Meny Stäng

Husbåtslivet på vintern – så lever vi vintertid

Hur är husbåtslivet på vintern? Vi bor i husbåt året om och vi får ibland frågor om hur det är att bo i husbåt, inte minst på vintern. Att husbåtslivet har sin charm på sommaren, det förstår många, men hur är det på vintern egentligen?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Husbåtslivet på vintern

Vi tycker att alla årstider har sin charm, och det gäller även när det kommer till husbåtslivet. Här, i Pampas marina i Solna där vi bor, finns 40 husbåtar och flytande villor för året runt-boende. Med andra ord så är vi ett gäng som bor här året runt, och det är riktigt mysigt.

Husbåtslivet på vintern

En del av de flytande bostäderna är, liksom vår, olika sorters båtar och pråmar, som tidigare i livet haft helt andra uppgifter, och sedan byggts om till husbåtar. Andra är nyare och redan från start byggda som flytande villor.

Husbåtslivet på vintern
Husbåtslivet på vintern

Snö på bryggorna?

Det finns fyra bryggor här i Pampas marina, och längs två av dem ligger husbåtar och flytande villor. På vintern plogas och sandas dessa av Pampas marina, som är det företag som äger och tar hand om marinan. Det är bra eftersom vi ska gå här, men också ibland behöver köra vagnar med matvaror och annat.

Husbåtslivet på vintern

Det enda vi behöver göra är ett sopa vår egen landgång.

Husbåtslivet på vintern

Is på vattnet?

Hur är det med is på vattnet då? Faktum är ett Pampas marina är en “isfri marina”, vilket man löser genom att montera fast stora propellrar under ytan som gör att vattnet hela tiden rör sig, och därmed inte fryser.

På årets foton kan du nog se en del is ändå, vilket beror på att kylan kom väldigt tidigt, innan marinan hunnit montera i propellrarna. Normalt sett är det dock väldigt lite is i marinan, vilket är bra för husbåtarna och de enstaka fritidsbåtar som ligger kvar i vattnet över vintern.

Pampas marina

Snö och is på husbåten?

Blir det inte snö och is på båten då? Jo, det blir det förstås ibland. För det mesta behöver vi inte göra så mycket åt det, förutom att sopa entrén. Ibland, om det snöar häftigt på snedden, så att snön lägger sig snett på taket, kan det dock hända att Peter måste ge sig upp där för att skotta. Annars gör tyngden av snön att husbåten börjar luta, och då hamnar ju äggen i ena änden av stekpannan när man ska steka dem …

Husbåtslivet på vintern

Värme i husbåten?

Men, hur gör vi med värme i husbåten då? Well, här i Pampas marina har alla husbåtar el, vatten och avlopp inkopplat, så det mesta fungerar ungefär som i vilken bostad som helst. Vi har en Nibe värmepanna, som ger oss golvvärme samt värme via två element. Dessutom har vi en luftvärmepump, som ger en behaglig värme i inomhusluften.

Vi har också en liten avfuktare i pannrummet, som visserligen inte ger värme, men som gör att luften blir mindre fuktig. Sist men inte minst har vi möjlighet att elda i vår kamin. Det är mysigt ibland, när det är riktigt kallt ute.

elda i kaminen

Så, hur är husbåtslivet i marinan på vintern?

Så, hur är husbåtslivet i marinan på vintern? Vi tycker att alla årstider har sin charm, och på vintern är det ofta stilla och rofyllt. Jämfört med på sommaren är det mycket färre båtar, om vattnet ens är farbart, och dessutom färre helgflanörer på bryggorna.

Husbåtslivet på vintern

Men helt stilla är det inte. Både änder och svanar rör sig i området och en och annan båt kommer förbi, om vattnet är farbart.

Pampas marina

Dessutom håller restaurangen, K4 Pampas, öppet för lunch, helgbrunch och julbord. Så jo, några helgflanörer har vi här även vintertid. Särskilt om det är fint väder.

K4 Pampas

Vad undrar du om husbåtslivet på vintern?

Har du några andra funderingar över husbåtslivet på vintern? Ställ din fråga så ska vi göra vårt bästa för att svara.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev