbanan till Petrinkullen kan vara ett äventyr. På kullen väntar torn, labyrint och trädgårdar.
 • Crocodile Zoo visar upp olika sorters alligatorer och krokodiler. (Tusarova 1548/39, Holešovice)
 • Legomuseet är världens största, med över 3000 modeller. (Národní 31, Nové Město)
 • Gallery Of Steel Figures visar figurer från filmer och serieteckningar. (28. Října 377/13, Staré Město)
 • Prague Planetarium visar en projicerad stjärnhimmel på en kupol som är en av de största i världen (Královská obora 233, Holešovice)
 • Prag Zoo visar upp djur från hela världen. (U Trojského zámku 120/3)
 • Trampbåt på floden Vltava.
Göra i Prag

Få rabatt på saker att göra i Prag med Prague Card

Prage Card (eller CoolPass som det verkar heta på den nya webbplatsen) är ett kort som ger fritt inträde eller rabatt på en stor mängd sevärdheter och aktiviteter i Prag, men långt ifrån alla.

Om det lönar sig att köpa kortet eller inte? Det beror helt på vad du planerar att göra! För att veta om det lönar sig för just dig får du gå in och kika på om just de aktiviteter du vill göra är inkluderade och hur stor rabatten är.

Pragkortet - Coolpass

Var kan man bo i Prag?

Om du kommer med husbil eller vill campa på annat sätt finns flera campingar att välja på. Vi har stått på Camping Sokol, varifrån man kan ta buss in till stan. Andra campingar är Triocamp Prague och Praguecamp. Du hittar campingar i Tjeckien på camp.cz, samt förstås i olika appar.

Vill du hellre bo på hotell finns det förstås många sådana att välja på. Vi har till exempel hört gott om Vienna House Andel’s. Själva bodde vi denna gång på Design Hotel Neruda, ett litet trevligt hotell med perfekt läge på en charmig gata nära Pragborgen.

Boende i Prag

Hotellet var snyggt och fräscht. Vi hade ett mysigt rum där vi trivdes mycket bra, och vi var också nöjda med frukosten. Den var lagom stor, fräsch och varierade dag från dag, vilket var trevligt.

Mer att göra i Prag med omnejd – fem utflykter

Om du har lite mer tid på dig kan du utöver att göra saker i Prag ta dig iväg på olika utflykter. Här hittar du ett antal utflyktstips

Att göra i Prag – utflyktstips 1: Kutna Hora

Staden Kutna Hora ligger sju mil öster om Prag och är upptagen på Unescos världsarvslista på grund av sin arkitektur. På medeltiden var staden centrum för en blomstrande silvergruvsindustri och idag är den känd för sina byggnader och kyrkor – inte minst skelettkyrkan i Sedlec, som är dekorerad med ben från 40 000 människor. Restid med bil: cirka 1 h och 10 min.

Santa Barbara Tjeckien

Att göra i Prag – utflyktstips 2: Slottet Liblice

Liblice slott ligger drygt fyra mil norr om Prag, och är ett vackert slott som fungerar som hotell, restaurang och spa. Här kan man spendera något avkopplande dygn med god mat och sköna spaupplevelser. Restid med bil: cirka 50 min.

Libice slott

Att göra i Prag – utflyktstips 3: Skogsslottet Konopiště 

Skogsslottet Konopiště ligger fyra mil söder om Prag. Trots att slottet är pampigt ligger det väl gömt i skogen. Väl framme möts man av både hjortar och påfåglar. Slottet omges också av vackra trädgårdar och statyer, och det är också möjligt att boka in sig på guidning på engelska inuti slottet. Restid med bil: cirka 40 min.

Skogsslottet Konopiště

Att göra i Prag – utflyktstips 4: Terezin och Litomerice

Terezin (Therezienstadt på tyska) ligger drygt sex mil nordväst om Prag, och den lilla staden Litoměřice ligger strax bortanför. Terezin är mest känt som fruktat koncentrationsläger från Andra världskriget och ett besök kan kännas intressant och viktigt, om än tungt. Litoměřice bjuder istället på trevliga kvarter och ett fint slott. Restid med bil: cirka 1 h.

Theresienstadt

Att göra i Prag – utflyktstips 5: Liberec

Liberec är den femte största staden i Tjeckien och bjuder på vackra historiska byggnader. I området runt omkring kan man uppleva dramatisk natur, med berg som till exempel berget Ještěd. Här finns också gott om bryggerier och produktion av konstnärligt och hantverksmässigt glas. Restid med bil: cirka 1 h och 30 min.

Liberic

Att göra i Prag – på film

Mer att se och göra i närheten

Nedan hittar du ännu fler tips, på saker att se och göra runt om i Tjeckien.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Prag?

Har du fler tips på saker att göra i Prag? Berätta gärna!

Fakta om Prag

 • Land: Tjeckien
 • Område: Bohemia / Böhmen
 • Region: Prag
 • Invånare: Drygt 1,3 miljoner (2019)

Resa till Prag

 • Flyg: Man kan flyga direkt från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Prag och flygresan tar knappt två timmar. Man kan till exempel flyga med Czech Airlines, SAS, Ryanair eller Norwegian.
 • Bil: För att köra bil från Sverige till Prag kan man till exempel ta färja från Ystad till Sassnitz. Bilresan från Sassnitz tar cirka 7 h och 30 minuter, utan pauser.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev