Meny Stäng

Pravcicka Brana – Europas största båge av sandsten

I samarbete med czech Tourism

Pravcicka Brana är Europas största naturliga båge av sandsten och ligger i nordvästra Tjeckien, i det område som kallas Bohemian Switzerland. Området är trolskt vackert, med intensivt gröna lövträd och höga berg, och passar perfekt för vandring.

Från Neuzelle till Pravcicka Brana

Vårt sista stopp i Tyskland (för tillfället) blev vid det magnifika barockklostret i Neuzelle. Därifrån körde vi till Pravcicka Brana i nordöstra Tjeckien, vilket tog oss drygt tre timmar. Det är egentligen inte så långt avståndsmässigt, men den sista biten tog tid att köra på grund av snirkliga (och vackra!) skogsvägar.

Pravcicka Brana

Från Neuzelle till Pravcicka Brana, Europas största båge av sandsten

Kan man köra husbil här?, kanske du undrar. Det kan man! Förutom att vi själva körde vår FREEDOM här såg vi både bussar och andra husbilar. Om man inte vill köra såhär smala vägar, men ändå ta vill sig till Bohemian Switzerland och Pracicka Brana, kan man köra in söderifrån. Där är vägarna bredare och mindre krokiga.

Vägar Tjeckien

Slingrande vägar genom vacker skog

Bilvägar Bohemian Switzerland

Vackra vägar – men här kör man inte i några höga hastigheter inte!

Bohemian Switzerland

Bohemian Switzerland ligger inte i Schweiz, fast det kanske låter så, utan i den nordvästra delen av Tjeckien. Denna pittoreska region sträcker sig i öst till Lusatian Mountains, i väst till Ore Mountains och i söder ner till staden Decin.

Området är sagolikt med sina höga berg, sin täta grönska och alla hotell och restauranger. Tjeckerna verkar älska området och det är oerhört populärt att vandra, cykla, campa eller kanske paddla kajak i floden Elbe. Bilderna nedanför är tagna strax söder om Pravcicka Brana, dagen efter när vi fortsatte på vägen vidare söderut.

Vackra hotell i Bohemian Switzerland

Vackra hotell i Bohemian Switzerland

Tjeckien Bohemian Switzerland

Hotell, restauranger och uthyrning av lägenheter …

Bohemian Switzerland

Det ena hotellet är vackrare än det andra

Camping vid Pravcicka Brana

När man kommer fram till startpunkten för vandringarna mot Pravcicka Brana möts man av en liten turistby med camping, stugor, hotell, restauranger och turistinformation. Det är mycket folk här (mest tjecker och en del tyskar) och stämningen är på topp. Vi tog in på camping Mezni Louka, som hade ett litet antal platser för husbilar. De flesta som var här campade dock i stuga eller tält, och det var hela kvällen gott humör kring grillen. Själva firade vi Peters födelsedag med tonfisk och lite vitt vin i bilen.

Camping Bohemian Switzerland

Camp Mezni Louka

Födelsedag i husbil

Tonfisk och vitt vin i husbilen

Vandring till Pravcicka Brana

Nästa morgon var det dags för oss att vandra till Pravcicka Brana. Den finaste vandringsleden är 6 kilometer lång i varje riktning, och vi laddade med vandringskläder, äggmackor, vatten och kameror. Ingen av oss är så speciellt förtjusta i vandring egentligen, men denna vägen var verkligen fin och varierad! Man går genom en intensivt grön lövskog, omgiven av berg som bara blir mer och mer dramatiska.

Vandring Bohemian Switzerland

Vi har precis startat vandringen

vandra i Tjeckien

Vilken natur!

Trollskog

Som att gå i en trollskog

Natur Bohemian Switzerland

Intensivt grönt – och dramatiska berg i bakgrunden!

Vandring Freedomtravel

Ju högre vi kommer desto bättre utsikt!

Europas största båge av sandsten

Till slut kom vi fram, och nu var det nästan trångt med folk. Man måste nämligen inte vandra de 6 kilometrarna, utan kan ta buss så att man bara har två kilometer att gå (men då får man en mindre vacker vandring). Väl framme fick vi äntligen se den enorma bågen, tillsammans med andra häftiga bergsformationer. Fantastiskt!

Europas största båge av sandsten

Titta, där ser vi den äntligen – Europas största båge av sandsten!

På en av utsiktsplatserna vid Pravcicka Brana

På en av utsiktsplatserna vid Pravcicka Brana

Här har vi ordentlig utsikt över bågen!

Kanske är det inte så konstigt att det var just här HC Andersen fick inspiration till sagan om Snövit och de sju dvärgarna, och att man här också har filmat flera scener i filmen Narnia.

Bergsformationer Tjeckien

Vilka bergsformationer!

Tjeckiska berg

Ser du människorna där uppe?

Vid målet för vandringen finns också en del service i form av toaletter, en liten turistinformation och en liten servering där man kunde köpa dricka, öl, snacks och tjeckernas kanske mest populära snabbmat – korv serverad på en papptallrik tillsammans med brödskivor och senap. Laddade med energi kunde vi vandra tillbaka till husbilen, mycket nöjda med dagen!

Bohemian Switzerland restaurant

Här finns också en liten matservering

Film från nordvästra Tjeckien

Här kommer en film vi spelat in, från nordvästra Tjeckien. I filmen finns scener från Bohemian Switzerland och Litomerice.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Czech Tourism. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.