Meny Stäng

Julmarknader i Sverige – 12 juliga marknader

Annons

Julmarknader i Sverige! Hösten blir mörkare och mörkare, men snart är det dags för julmarknaderna att öppna upp och bjuda på ljus och julstämning. Här hittar du tips på 12 mysiga julmarknader i Sverige

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

12 julmarknader i Sverige

För några dagar sedan tipsade vi om julmarknader i Europa. Nu tipsar vi om tolv julmarknader i Sverige. Flera av dem har vi besökt, och i andra fall har vi besökt staden, slottet eller friluftsmuseet under någon annan tid på året.

Julmarknader i Sverige - Svenska tomtar

1. Skansen, Stockholm

Skansens traditionella julmarknad har anor ända från 1903. Här hittar du bland annat hemslöjd, design och delikatesser. Dessutom serveras glögg, våfflor, wraps, brända mandlar, sockervadd, karameller och andra godsaker. Samtidigt kan du passa på att uppleva friluftsmuseet med dess kulturhistoriska byggnader och nordiska djur.

Julmarknader i Sverige - Skansen

2. Liseberg, Göteborg

Under julen förvandlas Liseberg till ett sagolikt vinterlandskap med julmarknad och julstämning. Dessutom kan du åka karuseller, gå på restauranger och prova många andra aktiviteter.

Julmarknader i Sverige - Liseberg

3. Fredriksdal, Helsingborg

På Fredriksdal i Helsingborg arrangeras en stämningsfull julmarknad med ett hundratal utställare. Här kan du köpa hantverk och skånsk julmat samt ta del av aktiviteter som julförberedelser, dans kring granen och julverkstad.

Fredriksdal

4. Kosta, Småland

Kosta julmarknad är en del av julfirandet i Kosta, i Glasriket. Här kan du uppleva julhandel på den mysiga julmarknaden, juleljus i massor och en hel del andra juliga aktiviteter, såsom hyttsill och julbord. Dessutom kan du kika in i glashyttor medan glasblåsarna arbetar, eller till och med prova att blåsa glas själv.

Julmarknader i Sverige - Kosta

5. Sigtuna

Under fyra söndagar före jul bjuder Sigtuna på härlig julstämning. På marknaden kan du handla traditionellt hantverk eller prova olika godsaker. Dessutom arrangeras ett program med bland annat julmusik och besök av tomten.

Julmarknader i Sverige - Sigtuna

6. Jamtli, Östersund

I början på december arrangeras en julmarknad på Jamtli i Östersund. Denna julmarknad har vi aldrig besökt, men nog verkar det härligt med en julmarknad där det med stor sannolikhet är snö! Dessutom är Östersund en härlig vinterstad, där du bland annat kan hänga i Vinterparken.

Östersund

7. Kulturen, Lund

Under en kväll och två dagar arrangeras julstök med julmarknad på friluftsmuseet Kulturen i Lund. I stånden säljs julmat, julpynt och hantverk, och du kan också se hur man gör marsipanfigurer, dekorerar pepparkakor och gör halmbockar.

Kulturen i Lund

8. Taxinge slott, Södermanland

Taxinge slott, som också är känt som “Kakslottet”, arrangerar julmässa under två helger i november. Här kan du träffa över 100 hantverkare och botanisera bland massor av hantverksmässigt tillverkade produkter.

Taxinge slott

9. Tjolöholms slott, Halland

På Tjolöholms slott är julmarknaden en omtyckt tradition. Här kan du handla unika julklappar och varje dag kan du se en sprakande eldshow. Mat serveras i flera restauranger och dessutom kan man köpa “Christmas tea”, ett julinspirerat afternoon tea med snittar, scones och bakverk. Den som vill kan också välja att besöka det fantastiska slottet.

Tjolöholms slott

10. Gamla stan, Stockholm

Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm är traditionell. Här hittar du bodar som säljer hantverk av olika sorter, men också glögg, brända mandlar, karameller och viltkött. När du ändå är här kan du förstås passa på att se dig om i mysiga Gamla stan!

Julmarknader i Sverige - Julmarknad i Gamla stan

11. Visby, Gotland

Alla adventshelger och två måndagar i december arrangeras julmarknad på Stora torget i Visby. ‘I julbodarna kan du köpa allt från brända mandlar och gotländskt hantverk till delikatesser och julklappar. Vissa dagar arrangeras dessutom olika aktiviteter, såsom dans runt granen.

  • Datum: Alla adventshelger, lör-sön samt mån 12 och 19 dec
  • Läs mer om julmarknaden: Om julfirandet
visby arrangerar en av alla Julmarknader i Sverige

12. Huseby Bruk, Småland

På Huseby bruk i Småland kan du uppleva en stor julmässa med skickliga hantverkare och olika gårdsföretag med egentillverkade delikatesser. Varje kväll tänds 500 marschaller och 200 julgranar som sprider stämning. Dessutom är jultomten på plats.

Julmarknader i Sverige

Fler tips på julmarknader i Sverige?

Har du kanske fler tips på fina och mysiga julmarknader i Sverige? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev