Meny Stäng

Att bo på vattnet på vintern – en bildbomb

Hur är det att bo på vattnet på vintern? Vi berättar då och då om vårt husbåtsliv, och kanske får vi extra många frågor om hur det är på vintern. I veckan, när det var som kallast, tog vi dessutom massor av foton. Så, här kommer både en vardagsberättelse och en bildbomb.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att bo på vattnet – på vintern

Vi har bott i husbåt sedan 2013, så det har blivit “normalt” för oss. Många tycker att det verkar charmigt på sommaren, när man kan sitta ute på däck och njuta av solen. Men hur är det på vintern?

Här är några veckogamla foton på vår husbåt. Den ligger i Pampas marina i Solna, strax utanför centrala Stockholm.

I marinan ligger 40 husbåtar samt flera företag och en restaurang, så området är befolkat även på vintern. Det är också gångavstånd till tunnelbana, bussar och butiker.

Men det är förstås betydligt lugnare än på sommaren, då området kryllar av restauranggäster, kanoter, småbåtar och semesterflanörer. Faktum är att vi gillar båda delar. Sommaren är mysig på sitt sätt, men vintern är rofylld och fin på ett annat sätt.

Bo på vattnet på vintern - utsikt från vår husbåt

Snöiga (och sandade) bryggor

Men hur är det rent praktiskt då, att bo på vattnet på vintern? Inga stora problem faktiskt. Det blir snöigt på bryggorna förstås men Pampas (företaget som äger marinan) skottar och sandar. Det brukar alltså inte vara några större problem att promenera runt.

Bo på vattnet på vintern - vår husbåt FREEDOM
Bo på vattnet på vintern - Pampas marina
Bo på vattnet på vintern - Pampas marina

En (nästan) isfri marina

Pampas håller också marinan isfri, åtminstone mestadels. Ibland, om det blir kallt tidigt, händer det att isen hinner lägga sig innan de hunnit få ner sina roterande propellrar i vattnet.

Bo på vattnet på vintern - Pampas marina

När de stora roterande propellrarna väl rör sig i vattnet kan det inte frysa, oavsett hur kallt det är. Faktum är att miljön blir lite intressant när det är så kallt, men ändå isfritt. Ibland händer det att vi ser sjörök som rör sig över vattenytan. Det öppna vattnet brukar också locka änder och svanar.

Bo på vattnet på vintern - Pampas marina

Is kan däremot lägga sig strax utanför marinan, eller på små ytor långt från propellrarna. När isen sedan smälter eller bryts sönder driver små flak omkring och dunkar mot skroven … Då är det inte alltid lätt att sova!

Bo på vattnet på vintern

Blir det inte kallt i husbåten?

En del undrar om det blir kallt i husbåten. Faktum är att vi brukar ha ganska varmt inomhus. Båten är inte enormt stor (runt 70 kvm, men inte full takhöjd överallt), så den är ganska enkel att värma upp.

Vi har en värmepanna och både golvvärme och element. Vår luftvärmepump har tyvärr varit trasig ett tag, så när det behövs har vi en extra värmefläkt. Dessutom har vi en liten avfuktare i pannrummet som gör att luften blir lite torrare samt en kamin, som vi kan tända ibland när det är riktigt kallt.

Kamin

Att bo på vattnet på vintern – en bildbomb

I förra veckan, när det var så vintrigt och vackert promenerade jag (Helena) runt på bryggorna och tog en massa foton. Här kommer en bildbomb från vår husbåtsmarina, som kanske visar hur det är att bo på vattnet på vintern.

Pampas marina
Bo på vattnet på vintern - Pampas marina
Pampas marina

Hur är ditt boende på vintern?

Hur bor du? Hus, lägenhet, husbil … eller annat? Var någonstans i Sverige eller världen? Påverkas ditt boende av årstiderna, och blir det annorlunda på vintern?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev