Meny Stäng

Julmarknad i Gamla stan i Stockholm

Annons

Just nu är det rysligt mörkt ute, och man får verkligen anstränga sig för att fånga någon av dagens ljusa timmar  (i varje fall när man jobbar inomhus på dagarna). Vi har besökt årets julmarknad i Gamla stan, och det piggar i alla fall upp lite i mörkret med all belysning och alla färgglada stånd. Tyvärr har vi än så länge missat stadsdelens ”levande julkalender”, men för dig som inte är bekant med konceptet kan vi berätta hur det funkar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Julmarknad i Gamla stan

Julmarknaden i Gamla stan i Stockholm är inte stor, men den är i alla fall lite charmig. Inte minst är ju läget på Stortorget, bland alla de vackra gamla husen, helt perfekt för en traditionell svensk julmarknad. Det man hittar här är också till stor del traditionellt.

På marknaden finns hantverk som keramikskålar, stickade vantar, stöpta stearinljus och halmbockar. Här hittar man också  korvar, rökt fisk och marmelad, och för den som vill finns både tombola och en klassisk fiskedamm. Det tar i ärlighetens namn inte lång stund att gå runt den lilla julmarknaden, men när man är klar finns ju förstås hela Gamla stan att strosa runt i.

Julgodis
Gott om gotter (Swedish handmade candy)
Svenska tomtar
Klassiska svenska tomtar
Julmarknad
Trängsel i korvståndet

Julmarknaden 2017

Vill du också besöka årets julmarknad i Gamla stan hittar du adress och öppettider här. På affischen med öppettiderna, som jag såg på marknaden, står det ”Ibland öppnar vi tidigare och ibland håller vi öppet längre”. Men om inte annat så ska i alla fall följande öppettider gälla:

  • Adress: Stortorget i Gamla stan, Stockholm
  • Öppettider: 2-23 december, klockan 11-18
Julmarknad i Gamla stan
Både svenska och skånska flaggan på plats
Nallar
En nalle kanske?

Gamla stans levande julkalender

En väldigt speciell grej i Gamla stan är att man varje år arrangerar en levande (!) julkalender. För 13:e året i rad öppnas 24 fönsterluckor på olika platser i stadsdelen. Varje gång en lucka öppnas får man uppleva ett musik- eller berättarframträdande under ca 15 minuter.

Luckorna, alltså fönstren, öppnas klockan 18.15 varje dag förutom på julafton då luckan öppnas klockan 11.30. Julkalendern arrangeras av Mäster Olofsgården och om du vill veta var du hittar luckorna kan du kika på denna karta. Har du kanske sett någon lucka i den levande julkalendern någon gång?

Gamla stan
Bland de trånga gränderna i Gamla stan kan man varje dag leta efter en lucka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev