Meny Stäng

Jul i Split – att spendera julen i Kroatien

I år blev det jul i Split för vår del. Vi älskar denna fantastiska kroatiska stad och har varit här flera gånger, men detta var första gången vi besökte staden på vintern. Det blev en mysig och lite annorlunda jul.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jul i Split – med skönt klimat

En av anledningarna till att fira jul i Split var att få uppleva lite mildare klimat och lite mer solljus. Kroatien ligger ju i södra Europa och Split bjöd på runt 15 grader dagtid och sol blandat med moln. Riktigt skönt!

Många restauranger har uteserveringarna öppna trots att det är vinter, och visst ser det mysigt ut!? En del har värmelampor runt borden, och då blir det dessutom varmt och skönt.

restaurang

Över huvud taget är det härligt att människor hänger så mycket utomhus, vilket ju är lättare när det är lite mildare klimat. Det visade sig dessutom att många var rejält uppklädda under julen, så det var roligt att bara stå och spana på folk. Lite som en modeshow!

Jul i Split

En julpyntad stad

Split visade sig också vara en rejält julpyntad stad. Överallt ser man julgranar, girlanger, tomtar och olika dekorationer som lyses upp på kvällen. Fint!

Jul i Split

Jul i Split – med marknad och evenemang

Längs med hela strandpromenaden hittade vi en julmarknad med stånd, där man kan köpa sånt som hantverk, delikatesser och det populära bakverket ”fritule”, som påminner lite om munkar.

Jul i Split

På ett ställe i stan fanns också en skridskobana, som var mycket populär, framför allt bland barnfamiljer.

Jul i Split med skridskoåkning

Intill denna fanns ett område med bord och mattält, där man kunde köpa allt från sushi till grillat.

Jul i Split

Det här stället hade öppet även på kvällarna och även på juldagens kväll, då många andra restauranger stängde. På julafton går många kroater ut på stan, men på juldagen är man ofta hemma med familjen.

Jul i Split

En julig butik

Vi hittade också en fantastiskt charmig butik, som säljer hantverksmässigt julpynt tillverkat i Kroatien. Butiken, som bara verkar heta ”julbutiken” har öppet året om, även om det förstås var högsäsong just nu.

Stadens butiker hade för övrigt öppet på julafton, men på juldagen och på annandag jul var det stängt.

WIFI.se

Kroatisk julmat – och frist från julmat

Maten då? Ja, som turist äter man ju mestadels sånt som brukar finnas på menyerna – kött, fisk, pasta, risotto, hamburgare – men vi fick faktiskt prova en kroatisk julrätt också. Det var inte riktigt planerat, men när vi besökte den traditionella restaurangen Konoba Varos på julafton berättade de att de dagen till ära förberett en julrätt. Ville vi kanske smaka? Ja, det ville vi ju!

Rätten ”bakalar” påminner mycket om det som heter ”bacalhau” i Portugal. Detta är alltså saltad och torkad torsk, som vi fick i en slags gryta. Detta kommer inte bli vår favoriträtt, men intressant att prova. Dessutom var restaurangen otroligt mysig, vinet grymt gott och stämningen i topp.

bakalar

I övrigt åt vi allt annat än traditionell julmat. Som exempel kan vi visa en fantastiskt god bricka som vi serverades på restaurangen på hotellet där vi bodde, det vill säga Radisson Blu Resort & Spa. Kroaterna kan verkligen det här med lufttorkad skinka och goda ostar!

kroatiska delikatesser

Jul i Split – mer än bara jul

Vi kan på sätt och vis säga att vi firade jul i Split, men samtidigt reste vi kanske till Kroatien snarare för miljöombyte och reseupplevelser än för att fira jul. Split är en fantastiskt vacker och historiskt intressant stad, och det är otroligt mysigt bara att strosa i alla gamla charmiga kvarter.

Kroatien

Vi gick bland annat en guidad tur inne i stadskärnan, och upptäckte flera fina promenadstråk runt om.

Kroatien

Vi spenderade också en del tid på hotellet, Radisson Blu Resort & Spa, som ligger fint vid havet och bland annat har ett härligt spa. Vi kommer berätta mer om detta snart!

Radisson Blu Resort & Spa

Mer att se och göra i närheten

Split har ett fantastiskt läge i Kroatien. Först och främst kan du uppleva själva staden Split. I närheten kan du göra utflykter till fantastiska platser som till exempel den härliga ön Brac, den vackra nationalparken Krka eller speciella orter som piratstaden Omiš eller riddarstaden Sinj.

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev