Meny Stäng

Becherovka i Karlovy Vary – och en tjeckisk måltid

Annons
I samarbete med Czech Tourism

Känner du till Becherovka, och har du kanske till och med smakat? Den tjeckiska spritdrycken tillverkas i Karlovy Vary och vi har besökt museet och gjort en provning. På kvällen blev det en traditionell tjeckisk måltid i restaurangen som ligger strax intill.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sprittema på bloggen?

Visst är det lustigt hur saker sammanfaller ibland? Just nu kan det kanske förefalla som att vi har ett sprittema här på FREEDOMtravel, men det är helt oavsiktligt. Vi besökte nyligen Spritmuseum i Stockholm under en liten “museirunda”, och där kollade vi in fotokonst med Absolut Vodka i centrum. Strax därefter, när vi var Skåne på en pressresa, stod Absolut Home i Åhus med Absolut Vodka, på programmet.

Nu, några dagar senare, var det dags för besök på Becherovka i Karlovy Vary i Tjeckien. Besöket påminde om upplevelsen på Absolut Vodka och båda spritdryckerna har idag dessutom samma ägare, det franska företaget Pernod Ricard. Det känns lite som att allting hänger ihop …

Becherovka Karlovy Vary

Historien om Becherovka

Becherovka är en spritdryck av typen bitter, och kommer från den tjeckiska orten Karlovy Vary. Historien började med företagaren Josef Vitus Becher (1769-1840) som, vid sidan av sitt jobb, var intresserad av att framställa sprit med olika örtsmaker.

Hans son, Jan Becherov, tog senare över och år 1807 såldes Becherovka för första gången kommersiellt. Drycken kallades på den här tiden “English bitter” och användes för att bota magåkommor – men ansågs också vara bra för själen.

Becherovka

Även om spritmärket idag ägs av Pernod Ricard så sker produktionen fortfarande här i Karlovy Vary. Det går faktiskt också att besöka fabriken om man vill det, och se hur produktionen går till. Till det allra hemligaste rummet – där örterna blandas – är det dock bara två personer som har tillträde.

Becherovka

Becherplatz i Karlovy Vary

Becherplatz i Karlovy Vary är en rekonstruktion av ett 170 år gammalt destilleri där spriten Becherovka tillverkades. Här ligger Becherovka besökscenter, men också ett inomhustorg med café och dryckesbutik. Här finns också ett bryggeri och en restaurang som serverar traditionell tjeckisk mat.

Becherplatz

Jan Becher Museum – Becherovka Visitor Center

En guidad visning på Jan Becher museum vid Becherovka Visitor center börjar med en kort filmvisning, och därefter får man gå runt med en guide på museet. Här visas historien och det finns också en interaktiv del där man till exempel kan lukta på olika örter eller ta galna foton.

Becherov visitor center
Becher

Turen avslutas med provning av flera olika sorters Becherovka. De fyra olika varianterna smakade ganska olika, en del var söta och en var tillverkad helt utan socker. Favoriten vid vårt bord blev den som heter Becherovka lemond.

Provning av Becherovka

Tjeckisk måltid på Charles IV

På kvällen åt vi middag på restaurangen Charles IV på Becherovplatz. Hela gänget beställde in två förrätter att dela på, med ost och kallskuret kött. Till huvudrätt valde Peter och jag anka, som är en av våra favoriter. Ankan serverades på klassiskt vis med två olika sorters dumplings (knödel) samt rödkål och vitkål. Gott och trevligt!

Restaurang i Karlovy Vary

På bilden nedanför kan du se hur det ofta ser ut “in action” när vi fotar mat. Peter tar ibland upp en liten lampa för att lysa upp matbordet, och strax smattrar kameror runt hela bordet.

Fotografera mat

Mer att se i Karlovy Vary och Tjeckien

Vi har förstås hunnit se och göra mer i den här vackra staden. Här hittar du länkar till våra andra reportage från Karlovy Vary:

Karlovy Vary
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Fakta om Becherovka Visitor Center

  • Adress: Becherplatz, T. G. Masaryka 282/57, Karlovy Vary (Karlsbad)
  • Hitta hit: Det går att promenera till Becherplatz från centrala Karlovy Vary, vilket tar cirka 15 minuter.
  • Priser: En basic guidad tur för vuxna (med fyra drycker inkluderade i provningen) kostar 180 tjeckiska koruna, vilket motsvarar cirka 82 svenska kronor (2019). Studenter betalar 120 koruna (55 kronor) och barn betalar 50 koruna (23 kronor). Det går även att välja dyrare turer, med fler drycker inkluderade i provningen. En kombinerad biljett som både inkluderar museum och tur i fabriken kostar 600 korona (274 kronor). Observera att priserna kan ändras. Se besökscentrets webbsida för aktuella priser.
  • Öppettider: Tisdag – söndag 9-12 samt 12:30-17:00. Guidade turer kan bokas i förväg, via webbsidan.
  • Service: En butik med Becherovka samt souvenirer finns i besökscentret. Café och restaurang finns strax intill besökscentret.
  • Läs mer: Du hittar mer information på besökscentrets webbsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev