Meny Stäng

Julmarknad i Tjeckien – i härliga Olomouc

Annons

Funderar du på att besöka en julmarknad i Tjeckien? Det finns populära julmarknader i Prag, men vi kan också berätta om en marknad i en lite mindre stad, nämligen julmarknaden i Olomouc i östra Tjeckien. Olomouc är kanske inte den första staden man tänker på att besöka i Tjeckien, men detta är en stad som överraskar!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Julmarknad i fin miljö

När man besöker en julmarknad vill man ju inte bara ha stånd med julgodis och hantverk – man vill ha en fin miljö också. Detta erbjuder staden Olomuc i Tjeckien verkligen! Du kan gärna läsa mer om vad vi tyckte om Olomouc – en pärla i östra Tjeckien.

Olomouc
Upper square i Olomouc, med treenighetskolonnen
Upper square i Olomouc, med treenighetskolonnen

Julmarknaden hålls på de två torgen i staden: Lower square och Upper square. Här ramas marknaden in av vackra hus, imponerande torn och historiska monument och fontäner.

Olomouc

En mysig liten julmarknad i Tjeckien

Julmarknaden i Olomouc är inte speciellt stor, men mysig. Här hittar man sånt som man brukar hitta på en julmarknad, men förstås med en tjeckisk och lokal touch.

Julgransprydnader i ett stånd
Julgransprydnader i ett stånd
Lokalt producerat vin
Lokalt producerat vin

Här kan man till exempel botanisera runt för att hitta fina och personliga julklappar. Självklart finns det också musik, små karuseller och ponnyridning för barnen.

Den här killen sålde marmelad och honung och andra godsaker
Den här killen sålde marmelad och honung och andra godsaker

Man ska dricka ”punch”

Det som fanns allra mest på marknaden var stånd om sålde ”punch”. Detta är en varm dryck som innehåller alkohol, men recepten verkar variera hej vilt, så det är inte lätt att välja. Men om man vill prova två olika är det inget större problem – priset för en stor mugg är ca 20 kr. Och vill man hellre ha en stor stark … ja då får man punga ut med en tia!

Peter provar punch på julmarknad i Tjeckien
Peter provar punch på julmarknad i Tjeckien

Resa till julmarknaden i Olomouc

Du kan naturligtvis ta dig till Olomouc med bil. Du kan också enkelt (och billigt) ta dig hit med tåg från Prag. Tågresan är bekväm och tar cirka 2 timmar.

Julmarknad i Tjeckien
Julmarknad i Olomouc i Tjeckien
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev