Meny Stäng

Julmarknad i Tjeckien – Olomouc

Funderar du på att besöka en julmarknad i Tjeckien? Vi kommer snart rapportera om julmarknaden i Prag, men vi börjar med att berätta om en marknad i en lite mindre stad, nämligen julmarknaden i Olomouc i östra Tjeckien. Olomouc är kanske inte den första staden man tänker på att besöka i Tjeckien, men detta är en stad som överraskar!

Julmarknad i fin miljö

När man besöker en julmarknad vill man ju inte bara ha stånd med julgodis och hantverk – man vill ha en fin miljö också. Detta erbjuder staden Olomuc i Tjeckien verkligen! Du kan gärna läsa mer om vad vi tyckte om Olomouc – en pärla i östra Tjeckien. Julmarknaden hålls på de två torgen i staden: Lower square och Upper square. Här ramas marknaden in av vackra hus, imponerande torn och historiska monument och fontäner.

Olomouc
Olomouc
Julmarknad i Olomouc i Tjeckien
Julmarknad i Olomouc i Tjeckien
Upper square i Olomouc, med treenighetskolonnen
Upper square i Olomouc, med treenighetskolonnen

En mysig liten julmarknad i Tjeckien

Julmarknaden i Olomouc är inte speciellt stor, men mysig. Här hittar man sånt som man brukar hitta på en julmarknad, men förstås med en tjeckisk och lokal touch. Självklart finns det också musik, små karuseller och ponnyridning för barnen.

Julgransprydnader i ett stånd
Julgransprydnader i ett stånd
Lokalt producerat vin
Lokalt producerat vin
Den här killen sålde marmelad och honung och andra godsaker
Den här killen sålde marmelad och honung och andra godsaker

Man ska dricka punch

Det som fanns allra mest på marknaden var stånd om sålde “punch”. Detta är en varm dryck som innehåller alkohol, men recepten verkar variera hej vilt, så det är inte lätt att välja. Men om man vill prova två olika är det inget större problem – priset för en stor mugg är ca 20 kr. Och vill man hellre ha en stor stark … ja då får man punga ut med en tia!

Peter provar punch på julmarknad i Tjeckien
Peter provar punch på julmarknad i Tjeckien

Åka hit? Det gör du enkelt (och billigt) med tåg från Prag. Ca 2 timmars resa.

Denna resa var en pressresa. Bilderna, texterna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Helena och Peter, FREEDOMtravel reseblogg