Meny Stäng

Vandring i Bohemian Switzerland i Tjeckien

Vi har gjort en vandring i Bohemian Switzerland i Tjeckien, som var otroligt fin. Det här området bjuder på fantastiska bergsformationer och på platsen där vi vandrade, vid Jetřichovice, finns dramatiska utsiktplatser.

Vandring i Bohemian Switzerland

Bohemian Switzerland (eller Böhmiska Schweiz) är en stor nationalpark som ligger i den norra delen av Tjeckien, mot gränsen till Tyskland. I Tyskland fortsätter naturområdet, och där heter det Saxiska Schweiz.

Den vandring i Bohemian Switzerland som vi gjorde startade i Jetřichovice, som ligger cirka två mil nordost om staden Děčín, och cirka 12 mil norr om huvudstaden Prag.

Start i Jetřichovice

Vi körde husbilen till Jetřichovice och parkerade på parkeringsplatsen ”Placené parkoviště”. Härifrån var det bara en kort bit fram till skogen, där vi startade vår vandring. Vi väntade ut det häftigaste regnet och gav oss sedan av …

Vi hade fått en karta på campingen Kemp Děčín som vi följde. Om du vill gå samma vandring kan vi tipsa om att du precis där skogen börjar ska välja den lite bredare gångvägen som går åt vänster, istället för att gå rakt in i skogen.

Vandring i Bohemian Switzerland

Det hade regnat häftigt och var väldigt blött i skogen när vi började vandra. Det gjorde å andra sidan att de gröna vackra färgerna nästan blev ännu grönare.

Efter en lång rad stentrappor uppför (som vanligt i dessa bergstrakter) kunde vi njuta av plan mark, vacker lövskog och dramatiska klippformationer.

Då och då längs vandringen kommer ännu fler trappor, särskilt om man vill ta sig till någon av utsiktspunkterna. Och det vill man ju!

Puh vad svettiga vi blev! Men det var det värt! När man plötsligt står på någon av utsiktsplatserna är vyerna helt fantastiska. Man kan stå här länge och bara blicka ut över vidderna.

Nyhetsbrev

Upp till en av topparna

På flera av topparna finns utsiktplatser, och som vi förstod det har dessa platser tidigare fungerat som utkikstorn, för att spana efter begynnande skogsbränder. På en av platserna har man för något år sedan byggt en ny och väldigt fin utsiktplats, och denna ville vi förstås besöka!

Det blev, förstås, en lång rad trappor uppför. Vi gick båda tillsammans nästan hela vägen. Den sista trappan hoppade jag (höjdrädda Helena) över, eftersom jag tyckte att det var för högt och brant. Men det var förstås lite synd, för det var en fantastisk vy Peter fick där uppe …!

Vilket otroligt fint utsiktstorn de byggt på toppen! Och vilken utsikt!

I varje riktning kan man blicka ut över den fantastiska naturen i Bohemian Switzerland.

Film från vandringen i Bohemian Switzerland

Var kan man campa med husbil eller husvagn?

Så, var kan man då övernatta med husbil eller husvagn? Vi stod på Kemp Děčín, och kan varmt rekommendera detta ställe! Detta är en citycamping med avslappnad atmosfär, mitt i centrala Děčín.

Sven, som driver stället, vill inte att det ska vara bara en camping, utan kanske främst en startpunkt för olika äventyr. Här kan man hyra cyklar eller kanot, eller ge sig ut på äventyr med klättring, forsränning, scooter, båtturer och allt möjligt annat. Campingen, och deras företag Active Point, hjälper till med alla arrangemang.

Det finns också en liten bar och restaurang. När vi kom hit hade vår gasol precis tagit slut, och vi hade inte ännu hunnit köpa en elektrisk spisplatta, så vi åt alla våra måltider här. Vi var supernöjda med allt från frukost till middag, och fick till och med möjlighet till ölprovning av lokala ölsorter!

Mer att se och göra i närheten

Sa vi att Bohemian Switzerland är en stor nationalpark och att det är väldigt underbart att vandra där. Det finns mycket mer att se och göra, och flera av äventyren kan du göra just med utgångspunkt från Kemp Děčín.

Vi kan bland annat rekommendera att ta en båttur längs floden Elbe och att Tisa i Tjeckien – inspelningsplats för Narnia är fint att vandra i där man bland annat har spelat in scener för Narnia. I norra Tjeckien kan vi också tipsa om att upptäcka Kristalldalen, som bjuder på glaskonst, natur och bryggerier.

Tjeckien
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden

Har du någonsin vandrat i Bohemian Switzerland

Har du gjort någon vandring i nationalparken Bohemian Switzerland? Eller har du kanske vandrat i Saxiska Schweiz, på den tyska sidan om gränsen?

Fakta om vandringen i Bohemian Switzerland

  • Startpunkt: Jetřichovice, parkeringsplatsen ”Placené parkoviště”
  • Kommun: Okres Děčín
  • Län: Ústí nad Labem
  • Region: Bohemia (Böhmen)
  • Land: Tjeckien
  • Läge: Cirka 12 mil norr om Prag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev