Meny Stäng

Ostrava i Tjeckien – 13 tips på saker att se och göra

Ostrava, som ligger i östra Tjeckien, är en stad som berättar om gruv- och industrihistoria, om kol och stål och masugnar. Men här hittar du också härlig natur, intressanta museer och en färgstark musikfestival. Vi har besökt Ostrava två gånger, och i dag delar vi med oss av våra bästa tips på saker att se och göra.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ostrava i Tjeckien

På 1700-talet hittade man stora mängder kol i Ostrava, vilket gjorde staden till en industristad. Gruvverksamheten upphörde i huvudsak 1994, även om det fortfarande finns stålproduktion och gruvdrift i närliggande områden. 

Ostrava i Tjeckien

Det finns vackra områden i Ostrava, men det finns också grå betonghus och hus som väntar på att rustas upp och se bättre dagar. Samtidigt har staden sin charm, med restauranger, pubar och street art. Om man frågar lokalborna? Ja, då är naturen det allra bästa! Enligt vår guide älskar Ostrava-borna naturen och bergen, och många har sommarhus på landet dit de åker när de är lediga.

Ostrava i Tjeckien

Ostrava ligger i östra Tjeckien, knappt två timmar sydväst om Krakow med bil.

1. Se utsikten från tornet i Ostravas nya stadshus

Det nya stadshuset i Ostrava, byggt mellan 1925 och 1930 är det största stadshuset i Tjeckien, och det 85,6 meter höga stadshustornet är landets högsta stadshustorn. Stadshuset är värt att se både för sin mäktiga arkitektur, och för att ta sig upp och få utsikt från tornet.

Stadshuset i Ostrava

Tornets utsiktspunkt ligger på 73 meters höjd och här har man bra utsikt över staden i alla riktningar.

2. Åk Paternoster-hiss i det nya stadshuset

En annan sak man kan göra i det nya stadshuset är att provåka den speciella Paternoster-hissen. Man behöver inte ta denna för att komma till utsiktstornet dock, så åkturen är helt frivillig. Nå, vad är en paternosterhiss? Ja, det är en hiss utan dörrar som rullar kontinuerligt, och så får man hoppa på och av ”i farten”.

3. Strosa på torget vid det gamla stadshuset

Om man gillar klassiskt vackra städer så gillar man torget Masaryk och det gamla stadshuset i Ostrava. Den här delen av staden är riktigt charmig.

Ostrava i Tjeckien

4. Gå en guidad stadsvandring

Om du har möjlighet så är det förstås alltid intressant att gå en guidad stadsvandring. Vi promenerade runt med en guide, och då upptäcker man saker som man aldrig skulle ha upptäckt på egen hand.

Ostrava i Tjeckien

Till exempel fick vår guide oss att vända blickarna neråt, för att se minnemärken över judar som deporterats under Andra världskriget.

Ostrava

5. Kolla in kyrkor

Om du gillar kyrkor så finns det självklart ett gäng att kolla in i Ostrava. Vi såg bland annat The Roman Catholic Parish of Ostrava (beige kyrka), The Evangelical Church of Christ (tegelkyrka) och Church of Saint Wenceslaus (vit kyrka).

WIFI.se

6. Promenera längs (eller paddla i) floden Ostravice

Floden Ostravice flyter genom Ostrava, och längs med floden går fina promenadvägar. Den här gången nöjde vi oss med promenader, men vid ett tidigare besök har vi faktiskt åkt gummibåt här!

Floden Ostravice

Man kan antingen paddla kanot eller gummibåt, och vid vårt förra besök hade vi riktigt kul tillsammans med ett gäng europeiska journalister.

Båttur Ostravice
De tyska journalisterna tyckte att Peter såg ut som Crocodile Dundee …
Båttur Ostrava

7. Upplev industriområdet Dolni Vitkovice och Bolt Tower

En av de allra mest intressanta sevärdheterna i Ostrava är industriområdet Dolni Vitkovice, där man också hittar utsiktstornet Bolt Tower. Här jobbade man en gång i tiden med stål och järn, vid de stora masugnarna. Idag kan man gå guidade turer i den speciella miljön och ta sig högst upp i Bolt Tower, där det finns både restaurang och utsikt.

Dolni Vitkovice

8. Delta i musikfestivalen Colours of Ostrava

Om du kommer rätt helg i juli (och om det inte är coronapandemi) kan du uppleva en musikfestival i den coola industrimiljön vid Dolni Vitkovice. Vi var här sommaren 2016, och det var en riktigt häftig upplevelse.

Colours of Ostrava

9. Lär dig om natur och teknik på Science and Technology Centrum

Precis intill industriområdet Dolni Vitkovice ligger museet och upplevelsecentret Science and Technology Centrum. Det ligger faktiskt så när att man ser industriområdet spegla sig i fasaden, och så att man kan sitta på terrassen och titta på gamla industribyggnader.

Museum i Ostrava
Science and Technology centrum i Ostrava

Det är gratis att besöka Science and Technology Centrum, och museet är stort med många interaktiva avdelningar. Allra mest behållning av besöket får man nog om man har barn eller ungdomar med sig. Men även för oss var det förstås intressant att gissa vilken penis som tillhörde vilket djur …!

10. Besök gruvmuseet Landek Park

Ett annat museum som är intressant är gruvmuseet Landek Park. Här får man gå ner i gruvgångar, och lära sig om livet som gruvarbetare förr i tiden. Om du kommer med husbil kan du för övrigt stanna på campingen som ligger precis intill.

Landek Park

11. Njut av mat och dryck

När man är i Tjeckien vill man förstås njuta av tjeckisk öl, och det finns gott om populära ölkrogar. Förra gången vi var i Ostrava åt vi också riktigt goda hamburgare på en restaurang med namnet Hogo Fogo Bistro.

Krog i Ostrava

Även om man kanske främst tänker på öl i samband med Tjeckien så provade vi en helt annan dryck, nämligen burcák. Detta är ett ungt delvis fermenterat vin från området Moravia i Tjeckien, som endast dricks en viss tid på året. Vi gick in i en liten vinbutik där det stod ”Vinotéka vinný sklep u kusaly” på skylten, och bad om att få köpa en flaska rött och en flaska vitt av denna specialitet.

Vinotek i Ostrava

Damen i butiken fyllde två flaskor åt oss och berättade att vinet ska drickas relativt snart efter att man köpt det, och att man måste vara lite försiktig när man öppnar så det inte sprutar ut åt alla håll. Hur det smakade? Fruktigt och gott! Inte som en måltidsdryck riktigt, utan mer som cider.

Provning

12. Ta dig ut till naturen i närområdet

Som vi berättat tidigare så älskar tjeckerna sin natur. Så fort de blir lediga åker de ut till sommarstugor och naturområden. Och man tar väl seden dit man kommer, eller hur? Här är tips på tre utflykter för att njuta av naturen.

Prosper Golf Resort Celadna och sjön Olesna

Gillar du att spela golf, eller kanske att rida? Då kan du ta dig till Prosper Golf resort Celadna, som ligger en halvtimme söder om Ostrava med bil. Här hittar du en fin golfresort omgiven av ett vackert landskap. På vägen tillbaka till Ostrava kan du stanna vid den fina sjön Olesna, där du hittar camping, restauranger och båtuthyrning.

Golf i Tjeckien

Trädtoppsbana vid Pustevny och Stezka Valaska

En annan härlig naturupplevelse är att ta dig till trädtoppsbanan vid Stezka Valaska i bergskedjan Beskiderna. Du tar dig till Pustevny, som ligger en dryg timme söder om Ostrava. Väl framme kan du ta lift upp på berget, där du bland annat hittar den härliga trädtoppsbanan.

Berget Praděd i bergskedjan Hrubý Jeseník

Om du vill göra en lite längre utflykt kan du ta dig till berget Praděd, som ligger två timmar nordväst om Ostrava med bil. Toppen är 1492 meter hög och det är populärt att ta sig upp med en kombination av buss och vandring. Högst upp ligger en toppstuga och en variant är att ta sig ner för berget på scooter.

13. Gör en utflykt till kultur och städer i närområdet

Om du inte bara vill uppleva natur utan också kultur finns det också en hel del intressanta utflykter att göra, med utgångspunkt i Ostrava. Här är tre förslag.

Friluftsmuseet Wallachian Open Air museum

Friluftsmuseet Wallachian Open Air Museum ligger nära Pustevny, cirka en timme söder om Ostrava med bil. Det stora museet, som i folkmun kallas ”Skansen”, visar upp mer än 100 år gamla byggnader, inredning och fortfarande fungerande kvarnar och verkstäder från östra Tjeckien. Överraskande fint och intressant!

Byn Štramberk

Štramberk är en mysig liten by i östra Tjeckien, med en gammal borg och små färgglada hus som klättrar uppför en kulle. Här kan man bland annat besöka Šipka-grottan där man år 1880 hittade en käke från ett neandertalsbarn, dricka lokalproducerat öl och äta ”Štramberks öron” – ett bakverk som påminner om en våldsam tid i historien då tatarerna sparade avhuggna öron från människor de dödat.

Štramberk

Olomouc

Sist men inte minst vill vi tipsa om staden Olomouc, som ligger en dryg timme väster om Ostrava med bil. Olomouc är en studentstad med skön stämning och ett vackert torg med ett mycket speciellt klockspel, där kommunistregimen en gång i tiden låtit byta ut änglarna mot arbetare …

olomouc Tjeckien

Mer att se och göra i Ostrava

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Ostrava, utöver våra tips. Här är några fler förslag:

 • Michalgruvan, med gruvmusem
 • Ostrava zoo
 • Slottet Silesian Ostrava Castle
 • Dinopark – den största dinosaurieparken i Tjeckien
 • Ema slag-heap
 • Gallery of Fine Arts
 • Ostrava Planetarium
 • Shopping i gallerian Karolina
 • Natur vid berget Prašivá i bergskedjan Beskiderna

Var kan man bo i Ostrava?

Det finns förstås många olika hotell i Ostrava att välja bland. Vi har dock bara bott på hotell i Ostrava en gång, och eftersom det var under den populära musikfestivalen ”Colours of Ostrava” var det relativt svårt att hitta lediga rum. Den gången hamnade vi på det lilla hotellet Garni, som låg en liten bit utanför centrala stan.

Campingar i och runt Ostrava

Den här gången reste vi med husbil och hann testa några olika campingar. Den mest centrala campingen i Ostrava är Landek Park. Övriga campingar ligger runt om i regionen, och kan passa bra när man gör utflykter.

 • Camping Landek Park, Ostrava – Precis intill gruvmuseet Landek Park, cykelavstånd till Ostrava.
 • Camp U Kateriny, Štramberk – Bra läge för att besöka byn Štramberk.
 • Camp Olesna, Frydek-Mistek – Fint läge vid sjön Olesna, intill restauranger, båtuthyrning med mera.
 • Camp Koprivna, Mala Moravka – Bra camping vid resort med skidbacke, mountainbiking och möjlighet att besöka berget Praděd.
Camping Landek Park
Camping Landek Park i Tjeckien

Ännu mer att se och göra i Tjeckien

Det finns förstås ännu mer att se och uppleva runt om i Tjeckien. Nedan hittar du massor av reportage med tips och inspiration.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Ännu fler tips på saker att göra i Ostrava?

Har du varit i Ostrava i Tjeckien? Hur var din upplevelse?

Fakta om Ostrava i Tjeckien

 • Land: Tjeckien
 • Indelning: Mähren-Schlesien
 • Läge: Östra Tjeckien
 • Flod: Ostravice
 • Folkmängd: Cirka 289 000 (2018)
 • Läs mer: Du hittar mer info på Visit Ostravas webbsida

Resa till Ostrava

 • Flyg: Flyg till Prag och fortsätt därefter med tåg till Ostrava.
 • Tåg: Tåg från Prag till Ostrava tar cirka 3,5 timme. Tågen är bekväma med WiFi och försäljning av mat och dryck.
 • Bil: Det tar 7 h 45 minuter att köra från Rostock, om man räknar ren körsträcka. Det tar cirka 6 timmar att köra från Gdansk.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev