Meny Stäng

Devil heads i Tjeckien – och två andra kusliga vandringar

Devil heads i Tjeckien är en väldigt speciell sevärdhet, som du hittar i de böhmiska skogarna. I närheten kan vi tipsa om ytterligare två vandringar till ”kusliga” platser. Dessutom tipsar vi om camping och städer i närheten!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Devil heads i Tjeckien

Devil heads i Tjeckien är en sevärdhet i form av två enorma uthuggna huvuden. I närheten finns ytterligare skulpturer och reliefer uthuggna i sandsten. Att besöka dessa platser bjuder dessutom på en fin naturupplevelse!

Devil heads i Tjeckien

Devil heads i Tjeckien ligger i orten Želízy, cirka 50 minuter norr om huvudstaden Prag.

Vandring till Devil heads

Vi ställde in GPS:en på ”Devil heads” (Čertovy hlavy på tjeckiska) och parkerade i den lilla byn Želízy strax intill. Härifrån använde vi Google Maps för att promenera till sevärdheten, och när vi kom in i skogen visade det sig också att vi kunde följa blå markeringar. Vandringen är inte alls lång, men man får räkna med uppförsbacke.

Väl framme fick vi se de väldigt speciella huvudena. De nio meter höga figurerna skapades av skulptören Václav Levý 1841-1846. De är tydligen de näst största uthuggna huvudena i världen, efter de 18 meter höga granitbysterna i Mount Rushmore i USA och har kallats ”den läskigaste platsen i Tjeckien”. Nu tyckte vi kanske inte att det var så läskigt att besöka denna plats i strålande sommarväder, men definitivt speciellt!

Devil heads i Tjeckien

Vi fortsatte sedan till fots mot nästa sevärdhet, Klácelka, som ligger på promenadavstånd från Devil Heads. Avstånden emellan är bara 600 meter, men var beredd både på brant nerförsbacke och uppförsbacke.

Vandring från Devil heads i Tjeckien

Vandring till Klácelka

Vandringen fram till grottsystemet Klácelka bjuder på vacker natur, fylld av spännande former.

Fotsatt vandring från Devil heads i Tjeckien

När man kommer fram till grottsystemet Klácelka får man se något mycket speciellt. Här ligger nämligen en konstgjord grotta, som också den är skapad av skulptören Václav Levý på 1840-talet. Namnet fick platsen till minne av teologen, filosofen och författaren František Klácel.

Skulpturerna och relieferna föreställer tjeckiska hjältar och sagofigurer. Bland annat kan man se soldater från en mytologisk armé, ledare för husiterna och figurer från en fabel skriven av Klácel.

Devil heads i Tjeckien och Klácelka

Att promenera runt här är ett spännande äventyr, även om insidan av grottan var stängd för besökare. Vill du hitta hit kan du ställa in GPS:en på ”Klácelka”, och du kan även ta hjälp av de blå markeringarna.

Harpistgrottan med klippreliefer

Ytterligare en spännande, och lite kuslig, vandring i närheten är den som tar dig till Harpistgrottan med klippreliefer (Skalní reliéfy a jeskyně Harfenice på tjeckiska). För att ta oss hit flyttade vi husbilen en kort bit närmare, och därefter promenerade vi genom skogen, vilket tog runt en halvtimme i plan terräng.

WIFI.se

Även denna plats har skapats av skulptören Václav Levy, och den är minst lika fascinerande som de andra två. Namnet har den fått efter en av figurerna, som föreställer en flicka med en harpa. Här finns också bland annat en rad stora huvuden samt en grotta med sfinxhuvuden på portalen.

Klippformationerna, som tycks ”utslängda” här och där i naturen är fascinerande i sig själva. Att promenera runt och leta efter figurer gör det hela ännu mer spännande.

Det var mer roligt och trevligt än kusligt egentligen, men vissa figurer är förvisso lite kusliga i sitt utförande!

Video från ”Devil heads”

Besök i staden Mělník

Efter våra vandringar vid Devil Heads, och platserna runt om, gjorde vi ett besök i staden Mělník, som ligger strax intill. Vi strosade runt en stund i staden, som kändes trevlig med fina hus och en avslappnad atmosfär.

Vi kikade också på utsikten över floden Elbe, och kunde konstatera att det odlas vin på sluttningarna här.

Under Mělník finns katakomber, där det bland annat finns en djup brunn från 1200-talet. Vi hängde med på en guidad tur, som utgick från stadens turistbyrå. Turen, som bara är en halvtimme lång, var visserligen på tjeckiska, men vi fick varsin audioguide på engelska och kunde också ställa frågor till guiden. En mycket intressant tur!

På kvällen blev det middag på restaurang Dobrý Kanec – Hostinec. Här åt vi en relativt enkel, men väldigt god middag. För Peter blev det grillad kyckling och för Helena halloumi med restaurangens egen chutney.

Var kan man campa med husbil eller husvagn?

Det finns flera olika campingar att välja på i närområdet. Vi stod på camping Kokořín, som vi gillade, framför allt för lugnet och den vackra naturen.

Mer att se och göra i närheten av Devil Heads

Så, vad kan man mer göra i området runt Devil Heads? Well, i närheten kan du passa på att besöka den fina borgen Kokořín samt den spännande borgen Houska. Du har också relativt nära till städerna Litoměřice, Prag och Liberec.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Hade du hört talas om Devil Heads i Tjeckien?

Hade du hört talas om Devil Heads i Tjeckien förut? Gillar du den här typen av sevärdheter och vandringar?

Fakta om Devil Heads i Tjeckien

  • Ort: Želízy
  • Region: Bohemia (Böhmen)
  • Land: Tjeckien
  • Hitta hit: Ställ in ”Devil Heads” på GPS:en (på Google Maps: ”Devil’s Head). Parkera i närheten och promenera den sista biten. Du kan följa GPS:en eller blå markeringar i terrängen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev