Meny Stäng

Borgen Houska i Tjeckien – över porten till helvetet

Annons

Borgen Houska i Tjeckien är en gotisk byggnad, som du hittar några mil norr om huvudstaden Prag. Enligt legenden byggdes denna borg för att täcka en av helvetets portar, och på så sätt hindra skräckinjagande varelser från att dyka upp i vår värld. Idag är borgen öppen för turister.

Borgen Houska

Borgen Houska bjuder både på historia och myter, och ett intressant faktum är att den svenska armén blandade sig i det hela under det Trettioåriga kriget.

Borgen Houska i Tjeckien

Borgen Houska ligger i norra Tjeckien, cirka fem mil norr om huvudstaden Prag.

Att besöka borgen Houska i Tjeckien

Att besöka borgen Houska i Tjeckien gör man enklast med bil eller annat fordon, genom att ställa in GPS:en på ”Houska castle”. Parkeringen ligger en liten bit från borgen och man får sedan promenera den sista biten, max 5-10 minuter i lätt uppförsbacke.

Borgen är i sig inte särskilt imponerande utifrån. Men redan när man närmar sig får man känslan av att något lite kusligt och spöklikt försiggår här. Detta trots att man välkomnas trevligt av en kassa, där man också kan handla dryck och tilltugg, samt inbjudande bord och bänkar på gården.

När man väl betalt sin biljett blir man också insläppt i borgen tillsammans med en informationstext på valfritt språk (till exempel tyska eller engelska). Killen i kassan sa ”Knacka när ni vill bli utsläppta” och låste grinden bakom oss. Skulle vi någonsin komma ut igen ….?

Borgen Houska och historien om porten till Helvetet

Borgen Houska byggdes under 1200-talet, troligen på order av Václav I, som regerade 1230-1253. Byggnaden uppfördes på en udda plats långt ut i skogarna, där ingen bodde och där inget fanns att försvara. Den ursprungliga borgen ska dessutom ha byggts med försvarsverket pekandes inåt, istället för utåt.

Porten till helvetet

Så varför byggdes borgen? Enligt legenden var syftet att täcka en av portarna till helvetet, och stänga in det onämnbara som fanns här. Hålet ansågs vara så djupt att ingen kunde se botten på det och härifrån hände det att mörka hybridvarelser – blandningar av djur och människa – kröp upp till jordens yta, där de skadade människor och djur.

Borgen övergick senare till aristokratin, och fick då fungera som bostad åt olika betydelsefulla adelsfamiljer. Mellan 1584 och 1590 renoverades borgen i renässansstil.

Ockupation av svenskar

Under det Trettioåriga kriget ockuperades borgen Houska av den svenska armén. Enligt borgens historia var den svenske befälhavaren intresserad av svart magi, och försökte uppnå odödlighet. Precis innan han lyckades blev han, enligt legenden, skjuten av två lokala jägare. Idag finns han bara kvar som en skugga eller ett spöke …

Modern historia (och experiment)

På 1700-talet slutade borgen användas som bostad och fick förfalla innan den renoverades 1823. År 1924 köptes borgen av ordföranden för Škoda, Josef Šimonek, och än idag ägs den av hans ättlingar.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Under andra världskriget ockuperades borgen dock av nazisterna, och det sägs att lokalbefolkningen trodde att de använde ”helvetets krafter” för olika ockulta experiment.

Kapell med fresker

Borgens kapell är den äldsta delen av hela byggnaden. Här finns gamla fresker på väggarna, som anses som några av de mest spektakulära freskerna i Centraleuropa.

En av de mest speciella målningarna föreställer en kvinnlig kentaur (till hälften häst och till hälften människa) som hotar en människa med pil och båge. Varelsen är vänsterhänt, vilket en gång i tiden kopplades till onda krafter, så kanske föreställer denna bild ett odjur som krupit upp ur helveteshålet?

Rundvandring i borgens rum

Vi fortsatte sedan rundvandringen genom borgens rum, på egen hand. Det första stora rummet pryddes av matbord, kakelugn och en lång rad jakttroféer.

En trappa upp möttes vi av vapen, hjälmar och svärd, av olika sorter.

På djurhudar på golven visades ännu fler vapen av otrevliga sorter. Hur har dessa använts en gång i tiden? Vad har skett här? Tankarna skenar iväg …

På den översta våningen ligger ett antal rum som restaurerats i en stil från början av förra århundradet, och som ser helt annorlunda ut jämfört med den övriga borgen. Här visas en del konst, och rummen används också för olika event.

Hålan

Under slottet finns en håla, bestående av små underjordiska rum, som känns kusliga i största allmänhet. Syftet med hålan vet vi inte riktigt, men man blir definitivt påmind om allt övernaturligt som tycks ha skett på denna plats genom åren …

Mer att se och göra i närheten av borgen Houska

Vill du se mer i närheten? Då kan du besöka borgen Kokořín. Vi kan också rekommendera vandringar till Devil Heads, och samtidigt passa på att se staden Melnik. Dessutom är det trevligt att besöka Kristalldalen, som förutom konstglas bjuder på natur och bryggerier.

Borgen Kokořín på avstånd

Hade du hört talas om borgen Houska i Tjeckien förut? Gillar du slott och borgar som bär på lite ”kuslig” historia?

Fakta om borgen Houska i Tjeckien

 • Adress: Houska 1, Blatce – Houska
 • Region: Bohemia (Böhmen)
 • Land: Tjeckien
 • Läge: Cirka fem mil norr om Prag
 • Namn: Hrad Houska på tjeckiska
 • Stil: Gotik
 • Byggår: Andra hälften av 1200-talet
 • Byggherre: Troligen Václav I (kung 1230-1253). Enligt vissa källor eventuellt Ottokar II av Böhmen (1254-1278).
 • Läs mer: Du hittar mer info om borgen på den tjeckiska turistbyråns webbplats.

Service och praktisk info

 • Pris: 60 CZK (cirka 26 kr) per person (2022).
 • Parkering: Parkering mot avgift finns strax nedanför borgen. Promenad till borgen cirka 5-10 minuter i lätt uppförsbacke.
 • Språk: Borgen ses på egen hand. Man får med sig skriftlig information på valfritt språk (engelska, tyska med flera språk finns att välja på).
 • Matservering: Dryck och enklare tilltugg kan köpas vid kassan. Bord och bänkar finns utomhus.
 • Butik: Vid kassan kan du också handla olika souvenirer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev