Meny Stäng

Golf i Tjeckien – och camping vid sjön Olesna

Nu har vi spelat golf i Tjeckien, och det var faktiskt första gången vi spelade golf någonsin. Väldigt roligt att prova! Efteråt blev det en avslappnad eftermiddag och kväll på Camp Olesna vid sjön Olesna. Skön semesterstämning i den 28-gradiga värmen!

Golf i Tjeckien – Prosper Golf Resort Celadna

Dags för golf i Tjeckien! Vi gör denna del av resan i samarbete med Czech Tourism. Vi reser med med egen husbil och planerar en stor del av resan själva, men samarbetet innebär bland annat att Tjeckiens turistbyrå plockat fram ett antal aktiviteter åt oss. Det vi älskar med detta är att vi kommer oss för att testa en del grejor som vi aldrig skulle ha testat annars … som golf!

Vi rullade med husbilen till Prosper Golf Resort i Celadna, som visade sig ligga fantastiskt fint omgivet av höga berg. Golfresorten ligger strax söder om Ostrava, i östra Tjeckien.

Golf i Tjeckien – för två nybörjare

Ingen av oss har golfat förut. Jag (Helena) har inget bollsinne alls och Peter har varit rädd för att ”fastna”. Han har en historia av att bli fast i sporter som pilkastning och tennis, och tycker inte att han har tid att fastna i golf. Därför har han inte ens testat, haha. Men nu var det dags!

Eftersom vi aldrig golfat förut är vi helt fel personer att jämföra golfresorten med andra golfresorter. I våra ögon var det i alla fall väldigt fint med stora gröna golfbanor, sjöar, omgivande berg och en modern huvudbyggnad med restaurang, butik och engelsktalande personal (se mer på golfresortens webbsida). Dags att golfa!

Eftersom vi är nybörjare gick vi inte någon hel bana, utan övade på driving range. Vi hämtade ut 50 bollar i en korg för att övningsslå. Alltså, det är ju jättesvårt att träffa lagom hårt och slå i rätt riktning! Men, visst var det roligt att prova!

Peter spelqr golf i Tjeckien
Helena spelar golf i Tjeckien

Spahotell och hästgård

Precis intill golfbanan ligger också en hästgård och ett spahotell. Båda ser nya och moderna ut, och ligger vackert. Här skulle vi gärna vilja rida! Om man vill utnjyttja spaet fullt ut måste man bo på hotellet. Massage kan man däremot boka oavsett om man bor på hotellet eller inte.

Golf i Tjeckien samt spahotell och hästgård

Sjön Olesna

När vi golfat klart styrde vi kosan mot Camp Olesna, som ligger vid sjön med samma namn. Från golfresorten var det bra drygt 20 minuters körning.

Sjön Olesna

Sjön Olesna ligger strax intill Frýdek-Místek, söder om Ostrava i östra Tjeckien.

Semesterfeeling vid sjön Olesna

Vi hade tur med vädret, det kan man inte sticka under stol med. När vi kom till sjön Olesna var det 28 plusgrader och strålande sol, trots att det redan var mitten av september. Sjön låg lockande och människor promenerade runt i shorts och badkläder, gled runt i små båtar eller satt på uteserveringarna i området.

Sjön Olesna

Om man vill kan man hyra trampbåt eller andra små fritidsbåtar, eller kanske paddla runt på Stand Up Paddle board (SUP), vilket vi såg flera som gjorde.

Sjön Olesna

I området runt sjön hittar man också gott om andra aktiviteter: tennis, uthyrning av fyrhjulingar och rullskridskor, bowling, lekplats, restauranger, glasskiosker och allt möjligt annat. Här hittar du också Olesna Aquapark, med vattenrutschbanor och både inomhus- och utomhuspooler.

En sak som vi reagerade på var att väldigt många människor swischade förbi på rullskridskor. Det verkar verkligen vara oerhört populärt. Vi såg till och med unga mammor som rullade fram och puttade barnvagnen framför sig.

Rullskridskor runt sjön Oleska

Med husbil på Camp Olesna

Camp Olesna är en camping som ligger precis intill sjön Olesna. Hit kan man komma med husbil, husvagn eller tält. Platserna på gräset sluttar mycket, så vi ställde oss på asfaltsgången ovanför. I övrigt är servicen mycket bra med elstolpar i tydliga rader, soptömning och nära till sjö och restauranger.

Med husbil på Campo olesna

Toaletter och duschar är mycket moderna och ligger i små söta hus. Innanför det vita staketet kan man tömma toatanken i en modern och fräsch anläggning.

Service på camp Olesna

Cykeltur runt sjön Olesna

Vi hade en fantastiskt fin eftermiddag och kväll på Camp Olesna och bestämde oss för att cykla runt sjön nästa morgon. Snacka om att vi blev förvånade när sommarhettan plötsligt svalnat av, men det var nästan så att det var lite skönt. Sträckan runt sjön är 2 kilometer, så det blev en lätt och uppfriskande morgontur. Sedan fortsatte äventyret i östra Tjeckien!

Cykeltur runt sjön Olesna
Olesna i Tjeckien
Cykeltur runt sjön Olesna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev